Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do pioneer'a a-66x

-=Micha??_17=-

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem tu nowy..jak sie łatwo domyślić mam 17 lat i dopiero zaczynam się tym interesować....(także musicie byc tolerancyjni wobec mojej niewiedzy)...duzo już czytalem na rozne tematy zwiazane z audio ale już mam dość i postanowilem sprawić sobie jakieś "granie" ;)....moj pokoj ma kolo 15m2. Mam wzmacniacz Pioneer a-66x (mam problem z jednym kanałem, otóż są momenty w ktorych jeden kanal ma powazne zaklócenia ktore sa uciażliwe-jakby ktos mog powiedziec cos na temat tej wady i jak ja naprawic) jak narazie puszczam muzyke z kompa (ale w momencie kiedy bede miał przypływ gotowki zamierzam sprawic sobie CD).

Słucham różnej muzyki....(od hh az po niektore utwory popowe). Szczerze sie przyznam ze jak narazie muzyka klasyczna jest mi obca...

W niedalekiej przyszlości chcialbym sobie sprawić jakieś kolumienki....budżet bedzie wynosil kolo 800zl. kolumny oczywiscie z "drugiej reki"...potrzebuje ladnego, czystego, dzwieku. Bas chcialbym zeby byl mocny,niski i przyjemny dla ucha ale oczywscie za ta cene bedzie ciezko. Lubie czasem sluchac muzyki dosc glośno.Prosze was o podsuniecie jakis pomyslow, i przedwszystkim "czy w tej cenie" lepiej sprawdzą się jakieś kolumny typu tannoy m1 ,czy moze sprobowac cos skonstruować z czyjas pomoca?, czy moze sprobowac poszukac kolumn podlogowych.... piszcie, please ! :)

p.s aha i zapomnialbym, powiedzcie mi jak to jest z kablami do kolumn...czy bede wstanie zauwazyc roznice miedzy kablami za 9zl/m a np za 50zl/m (o ile wogole takie są).

z góry dziekuje i pozdrawiam

Michał.

https://www.audiostereo.pl/topic/14357-kolumny-do-pioneera-a-66x/

a co sądzisz o tych kolumnach :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ????????????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 miesiące później...

Elo!

Nie wiem czy tu jeszcze ktoś zagląda, ale się wpiszę.

Otóż prawdopodbnie nie masz problemu z kanałem lecz z przełącznikami. Trzeba je przeczyścić na stykach, ale nie polecam się zabierać za to samemu z dwuch powodów:

1. Całe złomowisko śrób, śróbek i pan Bóg wie co jeszcze.

2. W serwisie zapłaciłem 20zł, a przy okazji masz przęgląd techniczny sprzętu przez fachowca i ewentualną likwidacje małych usterek jak np. zimne luty w zasilaczu (w końcu nie pierwszej młodości ten sprzęt...)

A co do kolum to powiedz do czego one są Ci potrzebne, chcesz zrobic kino domowe z prawdziwego zdarzenia czy poprostu chcesz parke do okazjonalnego wyduszenia mocy ze wzmacniacza?

Jak to drugie to nie polecam robic tego na kolumach małej mocy (chociarz moje malutkie Philipsy od wierzy wytrzymały dawke troche ponad połowe mocy wzm.) Ponieważ jest to mała fabryka decybeli to skutki jej testowania na czyms poniżej 100 W R.M.S. może zakończyć sie tragicznie dla głośnika i portfela. Wiem co mówie bo teraz mam potężne 350 Watowe (P.M.P.O.) kolumny Tonsila i przy sytej dawce watów nawet one zaczynają trzeszczeć! Przy 8 Ohm ten nielekki (bo waży coś ok 12kg) wykrzesa z siebie moc 95W (niby mało, ale zarzuć to na kolumny o łącznej średnicy membran basu 1 metr... normalnie poezja :D) przy 4 Ohm mocy przybywa i wskazówka wzrasta do 120 W a w domq to nigdy jeszcze nie rozkręciłem ponad magiczną bariere połowy mocy (przy 8 Ohm!) bo jest stanowczo za głośno...

Wracając do kolumn to do tzw. hardcoru polecam Voyagery Tonsila moc wedle uznania (są dwie wersje kolumn), Altusów nie polecam bo to jest plama na honorze naszego Tonsila - za małe pudła jak do takich rozwiązań montarzu głośników... no comment. Z drugiej ręki to polecam zadbane Altony lub Midltony także Tonsila. Robiłem kiedys impreze na Altonach i są bardzo dobre, co ważne - nie bierz bez kompletnego pudła (są tam takie pokrętła regulacji wysokich i chyba srednich tonów - bez tego ani rusz!).

Ode mnie tyle.

Powodzonka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.