Skocz do zawartości
IGNORED

Które Vify do kolumny dwudrożnej?

domino

Rekomendowane odpowiedzi

Temat poruszany juz wiele razy ale potrzebuje pomocy . Mam zamiar zamowic glosniki z chlopakami z Holandi stawiam na Vife albo Peerlessa na Scan speaka mnie nie stac.

Kolumny chce zrobic dwudrozne .

Kopółka jedwabna 25mm tylko ktora? Peerless to DT100 ?ale racze stawiam na jakas Vife tylko która? Najbardziej mi podchodzi DX (nie jest jeszcze taka droga ).

Średnio-niskotonowy nie wiem jaki, wolalbym 16cm (badz 17 czy 18) niz 13 zeby troche basu tez bylo zastanawialem sie nad Vifa TC (niskobudzetowa seria ale troche kolumn na nich jest : audio academy, Esa,Piega ) ale odradzono mi je.

Peerless z seri HDS dla mnie za drogi z Vfy niezla okazja jest M18WH-08-08 w Polsce 350pln a z Holandi prawie za pol ceny .

Jest jeszcze P17WJ-00-08 tez fajnie wyglada i M17WH-09-08 a moze jeszcze inne?

Co radzicie jakie glosniki polaczyc? czekam na sugestie pozdrawiam

Witam

Jesli chodzi o wysokotonówke to DX jest bardzo przyzwoitym głośnikiem zwłaszcza w odniesieniu do ceny . Można z niedo naprawdę sporo wycisnąć.

Z midbasow polecam M18 WH - - równiez porządny głośnik. Razem powinny stworzyć niezły duet.

Jeśli nie boisz się eksperymentow możesz momysleć o czymś z serii X - XT 18 lub XG18 ....

Pozdrawiam

Waldek

DX25 ma problemy z ostrym dołkiem na SPL w okolicach 15kHz - może wymagać lekkiego przytjuninkerowania - jakieś wytłumienie czy coś takiego może pomóc, poza tym w zniekształceniach nieliniowych biją go Seasy 27TDC i 27TDFC. Jego mocną stroną są charakterystyki kierunkowe. Podałbym link do strony z pomiarami, ale ostatnio padła i nie wiadomo kiedy wstanie oraz pod jakim adresem.

Mahler, co do brzmienia M17WH na średnicy, to zgoda, ale bas ma zdecydowanie gorszy niż M18WH, i takiego zejścia się nie uzyska.

Waldek dobrze radzi, M18WH to znakomity kompromis, zwłaszcza że jest sporo lepszy od PL18WO.

Co do kopułek, to oprócz DX brałbym pod uwagę również D25AG, i faktycznie Seasa KT27.

Aha, z nowości XT18 ma wyraźnie lepszy środek i impuls niż XG18. Ale i tak nie wiem, czy warto płacić drożej za nowość, M18WH jest pod tymi względami i tak na bardzo wysokim poziomie.

M18WH - rzeczywiście genialna maszyna, 11g Mms powoduje że strojenie bassreflexu nisko nie jest wielkim problemem, ja nie wiem tylko jakia jest geometria jego układu magnetycznego - raz widziałem podawaną średnicę cewki 32mm (jak w PL14), innym razem znów podawali 25mm, w dziedzinie Xmax też zeznania były sprzeczne - czasem 4 a czasem 5 mm.

Ja sam pomagałem kumplowi zrobić kolumny na M18WH, ale miałem dość problemów z wytropieniem błędu w montażu zwrotki (nie wiedział że jak na schemacie przewody krzyżują się bez kropki to się ich nie łączy i zwarł gwizdek) i nie zajmowałem się szczegółowymi oględzinami midwooferów. Całe kolumny zagrały w końcu naprawdę dobrze, dlatego mogę polecić M18WH.

aby nie zakladac nowego wątku pozwolę sobie tutaj zasięgnąć opinii na temat ScanSpeaka 18W8542

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

docelowo miałby służyć w obudowie B-R i raczej to byłby monitor. To nieco inny model od "klasycznych" SS. Ma 120mm magnes, piankowe zawieszenie, i niepowlekaną papierową membrane. 90 dB SPL. Polecacie ?

Jaką wysokotonówkę do niego ?

Ukryta Zawartość

Swietna średnica, dobry impuls, konturowość basu. Jeżeli jesteś przyzwyczajony do rozlazłych kolumn w stylu Avance Omega, to może Ci brakować nieco mięcha, ale taki dżwięk jest prawdziwszy. Bez problemu się zgra z każdą dobrą kopułką 25mm. Godne tego głośnika to na przykład Seas KT27 albo Morel MDT32, że o nieodżałowanych Dynaudio nie wspomnę.

do Misimora

Wspominales gdzies o hybrydowych wooferach Morel z odlewanym koszem.

np ten

Ukryta Zawartość

cos wiesz wiecej o tych głośnikach?

Ukryta Zawartość

Do bego:

Nie w tym wątku o nich wspominałem, chodziło mi właśnie o te spod podanego linku, są to głośniki o napędach jak w serii Neolin, ale z odlewanymi koszami (te dziurki w blaszanych koszach Morela są po prostu śmieszne). Wreszcie coś nawiązującego klasą do Dynaudio, a nawet lepsze pod względem takiego np. Xmax. Pytanie tylko czy robi je Morel Israel czy Morel USA, jakby ktoś nie wiedział to te dwie firmy ostro żrą się między sobą.

dołączyłbym do zamówienia na głośniki z Holandii ale jeszcze nie wiem co dokładnie wybrać

Poszukuję czegóś do układu 2,5 drożnego o pięknej ciepłej średnicy i miękim aksamitnym bez żadnych szelestów i sybilantów głośniku wysokotonowym.

Jak narazie mój wybór pada na XT19TD jako gwizdek no i w związku z tym (podział powyżej 3 kHz ) raczej na średnicę i bas musiałyby byź jakieś 14cm-ki myślałem o 2 x Vifie PL14WJ-08 .Bas musi być szybki i zwarty i nie koniecznie schodzić najniżej

Jakie macie opinie o tym głośniku , czy jego bądź co bądź wysoka cena ma uzasadnienie w porównaniu do M18WH czy też M17WH , może coś innego ?

A może możecie polecić jakąś miękko , aksamitnie , i bezsybilantowo grającą kopółkę

( odpada SS 9500 , 9700 , 9300 , Seas KT27 Vifa XT25 , (PL)D27TG , Visaton KE25 ,GE25FFL )

Witam

XT19 jest głośnikiem godnym polecenia. Łączyłem go z Vifami i Audaxem HDA

Osobiście jednak uważam że "bezsybilantowość " jest bardziej kwestią odpowiedniej zwrotnicy a mniej cechą "wrodzoną " samego głośnika- od umiejętności konstruktora zalezy na ile uda się jakies cechy wydobyć lub utemperować.....

PL14 również są dobrymi głośnikami - osobiście stosuje je w charakterze średniotonowego w układzie trójdrożnym ( ze Scanem 9500) - układ tem gra miękko i właśnie "bezsybilantowo"

Z PL 14 można wydobyć naprawdę miłą , neturalna średnicę a i basik całkiem sympatyczny . Warto spróbować go "spiąć " z np. M 18 WG w układzie trójdrożnym ( powinno się to sprawdzić w niedużym , średnim pomieszczeniu. Jeśli chciałbyś bawić się w trójdrożność warto spróbować 12cm Vify PL - na średnicy jest jeszcze lepsza... W połączeniu z 18 cm basem powinieneś uzyskać bardzo dobrą kolumnę ....

Pozdrawiam

Waldek K

Mam pytanko dodatkowe - troche z innej bajki - jezeli interesuja mnie dobre glosniki ekranowane ok 15-18cm w sredniej cenie, to jaki mam wybor poza Vifa M17SG?

No i jaka Waszym zdaniem dobra kopulka do niej podejdzie? Przekonalem sie ostatnio ze jestem dosc wrazliwy na jakosci wysokich, wiec odpowiadaloby mi cos odrobine wyzszej klasy niz te M17tki. Sam mam takie pomysly:

- XT25 ekranowane

- Morel MDS29, MDT37

- Cos z seas'a? Ale co? Troche sie gubie w tych ich oznaczeniach...

Mysle, ze limit finansowy to ok 100Euro za pare w audiocompoments.nl.

No i pytanie dodatkowe - jezeli bede mial ekranowane glosniki niskotonowe i nieekranowane wysokotonowki, to na jaka odleglosc bedzie sie dalo to zblizyc do monitora?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.