Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z DAC - pomocy, prosze...

Darek F.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z odtwarzaczem Sony (zmieniarka na 400 plyt CDP-CX 400), padl prawy kanal na wyjciu analogowym. Diagnoza brzmi - uszkodzony procesor przy laserze, niestety... Wobec tego jedynym sprawnym wyjsciem pozostaje optyczne, cyfrowe Toslink.

Niestety nie mam wzmacniacza z wejsciami cyfrowymi. Z tego co sie zorientowalem to zmiana z optycznego na coax nie stanowi problemu, ale co dalej? Kupno przetwornika odpada za wzgledu na koszty (mam drugi pojedynczy odtwarzacz a zmieniarka robi tylko za magazynek i podreczny odtwarzacz do niezobowiazujacego odsluchu "do kotleta").

Czy jest jakas niedroga metoda na "wyprodukowanie" lub adaptowanie przetwornika C/A?

Prosze o wszelkie sugestie w tym temacie...

Pozdrawiam

Darek Fiłonowicz, Białystok

https://www.audiostereo.pl/topic/14580-problem-z-dac-pomocy-prosze/

Jeśli padł by procesor przy laserze to CD nawet nie pokręci płytą.Każdy scalak można jakoś kupić i wymienić.

Jeśli padł przetwornik najlepiej spisać jego oznaczenie - w necie jest gdzieś zestawienie jakie przetworniki w jakich Cd siedzą i kupić taki sprawny lub z zajechaną mechaniką na Allegro i przełożyć - wyjdzie najtaniej.

Zamontowanie innego DACa wewnątrz Sony nie jest zbyt trudne dla elektonika-audiofila, najczęściej jest to wtedy osobna płytka z przetwornikiem a może (/najlepiej) z nowymi stopniami wyjściowymi. Jednak sam przetwornik raczej nie pada więc moze jest inna przyczyna uszkodzenia.

A mozna prosic o jakies konkrety. Gdzie znajde te zestawienie przetwornikow?

Przepraszam za upierdliwosc ale nie mam zadnego doswiadczenia w tym temacie, nawet nie wiem gdzie zaczac poszukiwania, google niewiele mi pomogl...

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.