Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do Onkyo R-N855

Andy2008

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie, czy kolumny podstawkowe Fyne Audio F301 lub droższe F500 to dobry wybór do amplitunera Onkyo R-N855?

Jakie ewentualnie inne monitory dobrze współgrałyby z tym sprzętem.

Co do rodzaju muzyki to jest to pełen przekrój, może z wyjątkiem mocnego metalu, czyli od muzyki poważnej/akustycznej do rocka. 

Zależy mi na w miarę detalicznym i przestrzennym dźwięku - oczywiście w granicach możliwości amplitunera.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/142900-kolumny-podstawkowe-do-onkyo-r-n855/

Cześć,

jeśli tylko budżet pozwoli, to zdecydowanie z wymienionych przez Ciebie konstrukcji proponuje Fyne Audio F500. Warto także spojrzeć i posłuchać Tannoy Revolution XT 6 oraz Kef Q350.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy oraz indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Może Polk Audio RTi A3 - większy woofer, łatwość ustawienia 8 Ohm i miękka kopułka

co przy muzyce klasycznej czy akustycznej trudno przecenić.

Wykończenia już nie wspomnę ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Oczywiście bezpośredni odsłuch jest najlepszą opcją, jeśli tylko jest możliwy i to najlepiej w warunkach domowych.

Co do budżetu to pewnie by się nagiął do trochę droższych kolumn.

Zastanawia mnie tylko na ile warto inwestować w dobre głośniki przy tym amplitunerze, tj. na ile rzeczywiście można będzie wykorzystać ich lepszą jakość. 

Ktoś jeszcze pisał na tym forum, że z R-N855 dobrze brzmiały Dynaudio Emit M20 i również Monitor Audio Silver 1.

Co o nich sądzicie?

Pozdrawiam

To inne bieguny barwy; gdybyś słuchał z dużej odległości Silver mógłby się sprawdzić,

jednak w niezbyt dużych pomieszczeniach raczej będzie kłopot z równowagą.

Porady są shit warte; pamiętaj, że są tu zarówno wielbiciele Klipscha jak Audio Physic.

Jeden może dać swemu faworytowi  ***** co dla strony przeciwnej będzie żenujące.

Metraż też jest dość istotny, a klasyka to zarówno sonaty Bacha jak też

większe dzieła Szostakowicza. Żeby nie było, to Led Zeppelin czy Eric Bibb

z Dianą Krall albo Stevie Ray Vaughan też nie są mi obcy ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 11.02.2019 o 20:33, Andy2008 napisał:

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Oczywiście bezpośredni odsłuch jest najlepszą opcją, jeśli tylko jest możliwy i to najlepiej w warunkach domowych.

Co do budżetu to pewnie by się nagiął do trochę droższych kolumn.

Zastanawia mnie tylko na ile warto inwestować w dobre głośniki przy tym amplitunerze, tj. na ile rzeczywiście można będzie wykorzystać ich lepszą jakość. 

Ktoś jeszcze pisał na tym forum, że z R-N855 dobrze brzmiały Dynaudio Emit M20 i również Monitor Audio Silver 1.

Co o nich sądzicie?

Pozdrawiam

To dwie bardziej wymagające konstrukcje. Pod względem charakteru brzmienia Dynaudio wydaje się lepszą opcją. Natomiast w takim zestawie trochę wąskim gardłem będzie amplituner. Natomiast jeśli w przyszłości rozważasz wymianę amplitunera na coś lepszego, bardziej wydajnego, powyższe kolumny warto rozważyć.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do takiej pyrkawki odpuść Dynaudio, to jak montować spojler do Poloneza. Potrzebujesz prostych wydajnych kolumn np

https://sklep.rms.pl/triangle-comete-902-kolumny-podstawkowe-z-tytanowym-glosnikiem-wysokotonowym-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Tak, duże monitory Klipscha to też dobry wybór

Ale czy Klipsch nie byłby za ostry w tym przypadku? 

Rozumiem, że coś w rodzaju RP-600m lub starsze Rp-160, chyba że nawet z tańszej serii? 

Co do Dynaudio to właśnie jest ten dylemat na ile warto inwestować w kolumny do tego sprzętu.

Z drugiej strony ktoś już pisał na tym forum, że po wielu odsłuchach ten amplituner zagrał najlepiej z Dynaudio Emit M20.

A jak do współpracy z tym amplitunerem ma się Fyne Audio F500? Mam takie wrażenie, choć ich nie słuchałem, że są ciekawą propozycją w stosunku do swojej ceny.

Pozdrawiam

39 minut temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Tak, duże monitory Klipscha to też dobry wybór

Ale czy Klipsch nie byłby za ostry w tym przypadku? 

Rozumiem, że coś w rodzaju RP-600m lub starsze Rp-160, chyba że nawet z tańszej serii? 

Co do Dynaudio to właśnie jest ten dylemat na ile warto inwestować w kolumny do tego sprzętu.

Z drugiej strony ktoś już pisał na tym forum, że po wielu odsłuchach ten amplituner zagrał najlepiej z Dynaudio Emit M20.

A jak do współpracy z tym amplitunerem ma się Fyne Audio F500? Mam takie wrażenie, choć ich nie słuchałem, że są ciekawą propozycją w stosunku do swojej ceny.

Pozdrawiam

Fyne byłby lepszy sądząc po dotychczasowych moich odsłuchach. 

Sądzimy, że odsłuch

Poświęciłbym 25zł na bilet lub 100zł na paliwo i wybrał sie w sobotę na odsłuch nawet gdzieś dalej. 

4 minuty temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Poświęciłbym 25zł na bilet lub 100zł na paliwo i wybrał sie w sobotę na odsłuch nawet gdzieś dalej. 

Dzięki. Pewnie tak trzeba będzie zrobić...

A na razie staram się zebrać jak najwięcej informacji, żeby wiedzieć wstępnie czego warto posłuchać..

Pozdrawiam

Dwie pary kolumn to w sam raz. Nie wyganiam Cie z Twojego własnego wątku. Doradzam od 10 lat ludziom na forach i wiem, kiedy gruszka dojrzala, żeby spaść z drzewa. 

• 2 tygodnie później...

Witam,

Jestem po odsłuchu i zakupach.

Po przesłuchaniu: Tannoy XT6, Dynaudio Emit M20, Fine Audio F500, Audiovector QR1 oraz Pylon Audio Diamond Monitor, ostatecznie wybrałem Dynaudio Emit M20.

Niestety nie miałem możliwości odsłuchać KEQ350.

Jak będę miał trochę więcej czasu to napiszę jeszcze coś więcej o wrażeniach z przesłuchania poszczególnych kolumn.

Generalnie Dynaudio z Onkyo grają świetnie i mogę polecić taki zestaw.

Bardzo dziękuję Q21 za miłą obsługę i udane zakupy a wszystkim innym za porady.

Pozdrawiam 

Kilka słów na temat poszczególnych kolumn w połączeniu z R-N855.

Tannoy XT6 - bardzo ładnie wyglądają. Raczej małej wielkości monitorki. W odsłuchu dużo wysokich tonów, które niestety dają wrażenie przesytu. Bas oględnie mówiąc "chudy". Mniej oględnie po prostu brak basu. Ogólnie równowaga tonalna przesunięta w górę. Chyba potrzebują innego sprzętu, żeby zagrać... Przestrzeń pewnie niezła, bo koncentryk, ale nie miałem już siły zwracać na to uwagę przez te wysokie...

Dynaudio Emit M20 - no i pojawił się bas. I to bez zaburzenia równowagi tonalnej. W ogóle było dobrze w każdym zakresie. Brzmienie dużo pełniejsze. Co prawda są to nieco większe monitory od Tannoy, ale przy odsłuchu ma się wrażenie jakby były chyba 3 razy większe... Połączenie pełnego, ciepłego brzmienia z datalicznością. Góra łagodna ale szczegółowa. Słychać wszystko, co trzeba.

Fyne Audio F500 - wydaje się, że powinny brzmieć podobnie jak Tannoy ale nie do końca tak jest. Lepsza równowaga tonalna. Lepszy bas ale bez porównania z Dynaudio czy Pylon. Ogólnie dość przyjemne do słuchania z dobrą stereofonią, ale bez takiego nasycenia jak Dynaudio lub Pylon. Po prostu nieco "mniejszy dźwięk".

Audiovector QR1 - w brzmieniu najbardziej podobne do Fyne Audio F500. Podobna skala dźwięku, nasycenie. Może nieco dokładniejsze w przekazie, ale drastycznej różnicy nie zauważyłem. Podobna równowaga tonalna. Eleganckie skrzynki.

Pylon Audio Diamond Monitor - bardzo duże monitory, największe z testowanych. Wiąże się to z dobrym nasyceniem dźwięku i basem - jest podobnie jak w Dynaudio. W ogóle równowaga tonalna podobna nieco do Dynaudio. Grały bardzo przyjemnie z zachowaniem detaliczności.

Podsumowując najbardziej spodobały mi się Dynaudio i Pylon. Ostatecznie wybrałem Dynaudio, które miały jeszcze tą zaletę, że mieściły się w moim budżecie. 

Aha. Jeszcze jedno. Nie zauważyłem żadnych problemów z tzw. "napędzeniem" wszystkich ww. kolumn przez Onkyo R-N855 mimo, że jest tam wzmacniacz cyfrowy ze stosunkowo umiarkowaną mocą. Zresztą pokrywa się to z obserwacjami ujętymi w dostępnych testach tego sprzętu na internecie (niezależnie od oceny wiarygodności samych testów). Może ma to związek z budową sekcji zasilającej (tradycyjny zasilacz zajmuje pól obudowy amlitunera) ale nie znam się na tym. W każdym razie efekt jest taki, że nie ma problemu.

Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.