Jump to content
IGNORED

Allo Usbridge Sign.


Recommended Posts

  • Moderatorzy

Uruchomiłeś wtyczkę roonbridge na volumio ? Jeśli tak to w roon w ustawieniach audio odszukaj usbridge .

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Link to post
Share on other sites
  • Moderatorzy

moodeaudio tylko musisz wgrać bridge przez SSH

$ curl -O

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

$ chmod +x roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh

$ sudo ./roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh

lub

ropieee

  • Like 2

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Rucia1 napisał:

moodeaudio tylko musisz wgrać bridge przez SSH

$ curl -O

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

$ chmod +x roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh

$ sudo ./roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh

lub

ropieee

Ropieee jest słabe dźwiękowo, o moode czytałem, ale właśnie to co powyżej mnie odstraszyło. Czarna magia dla mnie. W każdym razie dziękuję Gosiu. 

Link to post
Share on other sites
  • Moderatorzy
1 minutę temu, staropolanka2000 napisał:

właśnie to co powyżej mnie odstraszyło.

jak coś to pisz na priv, pomogę

  • Thanks 1

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Link to post
Share on other sites

Usbridge signature problem z WiFi.

Od kilku dni jestem posiadaczem usbridge signature i mam problem z moode, wersja 7.01 czy 7.1 dzieje się to samo tzn. Po wpięciu karta TP-LINK TL-WN722N do portu usb z przodu ( jeden jak i drugi próbowałem ).

W ustawieniach skanuje i znajduje mi moje ssid wifi czyli OpenWrt i to ustawiam, wpisuje klucz wpa/wpa2 robię save, wyłączam usbridge, odłączam kabel ethernet i nie ma sieci, inna kombinacja reset ustawień sieciowych znajduje mój ap OpenWrt ta sama kombinacja i też nic, próba ustawień openwrt wpisuje klucz robię restart, wyłączam usbridge, odłączam kabel ethernet i dalej nie ma Wifi, trzecia kombinacja włączam usbridge wpinam tp linka kartę i też kombinuje raz z opcją save drugi raz z opcją  ( za każdym razem wpisuje odpowiednie dane, hasło ) po ustawieniach power, reboot, wyłączam usbridge i odłączam ethernet i dalej nie działa wifi.

Dodam że na moode działam już dosyć długo od wersji 5.3 na raspberry 3b+ i tam po wpisaniu danych do mojej sieci OpenWrt ni wyłaczeniu malinki, odłączeniu kabla ethernet WiFi działało od strzału.

Zostawiłbym tylko kabel sieciowy wpiety do portu lan usbridge ale mam przykre doświadczenia z burzami, a po usb leci kabel usb typ B do Lyngorfa 2170 ( drogi sprzęt ) i dlatego chce mieć tylko na Wifi, jeżeli pójdzie strzał po sieci to spali się tylko router.

Pytałem gości od instalacji internetu ( mojej sieci ) to powiedziano mi że nawet jak będę miał wyłączony usbridge a kabel sieciowy będzie w nim tkwił to i tak może się spalić a dodatkowo jest tam stałe podłączenie po usb typ B do Lyngdorfa i dalej to już nie chce wiedzieć co by się stało.

Tak że jak ktoś uruchomił tą kartęTP-LINK TL-WN722N ( ktoś na forum pisał że do usbridge ją poleca, współpracuje z linuxem )  po WiFi na usbridge wersja moode od 7.0 to proszę o info jak mam to zrobić, dodam że próbowałem na innych kartach Wifi usb i efekt był ten sam.

Próbowałem też w/g instrukcji z moode ale to nic nie dało. w załączeniu cytaty z moode:

 1. WSTĘPNE USTAWIENIA

    a) Włóż rozruchową kartę SD lub napęd USB

    b) Podłącz urządzenie audio USB lub I2S

    c) Podłącz urządzenia pamięci USB

    - tryb Ethernet

    a) Włóż kabel Ethernet

    b) Włącz zasilanie

    c) http: // moode

    - Tryb punktu dostępowego (AP)

    a) Włóż adapter WiFi, który obsługuje tryb AP

    b) Włącz zasilanie

    c) Dołącz do sieci SSID = Moode, pwd = moodeaudio

    d) http: //moode.local (lub http://172.24.1.1)

////////////////////////////////////////////////// //////

//

// KONFIGURACJE NIESTANDARDOWE

//

// Dostosuj odtwarzacz za pomocą jednego z poniższych

// procedury.

//

////////////////////////////////////////////////// //////

 

 1. KONFIGURACJA DO POŁĄCZENIA WIFI

    - tryb Ethernet

    a) Pozostaw kabel etonowy podłączony

    b) Włóż adapter Wi-Fi (podczas działania Pi)

    c) http: // moode

    d) Menu, Konfiguruj, Sieć

    e) Skonfiguruj połączenie Wi-Fi

    f) Menu, Uruchom ponownie, Zamknij

    g) Odłącz kabel et

    h) Włącz zasilanie

    - Tryb punktu dostępowego (AP)

    a) Dołącz do sieci SSID = Moode, pwd = moodeaudio

    b) http: //moode.local

    c) Menu, Konfiguruj, Sieć

    d) Skonfiguruj połączenie Wi-Fi

    e) Menu, Uruchom ponownie, Uruchom ponownie

 

Cytuj

Edytuj

Zgłoś

Link to post
Share on other sites

Karta Tp Link WiFi USB TL-WN722N w moode 7,01, 7,1 Zwycięstwo!!!!

Wreszcie uruchomiłem WiFi temat zostawiam dla potomnych kto będzie miał podobny problem z zainstalowaniem karty Wifi USB w malince na moode:

Wersja Linuxa Raspiana w Moode 7.01, 7.1:

   RaspiOS Buster Lite 2020-12-02 (10.6)   
   Linux moode 5.4.77-v7+ #1371
   Karta Tp Link WiFi USB TL-WN722N

Przykład: Jeżeli uname-a ( komenda w Putty po zalogowaniu do moode ) wskazuje wersję jądra Linux, np. 4.4.8-v7 + # 881 SMP Sob 30 kwietnia   12:16:50    BST 2016 armv7l GNU / Linux, należy pobrać plik 8188eu-4.4. 8-v7-881.tar.gz używając   komend:
 
sudo wget

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tar xzf 8188eu-4.4.8-v7-881.tar.gz
    ./install.sh  

       W  Przypadku moode wer. 7,01; 7.1 zastosować te ustawienia!!!!!!

sudo wget

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  
    tar xzf 8188eu-5.4.77-v7-1371.tar.gz
    ./install.sh

Pozdrawiam

jace699

Edited by jace699
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Cześć, czy ktoś z Was ma USBridge Sig z nakładką Allo DigiOne Signature? Mam pytanie dotyczace nakładki DigiOne, konkretnie jej zasilenia. Jak to się odbywa? Na obudowie widzę dodatkowe miejsce na podłaczenie zasilacza do „czystej” strony nakładki (chyba jest to DC 5.5 X 2.1mm Input, ale nie wiem dokładnie). Czy na nakładce DigiOne są jakieś dodatkowe zworki, które trzeba połączyć ze sobą?

Edited by sojer2005
Link to post
Share on other sites
W dniu 10.04.2021 o 22:35, sojer2005 napisał:

Cześć, czy ktoś z Was ma USBridge Sig z nakładką Allo DigiOne Signature? Mam pytanie dotyczace nakładki DigiOne, konkretnie jej zasilenia. Jak to się odbywa? Na obudowie widzę dodatkowe miejsce na podłaczenie zasilacza do „czystej” strony nakładki (chyba jest to DC 5.5 X 2.1mm Input, ale nie wiem dokładnie). Czy na nakładce DigiOne są jakieś dodatkowe zworki, które trzeba połączyć ze sobą?

Ja mam oba komponenty w zestawie , jest dokładnie tak jest jak myślisz, nie ma żadnych zworek.
Digione podłączasz do gniazda 5.5/2.1 a usb do sub-c

Link to post
Share on other sites
50 minut temu, m4tech napisał:

Ja mam oba komponenty w zestawie , jest dokładnie tak jest jak myślisz, nie ma żadnych zworek.
Digione podłączasz do gniazda 5.5/2.1 a usb do sub-c

Ok, dzieki za potwierdzenie.

Czytałem, ze zagranicznym forum, że starsze wersje DigiOne Sig miały jakieś zworki. Ale zmienili to w produkcji nowych.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Jak wam działa nowa usługa na Volumio czyli Tidal Connect? Niestety pomimo zainstalowanie szybszej kart SD nadal pojawiają się u mnie trzaski, szczególnie słyszalne na cichszych kawałkach....

Druga sprawa, wydaje mi się, że Volumio kiedyś widział nakładkę Digione Sig na Usbridge Sig, obecnie niestety nie widzi, czy może tylko ja tak mam....

Link to post
Share on other sites

Chciałem kupić kabelek żeby spiąć Malinkę po USB, coś lepszego niż mam teraz od NuPrima, ale do 100zł. Też w niedalekiej przyszłości chciałem nabyć USBridgea. Ktoś kiedyś wrzucał coś solidnego z Aliexpress, możecie coś podrzucić...?

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Link to post
Share on other sites
W dniu 25.03.2021 o 08:33, staropolanka2000 napisał:

To wiem, na volumio odpaliłem, ale coś jest nie tak z dźwiękiem. Jaki inny system można na usbridge uruchomić pod roonem? 

U mnie jest prawdopodobnie ten sam problem. Na Volumio odtwarza muzykę, ale słychać jakieś artefakty w tle. Miałeś podobnie? Czy problem został rozwiązany przy zmianie systemu?

Edited by lukufc
Link to post
Share on other sites

Też tak kiedyś miałem, ale zainstalowałem moode i jak ręką odjął niczego takiego nie ma. Używam roon-a i na moode zainstalowany roonbridge. Na samym moode też nie ma żadnych przydźwięków i zatrzymań.

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, RobG1974 napisał:

Też tak kiedyś miałem, ale zainstalowałem moode i jak ręką odjął niczego takiego nie ma. Używam roon-a i na moode zainstalowany roonbridge. Na samym moode też nie ma żadnych przydźwięków i zatrzymań.

Czyli instaluje moode na karcie i wgrywam roonbridge poprze putty (zgodnie z instrukcją Ruci kilka postów wyżej)

Jestem jeszcze zielony w tym temacie, ale będę próbował. Mam nadzieję, że się powiedzie. 

Link to post
Share on other sites

Jeżeli słuchasz plików to samo moode, jak słuchasz tidala to uruchamiasz UPnP Client na moode i możesz słuchać przez mconnect tidala lub instalujesz tidal connect zgodnie z poradami koleżanki. Ja mam roona i dlatego zainstalowałem roon bridge, w ostatniej wersji moode chyba nawet jest już też preinstalowany przez twórcę.

Edited by RobG1974
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, lukufc napisał:

słychać jakieś artefakty w tle

Wtyczka roon na volumio tak chyba ma, ja oddałem usbridge sig i nie dowidziałem się jak to naprawić, ale widzę że Ci koledzy pomogą. 

Powodzenia 

Ps. Nie oddałem z tego powodu, dac mi się zepsuł

Edited by staropolanka2000
Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, RobG1974 napisał:

Jeżeli słuchasz plików to samo moode, jak słuchasz tidala to uruchamiasz UPnP Client na moode i możesz słuchać przez mconnect tidala lub instalujesz tidal connect zgodnie z poradami koleżanki. Ja mam roona i dlatego zainstalowałem roon bridge, w ostatniej wersji moode chyba nawet jest już też preinstalowany przez twórcę.

23 minuty temu, RobG1974 napisał:

Jeżeli słuchasz plików to samo moode, jak słuchasz tidala to uruchamiasz UPnP Client na moode i możesz słuchać przez mconnect tidala lub instalujesz tidal connect zgodnie z poradami koleżanki. Ja mam roona i dlatego zainstalowałem roon bridge, w ostatniej wersji moode chyba nawet jest już też preinstalowany przez twórcę.

 

Mam Roon i to RoonBridge będę próbował wykorzystać. Spróbuję zaistalować moode i się okaże, czy USBridge zostanie ze mną na dłużej. Dzięki za informację.

Link to post
Share on other sites

Słuchałem większości oprogramowania, łącznie z czystym linuxem i zainstalowanym niezbędnymi pakietami i najlepiej brzmi mi gentoo Player a z drugiej strony Audirvana. LMS z gentoo lokalnie na USBridge też daje rade.

Żaden roon, nawet z hqplayerem nie potrafi tak zagrać. 

Niestety, nie może być za pięknie bo audirvana ma (miała) okrutnie toporny interfejs, a w dodatku do tej pory na gentooplayerze wszystkie dostępne wersję upmpdcli (odbiornik dla audirvany) były mega niestabilne.

Ale...

Audirvana kilka dni temu dostała spory update, nowe UI, ale też przeszła w model subskrypcji. Nie ma informacji ile będą krzyczeć za miesiąc/rok. Nie ma jeszcze pilota na smartfona, stara wersja się nie łączy. 

Kolejny pozytyw to na gentooplayer dostępny jest nowy odbiornik (gmediarenderer), który rozwiązuje wszystkie problemy ze stabilnością.

Próbowałem nawet przerzucić się na volumio z tidal connect, ale gentooplayer i audirvana wygrywają bez 2 zdań. Żona mówi to samo 🙂 w ogóle volumio to brzmi chyba najgorzej ze wszystkiego.

To tylko moja subiektywna ocena. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
W dniu 25.03.2021 o 08:37, Rucia1 napisał:

moodeaudio tylko musisz wgrać bridge przez SSH

$ curl -O

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

$ chmod +x roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh

$ sudo ./roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh

lub

ropieee

Zainstalowałem najnowsze moode. Połączyłem z powodzeniem przez Putty. Po wpisaniu pierwszej linijki wyskakuje komunikat: command not found

Co najlepiej teraz zrobić?

Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, RobG1974 napisał:

To zainstaluj najnowszą wersję moode (moodeaudio.org) 7.2.1 ona już powinna mieć  roon bridge w sobie.

Zainstalowałem najnowszą wersję. Roon nie widzi maliny, a ja nie widzę żadnej opcji w moode do włączenia funkcji roonbridge 😕

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać problem będę bardzo wdzięczny za poradę.

Edited by lukufc
Link to post
Share on other sites

wkleiłem rozwiązanie w wątku maliny sorry.

 

Połącz się po puttu lub włacz tryb ssh w moode (konfiguracja / system / ssh term server na on i poniżej web ssh terminal) login: pi

hasło: moodeaudio

i po kolej wklej te linie bez numeracji:

1. curl -O

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. chmod +x roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh

3. sudo ./roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
  • Moderatorzy

Jak Ci nie pójdzie komenda nr 1  to spróbuj tą:

wget

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 i 3 bez zmian

  • Thanks 1

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, kamson napisał:

ale gentooplayer i audirvana wygrywają bez 2 zdań. Żona mówi to samo 🙂 w ogóle volumio to brzmi chyba najgorzej ze wszystkiego.

Audirvana ma swoje haksy, często gęsto to nie jest bit perfect, co nie oznacza wg mnie, że na jednym czy drugim systemie nie może brzmieć najlepiej. Jakie ustawienia wykorzystujesz na gento?, żeby grać z Audirvaną
 

 

Dla mnie akurat Volumio grając bezpośrednio z pendrive gra chyba najlepiej, Tidal connect poza tym, że są trzaski też brzmi całkiem dobrze, chyba lepiej niż roon u mnie. Szukam alternatyw po kilkuletnim graniu na roon, jakieś mconnecty niestety w ogóle nie wchodzą w grę ze względu na stabilność i interfejs, dlatego zaciekawił mnie ten gento + audirvana

Link to post
Share on other sites
  • Moderatorzy
6 minut temu, m4tech napisał:

gento + audirvana

gento jest płatne, audirvana też, trzeba przeliczyć sobie czy warto

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock podczas używania strony.

Zarejestrowani użytkownicy mogą wyłączyć ten komunikat.