Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha ax550 przestał grać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdeczne wszystkich. 

Od razu zaznaczę iż jestem nowy i zielony, lecz mam pewien problem.

Dziś słuchałem sobie muzyki, miałem podłączony kabel aux pod laptopa, lecz wyjście z lapka mam po stronie myszki. Przypadkiem zahaczyłem kabel, usłyszałem charakterystyczny dźwięk(pierd) jaki towarzyszy przy podłączaniu i i odłączaniu i nagle przestał grać. Sprawdziłem głośniki - grają, sprawdziłem kompa - gra, podłączyłem tak samo wszystko pod inny wzmacniacz - gra. Sprawdziłem bezpiecznik - cały, lecz na żadnym wejściu na yamasze nie chce nic grać. Co może być przyczyną, znalazłem tylko podobny temat (https://www.audiostereo.pl/topic/108105-problem-ze-wzmacniaczem-yamaha-ax-550/) lecz nie jestem pewnie czy to taka sama sprawa. Proszę o wyrozumiałość mojej amatorszczyzny i zwracam się do Was z prośbą zdiagnozowania problemu. Sprzęt mam zaledwie od 2 dni, dostałem jako prezent od ojca, więc tym bardziej mi z tego powodu smutno.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/148428-yamaha-ax550-przesta%C5%82-gra%C4%87/

Co podłaczałeś do końcówki mocy ? 
Wypiłeś zwory w Yamasze i podłączyłeś źródło dźwięku , czy przedwzmacniacz a do przedwzmacniacza źródło dźwięku ? 
Uwaga do " końcówki mocy " nie podłącza się bezpośrednio źródła dźwięku . 

Wyjmowałem zworki i podłączyłem się przez komputer. Aczkolwiek problem się rozwiązał "sam". Przed chwilą wróciłem do domu, włączyłem wzmacniacz i normalnie zaczął grać. Ojciec miał podobną sytuację ze swoim, lecz wyłączył przez przypadek wzmacniacz bezpośrednio z gniazdka. W takiej sytuacji umiem sobie wytłumaczyć to jedynie w sposób, iż to musi być jakieś zabezpieczenie.

6 godzin temu, czester15.30 napisał:

Uwaga do " końcówki mocy " nie podłącza się bezpośrednio źródła dźwięku . 

Dlaczego? Są DAC z regulacją wzmocnienia na RCA np. iFi nano idsd le i właściwie mogą działać jako przedwzmacniacz choć nim nie są. 
No i dopóki maksymalna moc końcówki nie jest wyższa niż ta którą mogą przyjąć kolumny to też nic się nie stanie jak pier... Ścianą dźwięku ? słyszałem o takich rozwiązaniach Dac-końcówka i sterowanie cyfrowo. Choćby Volumio umożliwia takie rozwiązania. 

2 godziny temu, Pamski napisał:

Wyjmowałem zworki i podłączyłem się przez komputer. Aczkolwiek problem się rozwiązał "sam". Przed chwilą wróciłem do domu, włączyłem wzmacniacz i normalnie zaczął grać. Ojciec miał podobną sytuację ze swoim, lecz wyłączył przez przypadek wzmacniacz bezpośrednio z gniazdka. W takiej sytuacji umiem sobie wytłumaczyć to jedynie w sposób, iż to musi być jakieś zabezpieczenie.

Ja miałem też taka sytuację ze swoim ax 570 . Bezpiecznik się załączył i nie chciał grać. Po jakiś 2-3h wzmacniacz powrócił do normalnego stanu i było wszystko w porządku ? Tak więc ciesz się ,że masz taki wzmacniacz ? Tak jak piszesz ma zabezpieczenia i dobrze ,że zadziałały i nie uszkodziło wzmacniacza. Sam się potrafi obronić ☺️

Edytowane przez Bukaj
2 minuty temu, czester15.30 napisał:

Chodzi mi o takie " klasyczne , standardowe ' źródła jak : CD tuner itd .

Rozumiem. To faktycznie nie polecam. Kiedyś tato testował jakiś wzmacniacz i potem wpinając spowrotem kable podpiął się pod wejście AV ? Miał wtedy Pylon Sapphiere 25 a wzmacniacz miał chyba ponad 100W. Można było niemal poczuć jak się ściska powietrze w pokoju ?

I baaach.... Działał, działał, dobre kilka godzin sobie słuchałem muzyczki, dość cicho i sytuacja się powtórzyła, z tym że tym razem nic nie dotknąłem/szarpnąłem - po prostu pierdło i przestało grać. Wyłączyłem na chwilkę wzmacniacz i włączyłem... Pograł z minute i znów pierd i cisza.... Zabezpieczenie zabezpieczeniem, ale jednak coś musi być na rzeczy. Macie jakieś pomysły?

Niestety nie mam innych, lecz na poprzednim 40-letnim JVC kiedy robiłem remont domu potrafiły grać cały dzień i to bardzo głośno. 

Edytowane przez Pamski
1 godzinę temu, Pamski napisał:

Macie jakieś pomysły?

Serwis, chyba ze masz obycie z lutownica to zacznij od poprawy zimnych lutów ktorych napewno jest w nim cała masa

Witam,

wedle zaleceń podłączyłem inne głośniki, i sytuacja się powtórzyła. Zatem nie zostało mi nic jak znalezienie elektrotechnika. 

Czy ma ktoś namiary na taką osobę w Poznaniu lub okolicach?