Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta vinylowa, a sprawa wokalu

jarexx

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojego niezbyt bogatego doświadczenia wynika, że najtrudniej wkładce "walczyć" z wokalami. Dlaczego jest tak trudno dobrze odtworzyc z płyty wokale ? Czyżby w grę wchodziły jakieś dziwne rezonanse ? Nie wiem jak to jest w droższych gramofonach, ale w tanich jest to problem, przynajmniej ja zawsze mialem z tym problemy.

https://www.audiostereo.pl/topic/14476-p%C5%82yta-vinylowa-a-sprawa-wokalu/

lenim

Słuchałem przed tygodniem GR-1 Goldringa, a więc jeden z najtańszych nowych gramofonów na rynku i wokale operowe(wielkie wagnerowskie głosy: Birgit Nilsson i Wolfgang Windgassen) wypadły co najmniej dobrze. Grało to z tanim phono Projecta(350 zł), integrą Opera Audio (2kz), i monitorami Eposa M11(też ok. 2kz). Może wspomniane problemy wynikają z konkretnej konfiguracji, której używasz?

W regionie częstotliwości ludzkiego głosu sluch ludzki jest najbardziej czuły i najwięcej mamy zapamietanego brzmienia z natury. Stąd w tym regionie najprędzej wykryjemy nieprawidlowości. Obserwacja lenina jest więc bardzo słuszna. Od strony techniczno-gramofonowej: w regionie wokali gęstość widmowa mocy należy do najwiekszych spośród dźwięków naturalnych więc własnie z takim materiałem dźwiękowym gramofony mają największy klopot (energia uruchomionych takim sygnałem mas drgających wkładki jest chyba największa i najprędzej tego rodzaju sygnał wzbudzi niepożadane drgania innych elementów gramofonu, które zwykle zakłócają ruch względny magnesu/cewek względem reszty wkladki). Przychylam sie do twierdzenia, że sposob nagrania/odtworzenia wokali, a zwłaszcza chórów forte może być jednym z praktycznych mierników jakości płyty/gramofonu. Właściwie to, jak gramofon potrafi zgubić te zbędna energię ( nie pozwalając jej psuć dźwięku)przesądza o jego jakości. Reszta, typu jakość ("cichość") napędu talerza czy dobór wkladki, czy nawet realizacja założonej zmienności siły antyskatingowej w funkcji promienia odtwarzanego to, z technicznego punktu widzenia duperele stosunkowo łatwe do prawidlowej realizacji. To oczywiście tylko moje zdanie, ktore wyłożyłem tutaj w ujęciu popularyzatorsko-żartobliwym ale tak własnie uważam.

Przyznaję, że nigdy moje uszy tego problemu nie dostrzegły ale być może jestem za mało doświadczony ;-) W repertuarze odtwarznym na gramofonie, inaczej niż w przypadku CD, płyty z nagraniami instrumentalnymi stanowią u mnie zdecydowaną mniejszość.

A ja zauważam jeszcze jedną przyczynę owego zjawiska. Używane płyty, odtwarzane uprzednio na byle jakim gramofonie z wkładką piezo (zgroza!) mogą być "zdarte" co najlepiej słychać na wokalach, i to głośnych.

>McGyver

Naturalnie. Ja nazwałbym to raczej , ze rowek jest rozbity/rozbijany. Igła miewa w tych fragmentach rowka zbyt wielkie przyspieszenia i, mówiąc obrazowo, mocno naciska chwilowo/miejscowo te same miejśca na ścianie rowka. Wielokrotnie przechodząc to miejsce stopniowo dokonuje trwałej deformacji. Deformacja nie ma jednak charakteru abrazywnego, ("zdarcie materiału). Takie zuzycie jest wszedzie, a charakterystyczne zniekształcenia są tylko w omawianych miejscach. Ten niekontrolowany wzrost przyspieszeń igły jest skutkiem wzbudzenia drgań ukladu drgającego złożonego ze sprężystości cantilevera i masy efektywnej ramienia na jego częstotliwości rezonansowej. I, UWAGA, nic tu nie pomoże zwiększanie siły nacisku poza normalnie zalecane wartości !!!

• 3 tygodnie później...

lenin, co ty wypisujesz ! LP zly w odtwarzaniu wokalu ? Toz wlasnie ja ze wzgledu na wokal do posiadania gramofonu daze ! Nie mam wieloletniego osluchania w brzmieniu analogu ale jedno co z pewnoscia moge stwierdzic to to, ze wokale na winylu sa lepiej zogniskowane jezeli chodzi o stereo i bardziej czytelne na tle orkiestry. Ponad wszystko zas slychac wiecej niuansow i czuje sie takie, hmmm jakby to okreslic, nasycenie harmoniczne, taka hojnosc przekazu. Na CD glosy ludzkie brzmia wg. mnie w charakterystyczny dosc sposob przypominajacy jako zywo efekt wystepujacy, gdy sluchamy kasety zapisanej z uzyciem Dolby ale z wylaczonym tym ukladem przy odtwarzaniu. To jest taka "cienkosc". Nawiasem mowiac przegiecie w druga strone mozemy uslyszec sluchajac radia FM, wtedy glosy spikerow brzmia jak ze studni, nie wiem moze tam ich ucza mowic za blisko mikrofonow czy co...

Problemy wokalu to tylko i wyłącznie zużycie płyty lub igły .Płyta wyglądająca wręcz na nową może mieć po jednym nawet odsłuchu na zużytej igle lub drastycznie źle ustawionej skaze którą wyłapie ucho właśnie najbardziej czułe w średnicy (wokale) lub przy wysokich tonach (zaczynają szeleścić za mocno).Takie płyty mozna bardzo często spotkać i sam jako ekspert od płyt na oko nie rozpoznam.Wszelkie próby gramofonowe są wiarygodne tylko na absolutnie nowych płytach,igłach w dobrym stanie i dobrze ustawionych.Gramofon to żródło dźwięku absolutnie najlepszego w tej chwili ale żeby tak było muszą być spełnione pewne warunki o których napisałem powyżej

dudivan generalnie sie z Toba zgadzam, jednak uwazam ze zeby naprawde dobrze odtworzyc wokal to chyba potrzeba wyzszej jakosci gramofonu z bardzo dobra wkladka i jak pisano wczesniej wkladka musi byc zestrojona z ramieniem by maksymalnie pozbyc sie rezonansow pochodzacych z glosnych fragmentow sredniego pasma glosu. Zauwazylem jeszcze, ze najwieksze rezonanse wystepuja gdy te "trudne fragmenty" sa dlugie. Im dluzszy fragment takiego wokalu tym bardziej wszystko rezonuje.

Oczywiscie pisze to wszystko jako posiadacz taniego sprzetu i takie zjawisko zaobserwowalem i opisalem.

rezonans układu wkładka ramie nie jest specjalnie zależny czy wkładka jest droga czy nie,oczywiście są różnice i to nie koniecznie na korzyść drogich wkładek.Parametry ramion są też mało odbiegające od siebie bo co to za różnica czy ramiona mają rezonans przy 10,8Hz czy 6 Hz.Tak ze to co napisałem wyżej odnośnie przyczyny leżącej w stanie płyt i igłyA przyjmijcie jako pewnik, kup po prostu jakąś nową płytę a przekonasz się że tak jest.A propos może ktoś wie gdzie kupić testowego vinyla wydanego przez Kjaer & Bruell ??????????????

• 3 tygodnie później...

Witam,chciałbym odświeżyć ten wątek.

Ja mam podobne spostrzeżenia dotyczące zniekształceń przy odtwarzaniu wokali ale tez innych dźwięków odtwarzanych w tym paśmie lub jego okolicach(np.gitary)tylko,ze u mnie potęguje się to w końcówce płyty(strony płyty) Wkładka jest ustawiona wg szablonu (rcm)Wkładkę wymieniłem na nowa 3 miesiące temu, po jej wymianie wydawało mi się ,ze problem zniknął.Niestety teraz znowu coś jest nie tak.Czy to już jakieś "majaki" słuchowe???

> manix

Jezeli problem narasta im blizej jest koniec plyty to masz zle wyjustowana wkladke. Pewnie calkowicie nie wyeliminujesz zjawiska, ale przy dobrze ustawionej wkladce i dobrze ustawionym antyskatingu nie powinno byc znaczacej roznicy miedzy poczatkiem plyty, a jej koncem.

>manix

Widze, ze masz solidny gramofon i bardzo dobra wkladke, wiec problemu nie powinno byc.

Moze wypowiedza sie uzytkownicy wkladki Denon DL-103 jak bardzo jest ona wrazliwa na bledy w kalibracji. Byc moze minimalny blad w ustawieniu juz degraduje dzwiek.

Kto uzywa wkladki DENON DL-103??? Bardzo prosze o wypowiedzi (wskazowki) dotyczace kalibracji ,jak bardzo wrazliwa jest ta wkladka na bledy w ustawieniu??? A moze posiadacze gramofonu KENWOOD KD-990 ,

wypowiedza sie na temat kalibracji??? na co zwrocic szczegolna uwage???...przypomne,ze mam problem z wokalami oraz innymi dzwiekami odtwarzanymi w okolicach tych czestotliwosci(tzn,mocne zapiaszczenie-wrecz nieczystosc dzwieku-szczegolnie przy gestrzych aranzacjach),zjawisko to wystepuje w koncówkach wiekszosci plyt.

Manix, nic nie ma w 103 innego niz w innych tego typu wkladkach. Zwroc jednak uwage na to, ze jest tostosunkowo malo czula wkladka (0.3 mV), wiec Phono Stage musi byc....Po to by wyelimonowac (lub nie) czy to wkladka czy inne przyczyny w dol rzeki sa odpowiedziqlne za korupcje dzwieku, zamontuj inna wkladke i sprawdz czy to problem wkladek czy nastepnych elementow w dol toru. Niech Vinyl ma Ciebie w swojej opiece.

>koteczek

phono stage oczywiscie jest (Pro Ject Phono Box SE) i oczywiscie ustawiony na wlasciwa dla tej wkladki czulosc.

Za nim kupilem Denona mialem inne wkladki ale sytuacja byla identyczna.

Tylko,ze tak jak wspomnialem we wczesniejszym wpisie-zaraz po wymianie na tego (nowiutkiego) Denona wydawalo(?) mi sie ,ze problem przestal istniec.

To bylo jakies 3 miesiace temu.Ale teraz znowu to slysze(?)

Przeciez jest chyba nie mozliwe,ze 90% uzywanych plyt nie nadaje sie do slychania(?),ktore zreszta na oko wygladaja jak nowe(?)

manix, to sprawka antiskatingu. Czasami niestety bywa tak, ze trzeba ustawiac inna wartosc na poczatkowych utworach plyty a inna na koncowych. Sila dosrodkowa nie jest stala i bywa, ze jest to slyszalne.

przy róznych ustawienia antyskatingu tez niestety nie ma poprawy,caly czas jest slyszalne wyrazne zapiaszczenie glosu wokalisty ale i rowniez np. gitary

...zakladajac,ze spelnione sa wszystkie wymagania dotyczace ustawienia wkladki,czy przyczyna moze tkwic w samym gramofonie??? ma ktos tego typu doswiadczenia???

(pomijajac stanu plyty),...czy jest taka mozliwosc,ze na jednych tloczeniach( lub wydaniach) plyt zjawisko to jest bardziej slyszalne a na innych mniej ???- chodzi oczywiscie o to "zapiaszczanie" w koncówkach plyt

Poniewaz miales podobny problem rowniez na innej wkladce, czy samo ramie jest OK. Nie wiem jaki to typ, ale powinien ruszac sie plynnie w lewo/prawo oraz gora/dol. Jak to robisz reka czy czujesz jakiekolwiek "opory"? Czy ramie przesowa sie plynnie jak to robisz? Czy zapiaszczenie jest slyszalne na obydwu kanalach? Czy lewy (prawy) jest bardzej zapiaszczony?

Czy oba kanaly graja tak samo glosno?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.