Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do Yaqina VK-2100?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Podczas ubiegłorocznego Black Friday/Week udało mi się ustrzelić nowego Yaqina VK-2100 (wersja bez trybu loudness i wyjścia słuchawkowego) w bardzo korzystnej cenie. Pochodził przez miesiąc z kolumnami Wharfedale Diamond 8.1 i mam wrażenie, że wycisnął z nich prawie wszystko, co były w stanie zaoferować. Wcześniej przez lata słuchałem tych Diamondów z mikrusem Denona, UD-M30, który w swojej klasie brzmiał całkiem przyzwoicie, ale zestarzałem się już na tyle, że przyszedł czas na prawdziwe stereo. 

Diamondy w połączeniu z Yaqinem zabrzmiały nieco przyjemniej (bardziej miękko) i dużo bardziej szczegółowo, z bardziej wyrazistą średnicą, ale wyraźnie czuć niedostatki w basie (zwłaszcza tym 'mid'), którego nie można podbić, a nawet gdyby się dało, to musiałbym jeszcze podbić wysokie, a to rzadko jest dobrym pomysłem. Poza wszystkim mam ochotę na coś z trochę wyższej półki.

Głównym źródłem był Tidal ze smartfona podłączonego przez USB do AudioLaba M-DAC mini, a także z braku innego odtwarzacza, rzeczony Denon UD-M30 podłączony do Yaqina przez wyjście PRE-OUT stereo.

Niestety w styczniu prawy kanał Yaqina zaczął szwankować - z głośnika, który był do niego podłączony nawet na teoretycznie całkowitym wyciszeniu wydobywał się głośny szum, skwierczenie i trzaski (równocześnie. Wcześniej oba kanały tylko lekko szumiały z kopułki i buczały z drugiego głośnika. Nie było to jednak słyszalne z miejsca odsłuchu, czyli jakichś niecałych 2 m, więc uznałem, że ten typ tak ma - Denon chyba nawet głośniej "milczał". Ciekawe, czy listwa filtrująca coś by w tej kwestii poprawiła, bo wcześniej używałem tylko zwykłej antyprzepięciowej i gołego gniazdka bez uziemienia i nie było różnicy. Tydzień temu Yaqin tydzień poszedł do serwisu, ale liczę, że wróci sprawny/wymieniony.

Moje upodobania muzyczne nie są raczej zbyt typowe, bo słucham i metalu w przeróżnych odmianach (Pain of Salvation, Opeth, Leprous, Tool, Gojira itp.) i alternatywy wszelakiej (Radiohead, Agnes Obel, Bjork...), klasyki rocka i progrocka oraz muzyki poważnej od dawnej do Warszawskiej Jesieni, a moim ulubionym kompozytorem jest Lutosławski.

Z instrumentów najbardziej lubię struny głosowe. Wysokie tony muszą być przede wszystkim niemęczące, ale przy tym odpowiednio szczegółowe. Basu trochę by się przydało, ale musi być dobrze kontrolowany i w żadnym wypadku nie może zalewać reszty pasma. No i średnica - wyrazista, pełna, naturalna, raczej na pierwszym planie niż wycofana.

Szukam głośników możliwie uniwersalnych, muzykalnych, w miarę neutralnych, ale z charakterem (suche, szkliste przesadnie liniowe brzmienie odpada).

Przy okazji prośba do użytkowników/testerów Yaqina VK-2100  o krótki, rzetelny opis jego brzmienia oraz o podanie modeli bardziej masowych wzmacniaczy, które brzmią podobnie. To by mi bardzo pomogło zawęzić obszar poszukiwań, a w sieci znalazłem wprawdzie dużo pozytywnych opinii, ale mało konkretów.

Edytowane przez gilden666

Budżet - najlepiej do 2 tys. ale w uzasadnionych przypadkach może być trochę więcej (ale nie dużo więcej niż 3 tys). Ważne jest żeby był jak najlepszy stosunek ceny do jakości, więc jak najbardziej dobre używki mogą być.

Wymiary pokoju: 2,5 na 3 m (głośniki staną na podstawkach na szerszej ścianie w odległości maks. 40 cm od niej (tylna ścianka).

2 godziny temu, gilden666 napisał:

Budżet - najlepiej do 2 tys. ale w uzasadnionych przypadkach może być trochę więcej (ale nie dużo więcej niż 3 tys). Ważne jest żeby był jak najlepszy stosunek ceny do jakości, więc jak najbardziej dobre używki mogą być.

Wymiary pokoju: 2,5 na 3 m (głośniki staną na podstawkach na szerszej ścianie w odległości maks. 40 cm od niej (tylna ścianka).

Tylko i wyłącznie używki? 

3 godziny temu, S4Home napisał:

Tylko i wyłącznie używki? 

Nie, nie tylko. W przypadku używek muszę mieć pewność, że to dokładnie to czego szukam albo dogadać się ze sprzedającym co do ewentualnego zwrotu.

17 minut temu, gilden666 napisał:

Nie, nie tylko. W przypadku używek muszę mieć pewność, że to dokładnie to czego szukam albo dogadać się ze sprzedającym co do ewentualnego zwrotu.

Jak bym sprzedawał używane kolumny to bym na pewno nie poszedł na zwrot. Za duże ryzyko zniszczenia. 

Jeśli chodzi o szum to może to być kwestia lamp ale to się okaże podczas ekspertyzy. Jeśli chodzi o kolumny to nieco ponad budżet są Heco Aurora 700, które świetnie zgrywają  się s tym wzmacniaczem. Tannoy Mercury 7.4 także powinny przypaść Ci do gustu. Jeśli masz do nas niedaleko to zapraszamy na odsłuch lub dogadanie szczegółów odnośnie wypożyczenia.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na ten moment zdecydowanie bardziej bym się jednak skłaniał ku monitorom, nie tylko ze względu na rozmiar pokoju. Czy Tannoy Mercury 7.2 to podstawkowy odpowiednik czwórki, czy to tylko zbieżność nazw? A tak w ogóle to ten Yaqin jest bardziej ciemny czy w miarę neutralny (bo jasny to raczej nie)? W połączeniu z Diamondami 8.1 brzmienie jest trochę zbyt miękkie do metalu. Nie męczy, ale jednak trochę pazura i potęgi by się przydało. W jednej z recenzji czytałem, że Dynaudio Emit 20 dobrze sobie radzi nawet z dość skomplikowanym ostrzejszym graniem, ale całkiem dobrze też z muzyką poważną i w ogóle prawie ze wszystkim. Pytanie tylko czy także w połączeniu z tym konkretnym wzmacniaczem. Skoro Diamondy są za miękkie, to pewnie nie ma większego sensu sprawdzać monitorów marki Chario. Ktoś gdzieś pisał, że metal na tym Yaqinie całkiem dobrze brzmi na Elacach. Nie wiem też, czy generalnie powinienem się wystrzegać metalu czy wręcz przeciwnie, papier itp. z założenia będzie w moim przypadku dawał zbyt miękkie, nieco ospałe brzmienie(?)

• 2 tygodnie później...

Poczytałem sobie trochę o tych Tannoyach 7.2 i choć początkowo odrzucałem tę markę i ten model, szukając czegoś bardziej, że tak powiem, niszowego to muszę przyznać, że na papierze wyglądają bardzo obiecująco. Są w miarę neutralne, więc do klasyki powinny się nadawać, basu też ponoć mają na tyle dużo, że do małego pokoju więcej nie trzeba (ok. 8m2, tyle że dość wysokiego bo 2,5 m z haczykiem). Recenzenci zgodnie twierdzą, że 7.2 są lepsze od wcześniejszych wersji, a stosunek jakości do ceny jest zdecydowanie ponadprzeciętny. Te dynki o których myślałem mają chyba jednak za małą skuteczność, a te tannoye zagrają ponoć prawie ze wszystkim.

Czy ktoś może porównywał te tannoye 7.2 z Castle Knight 2? Wiem, że knighty są mniej neutralne, ciemniejsze i chyba spokojniejsze - za to poteżniejsze, choćby ze względu na większe gabaryty i dobrze radzą sobie przy cichym słuchaniu. Mimo to według rankingu, który wrzucił naczesany (dzięki!) też dostały literkę U.

W dniu 10.02.2020 o 17:13, gilden666 napisał:

Poczytałem sobie trochę o tych Tannoyach 7.2 i choć początkowo odrzucałem tę markę i ten model, szukając czegoś bardziej, że tak powiem, niszowego to muszę przyznać, że na papierze wyglądają bardzo obiecująco. Są w miarę neutralne, więc do klasyki powinny się nadawać, basu też ponoć mają na tyle dużo, że do małego pokoju więcej nie trzeba (ok. 8m2, tyle że dość wysokiego bo 2,5 m z haczykiem). Recenzenci zgodnie twierdzą, że 7.2 są lepsze od wcześniejszych wersji, a stosunek jakości do ceny jest zdecydowanie ponadprzeciętny. Te dynki o których myślałem mają chyba jednak za małą skuteczność, a te tannoye zagrają ponoć prawie ze wszystkim.

Czy ktoś może porównywał te tannoye 7.2 z Castle Knight 2? Wiem, że knighty są mniej neutralne, ciemniejsze i chyba spokojniejsze - za to poteżniejsze, choćby ze względu na większe gabaryty i dobrze radzą sobie przy cichym słuchaniu. Mimo to według rankingu, który wrzucił naczesany (dzięki!) też dostały literkę U.

Nie patrz na parametry ponieważ one nie grają i można w ten sposób odrzucić wiele ciekawych propozycji. Audiosymtom to brzmienie jaśniejsze od Focal Chora czy Klipsch i na pewno trzeba lubić ostre brzmienie. 
8m2 to na prawdę niedużo i myślę, że w takim pomieszczeniu wchodzą w grę jedynie monitory typu Heco Aurora 300 czy Monitor Audio Bronze 2. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 10.02.2020 o 18:29, tadeo napisał:

Może te podstawkowe od Audiosymptom ? W budżecie się mieszczą ,wypożyczyć można .

Ale jakie "te", skoro pierwszy raz się pojawiają w tym wątku? Gdyby dało się je wypożyczyć do domu (jestem z Warszawy), to mógłbym je rozważyć, ale przyznam szczerze, że nie znam marki, a jedna recenzja to trochę mało.

Jest kilka na OLX:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo chyba już zbyt duże w tym metrażu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 godzin temu, Q21 napisał:

Audiosymtom to brzmienie jaśniejsze od Focal Chora czy Klipsch i na pewno trzeba lubić ostre brzmienie. 
8m2 to na prawdę niedużo i myślę, że w takim pomieszczeniu wchodzą w grę jedynie monitory typu Heco Aurora 300 czy Monitor Audio Bronze 2. 

Nie jestem fanem bardzo jasnego brzmienia. Najbardziej zależy mi na średnicy a bas lubię dobrze kontrolowany i taki, który jej nie szkodzi. Jeśli chodzi o wielkość pomieszczenia, to po dokładniejszych pomiarach wyszło 3,5 m (ściana na której będą stały głośniki) na 3 m i ponad 2,5 wysokości. Pokój ma grube firanki i zasłonki, dywan + dość miękki panele, lekkie półki z wieloma książkami, więc wytłumiony jest dość przyzwoite jak na tego typu warunki.

Prosiłbym o rozwinięcie tezy, że tylko głośniki typu Heco 300 czy MA Bronze 2 wchodziłyby w grę, a Castle Knight 2 ew.1 czy Tannoye 7.2 ew. 7.1 już nie. Czy chodzi o to, że nie byłoby za dużo basu? Myślałem o czym z choć trochę większymi przetwornikami niskośredniotonowymi, choć się przy tym nie upieram. No i skuteczność też chętnie widziałbym lepszą niż 86dB.

Głośniki nie mają służyć do głośnego słuchania, nawet metalu, więc jeśli jakiś model gra dobrze dopiero przy dużych głośnościach to odpada. Ważne jest, żeby grały z odpowiednią dynamiką, basem itp. bez regulacji tonów, equalizerów itp.

Punktem odniesienia są Diamondy 8.1 i te w zestawieniu z Yaqinem mają zdecydowanie za mało basu zwłaszcza średniego. No i średnica też powinna być zdecydowanie bardziej wyrazista, wokale bardziej bezpośrednie, pełniejsze. Do tego więcej energii, żywiołowości i naturalności. Żeby brzmienie nie było męczące (żadnego szkła czy suchości wysokich tonów), ale nie może też być ugrzecznione. "Lampowość" wystarczy od Yaqina - chyba nie jest dobrym pomysłem dalsze ocieplanie dźwięku (przy założeniu że to ciepły wzmaniacz, bo tego pewien nie jestem). Żadne najszlachetniejsze nawet "ciepłe kluchy" nie wchodzą w grę - chciałbym żeby cały zestaw zagrał z charakterem, ale też żeby zbyt drastycznie nie odszedł od neutralności, a już z pewnością nie w jasną stronę mocy.

32 minuty temu, audioburak napisał:

chyba już zbyt duże w tym metrażu:

Ukryta Zawartość

Metrażu trochę nie doszacowałem - to bardziej 3,5 na 3 m (i ponad 2,5 m w górę) a nawet jeszcze trochę więcej jeśli doliczymy wnękę okienną, która liczy 1,5 m szerokości i 0,5 głębokości i blisko 2,5 wysokości.

Żoliborz, Mokotów jak najbardziej. Nowy Dwór Mazowiecki - już nie, bo nie jestem zmotoryzowany. No i to DIY, więc musiałbym wynegocjować możliwość zwrotu, gdyby się nie sprawdziły. Odbiór tylko osobisty, więc ewentualny zwrot również.

Ukryta Zawartość

Co do skuteczności to za bardzo bym się nie przywiązywał, bo już Oberony:

Ukryta Zawartość

wykazują w pomiarach 86,5 dB co jest dobrym wynikiem a poza tym niemal wzorowa

równowaga tonalna, co jest bardzo rzadkie; szczególnie w małych, zwykle "dopompowanych"

konstrukcjach podstawkowych na 5" wooferze. A minimum też powyżej 4 Ohm ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dostałem informację, że jutro wzmacniacz powinien już do mnie wrócić, więc trochę intensywnie pogra na diamondach i jeśli wszystko będzie OK, to zacznę już na poważnie rozglądać się za nowymi głośnikami.

W związku z tym ponawiam prośbę o pomoc w ustaleniu rzeczywistego charakteru brzmienia hybrydowego Yaqina VK-2100. Gdybym miał jasność w tej kwestii, mógłbym od razu odrzucić te modele monitorów, które nie miałyby prawa zagrać zgodnie z moimi oczekiwaniami.

Połączenie Yaqin + diamondy 8.1 to dźwięk trochę zbyt miękki, za mało energetyczny, bez - za przeproszeniem - "pier*dolnięcia", z niedoborami w basie (zwłaszcza tym średnim, bo ten najniższy czasem nawet ujdzie w tłoku) i ze zbyt szczupłą średnicą, a i góry mogłoby być więcej. Intuicja podpowiada mi, żeby nie iść w stronę ciepłych i zbyt kulturalnych konstrukcji. Dobrze kombinuję?

• 2 tygodnie później...
W dniu 20.02.2020 o 18:47, Pi Es napisał:

Polecam Monitor Audio Bronze 5. Posiadam od 3 lat razem z yaqinem 2100.

Witam serdecznie posiadacza Yaqina! Mam nadzieję, że szczęśliwego. Która to wersja (z loudnessem, z oznaczeniami AUX1-4, czy ta "środkowa"?). Te Bronzy 5 to podłogówki, a ja jednak pozostanę przy monitorach. Jak opisałby Pan brzmienie tego zestawu w całości? Do jakiej muzyki go Pan używa?

Edytowane przez gilden666