Skocz do zawartości
IGNORED

Naim Nait XS2 vs Naim Superuniti

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Długo szukałem wzmacniacza do swoich Focali Aria 926 i po kilku odsłuchach faworytem jest NAIM Nait XS2.

W zasadzie już zabierałem się za zamówienie, do znalezienia już tylko DAC a tu pojawiała się oferta używanego NAIM's SuperUnity All-in-one w którym mam wszystko za cenę mniejszą niż nówka XS2 

Co sądzicie o takim rozwiązaniu - pójść raczej w używany sprzęt dwie półki wyżej czy zostać przy nowym? 

Sprzętu używam głównie do streamingu Spotify/Tidal/Airplay oraz podpięcia do TV w salonie (salon 30 m2, wysokosc 3,2m)

https://www.audiostereo.pl/topic/147869-naim-nait-xs2-vs-naim-superuniti/
27 minutes ago, greg190872 said:

Jezeli SuperUnity w super stanie i z pewnego zrodla,to wybralbym ta opcje.

jest w stanie bardzo dobrym, jeżeli chodzi o pewność źródła ... to ogłoszenie z sieci, tyle dobrze że sprzęt odbierałbym i sprawdzał osobiście ?

Cześć  

Pytanie czy all in  one nie będzie za słaby pod 3 drożne podłogówki w 30m2.mój  kolega  zamienił  focal 1008be na.proac d20 I twierdzi że  przydało by się więcej mocy

14 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Cześć  

Pytanie czy all in  one nie będzie za słaby pod 3 drożne podłogówki w 30m2.mój  kolega  zamienił  focal 1008be na.proac d20 I twierdzi że  przydało by się więcej mocy

Tyle ze od XS-a,ktorym autor watku jest zainteresowany i tak jest mocniejszy.

56 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Pytanie czy all in  one nie będzie za słaby pod 3 drożne podłogówki w 30m2.

Wystarczy. To przecież sprzęt do grania w mieszkaniu a nie do nagłośnienia potańcówy wj remizie Ochotniczej Straży Pożarnej ?

13 minutes ago, piotrek7 said:

Wystarczy. To przecież sprzęt do grania w mieszkaniu a nie do nagłośnienia potańcówy wj remizie Ochotniczej Straży Pożarnej ?

Spoko ja tylko powtarzam  opinię  znajomego który  tego naima posiada

Jasne. Natomiast z tymi Watami często jest tak, że są one bardziej potrzebne właścicielowi wzmacniacza niż głośnikom, które ten wzmacniacz napędza, Tak aby połaskotać własne ego. Np. "MÓJ wzmacniacz ma 1 kW". Albo to: "Moje głośniki są szczególnie trudne do napędzenia". A tymczasem słabowita lampka oddająca 8W potrafi tak rozbujać głośniki, ze te wszystkie kW mogą co najwyżej cmoknąć ją. Prosto w katodę ?

Nie ilość Watów się liczy ale ich jakość. Dlatego uważam, że omawiany też Naim da radę.

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

lampka oddająca 8W potrafi tak rozbujać głośniki

potrafi albo nie , po co pisać takie bzdury i to nie w temacie.

@Krzysztof Kopeć z tych dwóch tj. Xs-2 czy Superuniti (oczywiście zakładając , że jest zdrowy) brałbym tego drugiego. Mocy do domowych odsłuchów starczy w zupełności z tymi Focalami. Dopóki nie słuchasz, że szyby muszą latać i spadać wszelakie "duperele" z półek to bym się w ogóle nie przejmował. Zresztą bez przesady w Naimach są dobre Waty ?

W pełni popieram wypowiedzi @piotrek7

Edytowane przez Exciter555

Pojadę po tego Superuniti i posłucham... generalnie zawsze wychodziłem z założenia ze co jest do wszystkiego (all-in-one) jest do niczego ? ale jakos perspektywa załatwienia tematu za jednym zamachem (wzmak + żródło) mnie przekonuje.

Jak oceniacie sam wzmacniacz w tym Superuniti względem XS2?

Na jednym z forów w zasadzie postawiono mi wybór między jakością (XS2) a funkcjonalnością (SU) - rzeczywiście  tak to wygląda ?

2 minuty temu, Krzysztof Kopeć napisał:

Pojadę po tego Superuniti 

I do tego czasu proponuję Ci zawiesić dyskusję. Najpierw posłuchaj, sam wyrób sobie zdanie na jego temat i wtedy pogadamy

4 minuty temu, Krzysztof Kopeć napisał:

generalnie zawsze wychodziłem z założenia ze co jest do wszystkiego (all-in-one) jest do niczego

Niestety/na szczęście trzeba popatrzeć na to z innej perspektywy, Nie tylko Naim ale także kilka innych (bardzo uznanych marek) włączyło do swojej oferty takie produkty, Choćby T+A, AVM, TEAC. Miniaturyzacja połączona z eliminacją audiofilskiego powietrza we wnętrzu obudowy robią swoje.

Ja słuchałem tylko Uniti 2 kiedyś i grał wybornie. Superuniti miał zawsze wybitne oceny na forum naim uk. Podobno to dojrzały i bogaty dźwięk. Teraz mam Uniti Star z nowej serii i uważam, że bardzo dobrze da się połączyć funkcje i dźwięk. Obawa jedyna to koniec wsparcia dla softu w pewnym momencie. To jest jednak starsza platforma u naima...ale jako dac i wznak będzie działał zawsze 

????

Gość

(Konto usunięte)

Dobrze, że jedziesz posłuchać. Podstawa. Jak Ci spasuje to ok. I po temacie. Miałem dużo naimów - i zawsze przejście z czegoś połączonego na osobne klocki (wciąż tylko o naima chodzi) dawało wyraźną poprawę, a także podłączanie dodatkowego zasilania. Kiedyś, wydaje mi się, filozofia firmy była taka, żeby właśnie rozdzielać, jak się da poszczególne urządzenia, dołączać zasilanie zewnętrzne, itd. I to na pewno działało i działa w systemach naima tych wyższych i trochę starszych. Teraz, od czasu zmiany właściciela firmy, naim idzie w stronę trochę bardziej luksusowego all in one. Taka polityka, marketing. Ale czy to gra, to nie wiem. Z drugiej strony, sam wiesz, że jak coś jest do wszystkie to jest to albo szwajcarski scyzoryk, albo jest do doopy.

56 minutes ago, pantagruel said:

Dobrze, że jedziesz posłuchać. Podstawa. Jak Ci spasuje to ok. I po temacie. Miałem dużo naimów - i zawsze przejście z czegoś połączonego na osobne klocki (wciąż tylko o naima chodzi) dawało wyraźną poprawę, a także podłączanie dodatkowego zasilania. Kiedyś, wydaje mi się, filozofia firmy była taka, żeby właśnie rozdzielać, jak się da poszczególne urządzenia, dołączać zasilanie zewnętrzne, itd. I to na pewno działało i działa w systemach naima tych wyższych i trochę starszych. Teraz, od czasu zmiany właściciela firmy, naim idzie w stronę trochę bardziej luksusowego all in one. Taka polityka, marketing. Ale czy to gra, to nie wiem. Z drugiej strony, sam wiesz, że jak coś jest do wszystkie to jest to albo szwajcarski scyzoryk, albo jest do doopy.

Zgadzam  się  z Tobą  w 100%.

• 2 tygodnie później...

I jak ten Superuniti ??/

Kiedys chciałem kupic od angielskiego sprzedawcy, który miał XS z Flatcapem oraz Superuniti i twierdził, ze jednak Xs z zasilaczem szybszy, zywszy i dokładniejszy.