Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 
przy zakupie mojego pierwszego zestawu stereo znacznie mi pomogliscie. A wybór padł na Yamahe ax-596 oraz kolumny Tannoy Merkury M3. Zestaw gra rewelacyjnie jednak chcialbym zmienic podlogówki na coś mocniejszego. Jeden glosnik basowy uległ zniszczeniu, zawieszenie od niego zostało przedziurawione przez pazury kota..... 

Priorytetem jest glłęboki bas oraz czysta gora i średnie. Tannoy mi w zupelności wystarcza ale przy glośniejszym słuchaniu potrafi być słychać powietrze i brak ich mocy. 

Budżet jaki przeznaczam na parę to 2000k.

Co polecicie aby charakter dzwięku który dają M3 pozostał, ale zwiększył sie wygar? Lubie Tannoy M3 bo mają świetną charakterystyke, bas jest tam gdzie ma być, grają bardzo naturalnie, nieraz mnie potrafiły oszukać że coś w domu upadło lub stuknęło ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/148405-zmiana-kolumn-pod%C5%82ogowych/

Że tak powiem to może Tannoy M4

Do 2000 zł jest spory wybór (bo chyba nie miałeś na myśli 2000k czyli 2 000 000)

Monitor Audio RX6, Monitor Audio S8, Dali 810, Kef iQ9,

Edytowane przez bbobii
57 minut temu, bbobii napisał:

Pylony mogą się Tobie nie spodobać. Reszta OK.

A czy bedzie to widoczna poprawa po Tannoy Mercury M3 (wyłączając pylony) 

Witaj,

proponuję posłuchać Pylon Audio Pearl 27 oraz trochę droższe, ale naprawdę warte posłuchania Melodika BL40 MK3. To dwie propozycje, które powinny Ci się spodobać.

Zapraszam na odsłuchy i wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Najlepsze do 2000 tyś to STX Quant 300. Jak posłuchasz to sobie przypomnisz moją sugestię. Najlepiej jak je posłuchasz bezpośrednio porównując do tych wyżej wymienionych, przepaść, jeszcze raz ---- wspomnisz moje słowa.  Dziś masz mega okazję aby samemu ocenić, bez pomocy "doradzaczy handlowych"  kupując te wspomniane trzy pary kolumn, testujesz u siebie, na własnym sprzęcie, we własnych warunkach odsłuchowych po czym oddajesz zgodnie z prawem te dwie pary gorszych. Co naj wyżej zapłacisz za transport powrotny, no ale ile zapłacisz? 100 zł?  A będzisz raz na zawsze wiedział co naprawdę gra a co było "kupą" marketingową.

jak lubisz serie M to jeszcze bardziej polubisz serię R, jak male to R2, jak duze to R3, i te polecam zamiast M4 i M5, półka wyżej i to slychac  przesiadlem sie kiedys z M4 na R2 i klasa wyżej dźwięk 

Godzinę temu, costa brava napisał:

jak lubisz serie M to jeszcze bardziej polubisz serię R, jak male to R2, jak duze to R3, i te polecam zamiast M4 i M5, półka wyżej i to slychac  przesiadlem sie kiedys z M4 na R2 i klasa wyżej dźwięk 

Mówisz o serii Tannoy Revolution? Seria R ciężko dostępna ? 

1 godzinę temu, qubricnew2015 napisał:

Najlepsze do 2000 tyś to STX Quant 300. Jak posłuchasz to sobie przypomnisz moją sugestię. Najlepiej jak je posłuchasz bezpośrednio porównując do tych wyżej wymienionych, przepaść, jeszcze raz ---- wspomnisz moje słowa.  Dziś masz mega okazję aby samemu ocenić, bez pomocy "doradzaczy handlowych"  kupując te wspomniane trzy pary kolumn, testujesz u siebie, na własnym sprzęcie, we własnych warunkach odsłuchowych po czym oddajesz zgodnie z prawem te dwie pary gorszych. Co naj wyżej zapłacisz za transport powrotny, no ale ile zapłacisz? 100 zł?  A będzisz raz na zawsze wiedział co naprawdę gra a co było "kupą" marketingową.

STX QUANT 300 wydają się być spoko. Tylko czy one dobrze zagrają z moim piecykiem. No i cena za nowe to 1999. Hm...... wiesz jak u nich z Dzwiękiem na końcach pasma? Bas jest nisko a wysokie czyste?

W dniu 7.01.2020 o 20:39, madtrack napisał:

Mówisz o serii Tannoy Revolution? Seria R ciężko dostępna ? 

STX QUANT 300 wydają się być spoko. Tylko czy one dobrze zagrają z moim piecykiem. No i cena za nowe to 1999. Hm...... wiesz jak u nich z Dzwiękiem na końcach pasma? Bas jest nisko a wysokie czyste?

R2 sa na allegro za 950 zl ?

2 godziny temu, michalfm1 napisał:

R2 sa na allegro za 950 zl ?

Tak wiem widziałem, jednak czatuję na R3 zależy mi na większej mocy ? Wydaje się też, że R3 będą niżej schodzić z Basem. 

W dniu 7.01.2020 o 05:53, madtrack napisał:

Oczywiście mam na myśli 2 000 pln.

Zwróć uwagę na te kolumny 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Zyzol napisał:

Zwróć uwagę na te kolumny 

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedź. Zwykle przechodzilem obok Heybrook nie zastanawiając sie co to. Poczytałem i widzę że ludzie chwalą HB4. Dzięki za odpowiedź ? 

Ukryta Zawartość

Cześć,,Od razu przeproszę za posta jeden po drugim, ale chciałem powiedzieć, że zostałem szczęśliwym nabywca Tannoy Revolution R3. Po przejściu z Tannoya M3 na Revolution R3 widze sporą róznice. R3 są genialne, czyste, ciepłe, nie "krzyczą" i można ich słuchać godzinami. Delikatne słuchanie (potencjometr na godz. 9) sprawia wiele radości, Bas jest tam gdzie powinien, scena pełna, wysokie tony - czyściutko, Srednie bardzo naturalnie. Te kolumny potrafią zaskoczyć i zagrać bardzo mocno jak tylko przekręcam delikatnie potencjometr na godzinę 12. Mają pazur, nie męczą się, nic nie charczy, nie syczy, nie dmucha w bass reflexach. Sam miód. 

Ogólnie dźwięk jest taki, że podczas oglądania filmu pomyliłem się jak coś upadło i pomyślałem, że to u mnie w domu, a nie w głośnikach ? Jestem bardzo miło zaskoczony tymi kolumnami. Wyglądają o niebo lepiej od Tannoy m3. Są wyższe, smuklejsze, wykończone fornirem i polakierowane - są naprawdę ładne.

Kolumny napędza Yamaha AX-596, która daje im niezłego kopa. Słucham na nich przeważnie Collins'a, Coldplay, SamSmith, Adelle - czyli rock, alternatywny rock, i czasem elektroniczne brzmienia typu techno i house. 

Dziękuję wszystkim, którzy mi pomogli w podjęciu decyzji. 

W Planach: 
1. SUB aktywny - ale to bardziej do wykorzystywania jako kino niż uzupełnienie stereo - czy polecacie coś konkretnego (warunek jaki musi spełniać to HI LEVEL INPUT). 

2. Odtwarzacz CD - może ma ktoś coś na zbyciu? Chętnie odkupię jakąś czarną Yamahę ?