Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do muzyki klasycznej i jazzu

Hanki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu staram się wybrać kolumny do mojego głównego systemu. Jest to sypialnia, ma około 14m2 powierzchni. Za końcówkę mocy robi odrestaurowana integra Sony Ta-4650. Bardzo fajny dźwięk, ale tylko 30 W na kanał, damping factor 45. Poniżej link do pełnej specyfikacji. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za pre i daca robi Chord Hugo. Słucham z Tidala HiFi głównie muzyki kameralnej, wokalnej i jazzu, a także muzyki klasycznej. Zależy mi na jak naturalniejszym oddaniu barwy instrumentów, na zbliżeniu się do wrażenia, że jestem w filharmonii ?

W tej chwili mam dwie pary kolumn - jedne to wysokoskuteczne Living Audio CE 5ac - tutaj link do moich egzemplarzy:

Ukryta Zawartość

drugie to kolumny DIY w obudowie BR z głośnikami USHER 8935a i USHER 9930-20. 

Te drugie (Ushery) pokazują dużo lepszy wgląd w nagranie - lepszą separację instrumentów - wiecej mikrodetali, ładną barwe instrumentów. Niestety Sony w szybszych kawałkach nie daje chyba rady ich dobrze napędzić. Gubi się. Znowuż stare Living Audio mają fajną kontrole basu, wysoką skuteczność, ale ich gra jest jak widok przez zabrudzoną szybę. Wszystko trochę rozmazane i pomieszane.

I tutaj prośba o radę o drogę:

1. Odnowić Living Audio - zwrotnice, potki itd. Zawieszenia jest w dobrym stanie

2. Próbowac zmodyfikować Ushery - może zwrotnicę.

3. A może poszukać czegoś innego pod to co potrzebuję. chciałbym kolumny podstawkowe, używane - zagrające z tym słabym, ale pięknie grającym wzmacniaczem Sony. Budżet do 2500zł - mogę coś ściągnąć z zagranicy. Myślałem o Tannoyach, innych starych brytyjczykach lub japończykach. 

Poradźcie coś proszę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hanki, rozumiem że całkowicie omijasz wewnętrznego preampa w tym Sonym ? (wewnętrzne pre ogranicza tę konstrukcję nawet jeśli jest przywrócone do stanu fabrycznego).

Jak zwrotnice nie były odnawiane w LA to koniecznie zanim się rozstaniesz bo możesz nie wiedzieć jak faktycznie grają.

Usherów nie modyfikuj jeśli nie masz dużej wiedzy w temacie, wyjdzie kupa i stracone pieniądze.

Miałbym kilka propozycji na co mógłbyś zwrócić uwagę w poszukiwaniach ( i to tańszych niż 2,5k)  ale to jak jesteś zainteresowany to pisz na PM.

Były tematy z wooferem Ushera w BR ze względu na niskie Fs co przy małej obudowie

stanowiło problem, a z kolei w zbyt dużej nie nadążał.

Ale zwrotnice w Living Audio jak najbardziej do renowacji ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.