Skocz do zawartości
IGNORED

onkyo TX8050 jakie kolumny podstawkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

na początku chciałem się przywitac gdyż jestem nowozarejestrowanym użytkownikiem.

Zostałem posiadaczem Onkyo Tx8050 - jakie kolumny podstawkowe nadawałyby się do tego amplitunera. Pokój ma 3 na 5 metrów ale kolumny stałyby na krótszej scianie więc do odsłuchu miałyby około 2,5 metra . Kolumny do kwoty około 1200 zł .

Szkoda, że nie podałeś Twoich preferencji brzmieniowych. Na pewno bardzo dobrym uzupełnieniem Twojego amplitunera będzie Heco Aurora 300. To dobre, uniwersalne kolumny, które sprawdzą się w szerokim zakresie gatunków muzycznych. Podobnie można ocenić Wharfedale Diamond 11.2. To także spójne, plastyczne i dobrze dociążone granie. Jeśli szukasz natomiast więcej swobody, analityczności, spójrz na Polk Audio S20E oraz Monitor Audio Bronze 2.

Zapraszam na odsłuchy, pisz w sprawie wycen.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W używanych wybór nieduży, a ceny choćby Tannoy M2 czy 2,5 przesadzone.

Można się rozejrzeć w nowych, więc od Koda EX569T przez Pylon Pearl Monitor,

Jamo Studio 803, Heco Aurora po nieco poza budżetem Elac Debut B5.2 lub 6.2.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Postaw na kolumny o wysokiej skuteczności - na nic audiofilskie brzmienie, jeśli amplituner tego nie pociągnie lub będziesz musiał słuchać bardzo glośno, żeby to miało wszystko sens

https://sklep.rms.pl/klipsch-reference-base-r-51m-r51m-kolumny-podstawkowe-2-szt

https://sklep.rms.pl/heco-victa-prime-302-kolumny-podstawkowe-2szt

https://sklep.rms.pl/monitor-audio-bronze-1-kolumny-podstawkowe-surround-2-szt

https://sklep.rms.pl/fyne-audio-f301-f-301-kolumny-podstawkowe-2-szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Z naszej oferty posłuchaj kolumn Idiana Line modelu Tesi 261. Z Onkyo zagrają na pewno dobrze. Miłe dla ucha, niemęczące brzmienie z całkiem niezłą głębią jak na taką półkę cenową. Warto też odsłuchać troszkę droższych kolumn Elac Debut B6.2. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 11.03.2020 o 16:51, wizygot napisał:

Witam.

na początku chciałem się przywitac gdyż jestem nowozarejestrowanym użytkownikiem.

Zostałem posiadaczem Onkyo Tx8050 - jakie kolumny podstawkowe nadawałyby się do tego amplitunera. Pokój ma 3 na 5 metrów ale kolumny stałyby na krótszej scianie więc do odsłuchu miałyby około 2,5 metra . Kolumny do kwoty około 1200 zł .

Aurora 300 sprawdzona pod tym Onkyo, koniecznie posłuchaj ? 

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Część przejrzę tylko w necie parę pewnie uda się odsłuchać , pytanie mam też odnośnie używanych kolega kolegi chce tanio sprzedać KEF IQ 3 w dobrym stanie czy te kolumny w tej konfiguracji będą grać porównywalnie z tymi które zostały już wymienione?

Nowe Kef Q350 kosztują 2,5 tys, tyle by właśnie kosztowały iQ3 dzisiaj gdyby były produkowane. Więc to trochę lepszej klasy kolumny od nowych obecnie za 1200zł. Na pewno szczegółowością będą górowały nad nimi wszystkimi. Basowo to też mocne kolumny, w odróżnieniu do podłogowych Kefów iQ. Jedyne co - nie są to kolumny grające ciepło, subtelnie, jeśli takie lubisz to polecam jednak te stare niby zbyt drogie (a może kiedyś były za tanie ?) Tannoy M2.5, w odróżnieniu od kolegi, który uważa że Pylony grają od nich lepiej (ja nie) :)  

W dniu 12.03.2020 o 08:56, audioburak napisał:

W używanych wybór nieduży, a ceny choćby Tannoy M2 czy 2,5 przesadzone.

Można się rozejrzeć w nowych, więc od Koda EX569T przez Pylon Pearl Monitor,

Polecam IQ3 posłuchać dłużej; mogą się okazać mało relaksacyjne ? 

Ale skoro są miłośnicy Klipscha i starego, dobrego Paradigma ... też mogą się podobać.

Można zanim co, poczytać Pacułę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Miałem to Onkyo lata temu, aktualnie użytkuje go siostra i po testowaniu z kilkoma nowymi regałówkami w okolicy 1 Kpln ostatecznie zostały Jamo S803. 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.