Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jesli bedzie ktos zainteresowany to sprzedam swoja karte na PCM2702

kondensatory Panasonic FC, WIMA , dwa transformatory

Cena do uzgodnienia

kontakt na prv

pozdrawiam

Sebastian

Zachciało mi się samemu lutować pcma do płytki - efekt: uszkodzona jedna ścieżka - na szczęście od masy, a obok jest nóżka, która też idzie do masy, więc da się to chyba uratować - ale ja już więcej nie dotykam - może ktoś w Wawie ma możliwość to przylutować za niezbyt wygórowane wynagrodzenie?

BTW - rozwiązałem częściowo problem szumów na mojej obecnej karcie - wymieniłem gniazdo sieciowe na takie z filtrem - różnica jest znaczna.

BTW2 - potrzebuję kondensatorów 18pF dobrej jakości - tylko tych mi brakuje do nowej karty - to znaczy mam jakieś, ale już sam ich żałosny wygląd zniechęca do zamontowania - rozumiem, że tej wielkości to tylko ceramiczne?

~Zigi

A patrzyłeś na datę wykonania trafa - na moim jest 2006-10-25 :).

I mam tutaj pewne pytanie do bardziej światłych, którzy dostali swoje trafa wcześniej....

Trafo ma ładną karteczkę z opisami : białe - 220v, sec II żółty 6v, sec III czerwony+ niebieski (są dwa niebieskie i jeden czerwony (spleciony z 2-ch optycznie mi pasuje do zasilania pcb msfacona) 14v, wszystko fajnie.

Teraz zagadka do czego jest przewód Żółto-zielony ???

"VA" wystarczy? no jakolesiowi w mailu podalem o an mi zebym wydajność prądową podał @_@ wiec myslalem ze cos jeszcze trzeba, no to albo cos on nie zauwazyl albo nie wiem, wysle jeszcze jednego maila z zapytaniem

Szem wyslij na priv dane tego trafka jesli mozesz :) pozdrawiam

>Canti

Dla trafka 6VA (6W) o napięciach 2 x 15V prąd na każde uzwojenie przypada 200mA, więc taki powinien wystarczyć. Dla cyfrówki trafko na 6V może być 2VA (2W) i prąd wtedy z tego uzwojenie 330mA co w zupełności wystarczy. Pamiętaj, że przy tego rodzaju trafkach napięcie może być troszkę większe i zależeć od obciążenia.

A tak się ma obecnie moja pcm-ka, obecnie poddawana wygrzewaniu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-40-100003540 1170304316_thumb.jpg

post-40-100003541 1170304314_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć, kondensatorków tych niema i nic nie testowałem, ponieważ nic ciekawego nie posiadam, co bym tam mógł dać. Może kiedyś spróbuję 0,1uF lub 0,47uF BGNX.:) jak portfel pozwoli.

To poproszę jeszcze sprawozdanie jak to gra bez filtra dolnoprzeputowego - bo i jego elementów nie widać na twojej płytce :) Była kiedyś na ten temat dyskusja i wyszło "że może" tak grać bo pcm-ka nie produkuje aż tyle śmieci w wysokim zakresie częstotliwości (doliczając do tego dokładnie wyczyszczone zasilanie) ma szansę działać...

Jak to słychać w praktyce ?

Cześć, Szem na wyjściu jest filtr dolnoprzepustowy, jest to podstawowa aplikacja zaprezentowana przez veterana, z drobną zamianą 1nF na 1,5nF. Kondensator oddzielający składowa stałą przed filtrem bezpośrednio za pcmką, a nie jak na płytce msfalcona za opampem.

Jeszcze napisze jakie lementy użyłem: główne kondensatory w zasilaczu to Elna RJH 1000uF, bypasy ERO 47nF dla analogu i cyfrówki Wima MKP2 100nF , stabilizatory +- 15V - LM2937 i LM2990, 3,3V LT1963-3.3, 5V LT1063A i LM2940-5, za stab. w analog. +-15V BG Std 47uF/50V i 5V BG Std 10uF/16V, sprzęgający BG Std 10uF/16V, za stab. w cyfrze Oscony SP 10uF/25V. Elementy w filtrze dolno przep. - rezystory HOLCO H4 i PRP, kondensatory Wima FKP2 330pF i 1,5nF i ulubieniec AD797. Kondensatory sygnałowe BGN 4,7uF

Ukryta Zawartość

Po wstępnych odsłuchach bezpośrednio na starszych słuchawkach Tonsila, dźwięk wydaje się być na dobrym poziomie, szczegółowy, przejrzysty z dobrą przestrzenią. Lepiej będę mógł ocenić jak już podłączę pod systemik.

Ja już skończyłem przygodę z pcm-kami, do filmów gier mi wystarczy, a muzyki z kompa nie słucham.

Pozdrowienia dla składaczy pcm-ek.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

No i mam problem... Poskładałem PCMkę na płytce veterana. Wersja z osobnym generatorem kwarcowym. Do tego na wyjście podpięty wzmacniacz na TPA - zasilanie na niego brane z tego samego, którym zasilone sa opampy za PCM. Jedyne co innego narazie od aplikacji autora, to to, że mam ten sam stabilizator 5V dla PCM i generatora.

Problem przejawia się tak: jeśli słucham cicho, to tak po 30-40m karta się jakby wyłączała. Przerwana zostaje komunikacja z komputerem, ponowna próba odegrania utworu kończy się błędem. Należy odpiąć od komputera, chwilkę poczekać, podłączyć spowrotem i znowu gra... przez 30-40m.

Analogicznie w przypadku głośnego słuchania, ale wtedy czas grania jest dużo krótszy - esktremalnie nawet do kilkunastu sekund i koniec.

Pytanie jest takie: dlaczego tak jest? :) Wygląda to tak, jakby coś się grzało (fakt, stabiliztor 5V jest dość ciepły...) i zadziałało jakieś zabezpieczenie. Ale to może coś innego? Jakieś pomysły?

Hmm... pomierzyłem temp. elementów - żaden nie osiąga więcej jak 45*, więc to nie to... PCMka chłodna. To nie temperatura.

Wyjąłem z obudowy teraz i... gra, gra już długi czas i coś się nie chce wyłączyć, więc jest ok. Tylko dlaczego w obudowie nagle przestaje? Jakiś pomysł?

Ukryta Zawartość

post-4831-100002309 1170305979_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

esh0, jeżeli TPA6120 zasilane jest bezpośrednio ze stabilizatorów znajdujących się na karcie dźwiękowej to niestety, ale sumaryczny pobór prądu jest za duży i ilość ciepła na nich wydzielana powoduje zadziałanie zabezpieczenia termicznego. Wyjście - dodatkowe zasilanie dla TPA6120 (najlepiej 2x12V) lub radiatory zamontowane na obecnych stabilizatorach (będzie trudno - niewielka ilość miejsca) ;)

Hm, ale zaraz :) LM2940/90 mają prąd wyjściowy do 1A. Co przy 15V napięciu daje 30W gdzieś wydzielonej mocy - to już mógłbym sobie rękę ogrzać wracając z zimnego spaceru hehe, a nie wydaje mi się aby TPA pociągnął tyle prądu (prędzej sam się stopi). Wydaje mi się to dość dziwne, aby to był problem z niewydolnością prądową, szczególnie, że karta potafi wyłączyć się nagle po potknięciu wkładek radaitorowych stabilizatorów czymkolwiek.

Tak czy inaczej, sprawdzę z osobnym zasilaniem, dzięki :)

ps. a... wpadłem na jeszcze jeden pomysł - przewód sygnałowy USB leci obok trafa, przez płytkę i dopiero w miejsce gniazda. Czy brak ekranowania tego przewodu też może coś takiego powodować? PRzyznam, że nei wiem jakie warunki muszą być zachowana dla poprawności przesyłania sygnału w standardzie USB.

Na 100% działa zabezpieczenie termiczne. Jakie masz napięcie na wejsciu stabilizatora. Jeżeli odejmiesz od napięcia wejsciowego napięcie wyjsciowe i wiesz jaki prąd jest pobierany z tego stabilizatora to obliczysz sobie w przybliżeniu moc jaka jest na nim tracona. Na pewno musisz dać na ten stabilizator radiator.

sie pochwale ;)

w zasilaniu

fine gold 470/25

nitai nonpolar 22-33

panasonic fc 10uf

mur860

rezystory 1% mierzone metalizowane

trafo z toroidy pl wersja audio 2x12V +1x6V

stabilizatory standardowe ustawione na 12V

na płytce

oscon

wimy

rezonator z omigu

BG STD 100uf/16v

BGN 10uf/50V

rezystory 1% mierzone metalizowane

pana FC 100uf

op-amp AD8620 (na zdjeciu inny)

jedyne co musze wymienic to te 330pf na fkp albo cos lepszego bo tylko to mieli ;) jakies propozycje?

i znalezc cos fajnego pod C8, jakies propozycje?

mam nadzieje ze zadziala ;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Nie ma ktoś we Wrocławiu przypadkiem wolnego :

LM2990T -15V

Usiadłem sobie dzisiaj aby zmontować płytkę Veterana wszystko było pięknie, pcmka wlutowana – wszystkie kontakty idealnie nic się nie skleiło, zestaw wypaśnych kondensatorów pod ręką, cisza i spokój... Do momentu, gdy w dołączonym do płytki woreczku zabrakło jednego stabilizatora... - zabiję go po świętach :).

probowal ktos odlaczyc mase cyfrowa od analogowej? cyfrowa polaczona jest z masa komputerowa ktora moze wiele smieci wprowadzac moze jakies petle? w koncu komp tez uziemiony do tego samego gniazdka co wzmak

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.