Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy! - wymiana kondensatorów

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie wiem że powinienem się wysilić i poszukać ale już mam mentlik w głowie.

Mam jutro możliwość zakupu Kondensatorów HITACHI 15000uF/63V. W moim Pionierze są stare nippony 8500uF zprzed 25 lat .

Wiadomo że ciężko o dobre kondy. Czy śmiało mogę je wymienić? czy ta pojemność nie zepsuje mi czegoś?

Z góry dziękuję za rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/14275-pomocy-wymiana-kondensator%C3%B3w/

ustal najpierw parametry nowych kondensatorów, zalecenia ich zastosowania przez producenta i potem można coś główkować (jeśli są rzecz jasna za stosunkowo niską cenę). Gdyby to był np. Nichicon KZ, FG to powiedziałby - bierz śmiało ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ok, wlutowałem 10000uF/63v Samhua czy jakjos tak, to samsungi podobno.

Zmulilo bas troszke ale mysle ze jak pochodzi z 24h to sie poprawi. (cały czas cichutko w pętli sobie gra)

Za namową McGywera dolutuje jeszcze rownolegle duzo mniejsze "szybsze" kondziołki. No i mam wymienić jeszcze diody prostownicze na soft recovery.

Jak pobierznie słuchałem to przestrzeń i stereoofonia jakby się poleprzyła ... czekam na ten basik ;) bo był lepszy na starych hehe.

to ten wzmak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ogolnie zasada jest prosta ....czym więcej w filtracji tym lapiej, ale praktycznie to rożnie bywa, niemożna tez przesadzac bo wtedy sięniedoładują...radze kupić sobie te Hitashi, mam takie, nienażekam, za nimi dać jakieś filiówki dla wyeliminowania efektu wywołanego przez impedancje elektrolitów, a oceniać będziesz mógł za jakies 2 tygodni porządnego grania, bo dopiero wtedy wszystko ładnie się dogra:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.