Jump to content
IGNORED

problem z RADMOR 5102-TE


candyman666

Recommended Posts

Witam wszystkich mam pewien problem z Radmorem mianowicie spaliła mi się chyba końcówka mocy (znaczy się nie jestem pewny ponieważ jak podgłośnie wzmachol to kolumny okropnie mi harcza(nie jest to wina kolumn ponieważ sprawdzałem też na innych i działo się dokładnie to samo) no i jeszcze cos się stało z wyjsciami mianowicie nie działa jedno wzmocnienie na 25V i a po lewej stronie 15V sie zciapczyło więc jednym słowem dużo rzeczy do wymiany w między czasie kupiłem już nowy wzmachol tylko szkoda mi tego RADMORA i czy opłaca się wymiana tego wszystko żeby poźniej sprzedać go ( i co bym musiał wymienić i jakie by były koszty)

 

 

wielkie dzięki za pomoc

pozdrawiam:)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

szybki wpis...nie ma co

 

sprawdź bezpieczniki - na płytkach z końcówkami mocy i na transformatorze. Mogą być nie tyle spalone, co nie przylegać do blaszek mocno - jak wyjmiesz bezpiecznik to ściśnij blaszki od jego gniazda żeby siedział sztywno.

 

Jeśli to nie pomoże to mogły paść tranzstory sterujące lub/i wzmacniające - koszt tak czy inaczej groszowy. W 50 zł się zamkniesz za wymianę wszystkich.

 

ps- radmor to potęga :))

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Wtam!

Tak jak zostało powiedziane najpierw bezpieczniki, koniecznie noiwe i koniecznie zgodne z zal;eceniem, bo to raczej na 100% przyczyna.

Gniazda głośnikowe grają tylko i wyłącznie wtedy gdy są do nich podpięte kolumny prawa i lewa jednocześnie a te tylne (15 watt) tylko gdy podłączone są już te przednie (25watt).Bywa że nawalają i niestykają i nic nie chce grać lub przerywa ,a niestety z nowymi może być problem (chodzi o zamontowanie w obudowie, a nie gniazdko) najlepiej wymienic na jakieś zakręcane, ja tak mam i skończyły się problemy z nieróną głośnością ucinaniem trzaskami itp.

Co do sprzedarzy...zastanowiłbym się czy warto, przy stosunkowo niedurzym nakładzie kosztów i umiejetności można sobie odremontować (przede wszystkim kondensatory, gniazda czyszczenie potencjjometrów) to radyjko.Efekt moze się okazać znakomity, ale pod warunkiem wykonania takiego remonciku gdyż dopiero wtedy radmor gra tak jak potrafi.Zdaniem moim i nie tylko zakasowuje sporo współczesnego sprzętu nawet ze średniej półki cenowej.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

odnośnie remontu radmora było już morze wpisów. Szczególnie polecam wymianę kabli sygnałowych wewnątrz na lepiej ekranowane i grubsze i kondensatorów w torze audio i zasilaniu.

 

resztę sobie doczytasz jak będziesz chciał

 

faktycznie zapomniałem o uważaniu przy bezpiecznikach...ja używam do tego obudowy po plastikowym długopisie

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Wielkie dzięki za pomoc wsumie to już jestem nastawiony napewno na sprzedaż Radmora ponieważ obecnie mam już Denona PMA-920..no a jak piszecie ze naprawa to około 50zł wiec nie ma źle bo na allegro widziałem że radmory chodzą za jakieś 200zł no ale zobaczymy jak bedzie działał po naprawie:) ale nie sądze żeby był lepszy od Denona :)

 

jeszcze raz dzięki za pomoc miejmy nadzieje że sobie poradze ze wszystkim ]:-)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

zależy którego denona.

 

Jeśli radek jest odremontowany jak należy (100zł za całość i dwa dni roboty z lutownicą) to gra niesamowicie. I każdy umie go naprawić, a do takiego denona jakby co to części możesz już nie dostać...

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Mam trochę podobny problem - mianowicie od pewnego czasu znacznie "osłabł" lewy kanał, tzn. nie padł całkowicie, i nie zniekształca, po prostu jest dużo słabszy od prawego. Daje się to skompensować balansem (w lewo na max), jednakże w efekcie następuje znaczna utrata ogólnej mocy.

 

Ma ktoś jakąś radę ?

 

Pozdrawiam, Sajga

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Na logikę to te, które są przy potku niskich ale nie jestem pewien. Dreamer 1 Powinien wiedzieć :-) Zresztą już gdzieś widziałem na tym forumie wpis o tych kondkach..

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Są 4 MIFLEXy przy potencjometrze po 33n każdy. Ich wymiana na mniejsze (bo takie chyba montowałem jeśli dobrze pamiętam) powinna obniżyć regulowane pasmo.Sprawa była nawet taka,że wymianie podlegały u mnie 2 kondziołki,a nie wszystkie 4 ale nowe drogie nie są więc można poeksperymentować i wybrać takie pojemności,które będą pasowały:)

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Link to comment
Share on other sites

No i fiasko, niestety.....

 

To żaden z potencjometrów - sprawdziłem wszystkie (również te montażowe).

 

Wykluczyłem również usterkę typu zimny lut, słaby/brak kontaktu na jakimś złączu.

 

Napięcia na zasilaczu OK.

 

Lewy kanał jak był słaby, tak jest.

 

Jeszcze jakieś pomysły ?

 

Pozdrawiam, Sajga

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Różnica jest na tyle duża, że poziom daje się wyrównać dopiero przy lewym skrajnym położeniu potencjometru balansu.

 

Wł/wył konturu, -20 dB, niskie, wysokie - nie ma wpływu, tutaj zmienia się wszystko symetrycznie, a nierównowaga pozostaje taka, jaka była.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

może zamień końcówki. jak nic się nie zmieni to winy trzeba szukać na barwie i przedwzmacniaczu. jak się zamieni, to któraś końcówka jest rąbnięta.

 

masz możliwość sprawdzenia czy tranzystor działa?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Dzięki BeerfaN za zainteresowanie i radę z tą zamianą P/L. Podziałam w ten sposób, i myślę, że przynajmniej uda się zlokalizować odpowiedzialny moduł. Odezwę się jutro.

 

Pozdrawiam, Sajga

 

P.S.

Niezły numer w Zakopanym, nieprawdaż ? Brawo Adam !

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

OK. Końcówka sprawdzona - pozamieniane na wszystkie sposoby zarówno moduły sterujące jak i słynne pary 2N3055.

 

Dalej to samo.

 

Aktualnie siedzę w przedzwmacniaczu, w tej części z wyłącznikiem sieciowym, konturem, -20dB i głośnością, (pozamieniałem tranzystory, w trakcie zamiana kondensatorów), jak na razie wyleciały dwa kondy przy konturze - po dokładnym wsłuchaniu się wyszła na jaw spora różnica w barwie. Ale nierównowaga dalej się utrzymuje.

 

Zauważyłem natomiast, że w trakcie zwiększania głośności różnica się zmniejsza; przy max jest w zasadzie równo .... i nie jest to wina potencjometru głośności (wypróbowałem dwa, jest dokładnie tak samo), również nie ma znaczenia wł/wył konturu (wiem, że jego działanie ustaje w miarę zwiększania glośności) ani barwy.

 

Czy komuś coś to sugeruje ?

 

Sajga

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Błyskawica, nie ma co :)))

 

Zrobiłem, wydaje się, że jest trochę lepiej - tzn. przy zwiększaniu glośności znaczniej szybciej następuje wyrównanie, ale na początku dalej jest nierówno.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Napięcia i głośniki OK zamieniałem miejscami i używałem słuchawek).

Prądu nie mierzyłem, bo nie bardzo wiem jak, a i mój miernik to raczej zabawka (max o.6 A).

 

Słuchaj, wchodzi mi teraz, (przy kombinacji z zamianą głośników), że barwa dalej jest różna w poszczególnych kanałach i różnica jest całkiem spora ... może gdzieś tutaj jest pies pogrzebany ?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

jeśli tranzystory są ok, płytki też i potencjometry, to wychodzi na zasilanie.

 

Sprawdź czy może przy wyjściach głośnikowych na tylne kolumny są rezystory, może jeden poleciał czy zimny lut jest. Czy tylne głośniki też mają taką różnicę w brzmieniu? (jak podłączysz oba to grają)

 

Wyłącz radka i sprawdź ohmomierzem rezystancję na poszczególnych wyjściach głośnikowych, może gdzieś jest jakieś małe zwarcie?

 

zapytaj Tomektoon'a czy Dreamer1'a, faceci mają radmorowskie doświadczenie o niebo lepsze niż ja.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

    This topic is now archived and is closed to further replies.



    • Recently Browsing   0 members

      • No registered users viewing this page.
    ×
    ×
    • Create New...

                      wykrzyknik.png

    AdBlock blocking software detected!


    Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

    Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

     

    Registered users can disable this message.