Jump to content
IGNORED

AE Evo 1 - mają bas czy nie?

fv

Recommended Posts

Czytam opinie o tych wielce interesujących głośniczkach i trochę głupieję. Jedni piszą, że bas super i ogólnie ostry dźwięk (np. do muzyki rockowej) a inni, że bas słaby ale za to cudna średnica (czyli brytyjska szkoła).

Jak to z nimi jest? Wiem, że ustawione blisko ściany, każde monitorki z tylnym BR będą buczały mocnym basiskiem ale nie o to chodzi. Wiem też, że ze słabą, buczącą elektroniką czy "budżetowymi" CD może być dziwnie.

Czy ktoś osłuchany, posiadający wysokiej klasy wzmacniacz i dobre źródło (np. wzmak Luxman+ niebudżetowe CD) słuchał tych kolumn w pokoju 15-20m^2 i może opowiedzieć nam o swoich wrażeniach?

Chętnie wysłucham też opinii innych, ale proszę: darujcie sobie zestawy typu "Amplituner KD +..." czy "Cambridge Audio+....".

PS: ja oczywiście ich posłucham sam. Chodzi o to, że nie jestem w stanie odsłuchać _wszystkiego_ a chciałbym wiedzieć jak te konkretne prezentują się jeśli chodzi o bas na tle innych w przedziale do 1500zł...

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj.

Odsluchiwalem te malenstwa z zestawem NADa C320Bee + C521. Pierwsze co mnie urzeklo, to kultura i jeszcze raz kultura brzmienia. Poza tym wspaniala stereofonia, przestrzen, i bas, ktorego sie nie spodziewalem z takich malenstw. Jest go tyle ile potrzeba i tam gdzie powinien byc. Ja mam podlogowce Tannoye m3 i porownujac z nimi nic nie brakowalo jesli chodzi o najnizszy zakres (moze to wyniika z konstrukcji skrzynek - na prawde porzadna robota, ciezkie, sztywne - po prostu graja same przetworniki). A gora to juz czysta przyjemnosc - super blaszki, zadnego piachu.

Pokoj odsluchowy mial jakies 12-13 m2.

Hidden Content

Ja jestem posiadaczem tych kolumn (szczegóły w "o mnie") i słuchałem ich w pokoju zarówno 11 m2 (swoim), jak i ok 16-17 m2 (u kolegi). W moim zestawieniu sprzetowym prezentują dobrze zrównowazony charakter brzmienia o lekkim ociepleniu. Graja piekną średnicą i czystymi sopranami, które są podparte solidnym fundamentem basowym (zwarty , dobrze kontrolowany i dośc głeboki). Co prawda bas nie jest w stanie sięgnąc najniższych rejestrów, ale ani przez moment nie odczuwa sie jego braku (wręcz byłem zaskoczony, ze takie maleństwa potrafią grac takim basem - mój kolega i jego ojciec również:))))). Kolejnym ich atutem jest przestrzeń (przy odpowiednim ustawieniu). Nie mówię, że nie ma lepszych kolumn, ale w tej cenie trudno wymagać więcej. Polecam.

Hidden Content

Słuchałem tych kolumn z Cambridgem 640A i 640C i jak dla mnie rewelacja w budżetowym systemie. Fajnie zniknęły z pokoju odsłuchowego przy "Head Hunters" Herbiego Heancocka.

Hidden Content

Miałem kiedyś poprzedni model (AE Aegis 1) przez 2 lata. Moim zdaniem sprawdzają się w pomieszczeniu do 15m2. Są to bardzo ciekawe kolumny . W tej cenie żadko spotyka się kolumny, które są "nie podkręcone" w jakimś podzakresie, tak aby brzmiały efektowniej. Minusem tego jest to że faktycznie czuje się niedostatek basu i dynamiki - mają też kłopoty z analitycznością, ale to co jest, jest podane z dużą kulturą. Polecam do małych pomieszczeń dla tych co lubią kulturalne, delikatne brzmienie i nie lubią kręcić gałkami korekcji we wzmacniaczu

Hidden Content

W porównaniu z np.Phonar Compact 2 są wychudzone i mało dynamiczne.

W stosunku do reszty AE "podstawkowych"są typowym przedstawicielem tej firmy.niestaraja sie wtłoczyc słuchacza w scianę [zbyt mała powierzchnia membrany n-t]i graja mimo wszystko przejaśnionym dzwiękiem.

Ustawienie ich w małym =

Hidden Content

Pytanie bylo proste czy maja bas. Owszem maja i to nawet za duzo i na pewno w pokojach ponizej 15 tu m2 a w 12 m2 to juz trzesienie ziemi i odradzam taka aplikacje. Kolumny to dobre lecz inne od poprzedniej wersji ktora miala bardziej wyeksponowana srednice i tu rzeczywiscie mozna powiedziec o angielskim pitoleniu natomiast evo maja juz mocniej zaznaczone skraje pasma i dziwiek mocniejszy pelniejszy czy lepszy rzecz gustu napewno bardziej uniwersalny. Napewno lepsze sa od paradigm monitor 3 ale znacznie gorsze od np AA ,,Dion,, i to znacznie a roznica w cenie niewielka. Pozatym AE Egis Evo 1 sa znakomicie wykonane co do tego nie mam rzadnych watpliwosci i jesli podoba sie taka prezentacja to dlaczego by nie. pozdro.

Hidden Content

Dodam jeszcze ze zamiast Evo kolega ma teraz Phonary Volume 1,1 i sa lepsze od AE mimo iz to podlogowce w tak malym 12 m2 pomieszczeniu. Bylem zaskoczony takim obrotem sprawy ale to sa fakty i to jest jednoznaczny przyklad na to ze nalezy najpierw sluchac u siebie w domu a pozniej podejmowac jakiekolwiek decyzje o zakupie. Porownywalismy jeszcze ze soba w wiekszym pomieszczeniu Phonary 1.1 z Avance 509 mk2 i to co wyniknelo z tego chyba nie nadaje sie do opisania tutaj bo co drugie slowo byloby niecenzuralne a to z powodu takiej prasy jaka otrzymaly te Awance same spusty i zachwyty a prawda jest brutalna w ich wypadku. Dostaly nokauta od duzo tanszych Phonarow a redaktorzy dostali kupe kasy za takie brednie teraz wierze ,ze lapowy sa obowiazkowe zeby sprzedac taka kiche jak 509 .

Hidden Content

ja swojego czasu[już nieraz o tym pisałem]dałem temat kilku sklepom w Warszawie że kupie podstawkowce ..ale maja grac na wszystkim poprostu przyzwoicie.

Niestety Dynaudio włacznie z Conturami,AE,JM Laby[co mnie zasmuciło]i sporo tego jeszcze było zagrały kiepsko lub tak sobie..im wyższa była ich cena tym bardziej byłem zawiedziony.... niezle zagrały Visatony,a najlepiej Phonarki Compact 2.Solidne,ładnie wykończone i w dobrej cenie[1500 ZŁ/para]nawet bez tuningu grały dzwiekiem nie wymuszonym .

Grałem w sklepach na róznych klockach,celowo niegrałem na swoich...wcześniej od 3 miesięcy nie słuchałem zest.głośnikowych..byłem można napisać lekko odchamiony.

Nawet znajomy ze sklepu starał sie tłumaczyć brzmienie[kiepskie]niektórych zestawów tym że maja nie takie standy... ubawiłem się.... w każdym bądz razie do 10 000 ZŁ kiepsko jest z głośnikami..no sprawiedliwie dodam że Spendory,ATC[pasywne],obroniły sie ale podchodziły pod owe 10 k ZŁ!

Hidden Content

Jestem szczęśliwym posiadaczem Evo one.

Też słucham Diany Krall i Stacey Kent i słucham wieczorami - cicho i wtedy basu mi brakuje.

Przestrzeń, stereofonia i oddech tych kolumn są dla mnie super, więc teraz zmianiam wzmaka

na ten z "bardziej basowych" i kolumn nie zmieniam.

>>>Robix

Masz rację 509 to kicha, słuchałem tego i nie wiedziałem czy mam wyjść czy nakręcić zegarek ;)

Hidden Content

Kolumny które grając cicho nie mają basu to nic nowego - praktycznie każde audiofilskie tak mają bo inaczej musiałyby mieć podbity bas. Do cichego słuchania potrzebna jest korekcja basu i wysokich, tzw. loudness na wzmacniaczu...

Hidden Content

>>>fv

Oooo, zaraz sie zacznie swięta wojna o audiofilskość loudnessu ;)

Ale trzeba przyznać, że loudness w Luxmanie jest wyjątkowo przyjemny do cichego słuchania.

Hidden Content

Audiofilskość to nie wiem - u mnie w luxmanie równie dobrze ten przycisk mógłby się nazywać "Technics+Altus Mode" albo "Prywatka" ;>

Ale basem czasem można pokręcić, zwłaszcza jak jest cicho...

Hidden Content

Technics to nie za bardzo. Miałem kiedyś amplituner Technicsa i tam loudness podbijał tylko bas. Ten typ chyba tak ma.

Hidden Content

Ok, posłuchałem sobie Evo One ;-) Znowu (ostatni raz) w Elektrycznej Pomarańczy. Grały na Exposure + CD Arcama; do tego IC i głośnikowe Nordost (Blue Heaven).

WSZYSTKO można o tych kolumnach powiedzieć ale nie to że brak im basu! Wymiatają jak estradowe, dosłownie przytłaczają potęgą dźwięku. Do tej pory trudno mi uwierzyć, że takie maleństwa zaprezentowały mi najlepsze brzmienie albumu Kill'em all Metalliki. Każda muzyka jaką im się zapoda brzmi niesamowicie dynamicznie, detalicznie i po prostu tak jak lubię.

Bas jest bardzo głęboki, w niskich rejestrach wzorowo, z tyłu można suszyć włosy, dosłownie słuchać furkot wystrzeliwanego z bass refleksu powietrza. CUDO!

Tak, tak - dobrze Wam się zdaje - kolumny stały za blisko ściany. Ucierpiała na tym znacznie scena i lokalizacja źródeł. Niewątpliwie słyszałem jednolitą ścianę dźwięku (a nie dwie skrzynki), ale stereofonia ani scena nie była zbyt dobra. Mówi się trudno, u mnie w domu też będą stały w takiej odległości od ściany, bo nie mam więcej miejsca....

Mam więc do wyboru kolumny, które w skupieniu i mozole ledwo co dają radę zagrać basem (Gale 3040) i kolumny które grają z rozmachem, niczym szalony naukowiec machający kredą i gąbką albo rozczochrany dyrygent (AE Evo One) i którym wychodzi to po mistrzowsku i nie dbają o to że trochę niedokładnie ;)

Wybór jest oczywisty - AE Evo One.

Jest tylko jeden problem - cena tych kolumn jest skandaliczna! Zaproponowano mi opłatę 1470zł, w której to cenie można z całą pewnością złożyć dużo lepsze DIY.

Niestety albo Decibel albo Elektryczna Pomarańcza upadli na głowę. Daruję im już podłączenie głośników kablami o wartości 4x przekraczającymi cenę Evo. Exposure i Arcam były na moją prośbę (bo CA nie znoszę), więc może tak "pasowało".

Ale w zeszłym roku cena Evo była 1190!!!!

Wiadomość dla Elpom: NIE, nie jesteście wyłącznym dystrybutorem tych kolumn na Polskę. I ja od Was tych kolumn nie kupię.

Hidden Content

Mówiłem, że sa fajne? Ciesze się, że i Tobie przypadły do gustu. Co do ceny, to było 1470 lub nawet 1550 (jak skoczył funt), ale nigdy nie spotkałem się z 1190 zł. Tyle to chyba kosztowała seria Aesprit. Choc musze się przyznać, że ja swoje Evo1 kupiłem za 100 funtów. Oczywiście nowe i ze sklepu. Niestety koszty przesyłki i opłat wywindowały cenę do całych 820 zł:))

Hidden Content

Na allegro od "niezależnych dystrybutorów" jest taka (1200zł)cena - w prawdziwym sklepie raczej będzie zawsze drozej.

a_men - nie psuj ludziom przyjemnego piątkowego wieczoru :)

Hidden Content

Na allegro nowiutkie Evo One sa za 1200zł, no ale nie kazdy ufa takiej formie zakupu.

Hidden Content

Znalazł się ten co na allegro nic nie kupuje :))

Hidden Content

a_men: możesz napisać tu albo na maila fastviper@poczta.onet.pl jak najlepiej zorganizować wysyłkę kolumn z Londynu i gdzie dokładnie kupić AE Evo, żeby nie było daleko ani niebezpiecznie? Akurat kumpel siedzi w Anglii i jeśli obmyślę tak żeby miał mało kłopotów to może się uda :-)

A i jeszcze jak obejść cło...

Hidden Content

mciej

a czy ja mowie, ze nie kupuje ?? :-) "permanentna inwilgilacja" :-) Po prostu widze, ze fv mowi o cenie duzo wyzszej niz na allegro, wiec wydaje mi sie, ze nie bierze tego zrodla pod uwage.

Hidden Content

Biorę allegro pod uwagę, ale jak już tam kupować to używane.... Tyle, że ja mam pecha marzyć o kolumnach, które żadko na allegro trafiają :( Więc jak już trafią to cena leci w kosmos.

A ten pan co sprzedaje, jakoś nie ma wielu klientów na Evo (a znaczna część jego pozytywów to towar który kupił za

Hidden Content

>>>fv

Ja w Krakowie kupiłem w Nautilusie nówki za 1350. Wiem, że to nie 820, ale jak się potargujesz, to pewnie za tyle kupisz. Nautilus jest jeszcze chyba we Wrocławiu, albo gdzieś na Dolnym Śląsku. W Krakowie cierpliwa

i miła obsługa, salon godny polecenia.

Pozdr

Hidden Content

Sprawa moich Evo1 wyglądała następujaco. Mój kolega siedzi pod Londynem i ma konto na Ebayu. POwiedział, ze jeżeli cos potrzebuję, to żebym wylicytował, a on mi wyśle do POlski. Najpierw szukałem uzywanych, ale czasem przez Ebay sprzedają nowe towary również sklepy. Znalazłem swoje kolumienki na wyprzedaży w Hapshireaudio (nazwa sklepu). Kosztowały 100 funtów. Niestety nie chcieli mi wysłać bezpośrednio do Polski, więc zrobiłem nastepujący manewr. Wysłałem koledze pieniądze (120 funtów) przez Western Union (wiem, ze drogo, ale miało byc szybko) wzieli za to 80 zł prowizji... Następnie Sklep policzył sobie 10 funtów za transport z Hampshire do Londynu (gdzie mieszka mój kolega). Kolejne 7 funtów zjadła opłata pocztowa za przesłanie pieniędzy do sklepu, ale zmieściłem się w tych 120 funtach. Natomiast z transportem do Polski miałem szczęście, bo ojciec kolegi wracał z Londynu i mi je po prostu przywiózł:))) Na granicy nie naliczyli żadnego cła ani Vatu. Dlaczego nie wiem. I tak to w skrócie wygladało.

P.S. Z tego co słyszałem Wysłanie paczki z Anglii do Polski kosztuje funta za kilogram, a żeby uniknąc cła i VATU nie mozna przesyłać sprzetu razem z fakturami i instrukcjami, zeby nic nie wskazywało, że cos jest nowe. A paczki adresowac na osobe prywatną, broń Boże na firmę.

Hidden Content

Coś tu nie tak - cło w EU?

Hidden Content

Bluesound Powernode N330 - Elac BS 243.4

Widać to było jakiś czas temu

Hidden Content

Nie rozumiem zdziwnienia dotyczącego cła - oczywiście, że się je płaci w tej chwili. Między Francją a Niemcami pewnie nie ale między Anglią i Polską trzeba uważać.

Hidden Content

fv,

sprawdź gdzieś, czy to co napisałeś to prawda. Tylko w źródłach datowanych po 1 maja 2004.

Hidden Content

Co do cła, to sie machnąłem:) Koledzy ściagali tez rzeczy z USA, wtedy cło wystepuje. W Unii Europejskiej nie wolno stosowac ceł, ani żadnych opłat podobnych do cła. Jak to wygląda w praktyce widac na przykładzie akcyzy na uzywane samochody:)) Pozdrowienia dla Ministerstwa Finansów, a zwłaszcza dla ich prawników:)

Hidden Content

• 4 years later...

wiele osób radzi mi żeby spróbować cos z DIY... sm nie dam rady sobie zrobić własnych kolumn , musiałbym raczej bazować na gotowcach...

czy ta droga nie byłaby lepsza?

np takie coś :

Hidden Content

Totemy Mite klony jak one sie maja do tych z wątku?

Hidden Content

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.