Skocz do zawartości
IGNORED

wybor kolumn głośnikowych dla Sansui 9090

Viking321

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór. To moj pierwszy post. Chciałbym wszystkich przywitać. 

Mam pytanie odnośnie wyboru kolumn do Sansui 9090. Czym się kierować na co zwrócić uwagę. Proszę o wyrozumiałość ,jestem totalnym laikiem. 

Pozdrawiam .Zbyszek

• 2 tygodnie później...

Cześć,  cieszę się, że na forum przybył jeszcze jeden amator starych Sansui. Ja mam ich kilka a w tym wspomniany receiver 9090    ( tak wtedy nazywano konstrukcję wzmacniacz + tuner ) Na początku grał z kolumnami Esa Ostinato  potem Audio Physics Sitara i Tempo,  Studio 16Hz Minas Anor, Audio Academy Phoebe. Wszystkie te połaczenia dawały dźwięk otwarty szczegółowy z dobrą stereofonią i rozdzielczością ale zawsze brakowało mi tak zwanego mięsa, dociążenia i żywiołowości. Zrezygnowałem ze współczesnych " słupków"  Sięgnąłem  po  vintage'owe pudła,  najpierw PIoneer HPM 100 a potem JBL L166 z 12 " basowcem. Te JBL pochodzą z lat 70-siątych ubiegłego wieku podobnie jak ten model sansui i to dla mnie najlepsze połączenie.  Polecam kolumny JBL z serii L, Control Monitor, Ti i inne z tego okresu oryginalnie amerykańskie. Coś w ty jest, że firma Sansui  polecała w tamtych czasach  kolumny JBL do współpracy ze swoimi produktami. Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.

Jako totalny nie podałeś ani metrażu, ani budżetu; upodobań i gatunków nie wspomnę ...

Skoro mowa o JBL to można się spokojnie zdecydować na Arena 180 a gdyby były

za duże, to w tej linii są  170 z jednym wooferem i podstawkowe  - Arena 130

wystarczające do ok 18 m2.   Klasyczna dynamika i równowaga zapewnione.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuje za odpowiedz. 

Wielkosc pomieszczenia o koło 35-40m2 

Czy coś  takiego mogło by zagrać 

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=143245281

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=143299520

pozdrawiam .Zbyszek. 

Sądzę, że te dynaBel ze względu na zastosowane głośniki mają większe szanse, niż Kenwood,

które też mogą nieźle zagrać; kwestia gustu. Jednak stożkowy tweeter w LS 100 trochę zniechęca ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z Sansui 9090 grały u mnie również JBL LX 66:   (https://allegro.pl/oferta/glosniki-jbl- lx66-7776859553 ) 

Kolumny z dwoma 20" wooferami i tytanową kopułką produkowane w Danii a więc trochę inaczej grające niż amerykańskie oryginały. Brzmienie dynamiczne, świetne do rocka ale trochę za duże jak na moje 18 m2. Myślę, że na Twoich 40 m2 w pełni rozwinęłyby  skrzydła. Cena z tego linku bardzo zawyżona, ja swoje jak pamiętam kupiłem za 700 zł ale to  było jeszcze przed nastaniem mody na stare JBL-e. Poleciłbym również Wharfedale E50 albo jeszcze lepiej E70 na Twoją powierzchnię. Ja miałem E50 i one spowodowały, że zrezygnowałem z Audio Physic Sitara. Poniżej link z allegro ale tylko poglądowy bo pokazane tam kolumny wymagają sporego nakładu aby doprowadzić je do kultury.  https://allegro.pl/oferta/kolumny-wharfedale-e50-7823214250

znalazem  jbl.nie napisalem ze mieszkam w Norwegii i dlatego linkuje tamten rynek. cena tez wydaje sie spoko.

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=141802532

Trochę nieporównywalne ? 

Primo - JBL to basrefleks więc większa szansa w tym metrażu na wypełnienie

przynajmniej podstawą basową. Ale trzeba jeszcze lubić bas i sądząc po samym BR

dobrze byłoby odsunąć z pół metra od ścian a jeszcze więcej od rogów pokoju.

Sansuje to typowe vintage od których trudno zbyt wiele oczekiwać, a nawet nie

podaje klient modelu co utrudnia identyfikację.

Jasne, te JBL-e potrzebują miejsca wokół siebie żeby grać przestrzennie z dobrym punktowym basem. Mnie spodobała się scena stereo jaką tworzyły oraz szybkość i żywiołowość przekazu. Dobre do rocka, jazzu. Impedancja 4 Ohmy i 94 dB efektywności. Próbowałem je również z lampą Amplifona i też było OK. Facet, który je ode mnie odkupił używał właśnie  lampy Cayina.  Musisz sam posłuchać czy takie brzmienie ci odpowiada. Zwróć uwagę na  piankowe zawieszenia wooferów, ja w swoich wymieniłem na nowe, podobno oryginalne. Operacja nie jest trudna   i można to zrobić samemu korzystając z opisów w internecie.

A dlaczego nie poszukać kolumn Sansui z tamtej epoki.Ja gram na SP-X9 podłączone do amplitunera JVC JR-S 600.Basu ,jak i reszty nigdy nie brakuje.Zresztą dużo nie brakowało,a zamiast tego JVC byłby właśnie Sansui 9090 DB.

Jestem za takim pomysłem, warto spróbować ale wszystko zależy od budżetu jakim się dysponuje. Sansui SP-X9 to już wysoka liga. Kolega Viking321 podał link do tanich  vintage'owych Sansui ale ja nie mam żadnych doświadczeń z takimi kolumnami więc trudno mi doradzać.

Panowie  dziękuje  za odpowiedzi,wszystkie czytam i sprawdzam.

Mój budżet jest nie ograniczony ?, (z przymróżeniem oka)

Oczywiscie jak mogę kupić tanio ,to tak robię . W Norwegii  czasami moge coś znaleźć w cenie niższej niż w Polsce. Wiec liczę na szczęście. Wasze propozycje pozwalaj mi szukać już konkretnych modeli. 

Dziekuje i pozdrawiam  

• 3 tygodnie później...

Spoko wybór a przy tym 8 Ohm, więc każdy wzmacniacz je uruchomi.

Konstrukcja w starym stylu; duży woofer, trzy drogi a wisienka to jednak miękka kopułka.

Słowem - do wszystkiego i bez dużych kosztów.

Będzie Pan zadowolony ? 

19 godzin temu, SYLWESTER Pakula napisał:

Ja się zastanawiam nad STX F-130 N kosztują 620zł co sądzicie?

Jak dla mnie profanacja Sansui

Ilu ludzi tyle opinii

Raczej mezalians ? 

Nie mam jednak pewności, czy STX'y z zapytania mają związek z Sansui ...

a poza tym zawsze można rozważyć:

czy są równe wielu dziś anachronicznym konstrukcjom, czy lepsze ?

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.