Skocz do zawartości
IGNORED

Advance Paris x-i1000 + Focal Aria 948

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Koleżankom i Kolegom,

Nadchodzi wiekopomna chwila zakupu poważniejszego sprzętu.

Chciałbym, żeby to było coś mocniejszego i wymyśliłem sobie zestaw jak w tytule.

Przede wszystkim chciałbym Was zapytać o opinię dotyczącą powyższego. Pomieszczenie ok. 40m2, muzyka od Gorgoroth / Morbid Angel do Depeche Mode / Phil Collins.

Po drugie będę wdzięczny za wszelkie sugestie zestawów w zakresie 25 - 30kPLN. Nie upieram się przy wzmacniaczu zintegrowanym, może być preamp + końcówka, ale mam jeden warunek, a właściwie dwa - musi toto mieć wskaźniki wychyłowe (takie zboczenie :-)) i musi trząść murami ?

Dziękuję i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/148918-advance-paris-x-i1000-focal-aria-948/
  • 1 miesiąc później...

Drogi Tino.

Od niedawna zacząłem bawić się w stereo i mocno testuje różne zestawienia sprzętu. Mogę podpowiedzieć że każdy sprzęt ma swój kolor A po podłączeniu do innego nabiera odcieni przeróżnych. Przez czysty przypadek kupiłem MARANTZA AV7005 +MM7055 i do tego kolumny FOCAL ARIA 948. Cos mi nie grało z tymi kolumnami opinie różne z reguły negatywne, bo walą basem bo za drogie itd.  itp. I Dostałem cynk od kolegi że te kolumny są ekstra, tylko potrzebują KONKRETNIEJ ELEKTROWNI!!! I podpiołem  AUDIO GD MASTER 10 +bluesound 2i jako źródło. Ten zestaw nie ma "wycieraczek" ale rozwala system, ściany burzy , luzuje zbrojenie w stropach A jak potrzeba to dźwięk jest klarowny jak woda źródlana. A i jeszcze kable- temat rzeka. Jak jest gowniana wzmak i kolumny które nie pasują to te kable nic nie zmienią, szkoda kasy.

Jeszcze jedno sprawa na temat ARII 948 są trudne do wysterowania bo impedancja schodzi do 2,5 oma a na tablicy FOCAL pisze 8 -To jest lipa.

Jak będziesz chciał to naprawdę mogę ci sporo podpowiedzieć co do tych kolumn bo są mega fajne i super grają. Tylko napęd,napęd i Jeszcze raz napęd.

Cześć,
Wskaźniki wychyłowe od dawna mi się podobały ale ilekroć bym nie rozmawiał z konstruktorami to za każdym razem słyszę, że ich implementacja jest bardzo trudna. Oczywiście samo zastosowanie nie stanowi problemu ale w wielu przypadkach ma to negatywny wpływ na brzmienie. Wracając do tematu, zestaw Advance x i1000 + Focal Aria 948 to dobre rozwiązanie. Mamy dynamiczne brzmienie z wyrównaną średnicą, która jest na linii kolumn.
Jeśli chciałbyś uzyskać nieco cieplejsze brzmienie nie tracąc dynamiki to polecam zwrócić uwagę na Bladelius Brage( niestety brak wycieraczek)w połączeniu z Kef r900. Alternatywą dla Bladelius może być polski wzmacniacz tranzystorowy Haiku Audio Sol IV ale w tym przypadku lepiej zwrócić uwagę na cieplej brzmiące kolumny takie jak Pylon Audio Diamond 30 czy słowackie  Adam Vox Zefat.

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny lub wypożyczenia sprzętu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 5.02.2020 o 16:22, Tino Zubek napisał:

Dzień dobry Koleżankom i Kolegom,

Nadchodzi wiekopomna chwila zakupu poważniejszego sprzętu.

Chciałbym, żeby to było coś mocniejszego i wymyśliłem sobie zestaw jak w tytule.

Przede wszystkim chciałbym Was zapytać o opinię dotyczącą powyższego. Pomieszczenie ok. 40m2, muzyka od Gorgoroth / Morbid Angel do Depeche Mode / Phil Collins.

Po drugie będę wdzięczny za wszelkie sugestie zestawów w zakresie 25 - 30kPLN. Nie upieram się przy wzmacniaczu zintegrowanym, może być preamp + końcówka, ale mam jeden warunek, a właściwie dwa - musi toto mieć wskaźniki wychyłowe (takie zboczenie :-)) i musi trząść murami ?

Dziękuję i pozdrawiam

@weglik dobrze piszę ?
Dorzucam do tematu Moon 340i. W tym połączeniu również Aria powala na kolana! Połączenie jedno a lepszych, ale żeby nie było Arie Ariami, ale mamy jeszcze inne cudeńka np: Opera Quinta ? 

Do Q21

zaproponowaliscie BLADELIUSA czy ten wzmak nie jest za słaby (45wat na kanal) do uciągniecia kefr900  a już o ARIA 948 nie wspomnę, chodzi mi o to że kolumna z dużą średnica niskotonowych przewodników potrzebuje "momentu obrotowego"?

A i jeszcze jedno.

TINO zwróć uwagę na rozstawienie u siebie w domu tych kolumn. Bo jak będą stały przy samej ścianie A nie daj Boże w rogu to katastrofa przy wzmaku o ciepłym brzmieniu. Przy takim budżecie idź w kolumny (ARIA 926) do 10000zl wzmak za 10000zl(ROKSAN K3 + źródło bluesound 2i- APLIKACJA JEST SUPER.) będzie super  kable to za 1000zl to świat i ludzie. A POZOSTALA KASA W POPRAWE AKUSTYKI .

Ja postawiłem na jednej ze ścian materac z łóżka (Tak dla testu, piłem z kolegą sok z gumi jagód?) i mi KOPARA opadła jak zmieniłem akustyke.

Do porządnych kolumn potrzebna jest moc chociaż 120wat w 8omah. A najlepiej 200wat. 

Jest to wzmacniacz pracujący w klasie A i jest bardzo wydajny. Podłączaliśmy do niego nawet Harbeth 40.2 czy Sonus Faber Olympica i nie było problemu z napedzeniem. Także nie zawsze musimy mieć wzmacniacz w klasie D, który będzie generował 500W mocy, wystarczy dobra konstrukcja w klasie A.

Bluesound będzie dużym ograniczeniem i tutaj zdecydowanie postawiłbym na coś lepszego.

Osoba zakładająca temat miała jeszcze warunek, a mianowicie wycieraczki, a Roksan k3 jak i Moon ich nie posiadają. Bladelius również ale o tym wspomniałem już wcześniej.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wycieraczki to jedno, a dźwięk to drugie. Żeby to sensownie połączyć to kupujesz Luxmana albo Maca ?

ale w tej sytuacji, do takich głośników jak ARIA 948, to trzeba prawdziwego samca a nie LPG ?

Hmmm. MAC i wszystko jasne taki model ma9000 + źródło MACa słyszałem co wycisną z takich budżetowych kolumn jak SOUNDECKO ALPHA 2 to mi koparka i opadła.

W dniu 23.03.2020 o 20:27, Q21 napisał:

Jest to wzmacniacz pracujący w klasie A i jest bardzo wydajny. Podłączaliśmy do niego nawet Harbeth 40.2 czy Sonus Faber Olympica i nie było problemu z napedzeniem. Także nie zawsze musimy mieć wzmacniacz w klasie D, który będzie generował 500W mocy, wystarczy dobra konstrukcja w klasie A.

Bluesound będzie dużym ograniczeniem i tutaj zdecydowanie postawiłbym na coś lepszego.

Osoba zakładająca temat miała jeszcze warunek, a mianowicie wycieraczki, a Roksan k3 jak i Moon ich nie posiadają. Bladelius również ale o tym wspomniałem już wcześniej.

Nie próbuje podważać waszej wiedzy bo moja jest znikoma oparta na niewielkim doświadczeńiu. Ale tych SF OLIMPICA to bym posłuchał  i super wygląd.

A proszę możecie podpowiedzieć, które jeszcze wzmaki potrafią ogarnąć impedancje spadające do 2ohm.