Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo z BT i Phono do 2500-2800 PLN

Jack Frost

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

planuje zakup audio do swojego pokoju 15m2, który obsłuży muzykę puszczana bezprzewodowo oraz z gramofonu.

Wstepnie upatrzyłem sobie połączenie Denona DRA 800H z kolumnami B&W 607, które podobają mi się jeśli chodzi o sposób grania. Denon wydaje się być sprzętem, który ogarnia muzykę po sieci i ma wystarczający zapas mocy i ponoć jest całkiem przyzwoity jeśli chodzi o jakość dźwięku.

Do tego gramofon Denon DP-400.

Zastanawiam się, czy ten wzmacniacz to w ogóle dobry wybór, czy brak aptX jest mocno zauważalny przy puszczaniu .flac z komputera lub telefonu i czy ogólnie w tej cenie są lepsze alternatywy? Czytam to forum i mam mieszane uczucia - jedni polecają Cambridge Audio 338, inni piszą, ze za słaby. Jeszcze inne propozycje to kupno Onkyo za 3700 PLN albo Yamahy 803 i mam mętlik w głowie, bo to zupełnie nie mój budżet.

Zależy mi przede wszystkim na dobrej jakości dźwięku stereo i wygodnej obsłudze muzyki bezprzewodowo ze zbiorów na PC.

Nie interesują mnie radia ani połączenia z tv oprócz obsługi gramofonu. Nawet subwoofer nie będzie w ogóle w planach bo nie słucham głośno muzyki, mieszkam w kamienicy i nie katujmy się z sąsiadami dzwiekami.

Słucham głównie muzyki instrumentalnej - Mike Oldfield, Kitaro, Andreas Vollenweider, Vangelis etc., chill out i klasyki jak Diana Krall, John Denver oraz ogólnie muzyki z lat 60-70-80. Hity z radia, hip hopy ani techno mnie nie interesują. Nie ukrywam, ze znaczenie ma dla mnie tez wygląd wnętrza dlatego trochę boli mnie fakt, ze NADy i Cambridge Audio dostępne są głównie w ciemnych kolorach i wyglądają... jak trochę ciosane przez szewca w piwnicy. Marantz również odpada, choćby był najlepszy to wygląd jest całkowicie nieakceptowalny, prędzej bym już wziął NADa i zaciskał zęby ale w Marantzu design mnie wyjątkowo odrzuca.

Czy jest jakiś dobry jakościowo wzmacniacz lub ewentualnie amplituner stereo do kwoty max 2700? To już jest naciągnięty budżet z 2500 który i tak chyba jest na wyrost. Niestety nie orientuje się zupełnie, co jest dobrego z opcja odsłuchu po BT lub Wifi. Może tak naprawdę są zupełnie lepsze i tańsze opcje?

Zależy mi na tym, aby kupić nowy sprzęt ze sklepu, używek raczej się boję.

Nie jestem audiofilem, mam dużo utworów we flacu i 320kbps, chce kupić sprzęt raczej raz a dobrze w zadanym budżecie. Planuje wydać do 2700 na wzmacniacz, 2000 na małe kolumny i potem jeszcze wybrany już gramofon.

Lyngdorf TDAI-1120, Technics SL-1500C, Bowers&Wilkins 606 S2 Anniversary Edition

skoro masz obawy, że NAD C338 jest za słaby, to znaczy, że go nie słuchałeś. Nie czytaj broszur marketingowych, tylko wpadnij na odsłuch. Ten Denon to poziom grania ampli stereo Yamaha R-N602. Nad zagra zdecydowanie lepiej i jest to wzmacniacz stereo, a nie wypatroszony ampli KD ? Na pokładzie jest też całkiem niezły pre amp gramofonowy. Kolumny B&W mamy na miejscu. Wpadnij do nas posłuchać takiego zestawienia.

Zapraszam

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witaj,

Jeśli szukasz sprzętu stereo i nie zależy Ci bardzo na radiu FM, zdecydowanie wybierz wzmacniacz stereofoniczny. Amplitunery stereo mają dużo funkcji ale jest to jakościowy kompromis. Na szczęście są na rynku wzmacniacze, które funkcjonalnością zbliżają się to amplitunerów ale grają jak "rasowe" stereo. Dla mnie numerem jeden jest Audiolab 6000A - realnie spory zapas mocy, dynamika i muzykalność, komplet wejść cyfrowych, dobry bluetooth oraz wbudowany preamp PHONO. Można rozważyć również podstawowego NAD-a. Oba te wzmacniacze wpadną na pewno lepiej niż nawet topowe amplitunery stereo. Jakość streamingu bluetooth wcale nie odstaje od połączeń wifi, ma po prostu mniejszy zasięg.

Pozdrawiam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja w żadnym wypadku nie mam obaw czy NAD jest za słaby czy nie bo nie miałem z nim w ogóle styczności - to raczej luźne wnioski czytając różne wątki na tym forum. Jedni piszą "kup Onkyo xxxx, będzie dobrze" inni, proponują NADa, CA lub Audiolab, kolejni, że jednak nie i mam kompletny mętlik w głowie. Ten Denon to taki wybór na łatwiznę, ma niby wszystko czego potrzebuję. Obecnie jest tyle nieznanych mi marek, które są polecane jak Rotel, Nad, Audiolab czy jakieś inne, że dopiero je poznałem gdy zaczynałem od zestawień z googłe w stylu "best stereo amplifier 2018".

Audiolab odpada bo jest droższy od 700 zł, nawet jeśli warto dopłacić. Zbyt drogie klocki w komplecie na zbyt mały pokój. Nie stać mnie niestety. te 2500-2700 PLN to i tak już sporo poza kolumnami, gramofon dojdzie dopiero z czasem bo wszystkiego nie uda mi się na raz kupić. Mam nadzieję, że zamknę temat na święta najpóźniej.

Jeśli chodzi o muzykę wireless, to mam AirPlay2 w ipadzie i BT z aptXem w telefonie. Pytanie do sprzedawców czy jest słyszalna różnica przy flacu i mp3 między standardową transmisją BT i aptX - czy warto szukać wzmacniacza, który obsługuje ten kodek?

Lyngdorf TDAI-1120, Technics SL-1500C, Bowers&Wilkins 606 S2 Anniversary Edition

W dniu 2.10.2019 o 09:27, Jack Frost napisał:

Do tego gramofon Denon DP-400.

Że co? Serio?
Zmienił bym na Pro-Ject'a np: Debut Carbon z 2M-red

W dniu 2.10.2019 o 09:27, Jack Frost napisał:

Słucham głównie muzyki instrumentalnej - Mike Oldfield, Kitaro, Andreas Vollenweider, Vangelis etc., chill out i klasyki jak Diana Krall, John Denver oraz ogólnie muzyki z lat 60-70-80. Hity z radia, hip hopy ani techno mnie nie interesują. Nie ukrywam, ze znaczenie ma dla mnie tez wygląd wnętrza dlatego trochę boli mnie fakt, ze NADy i Cambridge Audio dostępne są głównie w ciemnych kolorach i wyglądają... jak trochę ciosane przez szewca w piwnicy. Marantz również odpada, choćby był najlepszy to wygląd jest całkowicie nieakceptowalny, prędzej bym już wziął NADa i zaciskał zęby ale w Marantzu design mnie wyjątkowo odrzuca

Mam trochę inną koncepcję.
Cyrus ONE - posiada Bluetooth (aptX), w twojej muzyce zrobi robotę!  Do tego przedwzmacniacz gramofonowy osobno, zyskasz na jakości ?
Co do kolumn to w ten czas otwarta sprawa kwestia jaki budżet i można działać.
Pozdrawiam.

2 godziny temu, S4Home napisał:

Że co? Serio?
Zmienił bym na Pro-Ject'a np: Debut Carbon z 2M-red

Mam trochę inną koncepcję.
Cyrus ONE - posiada Bluetooth (aptX), w twojej muzyce zrobi robotę!  Do tego przedwzmacniacz gramofonowy osobno, zyskasz na jakości ?
Co do kolumn to w ten czas otwarta sprawa kwestia jaki budżet i można działać.
Pozdrawiam.

Pro-Ject znam i jeśli chodzi o gramofon to aktualny wybór jest podyktowany tylko wyglądem i przyzwoitymi recenzjami. To nie będzie główne źródło audio, raczej hipsterska fanaberia aby położyć na stoliku/komodzie to ustrojstwo i dokupić kilka płyt z klasycznymi kawałkami spoza tego co wymieniłem. DP400 w białym kolorze i srebrnym ramieniem będzie po prostu pasował do wnętrza.

Wstępny plan jest taki, że do 2500-2700 wzmacniacz z wygodną opcją wireless (BT/airplay) i do tego kolumny w budżecie do 2000PLN. Potem dojdzie DP400.

Docelowo chciałbym jak najmniej klocków, najlepiej jeden uniwersalny. Opcjonalnie sam wzmacniacz+streamer, żeby to działało w jakimś trybie standby i nie musiał za każdym razem włączać osobno dwóch urządzeń tylko odpalić muzykę z biblioteki na telefonie lub ipadzie i aby zaczęło przyzwoicie grać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.