Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór pierwszego zestawu Hi Fi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Uznałem, że głośniki komputerowe już mi nie wystarczają do słuchania muzyki więc szukam porady co do zestawu Hi Fi. Ogólnie robiąc samemu "reaserch" zrobiłem taki zestaw: 

Głośniki: Melodika BL30 MkIII 

Wzmacniacz:  PIONEER VSX-933-B CZARNY

Sprzęt będzie stał w salonie z kuchnią o powierzchni 20 m2. Cechy jakie bym chciał żeby posiadał: 

1. Słucham głównie  muzyki elektronicznej (od techno, deep house, minimal do drum & bass), ale nie mam problemu z innymi gatunkami typu Rock, które też u mnie goszczą etc ?

2. Lubię dobrze słyszeć bas jednak z racji zajmowanego miejsca chciałbym się ograniczyć na razie do samych kolumn

3. Chciałbym żeby sprzęt po odkręceniu go na maxa nie "buczał"

4. Podłączenie Bluetooth i Wifi konieczne 

5. Chciałbym żeby wzmacniacz miał możliwość podłączenia kolejnych satelitek/kolumn np. do kina domowego, wzmacniacz będzie również podłączony do TV. 

5. Głośniki, które wybrałem spodobały mi się głównie dlatego, że bas jest z przodu (co zmniejsza hałas u sąsiadów i nie trzeba ich trzymać daleko od ściany)

6. Ogólnie na zestaw chciałbym wydać ok 4500 zł

Czy byłby ktoś tak miły i ocenił czy to co zaproponowałem spełni moje oczekiwania? Czy może jakieś inne kolumny wybrać? Czy wzmacniacz będzie do nich odpowiedni? 

Z góry dziękuje za wszelkie rady. 

Wiktor

Edytowane przez Emisariusz
https://www.audiostereo.pl/topic/148686-dob%C3%B3r-pierwszego-zestawu-hi-fi/
17 godzin temu, Emisariusz napisał:

Głośniki: Melodika BL30 MkIII 

Wzmacniacz:  PIONEER VSX-933-B CZARNY

Ciekawy zestaw, tylko widzę tu kolumny frontowe? Ma być to kino czy stereo? Jak kino to dobry trop, jeśli stereo to nie ma sensu iść w ampli kina. W ten czas lepszą opcją będzie amplituner stereo np: Yamaha R-N602, Onkyo TX8250, Denon DRA-800. Jeśli chcesz więcej basu to wziął bym pod uwagę Onkyo, lub Denona.

Jest jeszcze trzecia opcja, wzmacniacz + sieciówka, która przyniesie nam zdecydowanie lepsza jakość dźwięku. Przykładowo jak bym to widział. Pioneer A-40AE + Yamaha WXAD-10 + Melodika BL40 mk3. Gdybyś nie co dołożył to można pójść w lepsze kolumny np Heco Aurora 700 ? 

Pozdrawiam.

Dzięki  za odpowiedź. 

Generalnie sprzęt ma mi służyć do muzyki, będzie również podłączony pod TV/Playstation (podoba mi się opcja, że wyłączam TV to i sprzęt się wyłącza), ale w najbliższym czasie nie będę robił dźwięku przestrzennego - bardziej chciałem przyszłościowo żeby wzmacniacz miał taką możliwość jeśli kiedyś wpadnę na taki pomysł.

Co do kolumn:  te Aurora wyglądają fajnie tylko widzę, że mają bas "z tyłu". Zastanawiam się czy nie będzie to zbyt uciążliwe  dla sąsiadów - jeśli nie ma zbyt wielkiej różnicy to proszę mnie poprawić.  

z wzmacniaczy, które opisałeś spodobał mi się Onkyo TX-8270.

I w sumie taki zestaw Aurora + Onkyo wydaje mi się bardzo spoko. Jedynie te wątpliwości a propo tylniego basu mnie martwią. Może jeszcze jakieś głośniki możesz polecić podbne do Melodiki ? 

Najchętniej to bym taki zestaw przed zakupem usłyszał...  może ktoś poleci salon w Warszawie gdzie warto się wybrać ? 

Edytowane przez Emisariusz

Cześć,

Onkyo tx8250 w połączeniu z wydajnymi kolumnami takimi jak Heco Aurora 700 to dobry kierunek. Jeśli lubisz mocniejszy bas to możesz także zwrócić uwagę na Pylon Audio Sapphire 25 lub Melodika BL40 mkIII w połączeniu z Pioneer a40ae. 

Dojazd do nas masz bardzo dobry i bardzo często gościmy klientów ze stolicy. asortyment mamy duży więc nie powinno być problemu z odpowiednim doborem. Zapraszamy do kontaktu z nami w sprawie umówienia odsłuchu w naszym salonie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam

Jeżeli sprzęt ma służyć głównie do słuchania muzyki to odpuść sobie amplituner wielokanałowy i kup wzmacniacz z dac-iem.

Swojego czasu też padłem ofiarą mody na kino domowe i kupiłem amplituner i to był największy błąd zakupowy, w cenie 4500 zł kupisz nowy wzmacniacz CXA60 za 2590 zł 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  który posiada przyzwoity DAC do którego podłączysz TV oraz konsole i zostaje Ci 2000 na kolumny.

Głośniki Melodiki też sobie odpuść i wybierz coś z Pylon Audio, za 2200 kupisz Opale 23 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez CivisRK
21 godzin temu, CivisRK napisał:

Witam

Jeżeli sprzęt ma służyć głównie do słuchania muzyki to odpuść sobie amplituner wielokanałowy i kup wzmacniacz z dac-iem.

Swojego czasu też padłem ofiarą mody na kino domowe i kupiłem amplituner i to był największy błąd zakupowy, w cenie 4500 zł kupisz nowy wzmacniacz CXA60 za 2590 zł 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  który posiada przyzwoity DAC do którego podłączysz TV oraz konsole i zostaje Ci 2000 na kolumny.

Głośniki Melodiki też sobie odpuść i wybierz coś z Pylon Audio, za 2200 kupisz Opale 23 

Ukryta Zawartość

To namieszałeś  ? dobra to już wiem, że muszę odsłuch gdzieś zrobić żebym wiedział z czym to się je ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzedam:

- Czarne i wiśniowe, nowe, oryginalnie zapakowane Polk Audio RTi A1 za połowę ceny, 800zł

- Czarne Monitor Audio MR2 za 1000zł

Najtaniej w kraju.

Pozdrawiam serdecznie,
Tomasz.

• 3 tygodnie później...

Chwilę to zajęło, ale udało mi się wybrać na odsłuch :) 

Słuchałem na sprzęcie: Yamaha R-N 602/803, Onkyo TX-8390 a do tego Pylon Opal 30 i Klipsch RP-6000F ( w planie były jeszcze  Pylon Sapphire 25, ale uznaliśmy ze sprzedającym że będą b podobne do Opal 30). Moje wrażenia są następujące: 

- początkowo nie widziałem zbyt wielkiej różnicy słuchając na 602  obydwu kolumn, muzyka grała z Tidala - głównie elektroniczna, mocny bas ma dla mnie znaczenie, głośność prawie na maksa. Znałem mniej więcej ceny i już sobie w głowie układałem że kupowanie Klpish jest bezzasadne bo grają podobnie do Opali

- potem przeszedłem na 803 i włączyłem zamiast techno kawałek London Grammar "Hey Now" w formacie FLAC, generalnie co przy tym kawałku zrobiły Klipsh to aż mnie wgniotło w ziemię - bas wręcz przepływał  przez człowieka :) Jednak nadal byłem pewien, że Opale zagrają bardzo podobnie - ciężko opisać moją minę gdy usłyszałem o kilka poziomów płytszy bass. Serio byłem w szoku :) 

- potem przyszedł czas na Onkyo i ponieważ wiedziałem czego już szukam to od razu rozpocząłem od kawałka we FLAC. Onkyo planowałem generalnie kupić (po recenzjach w necie, filmikach itp) - i tu kolejne zdziwienie - okazało się znacznie mniej mięsiste niż wzmacniacze yamachy nawet słabszy model.

Ogólnie to jestem na 90% pewien co do zestawu 803 + Klipsh - to jest efekt, którego szukałem, aż mnie zatrzęsło jak jeszcze raz puściłem kawałek :) Jedyne co to jak pomierzyłem ich wielkość u siebie w salonie to będą trochę olbrzymie i czeka mnie lekkie przemeblowanie.

I druga mnie rzecz nachodzi: Czy to jedyny zestaw w tej cenie, który mi będzie odpowiadać ? W sensie czy ktoś mógłby polecić jakieś kolumny (wzmacniacz jak rozumiem tutaj nie wiele zmieni - w sensie Yamachy dźwięk mi b. odpowiada), które będą grały podobnie 6000F a będą tańsze i może trochę mniejsze ? :) A może są kolumny w podobnej cenie, które też tak nisko schodzą z basem i warto je przesłuchać ? 

A jeszcze pytanie:  widzę, że te Yamachy  nie mają HDMI złącza. Powiedzcie proszę jaki to ma wpływ na podłączenie do TV?  w sensie chciałbym żeby sprzęt wyłączał się wraz z TV (OLED LG C9), czy brak kabla HDMI zmniejsza jakość dźwięku ?  

Z góry dziękuje za sugestie :)