Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor kineskopowy z component?

gitarzysta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Macie rozeznanie jakie TV na rynku oferuja wejscie komponentowe, oczywiscie chodzi mi o zwykle kineskopowe telewizory nie o plazmy/ TFT/ projektory? Jak nietrudno sie domyslic chce podlaczyc swoje DVD poprzez wyjscie z progressive scan.

Jest na pewno nowy JVC ale cena ponad 5999! Czy jest cos tanszego (do ok 4000)?

Z gory dzieki za pomoc!

Pozdrawiam,

Gitarzysta

https://www.audiostereo.pl/topic/14511-telewizor-kineskopowy-z-component/

oprócz JVC, wejścia component można spotkać w Panasonicu, Toshibie i Thomsonie. nie wiem czy za 4000 dostaniesz coś przynajmniej 32" z tym złączem (ostatnio nie śledzę cen), a w 28" różnica w stosunku do SCART RGB moze być niezauważalna

Zgadza się Panas 29PX20 lub 32PX20 mają komponent ale muszę przyznać że miałem ostatnio okazję zaobserwować na nim obraz puszczony przez progressive Scan na dvd onkyo 502 i szczerze było gorzej niż przez dobry Scart RGB (Profigold PGV7000) !!! Dziwne ale prawdziwe.

Poza tym na marginesie to P.Scan wcale nie poprawia jakości obrazu w sensie szczegółowości a jedyni sprawia, że obraz jest nieco stabilniejszy i teoretycznie dłużej można go ogłądać jednak przy tv 100Hz-owych nie ma to specjalnie znaczenia. To głównie chwyt reklamowy. P.Scan ma dosyć duże znaczenie przy projektorach.

Ja sam posiadam Panasa PS11 (100Hz) model tańszy od px20-ki i szczegółowość oraz czerń według mnie takie same jak w 20-tce. Twój wybór.

P.S. pomyśl o TV panasa PM11 (następca pS11) również bez P.Scan - Obecnie B.dobra cena na rynku - 2100 PLN a różnicę w cenie lepiej dolozyc np. do lepszego KD czy głośników.

Pozdrawiam

=> Pokles

Różnica pomiędzy PS11 (czy PM11) a px20 nie sprowadza się tylko do wejścia komponent ale też do kineskopu. Miałem okazję testować oba modele dość intensywnie (sam mam od pół roku px20 a u teściów stoi PS11) i moim zdaniem obraz w PXie jest znacząco lepszy (dlatego go zresztą wybrałem a nie ze względu na komponent).

Chociaż faktycznie teraz w tej cenie seria PS/PM będzie dobrym strzalem (w czasie gdy ja rozważałem zakup 32PS11 kosztował ok. 4300 PLN ...).

progressive scan to nie jest oczywiście żaden chwyt reklamowy. tak obraz powinien być wyświetlany. obraz z przeplotem został wymyślony jedynie z powodu niedoskonałości urządzeń w początkach telewizji. kto nie wie o co chodzi niech sobie przeczyta ten artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

FAkt jest taki, że technologicznie PX20 posiada więcej układów poprawiających jakość obrazu ale takie było moje subiektywne wrazenie ze obrazy były bardzo zbliżone. No coż mogę się mylić.

Natomiast odnośnie ceny to za 32PM11 trzeba teraz zapłacić 3500PLN a w tym przypadku różnica jest już spora

( 32PX20 kosztuje 5000 PLN).

Nadal uważam, iż różnica w jakości nie jest tak duża jak obecna różnica w cenie.

Przy dobrym Scarcie RGB jesli różnica jest to ewentualnie minimalna - ale jestem uparty :)

Pozdrawiam

Znalazłem nawet 32PM11 za 3100 PLN - to już jest okazja !!!

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Tez jestem tego samego zdania. Progressive Scan na telewizorze to pomylka, chyba ze jest to real 100Hz Progressive Scan. Posiadam JV HV32P40 i mam DVD z wyjsciem RGB i Progressive Scan w trybie 576p. Powiem szczerze ze obraz lepiej wyglada na RGB Scart niz na Component Progressive Scan a to dlatego, ze Progresive scan jest w 50Hz i dla tak duzego kineskopu to widac od razu. Linie poziome drgaja, nie ma wogole roznicy w ostrosci obrazu. Naprawde nie znajduje zadnego pozytywu dla ogladania w progressive scan jesli mam dobre wejscie RGB. Sadze tez ze nie bez znaczenia ma fakt ze w trybie RGB po prostu dzialaja uklady zwiekszajace rozdzielczosc przy zachowaniu odswierzania 100Hz. Obraz stabiliny jak zyleta a dodatkowo przy przejsciach miedzy jasnym obrazem a ciemnym nie ma duzego efektu skakania obrazu (taki smieszny efekt jak np oglada sie pozycje wyswietlanego logo programu.. czasem lata, szczegolnie na MTV gdzie sa teledyski :))

Teraz sie zastanawiam po co wydalem tyle kasy jak nie korzystam z tych cudow techniki... pocieszam sie faktem ze kupilem ten tv za 4100zl i ze uklady polepszajace obraz dzialaja ;)

Osobiscie posiadam Panasonica px30 , który jest podłączony z dvd Denona 1710 przez component z ps i różnica między scart rbg Prolinka jest zauważalna , a obraz naprawde dobry . Poza tym jego cena na Allegro ~ 4700 jest już naprawde ciekawa . Poprzednio miałem Sony KV32FX68 i porównując obraz z Panasonica jest bardzo dobry .

he, he... a co to jest "real 100Hz Progressive Scan"? nic takiego nie istnieje. 100 Hz w trybach z przeplotem zrobiono właśnie po to, aby nie było widać migania sąsiadujacych ze sobą linii o dużym kontraście, które należą do dwóch półobrazów wyświetlanych naprzemian. a cała ta obecna zaawansowana technika obróbki obrazu, obecna w najdroższych telewizorach, ma za zadanie wyeliminowanie wad powstających przy sztucznym zwielokrotnieniu częstotliwości skanowania po stronie odbiorczej i widocznych najbardziej w przypadku szybko poruszajacych się obiektów. polecam jednak powyżej podany przeze mnie link. nawet nie trzeba czytać, wystarczy obejrzeć animacje.

oczywiście deinterlacing też można źle zrealizować i wprowadzić tym samym zafałszowanie obrazu.

Przeczytalem ten artykul i wiem na czym to wszystko polega. W terori to wszystko jest oczywiste. W praktyce nie wszystkie zastosowane uklady do deinterlace'u sa dobre. Poza tym w telewizorach z duza przekatna 50Hz jest widoczne, czy jest czy nie ma progressive. Linie posiome i tak skacza i tak skacza.. bo sa dwa razy wolniej odswierzane niz 100Hz. Owszem nie istnieje "real 100Hz progressive scan" ale wiele firm laczy te symbole dajac zludzenie ze to wszystko razem dziala. Nie jestem w stanie teraz przytoczyc jakiegos konkretnego przykladu ale z tego co pamietam to Toshiba posiadal taki system odswierzania. Jak znajde to podam.

Co innego w przyadku projektorow i Plazmy/LCD. Tam inaczej sie wyswietal obraz i Progressive Scan jest idealny dla takich systemow projekcyjnych.

poszczególne linie mogą skakać jedynie w obrazie z wybieraniem międzyliniowym. wrażenie ruchu (skakania) powstaje podczas gdy poszczególne linie są wyświetlane naprzemiennie - raz jest górna a raz dolna. w obrazie wyświetlanym ze skanowaniem progresywnym nic nie może skakać, bo wyswietlana jest zawsze kompletna klatka (złożona z dwóch półobrazów). może być jedynie obserwowane drganie całego obrazu (w monitorach komputerowych nie akceptujemy przecież odświeżania niższego niż 75 Hz). dokuczliwość tego zjawiska jest większa na większych ekranach, zależy od sprzętu (np. bezwładności luminoforu) i wrażliwości oglądającego na ten efekt.

I dokladnie to mialem na mysli. 60Hz na monitorze 17" (bance) dawala po oczach. A 50Hz na 32"....

Co by nie mowic. Drzenie jest widoczne i choc w teorii wszystko ma byc super.. to w praktyce denerwuje ;)

Albo ja taki wrazliwy jestem.. albo.. co ostatnio zauwazylem w menu serwisowym pokazuje mi sie tryb 900i.

Hmmm.. czyzby telewizor i tak to z powortem przerabial do trybu interlaced?

Aha i jeszcze jedna uwaga... odnosnie tego ze sie jednak moge mylic. Otoz: zwykle ogladam material przy wlaczonych polepszaczach takich jak Digi Pure Pro, Noise reduction. Po wylaczeniu tych polepszaczy obraz wydaje sie byc bardziej rozmyty ale takze przestaje drgac. Moze to o to chodzi? Tak czy inaczej... bez "polepszaczy" obraz wyglada mniej rewelacyjnie.

Mam dokładnie te same odczucia co Niedziadek odnośnie oglądania w trybie PS na 32" TV - więc to nie jest chyba kwestia mniejszej albo większej wrażliwości. Prawda jest taka że niewiele TV ma tą funkcję więc pewnie też niewiele osób widziało w praktyce jak działa PS na szklanym ekranie. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie (sądząc po tym co jest u mnie) żeby ktoś wolał PS od standardowego trybu 100Hz. A może że to jest kwestia mojej Y540 ...

Moim skromnym zdaniem jak ktos ma dobry scart z ekranowaniem i filtrami to nie widze wiekszego sensu dokladania dosc duzej przeciez sumy by zakupic tej samej wielkosci telewizor tylko po to zeby skorzystac z PS - no chyba ze sa w tej cenie inne godne uwagi dodatki. W innym wypadku przy kineskopowym telewizorze 32 100Hz wydawanie dodatkowo tyle kasy to troche sztuka dla sztuki. co innego przy projektorze tam byc moze PS sie przyda - ale projektora nie mam wiec sie nie wypowiadam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.