Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer pasywny a impedancja

mkay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jeśłi mam suba pasywnego o impedancji 4 om i podłącze do tego głośniki 4 om to czy impedancja lączna jeszcze sie obniży ? Oraz czy wzrośnie zapotrzebowanie na moc tj bedzie wynosiła tyle co kolumny i sub łącznie ? znaczy się kolumny będą grały gorzej przy tej samej ilości watów przesłanych ze wzmacniacza z subem niż bez niego ?

https://www.audiostereo.pl/topic/142812-subwoofer-pasywny-a-impedancja/

Przede wszystkim, subwoofery pasywne nie są urządzeniami indywidualnymi, tylko częścią zamkniętego zestawu glosnikowego- oznacza to, ze są konstruowane do pracy z satelitami o ściśle określonych parametrach i z innymi nie będą dobrze współpracować. Podłączysz inne glosniki ja te, do których był skonstruowany sub, to zawarta w nim zwrotnica może przesunąć podział tak, że będzie dziura w paśmie, podbicie, lub jakimś cudem pasma suba i satelit się zejdą, co nie znaczy, że będzie dobrze, bo sub i satelity mogą mieć inną skuteczność- wtedy jedno będzie grać glosniej od drugiego.

Jesli pasma się rozjadą i powstanie przerwa, niczym to dla wzmacniacza nie grozi, ale jak pasma na siebie zajdą, grozi to dla wzmacniacza prawie zwarciem, bo w zakresie najwiekszej mocy impedancja może spaść nawet PONIŻEJ 2 OHMÓW!!!.

To dla wzmacniacza moze być wyrokiem śmierci.

Oczywiście mowa o fabrycznym subwooferze z jakiegoś kompletu, nie skrzynce z wrzuconym glosnikiem i zaciskami do podłączenia.

1 godzinę temu, Piotrek111 napisał:

Spadnie do 2 Ohm. 

Jak zrobisz odcinke filtrem górnoprzepustowym dla kolumny to będzie 4.

Ale jak podział dobrze nie wyjdzie, patrz powyżej na mój wpis.

Jeszcze jedno- bez znajomości przebiegu charakterystyki impedancji w rejonie częstotliwości podziału nie da się zrobić dobrze zwrotnicy, bo impedancja jest zmienna. Jeśli w danym miescu nie ma wartości takiej, jak podawana średnia, częstotliwość podziału wypadnie w innym miejscu, jak wynikałoby z obliczeń i może zdarzyć się sytuacja opisana przeze mnie powyżej.

Również zwrotnica w fabrycznym subwooferze jest konstruowana pod konkretny model kolumny sat. Cześć jej- a dokładnie filtr górnoprzepustowy, wcale nie musi być liczony dla np 4 ohm, bo satelita z kompletu może w tej częstotliwości mieć np górkę na charakterystyce i pomimo imp. znam. 4ohm, filtr dla niego jest liczony dla 7ohm.

Dlatego pisałem, że subwoofer pasywny nie jest komponentem uniwersalnym, a tylko częścią zamkniętego zestawu.

To jak kawałek kolumny trójdroznej, tylko we własnej skrzyni.

szkoda bo myślałem o Subwoofer Canton Plus C że paswalby do moich kolumienek cantona które badzo lubie ale do niego były faktycznie jakieś inne dedykowane.Wielka szkoda bo sub wygląda zacnie duży papierowy woofer , zamknieta obudowa pewnie by ładnie grał a tak jetem skazany na kupno aktywnego .

nie mam tych kolumienek( ani suba ) tylko inne z serii fonum i glx , plus s to przy nich maleństwa . Ten sub ma pasmo przenoszenia od 120 hz , gdyby okazało się że ma filtr który zatrzymuje wszystko poniżej 120 hz to podłączenie innych kolumienek miało by chyba sens zwłaszcza że moje mają o 1 wat wieksza wydajność niż dedykowane plus s więc bas z suba by ich nie zagłuszał.No i jeszcze dochodzi kwestia impedancji sub i plus s są 4 ohm a moje cantony są niby 8 ohm choć nie chce mi sie w to do końca wierzyć.

A co do kwestii przerobienia suba na aktywny to serio takie proste?

Kupujesz gotowy panel, w obudowie subwoofera wycinasz otwór wg zaleceń producenta panelu, podłączasz głośnik do przewiodu wychodzącego z panelu, przykrecasz do obudowy panel i gotowe.

Insza sprawa, że w Plus C jest głośnik dwucewkowy, trzeba by go było podłączyć szeregowo, jako 8ohm, bo obciążenia 2 ohmy na połączeniu równoległym żaden panel raczej nie wytrzyma.

Mozesz tez zabudowac te moduly do osobnej slrzynki, wtedy nie musisz niszczyc obudowy Subwoofera. Na takiej zasadzie zbudowalem „aktywna“ koncowke mocy napedzajaca dwa subwoofery mojego juniora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)
19 godzin temu, audioburak napisał:

Będzie nadal 4 Ohm. Zwrotnica w subie to to samo, co w kolumnach.

Moment - coś mi tu nie gra...Jeśli kolumienka 4R i sub 4R są równolegle , to ,,chyba" wyjdzie 2R....

Jeśli połączymy filtr dolnoprzepustowy z suba do zwrotnicy w kolumnie w układzie szeregowym [standardowe 3dr.] , to 4R zostanie...Oczywiście te 3dr. , jeśli kolumienka jest 2dr. --paskudny układ , bo jeszcze głośniczek basowy w kolumience powinien być filtrowany dwustronnie...Dodatkowe druty między subem i kolumienką , przeróbka zwrotnicy i multum innych zmartwień.

Tak to jest , jak amplifikacja gra od 4R , to toleruje tylko 2 kolumny 4R , lub 4 kolumny 8R..

14 godzin temu, mkay napisał:

od 120 hz , gdyby okazało się że ma filtr który zatrzymuje wszystko poniżej 120 hz

Odwrotnie !!!!

Sub i kolumna nie są połączone w ten sposób; sytuacja jest jak w kolumnie.

Choćby woofer miał 4 Ohm, średni też cztery i zarówno ;-) tweeter 4 Ohm, to kolumna

i tak jest 4 Ohm. Bo każdy pracuje w innym pasmie. Zwrotnica suba odcina najczęściej

dużą pojemnością kolumny "satelickie" więc nie ma szans na pracę w tych samych

zakresach częstotliwości obu głośników.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W onawianym subwooferze Canton Plus C jest zwrotnica, ktora dla suba ogranicza pasmo DO  powiedzmy 120 Hz, a na wyjscia do satelit z kpl, czyli Canton Plus S puszcza sygnał OD 120 Hz. W zestawie występuje podział pasma i żaden z komponentów nie pracuje rownolegle, więc impedancja 4 ohmy jest zachowana dla calego zestawu glosnikowego. (Oczywiście imp. średnia.) Przecież to proste!

Jesli do suba pasywnego podlaczymy satelity, ktore nie były konstruowane do kompletu, podział może się rozjechać lub pasma mogą zajść na siebie, a w tym miejscu pracujac rownolegle, kolumny i sub "w zakladce" dać imp. wypadkową 2 ohmy.

Satelity mogą być pełnopasmowe  a i tak dostaną tyle, na ile im pozwoli zwrotnica subwoofera,

i ani Hz więcej, więc nie ma obaw. Chyba, że jak ktoś pisał - podłączy "jakiś" woofer na golasa ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

te dedykowane plus-s niby schodzą aż do 45 hz co jest raczej bzdura ale nie jest też tak że nie przetwarzaja nic ponizej 120 hz , dodatkowo mają 4 ohm , czy jeśli podłączyć do suba kolumny 8 ohm nie powinno być nawet lepiej ? Przy podłączeniu kolumn o wyższej sprawności niż sub w efekcie część pasma poniżej 120 hz bedzie odtwarzana ciszej niż kolumny odtwarzały by bez suba ale za to zyskam niższe zejście .

3 godziny temu, mkay napisał:

...czy jeśli podłączyć do suba kolumny 8 ohm nie powinno być nawet lepiej ?

Będzie lepiej.... popieprzone.

Znasz zasadę działania zwrotnicy glosnikowej? 

Otóż jak kolumnę 8ohm podłączysz do wyjścia dla 4ohm, to nie będzie podziału w zadanej czestotliwosci, tylko w około połowę NIŻSZEJ, czyli będzie najgorszy przypadek, bo zakres pracy satelity i suba pokryją się od 70 do 130 Hz!!! W tym rejonie impedancja spadnie do nawet poniżej 3ohmów!

Chciałbyś narazić wzmacniacz na taką orkę w zakresie najwyższej mocy???

ajajaj to faktycznie bym zrobił , dzięki za ostrzeżenie.. szczerze to nie wiem nic o zwrotnicach tyle że dziela pasmo na poszczególne głośniki heheh powinni o tym uczyć w szkole.Jak kiedyś bede mieć tego suba to podłącze głośniki 4 omowe bo takie też mam.

Ja jednak poszedł bym w kierunku aktywizacji subwoofera- zaletami są odciążenie wzmacniacza głównego w zakresie najniższym oraz zdecydowanie szersze możliwości dopasowania do praktycznie dowolnych kolumn podstawowych.

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Mkay - potrenuj na tym prostym kalkulatorku - wpisz różne impedancje..Zobaczysz , jak się zmieniają wartości cewek i kondensatorów.....A to tylko pierwsza przymiarka do zwrotnicy :

https://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/ApcSpeakerCrossover/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.