Skocz do zawartości
IGNORED

Lexus Mark Levinson / B&O Audi / Burmester Mercedes / inne

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Szanowni,

Czy ktoś z Was miał okazję posłuchać zestawu Mark Levinson w Lexusie? Jak tak to w jakim? Dodatkowo czy ma porównanie do powiedzy Bang & Olufsen z Audi czy Burmestera z Mercedesa?

Przy zakupie kolejnego auta chcę mocno wziąć pod uwagę jakość audio - przerobiłem kilka tematów do tej pory t.j. Bose w Mercedesie W211, Canton w Skodzie Superb - oba padaczka, subwoofer i nic więcej. Piękne za to audo było w BMW E90 (Logic 7?) - brak subwoofera (chyba to świadczy o porządnym audio), 11/13 głośników, porządny korektor graficzny (częstotliwość podzielona na około 10 częsci, nie jak w pozostałych bass, medium, treble) - piękny dźwięk.

Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

pozdr

Najlepszy fabryczny zestaw Car Audio to system zabudowany w najnowszym Volvo XC90 i oparty o  glosniki B&W i bardzo dobra korekcje akustyki Dirac.

Drugi w rankingu to Burmester w Porsche Cayene albo Macan

B&O w Audi, ten z wysuwanymi głośnikami. Ale kosztuje swoje.

Z bardziej przystępnych cenowo HK w BMW.

O ile pamiętam w Porsche też było montowane HK, a Burmester w Mercedesie.

Bose w Audi to nic szczególnego, choć o niebo lepszy niż ich standardowy osprzęt.

Choć kluczowe i tak jest wygłuszenie kabiny i rodzaj silnika. Dizel skutecznie rozkłada na łopatki większość nagłośnień. Dlatego polecam testowanie audio w czasie jazdy, a nie na parkingu.

Wg. Pertyna ów Levinson w Lexusie wymiata :-). Z ciekawości zapytałem na czacie na stronie Lexusa o taki system nagłośnienia w ich samochodach i albo akurat źle trafiłem, albo nie bardzo wiedzą o co kaman, bo pan rozmówca był cokolwiek skonfudowany :-))).

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Mam w GS-sie z 2009r. ML ze zmieniarką na 6 CD i ...... odtwarzaczem kaset( sentymentalny gadżet)Spodziewałem się lepszego dźwięku ale w Żony poprzednim aucie volvo c30, o którym nic nie wiem ponad to że był "premium sound" brzmienie było znacząco lepsze mimo, że mniej głośników i bez suba. Moze w nowych lexusach jest lepiej ale w starszych szału nie ma, mimo że w bagażniku pokaźny wzmacniacz. Podejrzewam, że problem leży w jakości głośników bo to, że jest ich kilkanaście nie gwarantuje jeszcze dobrego brzmienia, czyli w tym przypadku poszli na ilość niestety.

Edytowane przez audiofan01
  • 3 tygodnie później...

Mam ML w rx350. Gra na 4+. Brak suba. A przydał by się. Gra lepiej niz w poprzednim volvo s60. Ale tam miałem zwykly system, premium to Dynaudio było w tamtych czasach. Ludzie chwalą, że w gs mk4 mark gra super. Nie wiem, nie słuchałem.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

W dniu ‎2019‎-‎02‎-‎13 o 15:23, Allmr napisał:

O ile pamiętam w Porsche też było montowane HK, a Burmester w Mercedesie.

Porsche oferuje aktualnie 3 Standardy:

- podstawowy

- Bose

- Burmester

(a w starszych jeszcze PCM oparty o elementy HK) 

HK jest w BMW

Burmester jest tez Mercedesie, ale to nie ten samo co w Porsche

Najlepszy jest  Volvo, to jedyny System (obok wielkiego Burmestera w Porsche), ktorego bym nie "poprawial" 

Edytowane przez xajas
  • 1 miesiąc później...

Słyszałem BO w AUDI S7 i słabo to gra. Oczywiście płacisz jak za mokre zboże i nie urywa.

Trzeba mieć na uwadze ze BO nawet w modelach Audi jest w każdym modelu inne, inna moc inny rozkład. 

• 1 miesiąc później...

Mam w nowym Q60 Bose i naprawdę daje radę oczywiście źródło dźwięku musi być poprawne jeśli jest słaba realizacja kiepsko to wypada.

-=SLAYER RUL3Z =-

• 2 tygodnie później...

Bose w a8 jest juz niezle, chociaz to w wiekszosci papierzaki za pare euro, b and o bardzo dobre, nastepne moje a8 bedzie z bo, oczywiscie benzyna, dizel pasuje do limuzyny jak swini siodlo.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• 1 rok później...
  • Redaktorzy

W moim Landroverze (Freelander 2) jest fabrycznie montowany kompletny system Alpine (11 głośników z subwooferem), który zdecydowanie nieźle daję radę. Ale w specjalnej edycji tego modelu (bodajże z 2013 roku) zakładali system audio Meridiana, i to dopiero byłoby ciekawe.

• 3 tygodnie później...
W dniu 5.03.2019 o 22:04, stecko napisał:

Mam ML w rx350. Gra na 4+. Brak suba. A przydał by się. Gra lepiej niz w poprzednim volvo s60. Ale tam miałem zwykly system, premium to Dynaudio było w tamtych czasach. Ludzie chwalą, że w gs mk4 mark gra super. Nie wiem, nie słuchałem.

Mam GS mk4 i ML na pokładzie - gra to b. dobrze... Przed kupnem auta ważny był dla mnie system audio, dlatego Lexus wygrał. Fajnie też gra B&W w Volvo, w kilku aspektach porównywalnie z ML, trochę za dużo jest tylko ingerencji w sztuczne podbicie rejestrów przez dodanie funkcji : kościół, chór, itp. Jeździłem tez infiniti, ale system Bose to jest paskudztwo i krew z uszu ?