Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio CXA81

Rekomendowane odpowiedzi

Ma już ktoś lub słuchał pudełka Cambridge Audio CXA81?

Rozglądam się za zastępstwem dla Yamaha R-N803D, nieco wymuszonym, gdyż "jamaszka" poleci do innego systemu. Pudło miałoby grać z STX Electrino 500, w dość sporym salonie, pewnie w okolicy 45m2 (otwartym na kuchnię, co gorsza w części dwupoziomowym). Muzyka - co się da, słucha cała rodzina (raz Morbid Angel, raz Kate Bush, raz Abba, raz Chuck Berry). Napaliłem się na Audiolaba 6000A, wszystko się w nim zgadza, aczkolwiek nie wiem czy on uciągnie robotę w takim salonie (mimo swojej dużej wydajności prądowej i wysokiej efektywności STXów). Budżet mógłbym wygospodarować lekko większy, niż założyłem na Audiolaba. Czytam od wczoraj recki tego CA i są mocno przychylne. Martwi mnie jednak brak regulacji tonów. Szczerze powiedziawszy nie do końca rozumiem taki zabieg - nie wiem, może nie nadaję się na audiofila :).

Może jakieś inne propozycje od branży, zanim pojadę na konkretne odsłuchy?

Budżet na tę zabawę to piątka. Ewentualny brak wsparcia dla serwisów strumieniujących ogarnę sobie w inny sposób, ale brak wejść cyfrowych jest dla mnie dyskwalifikacją. Założony budżet nie pozwoli na zakup zewnętrznego DACa porządnej jakości.

https://www.audiostereo.pl/topic/148680-cambridge-audio-cxa81/
19 godzin temu, santa napisał:

Ma już ktoś lub słuchał pudełka Cambridge Audio CXA81?

Już dawno, ale cii, czekamy aż wejdzie na salo, powiem w skrócie, na pewno będzie progres w momencie zmiany Yamamhy na CXA81 ?

Martwi mnie jednak brak regulacji tonów. Szczerze powiedziawszy nie do końca rozumiem taki zabieg - nie wiem, może nie nadaję się na audiofila :).

W CXA80 była dostępna, może poszukaj jeszcze starszego modelu ?

Budżet na tę zabawę to piątka.

Popatrz jeszcze na Atolla IN100 Signature lub Marantza PM700N(na pokładzie DAC i funkcje sieciowe)
Pozdrawiam.

20 godzin temu, santa napisał:

Martwi mnie jednak brak regulacji tonów. Szczerze powiedziawszy nie do końca rozumiem taki zabieg - nie wiem, może nie nadaję się na audiofila :).

I tym samym firma strzeliła sobie w kolano z tą nową odsłoną CXA 81. A posiadanie we wzmacniaczu regulacji tonów nie stoi w sprzeczności z byciem audiofilem ?  Zobacz sobie na takiego McIntosh-a MA9000, Luxman-a L-509 AXII, czy Accuphase E-480. Tam nie ma z tym najmniejszego problemu. Dodaj do listy poszukiwań: NAD C368 + MDC BluOS 2 lub C388 (jak budżet udźwignie).

21 minut temu, Maraudio napisał:

I tym samym firma strzeliła sobie w kolano z tą nową odsłoną CXA 81. 

Tak samo uważam ? 

Jest na allegro oferta cxa 80 może warto sprawdzić. Znany alegrowicz Pumperek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Maraudio napisał:

I tym samym firma strzeliła sobie w kolano z tą nową odsłoną CXA 81. A posiadanie we wzmacniaczu regulacji tonów nie stoi w sprzeczności z byciem audiofilem ?  Zobacz sobie na takiego McIntosh-a MA9000, Luxman-a L-509 AXII, czy Accuphase E-480. Tam nie ma z tym najmniejszego problemu. Dodaj do listy poszukiwań: NAD C368 + MDC BluOS 2 lub C388 (jak budżet udźwignie).

widac oszczedzaja na czym sie na ......

podst regularcja barwy bardzo ulatwia zycie i jest po prostu przydatna

dobrze ze producenci TV nie ida sladem - specow od audio he he

Dziękuję za wypowiedzi :). Mam już dwójkę do odsłuchu.

1. Audiolab 6000A mimo wszystko. Chcę usłyszeć tę magię opisywaną w tych wszystkich pochlebnych recenzji tego urządzenia.
2. Cambridge Audio CXA80. Jednak skłaniałbym się ku wcześniejszej generacji. Brak regulacji tonów jest dla mnie niezrozumiały. Jest to ficzer, którego używam i nie chcę z niego rezygnować w imię wyższych idei.
3. xxx

Trzeciego modelu do tańca wciąż jeszcze szukam.

Jako, że Yamaha R-N803D najprawdopodobniej zostanie w domu, w innym systemie, a w powyższych urządzeniach brak jest funkcji sieciowych, to skłaniałbym się ku dostawieniu tego strumieniowca:

Ok, są tańsze rozwiązania, ale tutaj mam wyjście optyczne na lepszego DACa we wzmaku i MusicCast na pokładzie. Miałbym wtedy multi-room z drugą "jamaszką" oraz rodzina nie musiałaby zmieniać przyzwyczajeń w kontekście sterowania systemem (a w przypadku 3 kobiet nie jest to ani łatwe, ani oczywiste ;)) - to samo podejścia, ta sama apka.

Ukryta Zawartość

Audiolab 6000a to bardzo mocny zawodnik i faktycznie może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem. CXA80 będzie spokojniejszy i nieco mniej funkcjonalny jednak brzmienie może być bardziej relaksujące. Trzeci model proponuję Vincent sv500 czyli hybrydę łącząca cechy wzmacniacza lampowego z tranzystorowym. 

Streamer jest w porządku i posiada aplikację, która doskonale znasz ?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

On 1/23/2020 at 4:11 PM, S4Home said:

Już dawno, ale cii, czekamy aż wejdzie na salo, powiem w skrócie, na pewno będzie progres w momencie zmiany Yamamhy na CXA81 ?

Jak się ma ten CA do Audiolaba?

W dniu 24.01.2020 o 21:25, santa napisał:

Jak się ma ten CA do Audiolaba?

Bardziej nasycone brzmienie i według mnie lepiej panuje nad sceną, również przebija pod tym względem CXA80, więcej wypowiem się gdy zabiorę go do domu by posłuchać dłużej ? 
Nowa seria CX jest już dostępna w salonie. Można zabrać do domu i posłuchać.
Pozdrawiam.

W dniu 24.01.2020 o 09:05, santa napisał:

Audiolab 6000A mimo wszystko. Chcę usłyszeć tę magię opisywaną w tych wszystkich pochlebnych recenzji tego urządzenia.

Jest "kompletny". Gra bardzo fajnie i był faworytem u mnie, do tego wygląda, wyświetlacz oled i naprawdę ładny pilot. Niestety nie poradził sobie u mnie z kontrolą basu, często wchodził w dudnienie. Specjalista ze mnie żaden, ale stawiam na zbyt małą moc lub konstrukcję kolumn, gdzie niskotonowy ma tylko 13cm średnicy. 

Jakie konkretnie kolumny z nim u Ciebie grały i w jak dużym pomieszczeniu? Co ostatecznie zrobiłeś, żeby poprawić ten stan rzeczy - wymiana wzmaka czy kolumn?

Monitor Audio SIlver 200. Wzmacniacz miałem wypożyczony, w dalszym ciągu szukam odpowiedniego źródła, ale jestem już coraz bliżej ;)

CXA60 nie podeszło mi w ogóle, może dałem mu za mało czasu, a może należało od razu przejść na CXA80. Natomiast z tego co wyczytałem na forach to wszyscy polecają CA jako bezpieczne wyjście. 

Salon mam 18m2, więc w porównaniu do Twojego malutki. 

On 1/24/2020 at 9:23 PM, Q21 said:

Audiolab 6000a to bardzo mocny zawodnik i faktycznie może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem. CXA80 będzie spokojniejszy i nieco mniej funkcjonalny jednak brzmienie może być bardziej relaksujące. Trzeci model proponuję Vincent sv500 czyli hybrydę łącząca cechy wzmacniacza lampowego z tranzystorowym. 

Streamer jest w porządku i posiada aplikację, która doskonale znasz ?

Czy w przypadku tego Vincenta musiałbym uwzględniać wymianę lamp? Gdzieś tu wyczytałem, że to "zwykle chińskie lampy", cokolwiek to znaczy ;).

W kwestii strumieniowca - gdybym się zdecydował na Audiolaba, to jaka będzie wartość dodana wybrania do pary modelu 6000N, zamiast wspomnianej Yamahy?

21 minutes ago, prezes83 said:

Monitor Audio SIlver 200. Wzmacniacz miałem wypożyczony, w dalszym ciągu szukam odpowiedniego źródła, ale jestem już coraz bliżej ?

CXA60 nie podeszło mi w ogóle, może dałem mu za mało czasu, a może należało od razu przejść na CXA80. Natomiast z tego co wyczytałem na forach to wszyscy polecają CA jako bezpieczne wyjście. 

Salon mam 18m2, więc w porównaniu do Twojego malutki. 

To jaki wzmak masz teraz na tapecie? ?

11 minut temu, santa napisał:

To jaki wzmak masz teraz na tapecie? ?

Dwa :) Pierwszy to Magnat MR 780 - ciepły, urokliwy, lekko uspokaja kolumny i wygląda dobrze z lampami - wysuwa się na prowadzenie ;) 
Drugi to Atoll IN80SE. Tak nie ma DAC'a i funkcjonalnie na poziomie przedszkola, ale gra naprawdę energicznie, może tylko czasami za bardzo góra dominuje. Na duży minus - ciężko precyzyjnie wyregulować głośność, przy drugiej kresce jest już głośno, do trzeciej nie doszedłem a cała skala to 10, do tego lekkie buczenie z głośników powoduje - przyczyna nieznana, być może kwestie zasilania/prądowe. Do skorzystania z funkcji sieciowych mam yamahe WXC-50, nie WXAD-10 dlatego, że chciałem mieć gdzie wpiąć tv. Działa całkiem sprawnie, ale obsługa tidal czy deezer przez Musiccast jest dla mnie nie do przyjęcia.

8 hours ago, prezes83 said:

obsługa tidal czy deezer przez Musiccast jest dla mnie nie do przyjęcia

No obsługa Tidala faktycznie jest dyskusyjna, np. brak możliwości przewijania numeru ;). Jaką alternatywę rozważasz? Chromecast? Bluetooth?

W kwestii strumieniowców - używa ktoś tego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ? Sporo tańsze rozwiązanie od pełnowymiarowych klocków, mające wyjście cyfrowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez santa
8 minut temu, santa napisał:

No Tidal faktycznie jest dyskusyjny, np. brak możliwości przewijania numeru ;). Jaką alternatywę rozważasz?

W zasadzie jeśli mówimy o obsłudze serwisów strumieniowych w urządzeniach to najbardziej ergonomiczne, znane mi rozwiązania to BlueOS oraz Roon.

22 minuty temu, santa napisał:

Jaką alternatywę rozważasz? Chromecast? Bluetooth?

Do wzmacniacza z dac'iem chromecast audio, chociaż też często przerywa odtwarzanie w tidalu. Gdyby tylko spotify miał wersję hi-fi.... 

24 minuty temu, santa napisał:

używa ktoś tego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ?

Ktoś to gdzieś polecał, nie wiem czy nie Q21. 

18 minut temu, k4mil3k napisał:

W zasadzie jeśli mówimy o obsłudze serwisów strumieniowych w urządzeniach to najbardziej ergonomiczne, znane mi rozwiązania to BlueOS oraz Roon.

Yamaha to obsłuży? 

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, prezes83 napisał:

Jest "kompletny". Gra bardzo fajnie i był faworytem u mnie, do tego wygląda, wyświetlacz oled i naprawdę ładny pilot. Niestety nie poradził sobie u mnie z kontrolą basu, często wchodził w dudnienie. Specjalista ze mnie żaden, ale stawiam na zbyt małą moc lub konstrukcję kolumn, gdzie niskotonowy ma tylko 13cm średnicy. 

Za mało pary, podobnie bywało z CXA60, o ile kolumienki łatwe do wysterowania to grało to ok, coś trudniejszego i zaczynały się przeciągnięcia i dudnienia ? 

12 godzin temu, prezes83 napisał:

Do czego bezpieczne wyjście? Do Silverów?

10 minut temu, S4Home napisał:

Do czego bezpieczne wyjście? Do Silverów?

Do Silverów też mi tak radzono ? ale miałem na myśli ogólnie forum - CXA60 i CXA80 przeplatają się w co drugim wątku. 

3 godziny temu, santa napisał:

No obsługa Tidala faktycznie jest dyskusyjna, np. brak możliwości przewijania numeru ;). Jaką alternatywę rozważasz? Chromecast? Bluetooth?

Polecam chromcasta audio . Z wxad-10 już nie korzystam . Do chromcasta instalujesz apke mconnect i nic nie tnie przewijasz normalnie utwory zero problemów.  Podłączony optykiem do dac w wzmacniaczu i robi robotę. Także za tą kasę brać w ciemno. 

Pozdr.

12 minut temu, prezes83 napisał:

Do Silverów też mi tak radzono ? ale miałem na myśli ogólnie forum - CXA60 i CXA80 przeplatają się w co drugim wątku. 

Ich brzmienie nazwał bym w miarę neutralne z pewnością dlatego takie spore zainteresowanie. Ja osobiście zawsze radzę posłuchać Atoll'a do Silverów. Świetnie to razem ze sobą współpracuje ? 

12 minut temu, S4Home napisał:

Ja osobiście zawsze radzę posłuchać Atoll'a do Silverów. Świetnie to razem ze sobą współpracuje ? 

Nie mogę zaprzeczyć :)

1 godzinę temu, prezes83 napisał:

Nie mogę zaprzeczyć ?

Słuchałeś w takim połączeniu?
10-tki z IN200 Signature grają świetnie! ? 

Edytowane przez S4Home
16 minut temu, S4Home napisał:

Słuchałeś w takim połączeniu?
10-tki z IN200 Signature grają świetnie! ? 

Nie, takiego zestawu nie. Za wysokie progi cenowe ?  chociaż gdzieś tam siedzi pomysł na IN80 signature z modułem dac. 

Mam teraz od Was IN80SE i swoje Silver200. 

17 minut temu, prezes83 napisał:

Mam teraz od Was IN80SE i swoje Silver200. 

Podbił bym pod IN100 Siganture, inny przedwzmacniacz daje znacząco lepsze granie, o tym że jest mocniejszy to nie pisze bo to oczywiste. ?
Pozdrawiam.

8 minut temu, S4Home napisał:

Podbił bym pod IN100 Siganture, inny przedwzmacniacz daje znacząco lepsze granie

Wierzę, najwyżej poczekam na kolejny czarny piątek ? 

18 minut temu, S4Home napisał:

Ten piątek może być już czarny, zapraszam ?

Czy w Signature potencjometr działa podobnie jak w SE? Czym się ogólnie różnią obie serie? 

6 godzin temu, santa napisał:

BlueOS to zdaje mi się NADa zabawka.

BlueOS jest tylko w urządzeniach NAD oraz Bluesound. Roon to za to tylko oprogramowanie, jeden z najlepszych jak nie najlepszy frontend muzyczny do którego masz bardzo szeroki wybór sprzętu z certyfikatem "RoonReady".

• Pokaż nowe odpowiedzi