Skocz do zawartości
IGNORED

Aram IrDac vs. Musical Fidelity v90 - który

Rekomendowane odpowiedzi

V90 znam i mi odpowiada w moim systemie (Arcam 9/Dali 450 - przestrzeń, wokale, brak efekciarstwa, fajne naturalne barwy, wg mnie rzecz jasna). Interesują mnie różnice w porównaniu z irDac'em. Myślę, że to na tyle popularne sprzęty, że znajdzie się ktoś kto miał oba.

I najbardziej pożądana opcja - może ktoś z Wawy ma irDaca i chciałby się po robocie napić u mnie dobrego piwa, w okolicach Pl. Zbawiciela ?  Mam na kilka dni pożyczony V90, może też ktoś chciałby swojego irDaca z v90 skonfrontować, poza wypiciem piwa :) Jak coś, zapraszam na priv.

Pozdr

• Moderatorzy

Miałam oba daci, zdecydowanie irdac lepszy. Głębia, stereofonii,, jak byś koc zdjął z kolumn.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

15 minut temu, Rucia1 napisał:

Miałam oba daci, zdecydowanie irdac lepszy. Głębia, stereofonii,, jak byś koc zdjął z kolumn.

A charakter brzmienia? Chodzi o jasność, ciepłość itp :) V90 mi się pod tym względem fajnie zgrało z gratami i jakby jeszcze głębia, stereofonia się poprawiły byłoby super tylko, żeby nie stracić w ogólnych aspektach, jak napisałem wyżej. 

Słuchałem irDaca II i mi nie podeszło jakoś, zbyt brzęczało i piskliwie trochę, taki natarczywy dźwięk, męcząco. Ale chyba w w I i II inne przetworniki. 

Edytowane przez Patrykowski

Tak. Jedynka stoi na Wolfsonie, dwójka na Burr-Brownie, podobnie jak V90. 

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Moderatorzy

Miałam irdaca I w życiu bym nie powiedziała że jest piskliwie czy mecząco. Pewnie to zależy od reszty toru, u mnie grał z naim , a później z Haiku.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

4 godziny temu, Rucia1 napisał:

Miałam irdaca I w życiu bym nie powiedziała że jest piskliwie czy mecząco. Pewnie to zależy od reszty toru, u mnie grał z naim , a później z Haiku.

Mi chodzi o irDaca II, tego słuchałem i męczył troche. A pytam o 1kę. 

5 godzin temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Tak. Jedynka stoi na Wolfsonie, dwójka na Burr-Brownie, podobnie jak V90. 

rDac chyba był na Wolfie. irDAC I to BB a II Sabre, może stąd to brzęczenie. Miałem dwa dni Aune X8 i nie dla mnie to, gumowy bas, zero dynamiki, ataku, wokal za ścianą. Teraz V90 to inna zupełnie bajka. Ten irDAC 1 też ma BB więc myślę, że mógłby podpasować, skoro ma lepszą stereofonię i głębię. Tylko nie mam jak go posłuchać. Może ktoś ma w Stolicy i wpadnie na piwo albo pozyczy? Z kaucją oczywiście.  

Poważnie? :)

Myślałem, ze to dobry DAC, dlatego nigdzie go nie ma (na sprzedaż) ale może po prostu nikt go nie ma bo jest słaby :)

Zdecydowanie ir dac. 

Ja testowałem rdaca którego użytkowałem wiele lat. Później irdac i później II. Przy zakupie testowałem też m1dac który stoi wyżej od v90. I wybrałem arcama. 

Ale jeśli ci odpowiada to poco zmieniać? 

1 godzinę temu, 5z0p3n napisał:

Zdecydowanie ir dac. 

Ja testowałem rdaca którego użytkowałem wiele lat. Później irdac i później II. Przy zakupie testowałem też m1dac który stoi wyżej od v90. I wybrałem arcama. 

Ale jeśli ci odpowiada to poco zmieniać? 

Zdecydowanie irDac czy rDac, który użytkowałem wiele lat? irDAC 1 rozumiem? A jak się miał V90 do m1dac? Ten V90, jakby średnicę mocno wypycha. Czy m1dac tylko stoi wyżej czy i gra zauważalnie lepiej? 

Miałem irDACa (pierwszego) i dla mnie akurat grał trochę zbyt mocno środkiem basu kosztem tego najniższego. Dość szybki i przejrzysty w brzmieniu, ale trzeba uważać :) Grał z zasilaczem liniowym Tomanka.

.

1 godzinę temu, Lumperator napisał:

Miałem irDACa (pierwszego) i dla mnie akurat grał trochę zbyt mocno środkiem basu kosztem tego najniższego. Dość szybki i przejrzysty w brzmieniu, ale trzeba uważać :) Grał z zasilaczem liniowym Tomanka.

Tu by podpasował (Arcam 9/Dali 450)?

• 7 miesięcy później...
W dniu 7.10.2019 o 07:31, Patrykowski napisał:

Podbijam. Szukam kogoś, kto ma w Wawie irDaca 1. 

I jak posłuchałeś irdaca vs mf90? Bo mam podobny dylemat. Jeszcze rega dac wchodzi w grę. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Odsłuchałem MF90 Dac w porównaniu z Toppingiem D30 i zaskoczenie bo Topping w moim systemie zagrał trochę lepiej. MF ma prawdopodobnie podbite wyjście powyżej 2V bo gra głośniej niż Topping i przy moim wzmacniaczu z lekką tendencją do przesterowania (na niektórych wzmacniaczach z niską czułością wejścia to może być z kolei plus na rzecz MF). Jest ostrzej. Są też trzaski przy przewijaniu kawałków w Tidalu HIFi na Chromecast Audio. Testowałem tylko optyczne. Nie chciało mi się już sprawdzać USB, bo wiem że MF90 u mnie nie zostanie. (potrzebne mi wejścia optyczne pod TV i CA)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)