Skocz do zawartości
IGNORED

proszę o poradę dotyczącą CAYINa ta 35

lagi17

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwnw odgłosy w kolumnach (XAVIAN XN125) przypominają rosnącą amplitudę zaczynającą się od niskich częstotliwości i ciągnącą się wyżej(przypomina gwizd) w momęcie włączania użądzenia, myślałem , że to kableVDH cs122 ale na SUPRZE SWORD również się to powtarza, jako interkonektu używam MONSTERA Z100i, proszę o pomoc . Z góry dziękuję .

W tej chwili, już nie mogę nic zrobić, tylko jeden(lewy) kanal buczyzaraz po wlaczeniu , buczenie staje sie coraz glosniejsze. Jesli to lampa siada, co sugeruje jeden z uczestnikow forum, to czy wplyw na to ma 85db , a wiec niska, skutecznosc kolumn?

Czy wzmacniacz był wyregulowany przed zakupem? Czy lampy są na pewno sparowane? Poza tym to kolumienki chyba nie do takiego wzmaka.... Cayin jest dość wydajny, ale nie aż tak. Myślę, że trzeba wymienić lampki na KT 88, przybędzie mocy w stosunku do KT 66. Warto by także egzemplarz poddać przeglądowi. Jest dystrybutor i serwis, więc mają obowiązek. Nawet po gwarancji, choć się wtedy płaci.

Wzmacniacz był regulowany, a lampki sparowane, dzwoniłem do dystrybutora i powiedziano mi ze kolumienki moga pozostac mimo swoich 85db,polecono bym kupil kondycjoner, czy wymiana lamp na silniejsze napewno pomoze?

..to na 90 proc lampa.. ile używasz już tego cayina ? w nim lampy strzelają szybko bo ten wzmak nie ma opóżnienia na załączenie napięcia ....może pozamieniaj lampy stronami i sprawdż..

lagi17

Niestety, obawiam się że koledzy mają rację - miałem tego Cayina i lampki strzelały szybciej niż kałasznikow- problem wyjaśnił Ci Roolf. Dokładnie zresztą tak kończyły żywot, jak opisujesz - kolumny nic do tego nie mają, a rada żebyś kupił kondycjoner jest po prostu śmieszna.

Pomogła mi wymiana na KT88 (lub od razu najlpiej na KT90, ale tego wariantu nie ćwiczyłem). Zresztą pan Richard z Fotopubu napewno Ci pomoże!

Pozdrawiam i nie przejmuj się, taki urok lamp!

Dziękuję wszystkim za zainteresownie i pomoc, rzeczywiscie padla lampa ale nie mocy tylko sterujaca, jednak idac za rada innego posiadacza lampowej amplifikacji kupuje kondycjoner, jeszcze raz dziekuje za okazana pomoc. Pozdrawiam wszystkich-Mirek

Pytanie - po jakim czasie padają lampy w Cayinie? W katowickim "Puzonie" mówiono mi, że powinny wytrzymać półtora roku, a nawet dwa lata, o ile nie słuchało się baaardzo głośno. Propaganda sukcesu?

Duzo zależy do samych lamp, np, EL34 JJ padaja jak muchy, bez wzgledu na typ wzmaka, ale np 300 B tego producenta kumplowi w AN trzymaja sie juz 3 lata i nie narzeka. Co do jakości lamp KT 88 w Cayinie to trudno wyrokować, jak długo pograja bo nie wiadomo jakiej jakości są, a co do driverów, to warto poszukać czegos lepszego niz tam jest - inwestycja w radzieckie NOS lub Electro harmonixa jak najbradziej wskazana. A sam wzmacniacz warto co jakiś czas dawać do przeglądu. To konstrukcja bez automatyki, prosta do bólu, i warto co jakis czas to wszystko pomierzyć, czy aby lampy nie sa przeciążone.

Istotne jest tez sprawdzenie jakie napięcie mamay w sieci, po wejsciu do Uni ustawowo nam podskoczyło, czasem nawet za bardzo. 250 V to częste przypadki. Niby sprzet powinien to wytrzymac, ale Cayiny mogą być robione na 220 V, zwłaszcza te sprowadzane z Chin nieoficjalnie,a wtedy robia sie tam dziwne rzeczy. To samo dotyczy Jolidy, i innych chinczyków. A co do pracy cayina w puzonie to taki np MT - 35 z lampami 6P3S, oczywiscie własciwie wyregulowany, ryczał przez 1,5 roku na monitorach o efektywności 85 db, i nic sie nie działo. Pamietajmy, trwałośc lamp to trochę loteria, może nie taka straszna jak ja niektórzy malują, ale jednak od solidnosci producenta, i pewnego źródła z którego je kupujemy, zależy czy dostaniemy dobry produkt czy bubel co nam padnie za 2 tygodnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.