Skocz do zawartości
IGNORED

podkładki piankowe, podstawki pod małe monitory

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry, czy ktoś z forumowiczów miał doświadczenie z piankowymi podkładkami pod monitory?

Moje stoją na komodzie która mocno podbarwia dźwięk i ciekaw jestem czy ustawienie na tego typu podstawce byłoby ratunkiem?

Mamy coś w rodzaju samych piankowych niedrogich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
 ale też są o bardziej złożonej budowie i niestety dużo droższe? taka jak w linku..

Ukryta Zawartość

Czy jest sens dopłacać? Ktoś miał styczność? Dodam że moje kolumny to system audio saxo 5 do użytku domowego, nic wielkiego, ale jakieś wymagania żeby grało to prawidłowo jeszcze mam ?  

Dodam że pokój na tyle mały że standy nigdzie się już nie zmieszczą ? 

Pozdrawiam,
Sławo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak komoda podbarwia? Coś wpada w rezonans?  Może warto sprawdzić metodę na przeniesienie częstotliwości w inny zakres, np przez zmianę masy- pod kolumnę dajesz płytę kamienną, ładnie dociętą, przyklejasz skrzynkę kolumny do plyty blutackiem, a pod płytę podklejki z filcu, korka lub pianki?

(Guma raczej odpada- może zostawiać ślady na meblach.)

7 godzin temu, porlick napisał:

Jak komoda podbarwia? Coś wpada w rezonans?  Może warto sprawdzić metodę na przeniesienie częstotliwości w inny zakres, np przez zmianę masy- pod kolumnę dajesz płytę kamienną, ładnie dociętą, przyklejasz skrzynkę kolumny do plyty blutackiem, a pod płytę podklejki z filcu, korka lub pianki?

(Guma raczej odpada- może zostawiać ślady na meblach.)

tak to jest komoda z ikei z dość lekkiego drewna cienkie ścianki działa pewnie tak jak pudło w gitarze akustycznej ? no ja rozumiem że jest opcja płyty kamiennej, tylko jak to się ma do tych "specjalistycznych" podkładek pod monitory studyjne czy one działają tak jak powinny, tj czy hamują przenoszenie wibracji z kolumny na komodę, widzę że to mogą być troszeczkę odmienne dwa mechanizmy ciężki kamienna płyta a miękkie podkładki

3 minuty temu, Svawo napisał:

jest opcja płyty kamiennej, tylko jak to się ma do tych "specjalistycznych"

Po prostu działa skutecznie, w przeciwieństwie do firmowych, których czestą zaletą jest jedynie "bojowy" wygląd.

Masa plyty przenosi częstotliwość drgań w zakres, w ktorym rezonans nie występuje. Po prostu działa bezwładność plyty.

Tylko trzeba płytę przymocować do kolumny. Bluetack sprawdzi się tu bardzo dobrze- trzyma, a po odklejeniu nie zostawi śladu.

W dniu 19.04.2020 o 06:04, Svawo napisał:

Dodam że pokój na tyle mały że standy nigdzie się już nie zmieszczą ? 

Zawsze możesz rozważyć zakup uchwytów ściennych.

19 hours ago, Svawo said:

...widzę że to mogą być troszeczkę odmienne dwa mechanizmy ciężki kamienna płyta a miękkie podkładki

I dobrze. Układ drgający możesz uprościć do działania masy na sprężynie - im więcej masy tym niższa częstotliwość rezonansowa. Również sprężyna ma swoje optimum przenoszenia.

Tak jak Porlick napisał albo dodajesz masę do układu albo dajesz pomiędzy masę a inną masę sprężynę która pozwala pierwszej masie (monitor) drgać i nie przenosić drgań na drugą masę (mebel). Z tym że jako sprężyna najlepiej zastosować odpowiednio dobrany (policzony wzdlędem masy) sylomer, a nie pianki. 

Edytowane przez avilla

Dzięki Panowie za wkład w ten wątek.

Co do Karimaty to myślałem nad tym przez chwile tym bardziej że leży u mnie w pokoju pociąta, ale jedna warstwa wydaje się za mało a dwie wydaje się niezbyt stabilnie.

Płyta kamienna jest twarda i doczytałem się że może szklić górne rejestry.

Podumałem, podumałem i zadzwoniłem do jednego sklepu z zapytaniem o te pady piankowe z pierwszego linka, na to dostałem propozycje zakupu/przetestowania czegoś takiego w wersji mini:

Ukryta Zawartość

Jeżeli zrobi z dźwiękiem to co chce to zostanie. Na razie jestem pełny nadziei ?

Pozdrawiam, 

slawo

Ukryta Zawartość

Takie Isoacoustic Pucs to de facto ladnie „opakowane“ kawalki materialu absorbcyjnego, ktory dostaniesz „za grosze“ (8 sztuk za 16€)

Tutaj wlasnie takie specjalne sylomerowe podkladki absorbcyjne, dopasowane do ciezaru twoich zestawow glosnikowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2469.thumb.png.56c28d5cc7f0c8ad5a4ff7da0173336c.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.04.2020 o 00:51, Svawo napisał:

Płyta kamienna jest twarda i doczytałem się że może szklić górne rejestry.

Poprawiłeś mi humor. Dziękuję.

Lubię czasem poczytać absurdalne dowcipy.

W cenie 390 zł masz IsoAcoustics ISO-130. Mam takie w droższej, aluminiowej wersji, czyli  IsoAcoustics Aperta. Monitory stoją u mnie na sporej komodzie, tylne ścianki 30 cm od ściany. Trochę dźwięk dudnił i zastanawiałem się, jak to rozwiązać. Panele akustyczne nie wchodziły w rachubę - trochę ze względu na WAF, a trochę na fakt, że daleki jestem obecnie od budowania "ołtarza do słuchania muzyki". Sklep, w którym kupowałem monitory, zawsze podczas odsłuchu stawiał je na IsoAcoustics Aperta i polecał także ich zakup. I kiedy TopHifi obniżyło cenę na 749 zł zamówiłem je, żeby sprawdzić ich działanie. I jak je wstawiłem pod głośniki, tak ich już nie ruszyłem - zniknęły dudnienia i już nie kombinuję, tylko słucham muzyki. Do tego elegancko wyglądają. Kupiłem Aperty ze względu na to, że wykonane są z aluminium, a to dlatego, że moje Xaviany są wykonane ze szlachetnych materiałów (nie ma w nich ani grama plastiku, tylko fornir i metal, nawet tunel basreflex jest aluminiowy) i nie chciałem plastików. W innym razie kupiłbym IsoAcoustics ISO-130 bo działanie mają identyczne, a są o połowę tańsze. Ja nie "słucham kabelków" i daleki jestem od wydawania na nie pieniędzy, ale te IsoAcoustics oparte są prawach fizyki i działają. Według mnie warte są wydanych na nie pieniędzy. Nawet na filmikach YT słychać różnicę.

IMG_20200213_184925713p.jpg

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

iso puck mini zostaje ma przyssawki więc wszystko jest stabilne i redukuje podbarwienia, ogarnąłem jednak że najwięcej podbarwień mam z bass refleksu i na razie po wepchnięciu doń skarpetek damskich (coś ala rajstopy) pomogło, pomyślałbym nad kolumnami zamkniętymi np tablette 10 ale to trochę już za duży wydatek ;))