Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny zamiast Infinity Re90 do 7000zł

m.stank2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,
Aktualnie posiadam Infinity Renaissane 90 i byłem z nich bardzo zadowolony. Niestety po przeprowadzce metraż salonu się znacząco zmniejszył i skłaniam się do ich zmiany.
Grają dla mnie naprawdę dobrze, jednak czuć, że aktualny pokój to dla nich za mało i jednak aspekt wizualny też przemawia na ich niekorzyść.

Aktualny sprzęt:
Nakamichi CA-5E + Rotel RB-990BX (modyfikowane w Rotel-Tuning - charakter brzmienia się nie zmienił) + Wadia 121
Okablowanie głośnikowe: Xindak FS-2
Okablowanie RCA: Straight Wire Rhapsody S

Salon: ~20m2 - około 4x5m - dłuższą ścianą łączący się z przedsionkiem i kuchnią -> na tej ścianie stoi sprzęt

Muzyka: wszystkiego po trochu, bez klasyki i jazzu. Najwięcej klasycznego rocka, trochę elektroniki.

Szukam używanych kolumn wolnostojących do max 7000zł.

Na chwilę obecną wizualne urzekł mnie Sonus Faber Venere 2.5.
Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu uda mi się ich posłucać.

Co w tym przedziale cenowych moglibyście polecić?

Z góry dziękuje za pomoc.

Venere to dobry kierunek, a jeszcze ten design ?  ale przejrzyj również oferty Elac'a ze wstęgą.

Bardziej wyrównane pasmo niż SF, więc czy tak, czy tak - odsłuch wskazany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj,

Przyznam, że nie kupiłbym Venere bez odsłuchu - to specyficzne kolumny i trochę odstają charakterem od firmowego brzmienia czy obiegowych opinii o firmie Sonus Faber. Myślę, że brzmieniowo bliżej do posiadanych Infinity będą właśnie Elcac. Grają soczystym, pełnym dźwiękiem. Ciekawą opcja wśród nowych kolumn mogą być również Audio Physic Classic 8 czy Audio Academy Hyperion IV Plus, ewentualnie Piega Classic 7. Trzeba posłuchać.

Pozdrawiam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Masz za ułamek budżetu do wyboru większe:

Ukryta Zawartość

lub model na mniejszych wooferach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

kolumn nie zmieniaj,zmien wzmacniacz,bo on nie jest w stanie z nich wydobyc nawet 30% ich mozliwosci.

Wiem, że Rotel to za mało. Miałem w planach go zmieniać, ale niestety w nowym mieszkaniu są one po prostu fizycznie za wielkie.
Uwierz, że chciałbym je zatrzymać, ale to nie jest decyzja podyktowana tylko i wyłącznie dźwiękiem.

Znalazłem jeszcze T+A Criterion Jubilee 25 i Focal Profile 918.
Jesteście w stanie coś więcej o nich powiedzieć?

Mam monitory na tej Vifie XT z Criterionów, więc polecam i jeśli masz możliwość - posłuchaj.

Zagra wszystko, ale nie wiem, czy to nie będą zbyt duże kolumny na Twoje metry.

Będzie inny charakter góry pasma niż Infinity czy Focal, więc nie wiem, czy wytrzymiesz ? 

Ciężko, bardzo ciężko będzie w tej kwocie znaleźć coś godnego konkurować brzmieniowo z tymi kolumnami (dobrze napędzonymi), zwłaszcza jeśli to ma mieć współczesny wygląd.

Mam kupca na Renaissancy. Siadłem i ich dzisiaj posłuchałem... Pieprze to, chyba nie sprzedaje, będą trumny na środku pokoju.

W dniu 24.10.2019 o 09:57, tomek7776 napisał:

kolumn nie zmieniaj,zmien wzmacniacz,bo on nie jest w stanie z nich wydobyc nawet 30% ich mozliwosci.

Ile muszę wydać, żeby je odpowiednio napędzić? Proszę o propozycję, które mnie nie zrzucą z krzesła ?

Sprawdzona droga to Nakamichi PA7 + CA7
Jeśli masz CA5 to można go spokojnie zostawić i końcówkę tylko zmienić.

Mogą pasować też Passy, starsze Krelle i inne końcówki A-klasowe.
Adcomy i Parasoundy może też sobie poradzą (choć to już nie będzie to).

Kupiłem Nakamichi PA-7. Dzięki za pomoc i za przekonanie mnie, żebym nie zmieniał Infinity.

Rotel gra bardziej sucho, z twardym basem i bardziej wysuniętą średnicą, ale powiem Wam, że naprawdę dzielnie radził sobie z Infinity ?

3 godziny temu, m.stank2 napisał:

Kupiłem Nakamichi PA-7. Dzięki za pomoc i za przekonanie mnie, żebym nie zmieniał Infinity.

Rotel gra bardziej sucho, z twardym basem i bardziej wysuniętą średnicą, ale powiem Wam, że naprawdę dzielnie radził sobie z Infinity ?

Wiem o czym piszesz.
Wprawdzie nie z Re90 ale z Kappami 8.2, lecz porównywałem Nakamichi PA-7 z Rotelem RHB-10 (brzmieniowo, mocowo bardzo zbliżony do Twojego) i miałem takie same odczucia. Rotel dobrze kontrolował kolumny, lecz wydawał się suchy, twardy w porównaniu do Naka.
No to radości z odsłuchów i najlepiej zapomnij o wyglądzie Re90 a pomyśl o dźwięku i niech Ci jak najdłużej służą ? (o ile tylko metraż pozwala im zagrać)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.