Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz pm75 vs pm78

Dans9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, bardzo bym prosil o porownanie tych dwoch wzmacniaczy. Mam dylemat ktorego kupic... Interesuje mnie jak wyglada w nich scena, przestrzen, ktory oddaje wiecej szczegolow, ktory ma mocniejszy bas, ktory jest jasniejszy? Pytam bo to jest dla mnie ogromny dylemat i jezeli nikt mi tutaj nie pomoze to chyba bede musial rzucac moneta bo nie mam mozliwosci posluchac przed zakupem ?

https://www.audiostereo.pl/topic/145203-marantz-pm75-vs-pm78/
25 minut temu, Dans9 napisał:

Witam, bardzo bym prosil o porownanie tych dwoch wzmacniaczy. Mam dylemat ktorego kupic... Interesuje mnie jak wyglada w nich scena, przestrzen, ktory oddaje wiecej szczegolow, ktory ma mocniejszy bas, ktory jest jasniejszy? Pytam bo to jest dla mnie ogromny dylemat i jezeli nikt mi tutaj nie pomoze to chyba bede musial rzucac moneta bo nie mam mozliwosci posluchac przed zakupem ?

Sprzedam CI pm-17 w bdb stanie ?

Miałem oba. PM75 jest dużo starszy, wiąże się to potencjalnie z wieloma problemami natury "geriatrycznej" oraz z obecnością na rynku nie tylko egzemplarzy w dobrym stanie (raczej rzadkość), lecz także ożywionych zombie, reanimowanych zwłok, frankensteinów pozszywanych z fragmentów kilku trupów znalezionych na niemieckich złomowiskach.
Ma wbudowany DAC, ale ten DAC jest bardzo kiepski, więc IMHO nie ma czym sobie głowy zawracać.
Obecnie nie zaryzykowałbym zakupu PM75. 

PM78 to dużo młodszy wzmacniacz, ten był już sprzedawany w Polsce więc nietrudno trafić na zadbany egzemplarz pochodzący z krajowego rynku. Brzmienie ocieplone, barwne, przestrzenne, dość dynamiczne. Porównywałem go ze słynnym PM66KI Signature, i PM78 zwyciężył bezdyskusyjnie. 
Następcą PM78 jest PM8000, a później PM7200. Mają takie same wnętrzności, różnią się tylko frontpanelem. 
Modele pokrewne to PM78 i PM7000. Różnią się brakiem możliwości przełączenia w klasę A. Grają identycznie jak PM78/8000/7200 przełączone w klasę AB, więc jeżeli komuś nie zależy na klasie A to można śmiało brać je pod uwagę. 
Stosunkowo łatwymi zabiegami tuningowymi można wyraźnie podnieść walory brzmieniowe wszystkich modeli z tej rodziny. Lata temu opisywałem to na forum dość szczegółowo.

18 minut temu, McGyver napisał:

Modele pokrewne to PM78 i PM7000. Różnią się brakiem możliwości przełączenia w klasę A. 

Miałes na myśli 68.

Zapomniales jeszcze o jedym. PM7200 KI. Ten jest moim zdaniem najlepszy. Akurat mam takiego, porownywalem ze zwykłym i góra jest fajniejsza. 

?👈

ja miałem kiedys stuningowanego na zasilaniu pm78 ..to było cos...a zwykly pm8000 taki sobie... denon 1510ae zjadl go na śniadanie. Jednakze  przyznam ze niejednemu ten stuningowany pm78 bardziej przypadlby do gustu, ja wolałem Denona za szyki bardziej sprezysty bas, tamten moze miał głębszy ale bardziej rozlany.

Ale Marazma wyrwiesz za tysiaka, a na tego Denona trzeba wybulić nawet dwa razy tyle.

1 minutę temu, Dans9 napisał:

Panie McGyver czy moge prosic o priv? Jak chce napisac wiadomosc to pisze ze McGyver nie moze otrzymywac wiadomosci ? Sprawa dotyczy naprawy raczej bardzo rzadkiego sprzetu w polsce ?

Proszę pisać na maila (w "o mnie") lub dzwonić na telefon podany na mojej stronie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.