Skocz do zawartości
IGNORED

BRYSTON wzmacniacze,preampy

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

zakladam ten temat,aby nie zasmiecac innego.a dyskusja sie rozwija ,wiec zapraszam .......

czy jest krajowy dystrybutor tej marki?czy jesli sie okaze ze jest,to czy ktoras z redakcji zechce przetestowac wzmacniacze,wzglednie preampy tej firmy.

uzywam koncowki mocy tej firmy,250Wna 8 omach,osiaga w pomiarach 303W,

400W na 4omach,osiaga 489W,

pracuje rowniez przy 2 omach

jest to srodkowy model.

https://www.audiostereo.pl/topic/14965-bryston-wzmacniaczepreampy/

lolo -> dobry pomysl. W Artis Audio jest tez formalnie Audio Research jednak...nie ma go. Mozna sprowadzic i kosztuje 122% US Retail ale trzeba byc zdecydowanym na konkretny model. Troche mnie to zdezorientowalo.

Mozna miec 20 lat gwarancji tylko trzeba miec mozliwosc jej realizacji. Wiem ze w przypadku Audio Klanu, HFC, RCM czy Jasika problemow nie ma.

wiesz,w naszym kraju to jest problem z wyegzekwowaniem rocznej gwarancji w niektorych przypadkach,i mam nadzieje,ze nie zajdzie w moim przypadku potrzeba korzystania z tej 20letniej gwarancji.

ale jest to chyba jedyna firma w branzy ktora moze sie czyms takim poszczycic.

Pierwsze o tym słysze. Mam Jadis w domu a nic o tym nie słyszałem :-) Jest jeden rok na całość i 6 m-cy na lampy. W rzeczywistości Jadis kiedyś miał poważne problemy z trafami i z torbami by poszli gdyby dawali lifetime warranty :-) No chyba że na innych rynkach. Np. McIntosh na amerykańskim rynku daje 3 letnią gwarancję - a na polskim 1 rok. Chyba prąd w naszych gniazdkach im szkodzi ;-)

no fakt 100W z lampy,to duzo.

kolega (Darek F),mial 200W koncowki amplifona,kupil je slynny szymon z galkowka,jak uslyszal je na swoich Martinach Loganach,to kopara mu opadla(bylem swiadkiem).

No i dostałem odpowiedź :-)

Dear Sir,

Thank you for your interest in Bryston and it's products. The distributor for Poland follows. If

you request information from them, it shall arrive much faster then from Canada and they will be

able to give you a local dealer.

Sun Audio,

Schneckenburgerstrasse30,

D-8000 Munich 80, GERMANY

E-Mail: [email protected]

Phone: 011-49-8947-9443

Fax: 011-49-8947-3436

I wish you success in your search for Bryston products and if there is anything further questions,

please don't hesitate to get back in touch with me or the German distributor. Thank you again for

your interest in Bryston.

Kindest Regards,

Brian W. Russell

President

Bryston Ltd

Wynika z tego że dystrybutorem na region jest Sun Audio z Niemiec. List mówi też że być może istnieje lokalny dealer, ale informacje jest w stanie podać Sun Audio. Ktoś szprecha po niemiecku?

Tak sie zastanawiam, czy zwiekszanie w nieskonczonosc mocy wzmacniacza nie pogarsza dzwieku. Pewnie zalezy to od topologii, ale spotkalem sie juz ze stwierdzeniami, ze np wiekszy PASS gra gorzej, niz jego slabszy brat.

Moze jakis fachowiec sie wypowie?

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KotFilemon -> nie czuje sie fachowcem ale postaram sie odpowiedziec.Wydaje mi sie, ze nie ma reguly. To zalezy od topologii.

Generalnie wyobraz sobie uklad zbudowany kaskadowo z kolejnych stopni wzmacniajacych.Zalozmy, ze uklad nie posiada globalnego sprzezenia zwrotnego (np. Pass, Halcro itp.). Mozna taki uklad rozpatrywac jak szeregowe polaczenie 'czarnych skrzynek' o danej transmitancji operatorowej. Kazda skrzynka dostaje sygnal na wejsciu, dokonuje jego obrobki i wysyla na wyjscie, ktore jest wejsciem do nastepnej takiej samej. Kazda czarna skrzynka oprocz wzmocnienia sygnalu wprowadza zaklocenia (szumy, zaklocenia od dryftu termicznego, niedokladne sparowanie tranzystorow itd.). Nastepna czarna skrzynka wzmacnia calosc sygnalu wejsciowego (jesli w zaden sposob nie filtruje sie szumow) itd. Prawdopodobnie pomiary przy znamionowej mocy dla X-350.5 i X-1000 pokazalyby, ze X-350.5 wypada lepiej w kategorii %THD ale glowy nie dam.

Pewnym lekarstwem jest stosowanie globalnego (obejmujacego wiecej niz 1 stopien) sprzezenia zwrotnego ale jak sie okazalo glebokie sprzezenie degraduje jakosc dzwieku.

Pozostaja jeszcze inne kwestie. Powiedzmy, ze X-350.5 i X-1000 maja sterowac Grand Slammy - duze natezenie dzwieku pewnie wypadnie w zakresie, w ktorym THD X-1000 jest nizsze niz X-350.5 (pamietajmy ze %THD=f(P) ; P-moc na wyjsciu).

Sprawa nie jest wcale prosta i jednoznaczna.

Mam nadzieje, ze choc troche odpowiedzialem - podejrzewam, ze pare osob uscisli i doda nowe aspekty.

Pozdr.

Aha - no i oczywiscie %THD zalezy od tego jakim sygnalem zaatakujemy koncowke. W Audio mierzy sie przy 1kHZ w funkcji mocy i jesli %THD przekracza 0.5% albo 1% dla tranzystora przyjmuje sie, ze to moc znamionowa wzmacniacza.

Przy testach w Stereophile zaatakowali MC-501 splotem sinusoid 19 i 20 kHz przy ustalonej mocy i dostali ciekawe spektrum (w kazdym razie zawsze byla to jakas odmiana :-))

qb_1->

czyba nie do konca jest tak, ze wzmacniacz mozemy traktowac jako polaczenie czarnych skrzynek, z tego prostego powodu, ze ostatnia z nich (stopien koncowy) pracuje w diametralnie innych warunkach, niz stopien wejsciowy i np sterujacy. Chodzi mi min o to, ze aby uzyskac efekt luku elektrycznego na wyjsciu musisz polaczyc np 10 tranzystorow rownolegle. Niektorzy twierdza, ze to degraduje dzwiek.

pozdr.

KotFilemon -> Zgadza sie - stopien sterujacy pracuje przy sporej impedancji wejsciowej podczas gdy wyjsciowy przy niskiej wyjsciowej.

Co rozumiesz w tym przypadku przez efekt luku elektrycznego?

KotFilemon -> poza tym jesli to jedyna droga do osiagniecia duzej mocy. Zreszta przychodzi mi na mysl pewna firma, ktora we wzmacniaczach sporej mocy stosuje pojedyncze MOSFET'y - chodzi o GamuT'a. Wyniki z lab'a ma b.dore ale nie ma jakosciowego skoku w stosunku do np. Krell'a.

Jesli dobrze pamietam to np. Halcro stosuje baterie tranzystorow w stopniu wyjsciowym (a na dodatek uklad wzmacniacza nie jest symetryczny) i ma jeszcze lepsze wyniki...

qb_1->

GamuT, znam ten przypadek. Konstruktor jest dosyc odosobniony w takim podejsciu, ale byc moze tez ma racje. Nie uwazasz, ze przede wszystkim taka otoczka "pojedynczy element wzmacniajacy jest najlepszy" jest chwytliwa marketingowo?

Halcro najwiekszy power amp ma moc

KotFilemon -> ok. pozostaja nam zatem potwory w stylu FPB 750 MCX (Pmax = 3 kW dla 2 Ohm), Encore (2*2 kW 2 Ohm) , Bryston SB7T, Pass X-1000. Tutaj jest zgoda rownolegle baterie bipolarnych tranzystorow...Krell poprawia sytuacje przez system SPB ale to dosc kosztowny dla uzytkownika trick (wzmak zwieksza prad spoczynkowy adaptujac punkt pracy do klasy A). Na razie alternatywy nie widze.

Porownanie z mniejszymi bracmi tez jest problematyczne z 2 wzgledow:

1. Nadal uzywaja wielu tranzystorow tyle, ze mniej niz ci wieksi;

2. Zmienia sie punkt optymalnej z punktu widzenia %THD mocy.

Mam pomysl - Jasik mial na AS X-250 i X-600. Poprosmy Kisiela zeby wzial oba do porownania. Chlopcy wlacza swojego Neutrika i zestawia nam wykresy %THD(P) dla obu. Mozna podobnie zrobic z FPB300CX i FPB700CX. Do tego odsluch porownawczy duzy vs maly wzmak na latwym i trudnym obciazeniu (np. Krell'e na D25 i na duzych Loganach).

2 rzeczy z wykresow %THD(P) mozna bedzie stwierdzic:

1. minimalna wartosc %THD(P) dla np. X-250 vs X-600.

2. punkt przeciecia charakterystyk dla X-250 vs X-600, ktore wyznacza zakresy 'lepszosci' ktoregos z nich.

3. Subiektywne wrazenia odsluchowe grupy kilku osob.

Moze sie okazac, ze np. jesli chcemy wzmaka do Cremony to X-250 jest lepszy od X-600 a do C-7 lepiej podlaczyc X-600

Mam nadzieje, ze to ma sens...

Takie pomiary i odsluchy bylyby bardzo ciekawe. Jesli znasz redaktorow z Audio to moze da sie to zrobic :-)

Czy oprocz problemow z tranzystorami sa jeszcze inne czynniki, ktore moga wplywac negatywnie? Zasilanie na przyklad?

pozdr.

Sorry Tomek za zasmiecanie Twojego watku :-)

KotFilemon -> niestety nie za bardzo. Z tego co wiem Elberoth pisywal kiedys do Audio. Moze gdyby chcial to szepnalby Kisielowi.

Jesli chodzi o zasilanie to na pewno wplywa.Co najmniej wydajnosc zrodla i jakosc filtrowania...zauwaz, ze przy duzych konstrukcjach zaczyna si oplacac sosowac 2 trafa (FPB 300CX -1 ; FPB 700CX - 2 , podobnie Passy).

Test, o ktorym pisalem pozwolilby stworzyc pewna funkcje korelujaca moc z mierzalnymi charakterystykami dla par koncowek z tej samej rodziny (czyli np. Pass'y, Krell'e , Levinsony, moze Callisto 2100 vs 22000, Bryston 4 vs 7). Oczywiscie im wiecej par tym lepiej dla potrzeb analizy statystycznej. Oczywiscie trzeba byc realista - dostepnosc sprzetu, koszty i czas.Ale pomysl jakis jest - czas zaczac lobbing :-))

Audio to jedyna gazeta w Polsce, ktora moglaby sie podjac - reszta nie robi pomiarow wiec dla mnie nie istnieje (sorry za radykalizm). Sadze, ze numer z takimi testami przeczytalbym z wypiekami na twarzy.

Pozdr.

Właśnie robię wpełni zbalansowany preamp do końcówki Brystona.

Preamp ma być "przezroczysty"...a sam Bryston [według mnie] jest jedną z nie wielu firm które nadal robią solidny sprzęt...od lat.

witam

jestem mozno zainteresowany koncowka mocy brystona

napisalem przed chwila do Bratyslavyu - to sie okazuje najblizszy diler brystona a nie jakis niemiec :)) - mozna slowakowi dac zarobic :)) otoz ceny rewelacyjne - jesli mi sie cos nie pozajaczkowalo z matmy

otoz na przyklad jak nizej

4B-SST 2x300W/8 Ohm, 2x500W/4 Ohm, vstupy RCA, XLR, cena -- 127 990 SKK

wg kursu z dzis

Słowacja korona słowacka 100 SKK 10.55 10.88

a taki preamp

BP-20 vstupy 5xLine, 2xXLR, výstupy 1xXLR, 2xRCA, cena --- 69 990SKK

a na thiele to az strach pisac jaka cena = 2,4 za

CS 2.4 podlahová 33 Hz - 37 kHz za -- 182 000 SKK

macie moze ostatnie polskie ceny na tego BRYSTONA 4b i thiele 2.4 ??? bo cos mi sie zdaje ze te slowackie to niezly damping...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.