Skocz do zawartości
IGNORED

Jak i czym najlepiej dociążyć Tannoy M5

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem że w.w. kolumny grają wyjątkowo lepiej gdy się je obciąży- coś w tym jest bo są stosunkowo lekkie. W grę wchodzi jedynie nawkładanie czegoś(ołowiu?) do środka przez otwory głośnikowe, pod spód nic nie mogę mocować, bo mam ładną platformę z takiej samej okleiny jak całe kolumny-czereśnia-chyba unikat.

to może byc ołów w postaci śrutu, piach wyprazony lub dzieła wszytkie lenina (albo kolekcja encyklopedia GW ) rozłozna na dwie częsci i równomienie połozna na każda z kolumn (suplementem możesz balansować jeśli równowaga tonalna będzie nieodopwoednia po jednej ze stron - w przypadku dzieł lenina na tę "lżejszą" kolumne postaw po prostu bezpłatny katalog firm na 2005 rok).

pozdr

Kolumny ważą około 17kg/szt jest to trochę mało, ja mam kolce i na kolumnach po 12kg żeliwa poprawa jest znaczna.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Tylko ja dla estetyki chciałbym to wpakować do środka bo jak mam stawiać na kolumnach cokolwiek to zostanę przy niedociążonych-jestem trochę pedantyczny... Dzięki za odzew.

Pamiętaj ze wkładając do środka cokolwiek zmieniasz litraż obudowy !!!

Ta nie ma żadnej dedykowanej komory balastowej.

Chyba zostanę przy tym jak jest bo nie grają źle tylko człowiek zawsze by chciał coś poprawić... A jakieś wewnętrzne wzmocnienia tak jak Macgyver robi to mają sens? To nie jest raczej trudne choć ciekaw jestem czy warto się w tym dłubać...

Pogadaj z MC, ale z tego co wiem to warto skrzynki wzmocnić, wytłumić komore BR, elemnty w zwrotnicy i ogólnie bedzie wypas. On Ci to wyjaśni :)

Wzmocnienia zawsze są warte grzechu bo usztywniają konstrukcję i ograniczją drgania własne.

Warto też ścianki od wewnątrz wylepić matą bitumiczną- taka jak do wygłuszania samochodów.

> norwidos: że niby co, ładne, przycięte na kształt płyty marmurowe na obudowie mają popsuć wizerunek całej kolumny - BZDURA! Wręcz przeciwnie dodatkowo podniosą walor dekoracyjny całego "przedmiotu". Problem w tym że ci cholerni grabaże, czy jak im tam (Ci od pomników) nieźle sobie liczą za takie dekoracje - powiesz tylko, że na kolumny to potrzebujesz i dostaniesz taką kwotą w pysk jak kiblem zimnej wody! Choć pamiętam, że ktoś z tego forum robił w bardzo dobrych cenach tego typu kamienne cokoły...

A sypać bez pojęcia cokolwiek do obudowy to nie ma sensu - trzeba wydzielić komorę z osobnym otworem i dostosować zwrotnicę do takiego zabiegu.

Pozdr

no jak ten marmur by miał kolor obudowy (czereśnia) to pewnie byłoby i ładnie a z tym wciskaniem do środka różnego usrojstwa to już sobie darowałem. Jak miałbym robić niewiadomo co z kolumnami za ok.1400zł to bym poprzeginał a i tak hi-endu nie będzie. Jak teraz ich posłuchuję to nie są takie złe. Zostanę przy szukaniu taniego ładnego marmuru. Może nawet na bartyckiej w Wawie czegoś poszukam. Dzięki za otrzeźwienie...

Apropos cokołów. Jakiś czas temu podjechałem w Wawie do kamieniarza zapytać ile by wziął za dwie płyty granitowe 30x40x7cm i wiecie ile zawołał?

-500 PLN................!!!!

• Redaktorzy

Norwidos - amiast przepłacać na Bartyckiej (a przepłacisz) skontaktuj sięz Sebaxem. Powinien coś znaleźć w cenie za którą w Wawie kupisz jakieś badziewne lastryko

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Tu znacznie taniej ale i tak słono.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

skotaktuj się z sebaxem jak już ktos tutaj radził. człowiek zna się na rzeczy bardzo i zyczliwy wielce. co waże - zdecydowanie niedrogi! nawet tani! chyba lubi swoja robotę!niedawno zamówiłem u niego podstawke pod cd z czerwon-brązowego granitu i dwa własnie ciężarki na górę kolumny (poprzedni wykonał mi dwa cokoły o wysokości ponad 30 cm! 9wykrzyknik, bo to wazy tyle że az strach:) Jakośc wykonania 6/5! Cena taka, że miło kupować , nawet kiedy dostarcza to servisco nieszczęsne. facet doradzi, zaproponuje i w ogóle! polecam zdecydowanie wybrać się z mailem do sebaxa. moje wędrówki po kamieniarzach niczego dobrego nie dały - faktycznie, jak widzą gościa, ktory chce coś nietypowego - łupią okrutnie! Kontaktuj się, rób dociążenia, ale najpierw popróbuj oś wrzucic im na głowę. czy będzie poprawa. myślę że i tak coś to da (basik, lokalizacja - to u mnie). a jesli nie, to i tak fajnie wygląda:) ale to rzecz gustu! powodzenia i pozdrawiam!

• Redaktorzy

marekzawa - a z forumową wyszukiwarką jeszcze nie próbowałeś się zapoznać?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 4 lata później...

Mam pytanie,

kupiłem ostatnio m5 i porównałem je na tym samym wzmaku z moimi kolumnami heco( notabene nawet nie wiem jaki model bo nie ma podpisanych - sprowadzane z Niemiec za około 2500zł 10 lat temu) i te m5 wypadają dużo gorzej...

Szczególnie denerwuje mnie "dudniący" bas - znajomy powiedział mi żebym próbował zapchać je skarpetkami i patrzeć na efekt ---- czy to coś w ogóle da?

Chciałbym zapytać również o to dociążanie - czy na prawdę warto czy odmieni to brzmienie - bo szczerze mówiąc jestem pedantem jeśli chodzi o zrównowarzenie dźwięku a to dudnienie denerwuje mnie na tyle że odbiera całą przyjemność ze słuchania

Dodam że porównywałem m5 z heco na wzmaku słabym dość - yamaha ax 392, a będą one grały na czymś dużo mocniejszym pokroju A-1000 czy CA-1010 to sie jeszcze okaże - wiem że różnica powinna być spora bo te kolumny ponoć potrzebują dużej mocy..ale interesuje mnie efektywność podejścia "skarpetki" i "dociążanie"

Pozdrawiam Serdecznie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.