Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze z lat 80tych

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Bumpalump napisał:

K2, wtedy to byl 5 letni wzmacniacz, chwila po uplywie gwarancji zaczal sprawiac problemy, kondensatorki samhwa wszystkie suche

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakby tak było to ten KA1 musiałby już dawno nie grać, akurat znam człowieka który używa go i nie sprawiał żadnych problemów, jak na budżetówkę gra dobrze.

Ukryta Zawartość

Ten Roksan był testowany kiedyś w Oazie Dźwięku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, zeta-j napisał:

Jakby tak było to ten KA1 musiałby już dawno nie grać, akurat znam człowieka który używa go i nie sprawiał żadnych problemów, jak na budżetówkę gra dobrze.

Wszystko zalezy jak sprzet jest uzytkowany. Mialem Yamahe as 700, nowa kupiona w 2009. Gralem kilka dobrych lat I nawet dlugo po gwarancji nie Mialem z nia problemow. Nawet potencjometr nie trzeszczal. Mialem primare i21 kupiony uzywka. Gralem nim bez problemu, zadnego. Tyle ze ja nie gram na maxa volume, nie przegrzewam I nie katuje sprzetu. Wtedy to I budzetowka dlugo pogra

17 minut temu, Audio.Japan napisał:

Wszystko zalezy jak sprzet jest uzytkowany. Mialem Yamahe as 700, nowa kupiona w 2009. Gralem kilka dobrych lat I nawet dlugo po gwarancji nie Mialem z nia problemow. Nawet potencjometr nie trzeszczal. Mialem primare i21 kupiony uzywka. Gralem nim bez problemu, zadnego. Tyle ze ja nie gram na maxa volume, nie przegrzewam I nie katuje sprzetu. Wtedy to I budzetowka dlugo pogra

Moim zdaniem te nowe niskobudżetowe wzmacniacze nie radzą sobie za dobrze z kolumnami, wiele nowych kolumn ma chwilowe niskie spadki impedancji, niedawno był temat o tym jak ktoś podłączył do małego nad c326 duże kolumny heco z dwoma basowcami w kolumnie bo  jakiś sklep mu powiedział, że to dobre połączenie :-) przecież ten wmacniacz się zagotuje, sam niedawno zmieniłem kolumny mam wiekowego jvc ax1100 i obecnie monitory mają przyjazny 7ohm min spadek, widać znaczną różnicę w mniejszym grzaniu się wzmacniacza, wcześniej z podłogówkami poniżej 4ohm przy graniu na głośności pokojowej grzał się dużo mocniej.

Moje monitorki maja spadek 4 ohm ale jak pisalem nie gralem I nie gram glosno. Szanowalem I szanuje sluch, mam nadzieje jeszcze sluchac pare lat bez problemow. Ale niestety ludzie lubia sluchac bardzo glosno, sprzet jest przegrzewany, katowany I nic dziwne go ze sie psuje. Naprawde dziwie sie jakim sposobem mozna spalic tranzystory?? Tak jak pisalem uogolnianie ze obecne budzetowe sprzet to szajs I trzeba kupic Oczywiscie polecane przez naganiaczy przereklamowane graty z cenami razy trzy to patologia. 

Zgadzam się z Tobą sprzęt trzeba szanować i swój słuch też, ja tam nic nie mam do nowego sprzętu, sam najchętniej chciałbym jakąś nową Yamahę AS2100 np ze starym sprzętem to też ceny są niekiedy chore i płaci się za markę czy wychwalanie po forach, z tym też się zgodzę.

Panowie ale do tematu, co kupić. Grał głośno nie będę, nie mam zamiaru robić dyskotek, poza tym szanuje sąsiadów ? jest szansa w tym budżecie kupić coś przyzwoitego? 

Denona PMA-720AE dasz radę ustrzelić za 7-8 stówek. Za drugie tyle kolumny- naprawdę spory jest wybór w tym pułapie. Do tego DMP-720 odtwarzacz sieciowy z tunerem za 6 stówek. Jak potrzebujesz cd, a bedziesz miał DMP, to wystarczy DCD-520, a tego trafisz już za 4-5 stów. Masz wszystko dla wygody pod jednym pilotem i z jednej linii wzorniczej, żeby kobita się nie czepiała, że nie pod komplet. ?

16 minut temu, fazior13 napisał:

Panowie ale do tematu, co kupić. Grał głośno nie będę, nie mam zamiaru robić dyskotek, poza tym szanuje sąsiadów ? jest szansa w tym budżecie kupić coś przyzwoitego? 

Miałeś kilka propozycji tak czy siak kupujesz używane czy to będzie kilkuletnie, czy wieloletnie zawsze jest to ryzyko, te Ushery chyba się sprzedały już co mnie wcale nie dziwi bo to dobra oferta była, mogę polecić też kolumny Tannoy Revolution R3 mam takie na sprzedaż, ale do niczego absolutnie nie namawiam, opinie są na tym forum, poczytać, o gotowe recepty jest trudno każdy ma inne oczekiwania i preferencje.

Przy takim budżecie najlepiej zrobi jak kupi aktywne monitory do tego dac i po temacie, zabawa w dzielone audio wymaga jakiegoś osłuchania przy kupowaniu z rynku wtórnego trzeba być ostrożnym a i przy przypadkowych połączeniach elementów ze sobą może być rozczarowanie,  budżet też tu nie pozawala na wiele

zeta-j Twoj i Twoich kolegow z piaskownicy najwiekszy problem to opieranie sie na domyslach

Z ostatnio przeze mnie robionych sprzetow, sansui 7070 76 rok czyli ma juz 44 lata wymagal wymiany zaledwie 7 sztuk kondensatorow sposrod ok 200.

JVC AX1100, nic nie wymagalo wymiany

NAD 302 pomimo zastosowania kiepskich kondensatorow TEAPO 92r po 28 latach wszystkie te kondensatory byly w stanie idealnym

a wspolczesne? NAD C356BEE 5 lat i kompletny remont, 95% elektrolitow suchych

C326BEE to samo

Denon był moim pierwszym strzałem... może trochę starszy bo seria 710. Zastanawiałem się jeszcze nad Marantz 7000 lub 6010. Rozumiem że na mój metraż to tylko podłogówki. 

2 godziny temu, Audio.Japan napisał:

Naprawde dziwie sie jakim sposobem mozna spalic tranzystory??

Zwarciem

Godzinę temu, porlick napisał:

Denona PMA-720AE dasz radę ustrzelić za 7-8 stówek.

Lepiej postawic na yamahe, ze wszystkich producentow wypada najlepiej pod wzgledem trwalosci, praktycznie wgl nie trafiaja na serwis te nowe modele (wyjatek to tylko odtwarzacze - ale tu nie ma znaczenia juz jaki producent)

Bumpa naprawdę musisz ciągle spamować tymi filmami i fotami gdzie popadnie? wyszukałeś sobie akurat te wygodne spoko, szkoda że nie wklejasz tych gdzie było nieco więcej kondów do wymiany w starociach??  bo takie zapewne też były, poza tym tak jak wcześniej było mówione porównywanie jakichś niedobitków sprzed 40 lat do niskobudżetówki typu nad której jest w użyciu cała masa jest niepoważne poza tym to mogły być po prostu gorsze sztuki z poziomu fabryki, nie jest powiedziane że wszystko co nowe po 5 latach nagle padnie.

10 minut temu, zeta-j napisał:

nie jest powiedziane że wszystko co nowe po 5 latach nagle padnie.

Wszystko nie, ale w tym watku raczej nie rozmawiamy o sprzecie klasy accuphase

Jak autor tematy chce nowszy sprzet to yamaha, ta firma trzyma dawny poziom i nawet budzetowe modele graja dlugo i bezawaryjnie

10 godzin temu, fazior13 napisał:

Denon był moim pierwszym strzałem... może trochę starszy bo seria 710. Zastanawiałem się jeszcze nad Marantz 7000 lub 6010. Rozumiem że na mój metraż to tylko podłogówki. 

Kolego użyj wyszukwiarki o takich modelach zostało już powiedziane wszystko przez lata! ten temat to nic innego jak zaśmiecanie forum, do pytań o stare pudła za kilka stówek jest przeznaczony jest ten wątek zbiorowy poniżej, nie rozumiem dlaczego moderacja pozwala na to

W dniu 17.05.2020 o 15:27, zeta-j napisał:

Człowieku zobacz sobie w kalendarz który my mamy rok, słabe to jest naganianie w co drugim wątku na to starzywo które straciło w większości już swoją wartość użytkową i obecnie wylądowaało w łapach cwaniaków

Mam i stare klocki i młodsze i od niedawna również nówkę końcówę na IcePower 1200, wiec nie spinaj tak pośladków. Nie odczuwam potrzeby nawracania kogokolwiek na cokolwiek, ale jak ktoś się pyta to odpowiadam w TEMACIE. Temat ,w założeniu, był o sprzęcie z lat 80 ,więc nie musisz tu prowadzić krucjaty. Na bocznicy są tematy dla szukających wszędzie spisków.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Jacek @zeta-j e350 to ile już ma lat 12? Nowiutki tez nie jest , nie obawiasz się awarii i w ogóle?  Przecież tyle tu piszecie, że starocie to i tamto...

Pytam z ciekawości , bo idąc Waszym tokiem rozumowania powinieneś grać na maks 5cio latku ☺ 

Bez urazy oczywiście Peace & Love

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

8 godzin temu, Fashi napisał:

Jacek @zeta-j e350 to ile już ma lat 12? Nowiutki tez nie jest , nie obawiasz się awarii i w ogóle?  Przecież tyle tu piszecie, że starocie to i tamto...

Pytam z ciekawości , bo idąc Waszym tokiem rozumowania powinieneś grać na maks 5cio latku ☺ 

Bez urazy oczywiście Peace & Love

Tadek ten wzmacniacz ma 10 lat i był kupiony z pewnego źródła, ale mniejsza o to, trwałość i wykonanie Accu to jednak trochę co innego niż budżetowe klocki o których się tu pisze mające po 30 i więcej lat, tym bardziej że większość tego jest obecnie w rękach handlarzy w wątpliwym stanie, a to co jest teoretycznie w dobrym wisi po kilka miesięcy z absurdalną ceną,  pewna grupa osób zaczęła sobie na tym zarabiać i jak dla mnie po tym vintage się skończyło 

Jacku właśnie nie byłem pewnie 10 czy 12. Sporo modeli z serii 3 Accu wypuścił i chyba najnowszy e380?

Tak z ciekawości masz karton i papiery? 

3 minuty temu, zeta-j napisał:

i jak dla mnie po tym vintage się skończyło 

Ehhhh , coś w tym jest ?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Najlepszy Accu vintage, to pierwszy stary model e-202, produkowany aż przez 6-8 lat..... a tak ogólnie rzecz biorąc, to dobry dźwięk w vintage skończył się w latach 1972-73. Najlepsze wzmacniacze i amplitunery tranzystorowe (chodzi o barwę i przyjemność słuchania) były robione w latach 1965-73 (choć są wyjątki np. Nakamichi TA3E-4E). Wczesne Sansui są lepsze, niż np. kolegi Bumpalump 907MR, tylko wymagają bardziej skutecznych głośników...

Masz zapewne na myśli au 907g extra czy pierwszą alphe907 bez literki czy 907i ?

18 minut temu, Pietuisza napisał:

Wczesne Sansui są lepsze, niż np. kolegi Bumpalump 907MR, tylko wymagają bardziej skutecznych głośników...

5 minut temu, Fashi napisał:

Masz zapewne na myśli au 907g extra czy pierwszą alphe907 bez literki czy 907i ?

Nie, mam na myśli Sansui AU-111, Sansui AU-222, AU-555a, Sansui 3000a, Sansui 5000x.

13 minut temu, Airmike napisał:

Piotrze właśnie zniszczyłeś rynek alph...

Jak masz nowoczesne, mało skuteczne głośniki, to nadal pozostają Alph-y ale nie były to najlepsze z Sansui...Tak.......trudno znaleść stary klocek z lat 1965-70, dobrze zachowany ale naprawdę warto. W tym przedziale czasowym wyprodukowano około 200 modeli na które warto zwrócić uwagę z czego godnym zainteresowania jest może około 30 z nich w tym wzmacniacze lampowe, które odpowiednio przywrócone, są świetne w swojej klasie. Ale musimy mieć głośniki o skuteczności minimum 92-95dB, najlepiej 12 calowe a i 15” tez będą Ok.?

Edytowane przez Pietuisza

Mówicie o starych modelach sprzed tzw kryzysu . Rozumiem o co Wam chodzi. Tamte wzmacniacze były budowane odmiennie niż późniejsze Alphy właśnie do współpracy z uwczesnyni kolumnami , które również grają specyficznym dźwiękiem. 

Jaki widać w Sansui każdy znajdzie coś dla siebie ? osobiście słuchałem AU11000 jednak dla mnie Alpha lepsza ☺

Edytowane przez Fashi

W dniu 16.05.2020 o 07:48, Audio.Japan napisał:

Tak Klubiki sansui rzeczywiscie maja duzo wspolnego z sekta.

Słowo "sekta" sugerowałoby jakieś mniej lub bardziej chore idee i ich wyznawanie :-). WSZYSCY wiemy, że chodzi o rzecz o wiele bardziej prozaiczną, czyli o...No o co ? No kto zgadnie ? Zgadliście !! O pieniążki zwane także "piniendzami" :-)). A to już bardziej każe określić tę grupę słowem innym niż "sekta" :-)))

10 minut temu, Fashi napisał:

Jaki widać w Sansui każdy znajdzie coś dla siebie

Fashi, really :)  ?

Edytowane przez SynSama

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

9 minut temu, Fashi napisał:

Mówicie o starych modelach sprzed tzw kryzysu . Rozumiem o co Wam chodzi. Tamte wzmacniacze były budowane odmiennie niż późniejsze Alphy właśnie do współpracy z uwczesnyni kolumnami , które również grają specyficznym dźwiękiem. 

Jaki widać w Sansui każdy znajdzie coś dla siebie ? osobiście słuchałem AU11000 jednak dla mnie Alpha lepsza ☺

Są tez nowoczesne kolumny o takiej skuteczności, tyko raczej drogie....Sansui AU11000, to już nie to.

• Pokaż nowe odpowiedzi