Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph Mini.Co o tym sądzicie..

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Wg jednego forumowicza to jest Aleph Mini, choć wg innego to Zen ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dołączam schemat.

[obrazekLUKASZ-255476_1.jpg] [obrazekLUKASZ-255476_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3590-100000050 1170264102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi się podoba. Nie ma kondensatorów wyjsciowych jak w AVT, to dzięki zasilaniu symetrycznemu. Układ trochę mało minimalistyczny. Dość niskie napięcie zasilania 2x18V, jaką to daje moc? Może dzięki temu nie wydziela tyle ciepła?

Czy taką płytkę można gdzieś kupić? A co z przedwzmacniaczem?

To jest mini,mini,mini Aleph. W AVT to „zen”. Moc 12-15W.

PCB w

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Bartek1

Gdzies przeczytałem, ze to "obskubanie" alepha daje właśnie precyzję szczegółu i analityczność niedostępną innym Passom. Podobno przy stosunkowo efektywnych kolumnach i wykonaniu na wysokim poziomie zastosowanych elementów efekty sa bardzo interesujące.

Piszecie o kicie AVT. Przecież to profanacja Zena. Nelson powinien to oprotestować. Każdy kto robił oryginał (w ogóle, kto rozumie koncepcje konstrukcyjne Passa), patrząc na "to" dostaję dreszczy. To tak jak z ostrzeniem ołówka-w końcu zostaje ogarek, którego nie da się trzymać w ręku. Przypominają mi się dokonania konstrukcyjne Unitry-z interesującego projektu w wyniku kolejnych oszczędności zostawał taki właśnie ogarek...

proponuje jeszcze maly kondensatorek na górną zenerkę :)

najlepiej to zmontować go na płytkach z Alepha 3, jak sie okaze ze za mało mocy to trafko opylić dołożyc 2 tranzystor zmienić kilka wartosci rezystroków dodać 2 wyjsciowe rezystory i mamy 3 :))

Heheheh... to w takim razie jak na przykład nazwiesz GainClona z Panasonicami FC, rezystorami z Elpodu i trafem od starej Unitry?? Hehe... Przy doborze odpowiednich elementów ( bo fakt, że do kitów często idzie każdy wie co... ) taki kit będzie pewnie lepszy od 90% domowych wyrobów, których wniebowzięci konstruktorzy będę przekonani, że biją na głowę konstrukcje za XXXXzl....

Ograniczmy się do AVT2356, płytka 2. Dlaczego niema zasilacz stabilizowanego.

Tak ciężko było go zrobić. Kondensatory sprzęgające, tylko małe elektrolity

mieszczą się na PCB. Oszczędność na powierzchni płytki. Na płytce 1 są fatalne

wyprowadzenia T3 i T1, przewody do tranzystorów muszą się krzyżować.

Na koniec dobór tranzystorów w np. przedwzmacniaczy irf640, a dlaczego nie

irf610. Kupowałem i pewnie będę kupował coś w AVT, jak na razie przekonują ceną.

Kupuje tylko płytki, elementy lepiej kupić samemu.

Witam, ja polecam doskonałą witrynę:

Ukryta Zawartość

może długo się ładuje ale linki też są przydatne :-)

tu w Mosfet Amps trzeba poszukać :'Single Ended Pure Class A Power Follower Amplifier'

Jest schemat który dołączam poniżej, zrobiłem go 2 lata temu i do dziś mi służy choć za kilka dni będzie rozebrany a to z powodu zastąpienia go przez Alepha -X; warto go zrobić dla edukacji, ale uwaga na temperature radiatorów, jak się przeoli z mocą to IRFy lecą jak gołębie z dachu ...

Ten wzmak naprawdę gra doskonale pod warunkiem, że sterowany z doskonałego źródła, ale Aleph-X i tak go położył na łopatki :-)

[obrazekLUKASZ-256751_1.JPG]

post-2360-100009995 1170264190_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby było wiadaomo o czym dyskusja. Wklejam schemat końcówek mocy AVT2356, a'la Zen.

[obrazekLUKASZ-256835_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zasadzie dwa powyżej przedstawione schematy są dość podobne, jednakże odseparowanie oczka prądu 'głośnikowego' od zasilacza przez umieszczenie pojedyńczego stopnia prądowego między żródło prądowe , a stab napięcia daje oszałamiający odstęp od szumów i zakłóceń sieci... (150 dB ??)... nie udało mi się zmierzyć gdyż jakikolwiek mój system pomiarowy szumi bardziej bądź jest podatny na artefakty magnetyczne z otoczenia.

Za kilka dni może 3-4 tygodnie będę wycofywał z eksploatacji 2 szt działających płytek od tego Ciufoliego. Foto poniżej przedstawia monobloki zawieszone za kolumnami monitorowymi. Oddam więc gratis, ale same zmontowane PCB ( dość wyeksploatowane bo wymian IRF-ów to kilka przeżyły) bez kondensatora głośnikowego oraz bez preampu (627) i bez radiatora, który pójdzie do innej konstrukcji.

[obrazekLUKASZ-257087_1.JPG] [obrazekLUKASZ-257087_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-2360-100009987 1170264199_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żurek>

Napisz coś o brzmieniu tego układu - to jest dość prosty schemat a na forum takie lubimy! ;-)

Warto byłoby wiedzieć czy jest sens próbować coś takiego zrobić! Wiem, że konstrukcyjnie już nie jest taki prosty (ah! te potężne radiatory!)

Może porównasz brzmienie do Alephów albo Gainclone'a ;-)

Z góry dzięki :-))

Szanowni panowie konstruktorzy! Jestem pod ogromnym wrażeniem merytorycznej oceny układu jakiej z mozołem dokonaliście.

"Ten układ zbyt wiernie nie zagra. Sorki za krytykę"- to właściwie jedyny wpis na temat. Pozdrowienia

Więc tak: piszę o układzie Ciufolli Power Follower, czyli zmodyfikowanym Zenie, a nie o Mini Alephie:

perfekcyjnie jednorodna i spójna przestrzeń, dźwięk oderwany od głośników z precyzyjną lokalizacją, nieco wyokrąglony jakby 'lampowy' ale, dość słaba kontrola na dole. Jeśli głośnik jest na miękkim zawieszeniu w obudowie BR to wzmak daje mu dużo swoboby więc bas jest tłuściutki, co może się podobać ale jest odstępstwem od neutralności i rzetelności przekazu. ten sam głośnik (Scan 18cm , kewlar, symbolu nie pomnę) w skrzynce zamkniętej, gra już znacznie szczuplej i nie schodzi poniżej 50 Hz. Możnaby powiedzieć że to cecha kolumny, a nie wzmacniacza, ale, te same ZG wysterowane z Alepha-X zagadały silniejszym, niższym basem którego krawędzie były wyraźnie słyszalne z czego wniosek, że Ciufolli Power Follower traci kontrolę nad prądem przy niskich poziomach sygnału. Dla wyjaśnienia zastosowany kondensator sprzęgający to Elna Cerafine 18.000uF/63V.

Co do GC to jeszcze nie mam doświadczeń, może kiedyś zbuduję....?

Cenie Zena .Zrobiony na bardzo porzadnych elementach (KONDENSATORY, za które trzeba ZAPŁACIĆ, aby Zen GRAŁ JAK ZEN ) da naprawde dużo radości wymagającym audiofilom. W wersji budżetowej jest zródłem satysfakcji politechnicznej ( no bo przecież robienie masła w domu ma tylko wtedy sens, jezeli uzyskamy jakość niedostępna w sklepie).

Aleph mini jest PODOBNO kwintesencją alephów, dla tych wszystkich, którzy chcą "zdjąć wszystkie możliwe szmaty ze swoich kolumn". Mają sprawne kolumny i jakie takie osłuchanie (czyli możliwość odniesienia swoich produkcji do wzorca obiektywnego). Przećwiczyli Zeny, Alephy, Gainclony. Doceniają piękno minimalistycznych układów stworzonych przez geniusza i w diy niekoniecznie szukają oszczędności finansowych.

O ALEPHA MINI WYGLĄDA, ZE NIE MA KOGO ZAPYTAĆ................................

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.