Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy wymianie sprzetu

Przemysław Oleradzki

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry.

Chcialem zwrócić się do Was z prosba o pomoc w stopniowej modyfikacji sprzętu.

Modyfikacja to może troche na wyrost bo przerabiac nic nie chce. Chce natomiast zmieniac element po elemencie bo wskoczyć z naglosnieniem poziom wyżej.

Pare lat temu postanowiłem powrócić do jednego z zamilowan z przed lat. 

Z racji tego ze w mojej młodości wyznacznikiem jakości audio dostępnym dla bogatej części społeczeństwa był technics zaczalem szukac zestawów tej marki. 

Znalazłem przywieziony z niemieckiej wystawił zestaw za marne grosze kliknąłem kup teraz i od 5 lat to mam. 

Potem dokupilem jeszcze kolumny i pare gratow.

Przerobione pare gramofonow. W tej chwili mam pieknie zachowania tachnics sl-3300 i to jest chyba jedyny element zestawu który chce by pozostał.

Do rzeczy. Puki co cd, tuner i deck pominę.

Chcial bym poprawy jakości dźwięku wiec zaczne od wzmacniacza i kolumn. Tu chce prosic o radę od czego zacząć. Czy kolumny czy wzmacniacz. Jak wymienic to jaki polecacie.

Mam nędzny wzmacniacz su-x120, który zasila kolumny (kolejny mit mlodosci) Tonsil Voyager 200 250W. 

Zalozenia sa takie: spory salon do nagłośnienia około 28metrow, słucham metalu, rock, blues, jazz, generalnie muzyka instrumwntalna. 

Oprócz poprawy jakości brzmienia zależy mi tez na estetyce ( mam żone i szanuje jej zdanie), woem że to moze Was śmieszyć, ale kolorystyka tez jest ważna. Oczywiscie interesuje mnie stary sprzęt. Jestem milosnikiem japońskich technologii więc raczej cos że wschodu. 

Ostatnia kwestia kasa. Jednorazowo mogę przeznaczyć 1000-1500 cebulionow. Nie na wszystko na jedną zakup, a kupować chce na raty.

Bardzo prosze o rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/147014-pomoc-przy-wymianie-sprzetu/

Gdzie mieszkasz? Dobrze byłoby gdybyś umówił się na odsłuch z kimś, kto ma sensownie skonfigurowany system i posłuchał sobie. A najlepiej posłuchać kilku systemów i zorientować się jakie są możliwości i jakie masz preferencje. Mogę Cię do siebie zaprosić o ile będzie Ci po drodze. Od razu ostrzegam że przymusowo (no, prawie ?) częstuję kawą.

Kolumny  nie są aż takie słabe; wiem, że Tonsil, ale mogą grać całkiem znośnie, pewnie poza

strojeniem BR, dlatego jako pierwszy element zestawu czeka wymiana wzmacniacza i tak np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiście są też droższe modele tych firm, ale jeśli używasz umiarkowanych głośności ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bardziej niz na głośności zależy mi na jakości. Niestety nie mam czasu by po prostu słychać muzyki, najczesciej słucham jej "przy okazji".

Przedstawione oferty sa interesujące ja celowalem w sprzęt ciut droższy. Onkyo  integra 8xxx może rotel. Cały problem w tym, ze nigdy nie bylo mnie stać by byc pasjonatem z krwi i kości. Teraz jak mogę sobie pozwolić- zwlaszcza że chce starucha to nienwiem czego szukac bo nie wiem co jak brzmi. 

BTW nie siedzialem nawet, ze Sony ma jakieś znaczenie w tego typu sprzecie ?

1 minutę temu, Przemysław Oleradzki napisał:

nienwiem czego szukac bo nie wiem co jak brzmi. 

Dlatego proponowałem byś dogadał się z kilkoma osobami które już mają sensownie skonfigurowany sprzęt i zgodzą się zaprosić Cię na odsłuch. Warto zanim wydasz pieniądze w ciemno i nie wiadomo czy trafnie.

Gość

(Konto usunięte)

Zrób jak radzi McGyver, wyluzuj z wydawaniem kasy, bo kupowanie na siłę zawsze źle się kończy. To, że chcesz kupić współgra często z pośpiechem i pochopnymi decyzjami, które przywleczesz do swego domu i będziesz z nimi musiał żyć. Potym już tylko zgryzota i myśli samobójcze ?

Nie masz racji. Napisałem, ze szanuje zdanie żony, podobnie ona szanuje moje. Zona ma wiecej do powiedzenia w zakresie wyglądu, ja decyduje o brzmieniu marce i cenie. Tyle. Uwazam taki komentarz w (póki co meskim gronie) mimo tego, ze jestem tu nowy za niestosowny.

2 minuty temu, kazik-t napisał:

Zrób jak radzi McGyver, wyluzuj z wydawaniem kasy, bo kupowanie na siłę zawsze źle się kończy. To, że chcesz kupić współgra często z pośpiechem i pochopnymi decyzjami, które przywleczesz do swego domu i będziesz z nimi musiał żyć. Potym już tylko zgryzota i myśli samobójcze ?

To też nie tak ?. Do sprzetu podchodzą jak do kolejnej zabawki, zachcianki. Mam 2 dzieci i dla nich na zabawki nie oszczędzam, dkansoebie nie jestem już taki szczodry. Dlatego zawracam Wam d. Bo nie ma mi kto doradzić, a  nie chce kupic czego tylko dlatego, ze Marka, ze wygląd. Chce by jeszcze grało. To czy mnie stać czy nie to sprawa bardzo osobistą, ake też nie jestem z tych co kupuja przewody glosnokowe po 10 000zł/metr. Dlatego puki co postawilem sobie poprzeczke cenowa ~ 1000-1500zl na wzmak

Gość

(Konto usunięte)

w takim razie coś poskrobię i przedstwię, co zrobisz to napiszesz, ale póki co, musisz wiedzieć, że będzie to raczej granie w stylu "kanał lewy, kanał prawy" z tym, że trzeba celować mimo wszystko w sprzęty kiedyś będące wysokimi modelami.

1 minutę temu, kazik-t napisał:

co zrobisz to napiszesz

Tego fragmentu nie załapałem. Wiem, ze musze szukac wyższych modeli z marki, ale nienwiem jakiej marki szukać i ktore modele sa wyższe.  Poza tym doskonale wiesz ze nie wwzysykie wysokie modele były udane. Jedne były zwyczajnie kiepskiej jakości bo księgowi sie włączyli do akcji albo ktos cos na etapie projektu zaniedbał, albo grały gorzej niz mozna by sie spodziewać po poziomie modelowym. 

Gość

(Konto usunięte)

spokojnie, przedstawię propozycje i zobaczymy co dalej ?

tak na szybko

oczywiście to są aukcje bo niby co innego ma być...

........

tego znam, gra dobrze z dobrymi kolumnami

https://allegro.pl/oferta/kultowy-wzmacniacz-stereo-pioneer-a-400-myslenice-8519849668

........

łudząco podobny do wysokiego pioneera którego słuchałem

https://allegro.pl/oferta/gold-star-gsa-8500-universum-2500-pioneer-sa-8500-8564545178

........

dwa sony;

grają dobrze

https://allegro.pl/oferta/mocny-wzmacniacz-stereo-sony-ta-f707es-myslenice-8493147501

https://allegro.pl/oferta/sony-f770-8576939708

uwaga na koniec ; czy są sprawne technicznie ? bo jeśli tak, to polecę wszystkie  poza gold star bo kij wie co w środku.

Kwota 1500zł na używany wzmacniacz, to już dobra baza ale tak jak zostało to już napisane, najpierw musisz określić "swój klimat", generalnie odradzałbym Ci starocie, ze względu na to, że większość sprzedawana u nas ma usterki ukryte, ja mam to w d... bo sam sobie naprawiam ale jak sam nic nie zrobisz to możesz mieć problem. wrzuciłem trochę propozycji z różnych "klimatów", nie patrz na ceny bo zawsze można potargować się/znaleźć taniej, osobiście myślę, że warto abyś zaczął od Onkyo 9150/Rotel RA-06/NAD 356BEE, chociaż do Twoich kolumn idealnym wyborem będzie Yamaha i nie daj sobie wmówić przez "gazetoopowiadaczy", że to złe kolumny, bo to Tonsil. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, radmorek napisał:

nie daj sobie wmówić przez "gazetoopowiadaczy", że to złe kolumny, bo to Tonsil.

Dziękuję za propozycje.

Nie uważam, że Tonsli jest zły bo to Tonsil. Nie miałem jednak nigdy kolumn innej firmy. Przerobiłem kilka zestawów, ale zawsze były to produkty tej firmy, takie były czasy. Jak założyłem rodzinę i zacząłem zarabiać to przestałem się interesować tematem, aż do kupionego "nie chcący" parę lat temu Technics'a i dokupionych później kolumn, których wyboru dokonałem na podstawie opisów w internecie i odsłuchu u sprzedawcy. Jeśli chodzi o wzmacniacz, to Yamaha ma 2 zalety (z mojego punktu widzenia). W domku na działce mam zestaw kina domowego Yamahy i brzmienie wzmacniacza mi się podoba, więc jeśli powtarzalność brzemienia przypisana jest do marki to może być dobry trop. Po 2 to człowiek wystawiający aukcję:

Ukryta Zawartość

jest niedaleko mnie, dodatkowo jutro będę w Łodzi więc nawet przy okazji... chodzi mi o to, że mogę się  nim umówić na spotkanie i posłuchać paru wzmacniaczy, które ma na sprzedaż.

Ukierunkowaliście mnie odrobinę, a taki miałem plan, tego oczekiwałem. Dziękuję.

Ukryta Zawartość

Jakbyś jeszcze za psie pieniądze zdobył oryginał lub zamiennik pilota np. u "multiremote":

Ukryta Zawartość

byłby bardzo wygodny komplet.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Yamaha AX-1070 to bardzo przyzwoity wzmacniacz, jeśli będzie sprawny i Twoje kolumny są sprawne, to basem będziesz mógł małe dzieci obalać, które akurat będą przechodziły obok?, gdyby trzeba było to chyba dostępne są wszystkie głośniki na wymianę do tych kolumn co masz, bo nie wiem czy jest sens je zmieniać, bo skoro piszesz, że podoba Ci się dźwięk z amplitunera Yamahy, to przy zestawieniu AX-1070 z Voyager 200 powinieneś piać z zachwytu?, jeden warunek - wszystko sprawne.

Dobry wieczór. 

Jeszcze jedno wpadło mi do glowy, a w zasadzie zostalo zasugerowane przez kolege i tatę... mianowicie...: RADMOR. 

Tu jest w ładnym stanie:

Ukryta Zawartość

Nie ukrywam, ze sentymentalnie podchodze do marki. Ale mam co najmniej 2 wątpliwości:

1. Radmor to dla mnie taka trochę manufaktura z komunistyczna polska jakością i mała powtarzalnością. Firma produkowała sprzęt komunikacyjny dla MSW i przy okazji niechcący na licencji wytworzyli jakies audio. JAKI TO MA WPLYW NA JAKOSC?

2. nigdy nie słuchałem innego RADMORA oprócz 5102 dla mnie sprzęt ciekawy ale bardzoej jako warsztatowa legenda a nie wyrób dla osób wymagających w zakresie jakości dźwięku. Do garażu bym kupił, ale tam mam czego słychać (mark&levinson ? ).

Zastanawiam soe tez czy nie poczekac na kase i nie kupic całego zestawu od razu: ampli+cd+tuner+Deck . Jednej firmy pasujące do siebie elementy.

Jakie macie zdanie o marce? Jak to gra? Jakiej to jest jakości? 

Czy warto zawracac sobie głowę?

Ukryta Zawartość

Miałem prawie wszystkie zestawy Radmora, kupowałem jeden, wchodził następny i już go miałem i mogę powiedzieć, że jest to porządny i przyjemnie grający sprzęt, jednak ceny jakie obecnie sobie żądają są trochę przesadzone. Pytanie pierwsze czy będziesz używał wszystkich elementów zestawu, pytanie drugie czy sam wygląd (notabene mi się też bardzo podoba) zadość uczyni Ci cenie. W kwocie 4k zł. masz nową Yamahę R-N803D (3.4k zł), która przy całej mojej "miłości" do Radmora niestety jest lepszym sprzętem dźwiękowo dodatkowo możliwości sieciowe i jeszcze Ci zostanie na renowację Twoich kolumn, które zagrają z nią rewelacyjnie, Radmor niestety nie zagra za dobrze z tymi kolumnami. A już nie mówię że w kwocie 4k zł można jeszcze inne cuda znaleźć w używce, roczne/dwuletnie. Ale jak tą mówią wybór należy do Ciebie.

Tak to juz jest jak sam nie wiesz czego chcesz... wiem, ze radzicie młodsza, może nowe. Ja jednak lubie i chce klimatu starego sprzętu. Trochę przez sentymenty, trochę przez moim zdaniem inne brzmienie, trochę przez wyglad. Dodatkowo fajne jest uczucie miec coś co kiedys kosztowalo taka kase ze mało który Polak mógł sobie na to pozwolić, a tym bardziej moi rodzice. 

Czy bede używał wszystkich elementów hmmm..  teraz tez stoi deck a ja mam 2 kasety (kiedyś miałem ponad 300, ale jak sie ozenilem i wyprowadzalem to osobisxie jej wywalilem) nie musze używać, lubie mieć. 

Reasumując. Uważasz ze Radmor to solidny i dobrze brzmiący sprzęt, ale nie z moimi kolumnami. 

6 minut temu, Przemysław Oleradzki napisał:

Reasumując. Uważasz ze Radmor to solidny i dobrze brzmiący sprzęt, ale nie z moimi kolumnami.

Tak uważam ale nie za obecne pieniądze, chociaż kiedyś płaciłem potężne kwoty za nie go i to gotówką.

2 minuty temu, szpotek73 napisał:

porównywałem radmora ze współczesnymi wzmacniaczami ,na plus można powiedzieć tylko ,że działał....

Zależy co kto lubi ale aż tak bym nie przesadzał, chyba że w "ślepych testach" udowodnisz mi, że potrafisz go odróżnić od innych, do tej pory jeszcze nikomu się to nie udało, kiedy zgadujesz z pośród dwóch masz 50/50 i to tylko strzał i czasem się udawało ludziom, przy 5 innych do kompletu nikt nie zgadł.

Dobra. Spoko. Dziekuje za podpowiedz. Oprócz odsluchu pozostaje jeszcze kwestia "namacalnej akceptacji wykonania" ? materiały itp.

Ale to juz samemu trzeba.

17 godzin temu, Przemysław Oleradzki napisał:

1. Radmor to dla mnie taka trochę manufaktura z komunistyczna polska jakością i mała powtarzalnością. Firma produkowała sprzęt komunikacyjny dla MSW i przy okazji niechcący na licencji wytworzyli jakies audio. JAKI TO MA WPLYW NA JAKOSC?

Wyobraź sobie jakąś zachodnią audiofilską markę, która miałaby w swej genezie powstania produkowanie sprzętu dla wojska z zakresu łączności/telekomunikacji. Sprzęt dla armii, najwyższej jakości podzespoły, funkcjonalność, prostota i niezawodność - audiofile pialiby z zachwytu nad takimi klockami. Potężna baza badawcza, park technologiczny, zaplecze inżynierskie, wykształcona kadra techniczna. 
A u nas - polskie więc musi być dupiate. Ot, mentalność nasza.
Pamiętam, że każdy radmor (5412, inne nie wiem) jaki trafiał do sprzedaży wyposażony był w metryczkę techniczną, ręcznie wypełnianą przez inzyniera/technika testującego z podpisem i pieczątką. Dodatkowo pełna serwisówka dołączona do instrukcji obsługi. Coś niewyobrażalnego dzisiejszymi czasy a jak i na tamte także było to pełne pro. Gdyby to był produkt niepolski to audiofile pialiby z zachwytu nad podejściem technicznym do sprzedaży jak i mlaskaliby z zachwytu nad historią firmy.
5512b - był swego czasu testowany przez jakiś audio świerszczyk uzyskując wysokie noty.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.