Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Pulse jaki wzmacniacz do nich? i CD

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc posiadam kolumny polskiej produkcji Tonsil Pulse i  szukam wzmacniacza do nich?

Szukam czegś co złagodzi w nich wysokie tony i poprawi bas.

Może coś ze strej już stajni thule? lub może jakaś lampa?

Coś ciepłego ?

Na bas możesz mieć pewien wpływ, ale co do charakteru góry lepszym rozwiązaniem byłaby wymiana

tweetera na np. VIFA DX25TG-59-04 . Nie znam elementów zwrotnicy, ale jak zwykle w Tonsilu

puścili kopułkę za nisko ( zalecają nawet 4800 ) i są silne zniekształcenia. Vifa wystarczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciepłe wzmacniacze to i starsze Marantze, Harmany czy nowsze z Sony, jednak polecam na początek

zastanowienie się nad kopułką ... w zestawieniu z dobrym wzmacniaczem to są grosze.

Ciekaw jestem - na czym grasz teraz ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wymiana kopułki to są grosze dla kogoś kto wie co robi lub ma dobrego gotowca diy. W przypadku gdy musisz wziąć fachowca/firmę kolumny wysłać itp może się okazać że lepiej takie kolumny sprzedać i kupić sobie inne.

Moja sąsiadka do wymiany żarówki czy bębenka w zamku też wzywała fachowca ...

Tu nie tylko wymiana jest  równie prosta, ale jak ktoś umie czytać opisy elementów

można je również dużo poprawić  - nie tylko pod względem THD.

Ale jak ktoś nie umie się trzymać śrubokręta, to lepiej niech nie próbuje. Fakt.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie wiesz jakie są elementy w zwrotnicy ale wiesz że ta Vita pasuje...

Jeżeli tak faktycznie jest to OK tylko po co o tym piszesz że nie wiesz jaka jest zwrotnica czy wartości elementów w niej użytych. Nic to nie wnosi do tematu a wręcz zaciemnia. Jeżeli człowiek ma sobie dobrać wartości elementów po zmianie głośnika no to nie mam więcej pytań. 

Tam nie ma zwrotnicy; jest surogat: cewka rdzeniowa i jeden kondensator Jantzena 1,8 uF:

Ukryta Zawartość

dlatego możliwości poprawienia agresji są duże, ale trzeba coś umieć a do tego chcieć.

Albo sprzedać.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, sls napisał:

Wymiana kopułki to są grosze dla kogoś kto wie co robi lub ma dobrego gotowca diy. W przypadku gdy musisz wziąć fachowca/firmę kolumny wysłać itp może się okazać że lepiej takie kolumny sprzedać i kupić sobie inne.

propo audioburaka oczywiscie znajacego sie dobrze w dyi

ty sls dobrze doradziłes - lepiej inne kolumny,

/tym bardziej ze trzeba stroic zwrotnice , zmieniac order filtru itp /

W dniu 18.12.2019 o 15:32, audioburak napisał:

Tam nie ma zwrotnicy; jest surogat:

to  nie żaden surogat ,a najbardziej audiofilska zwrotnica 1-go rzędu,obudowa jest pochylona,aby zapewnić zgranie fazowe,ale audioburak ma rację ,że wymiana kopułki nawet na 'pałę" może przynieść poprawę brzmienia,potrzebny jest głośnik ,który wytrzyma taki podział nie rzygając zniekształceniami i rzecz jasna o takim samym spl np:Dayton audio dc 28f,trochę droższy od tonsila duużo lepszy

45 minut temu, szpotek73 napisał:

potrzebny jest głośnik ,który wytrzyma taki podział nie rzygając zniekształceniam

Od tego Tonsila, kazda inna kopulka bedzie lepsza ;]

32 minuty temu, szpotek73 napisał:

,że wymiana kopułki nawet na 'pałę"

Czym droższe zestawy tym wymiana na pałę będzie skutkowała najczęściej zestawem grającym na pałę. Oczywiście można znaleźć taki czy inny zamiennik ewentualnie zmodyfikować zwrotnice ale to nie jest prosty proces. Chcesz dobrze komuś doradzić i znasz się na tym to kup takie kolumny zmodyfikuj, pomierz i zaproponuj rozwiązanie a nie sugeruj kupować głośników w ciemno bo nie wiesz jak całościowo kolumna zagra. Jedno poprawisz a kilka innych rzeczy popsujesz i z zestawów za 2500 zrobisz grające jak zestawy za 1500 PLN...  Ja tak to widzę. 

3 godziny temu, GuruForA napisał:

No ładnie.. a pytanie jest: jaki wzmak.? 

Odsłuch Nada 3xx.. może się nada.. 

Z niedrogich wzmacniaczy być może Marantz z serii PM6003 do PM6006.

8 minut temu, meloV8 napisał:

Od tego Tonsila, kazda inna kopulka bedzie lepsza ;]

Gdyby to było wszystko takie proste to każdy by sobie kupił kilka głośników wsadził w obudowę i gra jak hi-end. Elementy składowe zestawu kolumnowego to powiedzmy 20% ceny końcowej kolumny a jednak ludzie kupują zestawy gotowe bo niestety nie wystarczy wziąć i wsadzić głośniki w budę i zlepić na pająku przypadkową zwrotnicę.

34 minuty temu, sls napisał:

Jedno poprawisz a kilka innych rzeczy popsujesz i z zestawów za 2500 zrobisz grające jak zestawy za 1500 PLN...  Ja tak to widzę. 

oczywiście co do porządnego zrobienia zwrotnicy masz rację,ale z praktyki ta wysokotonówka tonsila kompletnie nie nadaje się do pierwszego rzędu i nawet bez pomiarów na pałę ten dayton zagra lepiej ,serio,parametry głośnika dużo determinują w projekcie ,jakimkolwiek,reszta ależy od konstruktora,jednak niektórych słabości przetwornika się nie przeskoczy ,na tonsilu high-endu nie będzie..?

38 minut temu, sls napisał:

zmodyfikuj, pomierz i zaproponuj rozwiązanie

nie ma sprawy,jak kolega notes jest z mazowsza  to mogę pomóc

Godzinę temu, sls napisał:

Gdyby to było wszystko takie proste to każdy by sobie kupił kilka głośników wsadził w obudowę i gra jak hi-end. Elementy składowe zestawu kolumnowego to powiedzmy 20% ceny końcowej kolumny a jednak ludzie kupują zestawy gotowe bo niestety nie wystarczy wziąć i wsadzić głośniki w budę i zlepić na pająku przypadkową zwrotnicę.

No wiesz, wszystko jest kwestia praktyki i po jakimś czasie wszystko jest proste. Trudna to może być wymiana silnika w f16 ?

1 minutę temu, meloV8 napisał:

No wiesz, wszystko jest kwestia praktyki i po jakimś czasie wszystko jest proste

to prawda ,ale w moim przypadku trzeba było parę lat ,a i tak wiem ,że nic nie wiem....no może trochę wiem,trochę....?

10 minut temu, meloV8 napisał:

No wiesz, wszystko jest kwestia praktyki i po jakimś czasie wszystko jest proste. Trudna to może być wymiana silnika w f16 ?

Trudne to może być rozłożenie parasola wsadzonego w pewną część ciała na literę d. Silnik w f16 to betka przy tym. A tak na poważnie oprócz praktyki potrzebna jest jeszcze dość dogłębna wiedza z zakresu elektroniki i szeroko pojętej akustyki inaczej nie wyjdziemy poza poziom kolumn dobrych do hałasowania na wiejskiej dyskotece. Umpa, umpa, trrrrrrr, bum, bum. 

21 minut temu, sls napisał:

A tak na poważnie oprócz praktyki potrzebna jest jeszcze dość dogłębna wiedza z zakresu elektroniki i szeroko pojętej akustyki inaczej nie wyjdziemy poza poziom kolumn dobrych do hałasowania na wiejskiej dyskotece. Umpa, umpa, trrrrrrr, bum, bum.

W dzisiejszych czasach wiedza jest dostępna na wyciągniecie ręki. Jest wszystko na temat akustyki, elektroniki, budowy głośników, zwrotnicy, systemów pomiarowych, symulacji, co dusza zapragnie. Brakować może jedynie chęci do nauki. Prawdą jest, że zbudowanie wybitnych kolumn jest trudne, ale dobrych technicznie, bez błędów w sztuce wcale nie jest takie trudne. Sporo kolumn komercyjnych jest tak zrobionych, że można by im wytknąć wiele błędów, więcej niż u amatora Diy, ale rynek przyjmie wszystko, wszystko można sprzedać.

9 minut temu, meloV8 napisał:

Brakować może jedynie chęci do nauki

Powiedzmy sobie szczerze, aby zbudować dla siebie np. jedną parę kolumn (gdyby je projektować samemu od początku do końca) stracimy na to tyle czasu, pieniędzy oraz zepsujemy tyle materiału że jest to właściwie bez sensu. To samo tyczy się wykonania samodzielnej dobrze zrobionej modyfikacji. Budowanie dobrych zestawów głośnikowych jest sztuką której nie każdy podoła i nie każdy musi się podejmować bowiem są inne ciekawsze rzeczy do roboty. Wchodzenie w te tematy ma tylko sens gdy jest to nasze hobby a najlepiej także droga kariery zawodowej.

Jeżeli patrzymy na to przez pryzmat kasy to tak. Co innego jeśli napędza nas pasja i chęć konstruowania.

Ale wracając do Puls, to ich konstrukcja aż prosi się o wymianę tweetra na coś lepszego, ale nawet przy tak prostej zwrotnicy, nie da się tak po prostu podmienić głośnika na jakiś inny.

A już szczególnie na Daytona DC28 , bo to jest z frontem 110 mm.

Moim zdaniem zrobienie nawet w ciemno nowej zwrotnicy da lepsze efekty niż ta, co jest.

Wymaga jednak nowej - znanej cewki, żeby na niej dołożyć pułapkę na rezonans woofera.

Pochylenie ścianki jest tu dodatkowym utrudnieniem, ale polecana tu Vifa DX wytrzymie I rząd

więc można go zostawić na ok. 3,5 kHz przy nowym tweeterze.

Zauważam szczątkowy udział autora wątku @notes - chyba go ostatecznie zniechęciliśmy ... ? 

zakładając potrzebę  doktoratu z fizyki i zdolności manualne magika z cyrku ...

W dniu 18.12.2019 o 10:56, audioburak napisał:

Na bas możesz mieć pewien wpływ, ale co do charakteru góry lepszym rozwiązaniem byłaby wymiana

tweetera na np. VIFA DX25TG-59-04 . Nie znam elementów zwrotnicy, ale jak zwykle w Tonsilu

puścili kopułkę za nisko ( zalecają nawet 4800 ) i są silne zniekształcenia. Vifa wystarczy:

Ukryta Zawartość

Ciepłe wzmacniacze to i starsze Marantze, Harmany czy nowsze z Sony, jednak polecam na początek

zastanowienie się nad kopułką ... w zestawieniu z dobrym wzmacniaczem to są grosze.

Ciekaw jestem - na czym grasz teraz ?

Teraz gram na starym wzmacniaczu JVC ,a za źródło mam Nad c515bee

W dniu 20.12.2019 o 09:20, audioburak napisał:

A już szczególnie na Daytona DC28 , bo to jest z frontem 110 mm.

Moim zdaniem zrobienie nawet w ciemno nowej zwrotnicy da lepsze efekty niż ta, co jest.

Wymaga jednak nowej - znanej cewki, żeby na niej dołożyć pułapkę na rezonans woofera.

Pochylenie ścianki jest tu dodatkowym utrudnieniem, ale polecana tu Vifa DX wytrzymie I rząd

więc można go zostawić na ok. 3,5 kHz przy nowym tweeterze.

Zauważam szczątkowy udział autora wątku @notes - chyba go ostatecznie zniechęciliśmy ... ? 

zakładając potrzebę  doktoratu z fizyki i zdolności manualne magika z cyrku ...

spokojnie nikt mnie nie zniechęcił,ktoś mi również podsunął pomysł aby spróbować podłączyć jakiś wzmacniacz lampowy to może to się zgra?

Zakupiłem niedawno do tych kolumn cyrus IIIi,a razem ze źródłem cyrus dAD1,ale nie zgrywa się to z moimi pulsami,za mało basu,za bardzo przejrzyście i ta góra,cyrus dobry pewnie będzie ale z jakimiś innymi kolumnami,natomiast do moich Pulse to chyba muszą być sprzęty grające mocnym dołem,i z zaciągnięta kotarą na te wysokie tony?

Rozważm również zmianę okablowania,mam zdolności manualne i pracuje w serwisie,ale nie typowym elektronicznym więc coś nie co umiem samodzielnie wymienić. Ale na strojeniu zwrotnic w kolumnach się nie znam,same głośniki mogę wymienić bez problemu,tylko czy to coś poprawi w brzmieniu ??

Ukryta Zawartość

W dniu 19.12.2019 o 17:42, GuruForA napisał:

No ładnie.. a pytanie jest: jaki wzmak.? 

Odsłuch Nada 3xx.. może się nada.. 

Grały ze wzmacniaczem Nad 326bee i z cd c515bee i nadal była kicha

Ile m2 ma pomieszczenie? Być może nie da się nic więcej osiągnąć z jednego 16 czy 18 cm głośnika na basie. Pozostaje jeszcze kwestia ustawienia kolumn, zmiana ustawienia zmienia nieraz istotnie poziom basu w miejscu odsłuchu.

A po co tyle kombinować, są kolumny i trzeba do nich dobrać wzmacniacz ?, uważam że Roksan Kandy 1 MKIII rozwiąże większość problemów autora wątku, bez względu na to ile jeszcze złych opinii padnie o Tonsilu ?.

5 godzin temu, sls napisał:

Być może nie da się nic więcej osiągnąć z jednego 16 czy 18 cm głośnika na basie.

Da się wyciągnąć dużo. Ale na pewno nie w żadnym Tonsilu. Nie słyszałem żeby ktokolwiek polecał Tonsile. Co najwyżej odradzał. Każde Pylony czy nawet Tagi w zadanym przedziale cenowym zagrają lepiej od Tonsilów. Te kolumny na papierze są fajne ale jak przyjdzie do odsłuchu to już nie jest tak różowo. Rozmawiałem kiedyś z właścicielem jednego z salonów audio, który sam przyznał że Tonsil się stara ale szkoda mu miejsca na Altusy i inne wynalazki. Ta firma ciągnie jakoś na nostalgii  pokolenia, które w czasach PRL śniło nocami o swoich własnych Altusach. Dzisiaj za kilka tys. mogą spełnić swoje marzenie o posiadaniu kolumn których miejsce jest w remizie strażackiej. Wystarczy na YT wpisać Tonsil Altus i od razu widać o co chodzi "fabryka basu" "dla kochanych sąsiadów" "co Altus 300 potrafi zrobić z mieszkaniem"... Żenujące. A z opisów Tonsila wynika że Pulse mają niesamowitą stereofonię a Altusy są doskonałe do... Jazzu ? Nawet tego nie będę komentował. Ja bym te kolumny sprzedał i kupił coś innego.

W dniu 28.12.2019 o 10:30, radmorek napisał:

A po co tyle kombinować, są kolumny i trzeba do nich dobrać wzmacniacz ?, uważam że Roksan Kandy 1 MKIII rozwiąże większość problemów autora wątku, bez względu na to ile jeszcze złych opinii padnie o Tonsilu ?.

Właśnie Roksan kandy też juz brałem pod uwagę,ale zastanawiam się jeszcze na d Heed obelisk si i podobno najlepiej kupić mk1,lub też zastanawiam się nad lampowym Xindak MT-3 ,no i jescze jeden nad którym pomyślałem to Advance Acoustic Map 105,tylko ,że ciężko go dostać?

W dniu 28.12.2019 o 16:32, Funnykris napisał:

Da się wyciągnąć dużo. Ale na pewno nie w żadnym Tonsilu. Nie słyszałem żeby ktokolwiek polecał Tonsile. Co najwyżej odradzał. Każde Pylony czy nawet Tagi w zadanym przedziale cenowym zagrają lepiej od Tonsilów. Te kolumny na papierze są fajne ale jak przyjdzie do odsłuchu to już nie jest tak różowo. Rozmawiałem kiedyś z właścicielem jednego z salonów audio, który sam przyznał że Tonsil się stara ale szkoda mu miejsca na Altusy i inne wynalazki. Ta firma ciągnie jakoś na nostalgii  pokolenia, które w czasach PRL śniło nocami o swoich własnych Altusach. Dzisiaj za kilka tys. mogą spełnić swoje marzenie o posiadaniu kolumn których miejsce jest w remizie strażackiej. Wystarczy na YT wpisać Tonsil Altus i od razu widać o co chodzi "fabryka basu" "dla kochanych sąsiadów" "co Altus 300 potrafi zrobić z mieszkaniem"... Żenujące. A z opisów Tonsila wynika że Pulse mają niesamowitą stereofonię a Altusy są doskonałe do... Jazzu ? Nawet tego nie będę komentował. Ja bym te kolumny sprzedał i kupił coś innego.

W odpowiednio dużym pomieszczeniu każdy głośnik się straci. Masz chyba jakiś uraz z dzieciństwa do Tonsila że chciało się pisać tyle...

8 godzin temu, sls napisał:

W odpowiednio dużym pomieszczeniu każdy głośnik się straci. Masz chyba jakiś uraz z dzieciństwa do Tonsila że chciało się pisać tyle...

Wręcz przeciwnie. Jak byłem dzieckiem zestaw moich rodziców składał się między innymi właśnie z Tonsil Samba 130. Szkolne dyskoteki odbywały się też przy "akompaniamencie" jakichś starych tonsilów. Piszę jak jest. 

• Pokaż nowe odpowiedzi