Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SU-V500 co następnego ale z pilotem

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie w domku letniskowy mam wieże Technics ze wzmakiem SU-V500 i kolumnami Quadral ODIN 4ohm jak na zdjęciu

Jestem zaskoczony jak to gra tj całkiem całkiem może to dzięki kolumienkom ?. Zaraz będzie krzyk że porządnego sprzętu nie słyszałem ale zapewniam - słyszałem, a nawet mam takowy ale do rzeczy. 

Na co lepszego można to wymienić ale koniecznie żeby był Technics na pilota bo resztę sprzętu jednym pilotem chce obsługiwać tj CD i Tuner. Co poradzicie ? SU-V700 class AA na mosfetach ? No i żeby to miało sens z tymi kolumnami.

Dzięki za rady bez darcia łacha ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś może wie czym SU-V700 różni się od edycji SU-V700mk3 ?

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

może to dzięki kolumienkom ?

Znam te kolumny. Zaskakująco dobre jak na swój wiek i aparycję.

7 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Na co lepszego można to wymienić ale koniecznie żeby był Technics na pilota bo resztę sprzętu jednym pilotem chce obsługiwać tj CD i Tuner.

To nie jest niezbędne by wszystko jednym pilotem obsłużyć.

8 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Co poradzicie ?

Nic nie poradzę. Podaj budżet.

11 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

class AA

To nie jest żadna klasa, tylko marketingowy bełkot taki sam jak te wszystkie "reference master" czy "hyper alpha"

Taki pomysł budżetowy, ale trzeba spytać o obsługę CD z pilota:

Ukryta Zawartość

albo mniej budżetowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, McGyver napisał:

hyper alpha

Zaden belkot, wystarczy popatrzec w schemat i bedzie wiadomo skad sie wziely hasla hyper alpha czy diamond buffer

9 godzin temu, audioburak napisał:

Taki pomysł budżetowy, ale trzeba spytać o obsługę CD z pilota:

Ukryta Zawartość

albo mniej budżetowy:

Ukryta Zawartość

dzięki za sugestię. o amp KD nie pomuslelame ale może czeczywscie zagrałby  lepiej a co więcej zastpił 2 osobne klacki .

ten wzmak SU-Vx720 wygląda zacnie. myślisz ze to będzie zauważalnie lepiej niż obecny ?

McCiuver budget nooo tak 500-1000pln max 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

McCiuver

Domyślam się że to o mnie... jednakowoż nalegałbym byś więcej nie masakrował mojego nicka. Ułatwieniem może być copy-paste.

jak kolega lubi technicsy to moze su-8088, to zupelnie sprzet innej klasy niz pozniejsze plastiki, jak na swoja cene gra bardzo dobrze 

3 minuty temu, Bumpalump napisał:

jak kolega lubi technicsy to moze su-8088, to zupelnie sprzet innej klasy niz pozniejsze plastiki, jak na swoja cene gra bardzo dobrze 

Kolega ma super sprzęt ten technics to potrzebny do domku na działce przy grillu żeby coś tam mruczalo ?

58 minut temu, McGyver napisał:

Domyślam się że to o mnie... jednakowoż nalegałbym byś więcej nie masakrował mojego nicka. Ułatwieniem może być copy-paste.

ależ oczywiście. jeśli możesz zawiesić postepowanie sądowe o zniesławienie nicka to będę wdzięczny ? 

tak potwierdzam to może nie działka ? ale domek letniskowe gdzie chciałbym żeby cos mi grało jak mój zestaw MF M6500i + tannoy DC10ti zostaje w domu. mam już tuner i cd technicsa oraz paczki Quadral Odin jak na początku wpisu i szukam lepszego techncsa wzmaka ze sterowaniem IR.

wychowałem się na technicsie wiec nie mam reakcji alergicznej na niego a wręcz przyznaje się ze mi się podoba. kolumny Qudral Odin jak napisałem powyżej zaskakuje mnie swoim graniem , pozytywnie, jak na swoje gabaryty i cenę wiec pomyślałem ze jak dam mu lepszy wzmak to jeszcze cos z nich wycisnę.

Ten amplituner nie jest do kina domowego 5.1 ale mocny klasyczny wzmacniacz stereo;

tyle, że z dołożoną kostką tunera. Do tego na szczęście bez li ter A ; AA czy AAA.

Porównaj sobie dane z katalogu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ten amplituner nie jest do kina domowego 5.1 ale mocny klasyczny wzmacniacz stereo;
tyle, że z dołożoną kostką tunera. Do tego na szczęście bez li ter A ; AA czy AAA.
Porównaj sobie dane z katalogu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz rację z tym stereo, coś mnie ciągnie twój drugi typ SU-VX750 Lub może VX620
Jakoś tak czuję że jest bardziej klasycznie w stereo.

Wysłane z miłości do muzyki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Squeeze me baby, 'till the juice runs down my leg
Squeeze me baby, 'till the juice runs down my leg
The way you squeeze my lemon, I
I'm gonna fall right out of bed, bed, bed, bed, yeah

Hey 
Hey
Hey
Hey

• 1 miesiąc później...

Kupiłem TECHNICS SU-VX620 za radą jednego z kolegów powyżej. Jest w drodze. Dam znać czy coś się poprawiło. Na to liczę i że latem na wakacjach będzie grało.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...

Panowie i Panie
Znacząca poprawa bardzo słyszalna na dociążeniu basu. Ten model starszy od poprzednika ale głuchy by usłyszał zmianę .
Kończę bo zaraz będę wypisywał audiofilskie dyrdymaly o technicsie i mnie zlinczujecie
d50cc19ca98189bda5bf7d9f87bfb85c.jpg

I nie mogę wyjść z podziwu jak ten wypierdy grają.
7023ba5b7bc6c51bda32da7e36f0d6ac.jpg

Czy Odin to również BR, jak v. II i III ze "słusznymi" tunelami ?

images?q=tbn:ANd9GcQ-hsdivwyJGa2XVoHJ4jl

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

I nie mogę wyjść z podziwu jak ten wypierdy grają. 

A jak fajnie wyglądają! Cieszymy się Twoim szczęściem.

Ps. Ja bym chyba zamienił miejscami cd i tuner - lepiej się zgra optycznie... być może... a może nie?

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Czy Odin to również BR, jak v. II i III ze "słusznymi" tunelami ?
images?q=tbn:ANd9GcQ-hsdivwyJGa2XVoHJ4jlYfpJe_YNmbjyO910Hjyymj-TNoxVrWQ&s

10005d74ff012016df0bc0a88af69105.jpg

Czyżby to ich zasługa? :)
Mam też inne 100x droższe sprzęty ale bez jaj one naprawdę fajnie grają, a do technicsa mam sentyment.
Chyba dlatego że się na nim wychowałem ale nie wstydzę się przyznać że poprostu mi się podoba.
Ten tuner który kupiłem bodajza 200 zł jest pod względem konstrukcji wypas. Można byłoby go wstawić dziś do sklepu i nic nowego nie wymyślono po 20 latach.

A jak fajnie wyglądają! Cieszymy się Twoim szczęściem.
Ps. Ja bym chyba zamienił miejscami cd i tuner - lepiej się zgra optycznie... być może... a może nie?

Spróbuję dzisiaj :) tylko obadam czy CD nie jest wyższy bo chce dać wzmakowi trochę wentylacji chociaż mało się grzeje. Fajnie jest. Sentyment trwa.

To może być właśnie zasługa prawdziwego BR. Duża część, a może większość kolumn - nie tylko

tych starszych - tylko udaje BR. Tunel pojedynczy powinien mieć średnicę ok 1/3 kosza woofera,

inaczej są podbicia, brak szybkości i melodii basu. Tu warunek jest spełniony z zapasem  i pewnie

stąd wysokie oceny tych kolumn. Zresztą i dzisiejsze modele Quadrala są nieźle zbudowane pod tym

względem, ale mocno niestety niedoceniane.

5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

...chce dać wzmakowi trochę wentylacji...

Ja pod swoim wyciąłem dziurę - Ty możesz nad swoim. Pewnie niewiele to daje, ale zawsze coś. Tylko nie tnij zbyt blisko przedniej krawędzi, bo dziura będzie widoczna. No i nie za dużą, żeby zmieściły się nożki.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

• 1 miesiąc później...
Ja pod swoim wyciąłem dziurę - Ty możesz nad swoim. Pewnie niewiele to daje, ale zawsze coś. Tylko nie tnij zbyt blisko przedniej krawędzi, bo dziura będzie widoczna. No i nie za dużą, żeby zmieściły się nożki.

On nie grzeje się przesadnie. 1-2 godziny i ciepły ale lekko. Pewnie zależy jak głośno się gra. Kolumny 4ohm więc lekko nie ma ale daje radę.

• 2 tygodnie później...

Panowie już na spokojnie ok Covid-19 odsluchach. Su-vx620 i pewnie wyższy 720 mogę stanowczo polecić. Że cenę używanego to bardzo dobre granie naprawdę . W porównaniu do tego ...500 jak w tytule to nie ma porównania. Starsza konstrukcja ale może dlatego dużo lepsza. Dziś będę testował.na wejściu słuchawkawym Grado V500 to była beznadziejne granie na sluchawkach i nie tylko.

• 1 rok później...

Panowie czy uważacie że kupując SU-VX920 usłyszę różnice ? Warto ?
Ktos miał ?

Nie miałem, ale patrząc na schematy , to zupełnie inne wzmacniacze i inna filozofia ich projektowania. Z pewnością będą brzmiały inaczej.

Nie miałem, ale patrząc na schematy , to zupełnie inne wzmacniacze i inna filozofia ich projektowania. Z pewnością będą brzmiały inaczej.

Nic tylko sprawdzić . VX920 to niby był top. Ciekawe czy w jakości też .

Moje kolumny 90dB i prawdziwe 6-8ohm więc nie są trudne ale wiadomo prądu nigdy za dużo . Mocy nie szukam ale "poprawy" jakości / wysterowania

Vx920 jest bardziej "dual mono" ?

• Pokaż nowe odpowiedzi