Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie hali-impreza w szkole-Yamaha MG166CX

fido920

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Pracuję w szkole. Mamy mikser Yamahy(MG166CX)+wzmacniacz, jakiś sprzęt do dyskotek (do świateł) i duuuuże kolumny Yamahy. Niestety nikt nas nie przeszkolił jakie sprzęt ma możliwości, a z racji zamiłowania do muzyki postanowiłem się tym zająć. Oczywiście owy mikser rozkminiłem pod kątem najprostszych funkcji, ale nie mam instrukcji w języku polskim i nie bardzo wiem jak wszystko poustawiać, żeby fajnie nagłośnić halę. Czyli wiem jak podłączyć mikrofony, znam podział na sekcje, gdzie wejście wzmacniacza itp. Generalnie sprzęt jakoś gra. Najbardziej przeszkadza mi, że sprzęt się czasem sprzęga(wtedy radzę sobie ściszaniem mikrofonu, oczywiście najpierw próby ustawienia)...Tzn wiem, że nie może być głośnik skierowany na mikrofony, odbicia etc...Nie rozumiem tylko w mikserze przycisków/nazw: Gain control, PEAK indicators, PAN/BAL switches, PFL switches, ST switches. Coś mi się wydaje, że za pomocą niektórych jest możliwe takie wysterowanie sprzętu, żeby właśnie te zjawiska nie występowały. Nie wiem czy przyciski PFL, ST mają być włączone "na stałe" czy służą tylko do konfiguracji...

Oczywiście wrzuciłem do Google Translator owe nazwy, ale może ktoś w prosty i przystępny sposób podpowie jak z tego korzystać. Mile widziana instrukcja w j.polskim, ja nie znalazłem...Tutaj instrukcja angielska:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.