Skocz do zawartości
IGNORED

Wtyki do "LEGENDARY BELKIN SYNAPSE PLATINIUM" (cyfrowy)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

"Odkopałem" ostatnio gdzieś w zasobach dwa kabelki, bardzo swego czasu uznane - cyfrowe (coax) Belkin Synapse Platinum (1,8m).

Podłączyłem do aktualnego set'u i słucham... Gra (jako cyfrowy coax) bardzo fajnie! Zwłaszcza, jeżeli chodzi o wysokie tony i średnicę. Z basem nieco gorzej - lekko zaokrąglony.

Pomyślałem, że to może być wina wtyków. Zamierzam ten kabel "zmasakrować" i wywalić standardowe wtyki.

Jakie wtyki mu założyć? Testowaliście coś? Na srebrze, czy może miedź złocona?
Wydaje mi się, że po wymianie wtyków bas wróci i to będzie cyfrowy ideał...
Na dziś góra lepsza od mojego Neotecha.

Pozdrawiam,

Lete

Godzinę temu, McGyver napisał:

Wtyki do kabla SPDIF powinny mieć impedancję falową 75 omów. Ten warunek spełniają np. takie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyglądają nieźle. No i jedne z tańszych WBT, jak się okazuje. Zastanawiam się tylko, czy do kabla Belkin to nie jest lekki przerost formy... Ale swoją drogą, skoro ten kabel naprawdę gra na zwykłych wtykach z "chyba" mosiądzu? Może warto...

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, lete napisał:

Zastanawiam się tylko, czy do kabla Belkin to nie jest lekki przerost formy..

Na tych też zagra. I cena o wiele bardziej przyjazna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wiecie może, czy warto "ciąć" tego Belkina (mam dwa w oryginalnym stanie zachowania), tj. czy po wymianie wtyków jest szansa na dalszą poprawę brzmienia? Taki kabelek w oryginale sprzedawał się po ok. 300 zł, jak widzę. Może nie warto go przerabiać (ciąć "klasyka"), a po prostu kupić już coś gotowego np. do 500 zł z rynku wtórnego...

@McGyver @piotrek7

5 minut temu, lete napisał:

A wiecie może, czy warto "ciąć" tego Belkina (mam dwa w oryginalnym stanie zachowania), tj. czy po wymianie wtyków jest szansa na dalszą poprawę brzmienia? Taki kabelek w oryginale sprzedawał się po ok. 300 zł, jak widzę. Może nie warto go przerabiać (ciąć "klasyka"), a po prostu kupić już coś gotowego np. do 500 zł z rynku wtórnego...

@McGyver @piotrek7

Miałem tego Belkina na wtykach Neutrik ( nie wiem czy dedykowanych do coax).Porównywałem go w swoim systemie z VDH The First (z wtykami porcelnowymi) .Belkin miał więcej góry,teraz żałuję,że się go pozbyłem.Jeśli potniesz swego i będziesz sprzedawał zbędny kabel,daj znać.

22 minuty temu, bemol napisał:

Miałem tego Belkina na wtykach Neutrik ( nie wiem czy dedykowanych do coax).Porównywałem go w swoim systemie z VDH The First (z wtykami porcelnowymi) .Belkin miał więcej góry,teraz żałuję,że się go pozbyłem.Jeśli potniesz swego i będziesz sprzedawał zbędny kabel,daj znać.

Ja zauważyłem, że Belkin, nawet na wtykach oryginalnych, ma nie tylko dobrą, gładką górę, ale - co dla mnie ważniejsze - bardzo dobrze (w zastosowaniu, jako cyfrowy coax) pokazuje plany muzyczne wgłąb sceny. Wydaje mi się, że gra wyraźnie lepiej od mojego Neotech NEI-3003III , którego mam teraz.

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

Na tych też zagra. I cena o wiele bardziej przyjazna

Ukryta Zawartość

Problem polega na tym że nie da się zastosować tych wtyków do Belkina, bo Belkin jest za gruby (9mm) a te wtyki akceptują kabel o max grubosci 7,5mm.

BTW, tutaj taniej: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to moje "chciejstwo", ale zauważyłem, że Belkin - nawet w standardowej konfekcji - ogranicza też sybilanty. Wokale stają się łagodniejsze, gładsze i bardziej rozdzielcze. Ale to może bardziej "wina" kiepskich wtyków i kiedy założę coś lepszego, to sybilanty "wyjdą" na pierwszy plan (i dźwięk się pewnie trochę rozjaśni).

17 minut temu, lete napisał:

sybilanty "wyjdą" na pierwszy plan

A tak to ja bym nie chciał. Sybilanty nie mają być na pierwszym planie, jeno tam gdzie trza ?

18 godzin temu, lete napisał:

czy do kabla Belkin to nie jest lekki przerost formy...

Te wtyki też mają impedancję falową 75 omów, a są znacznie tańsze od WBT: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, McGyver napisał:

Te wtyki też mają impedancję falową 75 omów, a są znacznie tańsze od WBT: 

Ukryta Zawartość

Monacor to w sumie niezła firma, ale i tu akceptowany kabel ma małą średnicę. Zastanawiam się, po co tylu producentów robi wtyki na takie kable, skoro większość sensownych przewodów na rynku i tak ma od 8 mm wzwyż...

Zauważyłem też, że sybilanty można nieco zredukować dalszą zabawą kondensatorami we wzmaku. Teraz poluję jeszcze na dwa Black Gate 47uF 25V - to będzie odpowiednie towarzystwo w sygnale po Audynie True Copper.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lete
2 minuty temu, lete napisał:

Zastanawiam się, po co tylu producentów robi wtyki na takie kable, skoro większość sensownych przewodów na rynku i tak ma od 8 mm wzwyż...

A po to żeby wtyki akceptujące kable o średnicy 10mm i więcej były idiotycznie drogie ?

12 godzin temu, McGyver napisał:

A po to żeby wtyki akceptujące kable o średnicy 10mm i więcej były idiotycznie drogie ?

W sumie zrobiłem najprościej, czyli oryginalny kilkunastoletni już kabel przeciąłem - uzyskując odcinek 1 m.
Delikatnie i dokładnie oczyściłem dotychczasowe wtyki (są przecież całkiem solidne). Pozbyłem się starej cyny, wywaliłem te "gluty" z tworzywa sztucznego i "dziewicze" wtyki przygotowałem do zakonfekcjonowania.
Kabel ładnie przygotowałem (końcówki), dolutowałem oplot na masę, i wiązkę do pin'u przewodzącego - wszystko cyną Mundorfa z dodatkiem srebra i złota.

Kabel wygląda, jak oryginał, tylko ma moim zdaniem bardziej sensowną długość 1m.

A co najważniejsze, gra jeszcze lepiej! ?

Delikatnie, rozdzielczo, z doskonałą sceną i wokalami, które mają naprawdę dobrą artykulację (sybilantów praktycznie już nie ma w miejscach niepożądanych).

UWAGA:

Kabel był produkowany KILKANAŚCIE LAT TEMU, a już wtedy wykorzystano w nim miedź OCC o czystości 6N, jak się okazuje! ?
Belkin o całe lata wyprzedził Furutech'a, Neotech'a i wielu innych w tym temacie.

Kabelek jako cyfrowy, po odświeżeniu i o długości 1m jest wg mnie PERFEKCYJNY ? Zdecydowanie gra lepiej, aniżeli ten oryginalny Belkin 1,8m, który raz, że jest za długi, a dwa - ma kiepską konfekcję (m.in. zła cyna). Dodatkowo po latach był już trochę utleniony na końcówkach. Warto go przerobić, jeżeli ma się trochę doświadczenia z konfekcjonowaniem RCA.

Dla mnie to świetny kabel! Wtyków już nie szukam ? Oryginalne są naprawdę dobre, jeżeli odpowiednio się to polutuje.

Edytowane przez lete

A tak wygląda oryginalna konfekcja Belkina (z tzw. plastikowym "glutem", którego warto się pozbyć).

Drugie zdjęcie to już moja konfekcja, po ładnym oczyszczeniu wtyków ze starej cyny (użyłem następnie cyny Mundorfa z dodatkiem srebra i złota).

Trzecie zdjęcie to już wygląd po robocie (kabel 1m) i dodatkowy odcinek ok. 80 cm, który można wykorzystać do zrobienia drugiego interkonektu.
Ale tak, jak pisałem - oryginalne wtyki są w sumie bardzo dobre i po "odświeżeniu" konfekcji nie ma sensu ich wymieniać - zwłaszcza, że cały kabel wg producenta trzyma te 73ohm.

Ukryta Zawartość

Belkin-konfekcja-poprawiona.jpg

Belkin-1and75.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lete
  • 2 tygodnie później...

Te wtyki KacSa z czystej miedzi, pozłacane, to moje pewne "odkrycie" - są naprawdę rewelacyjne i grają niesamowicie. Dźwięk wypełniony, dokładny, barwny i jednocześnie pozbawiony metalicznej ostrości (analogowy).

Jeżeli zakładacie wtyki na kabel ok. 6mm, to polecam Wam dokładnie te wtyki. To już naprawdę bardzo wysoki poziom, a firma chyba nadal jeszcze nie doceniana, choć zasługuje. Bardzo dobra cena i zgadzam się, to są wtyki zbudowane nie gorzej od WBT - zwróćcie uwagę na styk masowy (w większej części jest z tworzywa, a jedynie dwa "płatki" z czystej miedzi w celu ograniczenia powierzchni kontaktu). Wtyk jest leciutki, a jednocześnie świetnie trzyma się gniazda (precyzyjny mechanizm dokręcenia na złączu).

To idealny wybór do Belkina - mam i powiem, że "tchnął" nowe życie w ten kabel. Nie wiem, co jest hi-end'em, jeżeli chodzi o cyfrowy coax, ale jeżeli miałbym wskazać kabel doskonały, to będzie to Belkin na tych wtykach ?

Ukryta Zawartość

20200405_123905_resize_65.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Jakby ktoś chciał poeksperymentować, to mogę wypożyczyć za kaucją ten kabel, na oryginalnych wtykach. Jeżeli się spodoba, to zwracać nie trzeba ?
Z góry przepraszam za prywatę, ale szkoda, aby tak dobry kabelek się kurzył...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...