Skocz do zawartości
IGNORED

PC-USB "trzaski" w głośnikach po zakończonym utworze - Rotel A12

sit_fun

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Nabyłem ostatnio pierwsze audio. Rotel A12, kolumny Elac Uni-Fi FS U5 Slim. Do tego podłączyłem Raspberry Pi 3B do PC-USB znajdującego się z tyłu wzmacniacza. Na Raspberry skonfigurowany Spotify Connect i Airplay.

Podczas odtwarzania za każdym razem kiedy skończy się utwór czy to słucham ze Spotify czy z Macbooka Pro po Airplay plików FLAC słyszę "trzask" (krótki dźwięk) w głośnikach i po tym zaczyna się kolejny utwór. To samo jest kiedy np. zatrzymam utwór w trakcie.

Sprawdzałem różne kable USB, podłączałem Raspberry do powerbanka aby wyeliminować zasilanie z sieci - nic nie daje. Podpiąłem dla testów Macbooka Pro również do wzmacniacza przez USB tymi samymi kablami (z podłączonym zasilaczem i bez - na samej baterii) i ten "trzask" również występuje.

Mam nadzieję, że to nie jest "normalne" zjawisko i trzeba z tym żyć? Macie jakieś rady? Czy to wada wzmacniacza i powinienem pojechać z nim do salonu?

Niektóre kiepsko wykonane urządzenia miały kiedyś w zwyczaju "trzaskać" w chwili wykrycia ciszy cyfrowej. Koniec utworu -> cisza cyfrowa = koniec przekazu i trzask -> początek utworu = koniec ciszy cyfrowej oraz początek przekazu i trzask. Tak na chłopski rozum mówiąc.
Takie coś jak powyżej to ewidentna partacka robota inżynierska. Ale takich sprzętów już dawno nie spotkałem.
Aby ułatwić Ci zadanie w poniższym linku masz plik z ciszą cyfrową w trakcie trwania utworu. To kawałek utworu Kraftwerk z na szybko wstawionymi ciszami cyfrowymi. Opisz co występuje w trakcie utworu przy odtwarzaniu kiedy wzmacniacz podpięty jest po:
- USB
- coax
- optyku
To jest plik wave 44.1/16bit więc tak właśnie ma być odtwarzany. Wszystkie ulepszenia, upsamplery/resamplery, dithery, DSP MUSZĄ być wyłączone w urządzeniu odtwarzającym. Plik MUSI być odtworzony w nienaruszonym stanie. Volume w odtwarzającym urzadzeniu i mikserze systemowym (o ile sygnał przez niego przechodzi) MUSI być ustawione na 0dB czyli na maksimum - głośność regulujemy na wzmacniaczu

Link: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

14 hours ago, Music_FAN said:

Możesz gdzieś ustawić bufor lub latencje?

Hmm, a w czym ten bufor powinienem ustawić? W programie odtwarzającym? Czy gdzieś w konfiguracji Raspberry czy laptopa?

23 hours ago, yayacek said:

To kawałek utworu Kraftwerk z na szybko wstawionymi ciszami cyfrowymi. Opisz co występuje w trakcie utworu przy odtwarzaniu kiedy wzmacniacz podpięty jest po:
- USB

Dziękuję za wsparcie. Odtworzyłem plik przez Airplay do Raspberry, które jest spięte po USB ze wzmacniaczem. W momencie kiedy jest "cisza cyfrowa" to nie ma trzasków. Kiedy skończy się odtwarzać utwór i w odtwarzaczu na laptopie zmienia się przycisk z możliwości pauzy na play słychać trzask w głośniku. Na innych podłączeniach nie mam jak sprawdzić gdyż nie dysponuję sprzętem, który mógłbym w ten sposób podłączyć.

Miałem swego czasu na test A12 i pomijając dźwięk, pamiętam że klikał, tylko na głośniki nic nie szło, tylko styczniki w środku.

to mój wpis.

Małe sprostowanie do postu wyżej. Przy odłączeniu Rotela od źródeł okazało się ze z CD korzystał z Toslink pomimo informacji ze jest cd. Słychać jak pracują jakieś przekaźniki gdy dostają sygnał / trochę to dziwne / wywaliłem wszystko i tylko rca z CD. ........Dlaczego brał sygnał od optyka, tego nie wiem. Teraz zamiana i działa tylko Toslink. Dźwięk niby ten sam a jednak inny, brak niskich akcentów, wszystko przesunięte o oktawe wyżej. Wróciłem do analogu. Czas podziękować Rotel owi................Z tym Rotelem coś chyba nie tego, muza idzie z Tidala a w przerwie miedzy nagraniami znów klikanie/sygnału szuka czy co/no, po pauzowałem trochę a ten sobie klipa na przełącznikach. Jutro wraca na półkę do salonu bo tam chyba jego miejsce jest.

Jeśli masz taką możliwość jeszcze to oddaj 12-ie a bierz 14-ie, też testowałem i złego słowa nie powiem, lepszy dźwięk, więcej mocy i bez klikania.

On 3/27/2019 at 10:15 AM, Bogusław_59825 said:

Jeśli masz taką możliwość jeszcze to oddaj 12-ie a bierz 14-ie, też testowałem i złego słowa nie powiem, lepszy dźwięk, więcej mocy i bez klikania.

Wiesz, dźwięk jaki produkuje A12 w połączeniu z moimi kolumnami w zupełności mi wystarcza, mocy też nie brakuje dlatego też nie widziałem sensu w dopłacaniu 1,5k do A14. Kiedy odtwarzam dźwięk po Bluetooth z telefonu do wzmacniacza to tego trzasku pomiędzy utworami nie ma. Dźwięku przełączników we wzmacniaczu nie słyszę, więc to chyba zupełnie inny przypadek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.