Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner "gubi" dźwięk

siara_nh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
panowie o jakiegoś czas ( w sumie chyba odkąd zmieniłem tv -  , model Samsung 65NU8042 )
jak przełączam kanały ( czasem nie zawsze) to nagle dźwięk przestaje działać,
jak oglądam coś z netflixa to jest ta sama sytuacja ( przeglądając zwiastuny) nagle przestaje działać

muszę wyłączyć amplituner , załączę ponownie i jest OK

dzieje to to tylko podczas zmiany kanałów ( i to nie zawsze)

zastanawiam się czy możne kino domowe mi nawala czy możne być nie do końca kompatybilne z tv?

wcześniej miałem wszystko podłączone pod amplituner przez hdmi ( konsole , PC , UPC)
teraz wszystko mam podpięte pod tv i dopiero z tv wychodzi kabel optyczny pod amplituner ( czy to może być wina podpięcia?)

amplituner pioneer VSX 521 zakupiony chyba w 2011

możecie koledzy coś doradzić?

https://www.audiostereo.pl/topic/144071-amplituner-gubi-d%C5%BAwi%C4%99k/
4 godziny temu, siara_nh napisał:

teraz wszystko mam podpięte pod tv i dopiero z tv wychodzi kabel optyczny pod amplituner

Tak się nie podłącza. Nie wiem co to za moda z tym łączeniem przez TV, już któryś raz ktoś o tym pisze.
Wcześniej miałeś podłączone dobrze. Netflix też Ci będzie działał bez optyka, masz przecież HDMI ARC.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

jednak za wcześnie się pochwaliłem, niestety w dalszym ciągu pojawia się ten sam problem z gubieniem dźwięku ?  czy amplituner moze być niekompatybilny z tv? czy już po prostu trzeba zmienić na inny ?

Znaczy wyeliminowałeś teraz optyka, masz wszystko podłączone przez HDMI i nadal gubi dźwięk?

Z konsoli czy dekodera też gubi czy to problem tylko z TV?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

optyk wyeliminowany , idzie teraz po HDMI- na konsoli tego nie miałem ,

upc podpięte pod tv

konsola

na netflixie mi się tak dzieje i na upc

( ale czasem - w netflix- jak przełączam między zwiastunami)

(na UPC- jak przełącza kanały - i to nie na wszytskich, jest grupa kanałów przy których zaczyna mi się tak dziać, wydaje mi się że wtedy gdy dźwięk przełącza się ze stereo na dts )

jak idzie mi film lub jakiś kanał to się tak nie dzieje ( chyba ze np zatrzym film i puszczę ponownie to zaczem zgubi dźwięk)

muszę wtedy wyłączyć amplituner załączyć i wszystko działa poprawnie

odnoszę wrażenie, że autor tematu nie do końca zrozumiał, co qbakos chciał przekazać.

kolego siara_nh, podłącz wszystko bezpośrednio pod ampli i daj znać, czy dalej problem występuje.

Ale śmiem twierdzić, że problemem jest sam TV, który przy Twoim aktualnym podłączeniu występuje w torze audio.

Niejednokrotnie dało się przeczytać o braku różnych kompatybilności TV z amplitunerami. U mnie np.TV służy tylko i wyłącznie jako odbiornik końcowy, służący do wyświetlania obrazu i obce mi są tego rodzaju zagwozdki ? 

EDIT: widzę, że jednak poszedł temat wymiany amplitunera. Jeżeli ten wydatek ma być pokłosiem tylko i wyłącznie problemu opisanego w tym wątku, to dobrze bym się zastanowił i spróbował innych rozwiązań. Może się okazać, że wymienisz amplituner, a problem będzie dalej ten sam

Ja nadal nie rozumiem jak to masz podłączone. Masz każde z urządzeń podpięte kablami HDMI do wejść amplitunera i jeden kabelek wychodzi z ampli do TV? Wtedy to amplituner wszystkim steruje i nie ma siły żeby się coś zacinało... a jeśli już to wina kabelków co i tak jest dosyć rzadkie. 

kupiłem dziś Denona AVR-X2500H - puki co jest super

podpięte miałem wszytsko pod tv i z tv do amplitunera kablem optycznym

(po hdmi coś nie szło mimo ze miałem włączone ARC)

dopuki miałem wszytsko podpięte pod stary tv ( wszystko pod amplituner a potem hdmi to tv ) to było spoko, zmieniłem tv na nowy i nie szło podpiąć po hdmi były jakies problemy - więc przepiałem wszytsko do tv i puściłem optykiem do amplitunera i się zaczęło, potem jakoś mi się udało puścić przez hdmi (ale nadal bylo to samo )

dodam ze tv samsung 65nu8042 - nie mógł wyszukać mojego amplitunera - podejrzewam ze moze jakies problemy z kompatybilnością ale moze się myle 

ale wyszło na dobre miałem pretekst przed żoną aby zmienić amplituner ?

Czyli na nowym amplitunerze nadal przerywa? Spróbuj wyłączyć HDMI CEC w ustawieniach TV

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.