Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel gł. do JBL LX 2004 z Rotelem?

stachman

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

mam pytanie: jaki byscie polecili mi kabel glosnikowy do kolumn JBL LX 2004?

mam wzmacniacz Rotel RA-931 MkII i cd Rotel RCD 930AX (maja juz pare lat :)))

pokoj okolo 20 m2, muzyka dziwna i ciekawa: bardziej ostrzejsza niz lagodniejsza

chcialbym, zeby wszystkie komponenty graly rowno i nie dodawaly nic od siebie

zalezy mi na basie, ale i gora i sredni maja zagrac swoje

aha wazne z powodu dlugosci kabla (okolo 10 m) przewiduje zakres cenowy do 30 zł (tzw. budzetowy)

mam teraz kabel za 1 zl/m i mysle, ze psuje tym sprzet:))))))

dzieki za rady i podpowiedzi

nie bede zbytnio oryginalna - moze cordial? do 30 zl niewiele sensownego kupisz, a kable profesjonalne sa tu chwalone. zreszta sprawdz sam w wyszukiwarce, bylo mnostwo tematow - akurat do poczytania na niedzielny wieczor:-) a cena taka, ze zostanie ci jeszcze na jakas fajna plyte

pozdrawiam

paulinka

Paulinka> "... kable profesjonalne sa tu chwalone..."

Jakie to są profesjonalne kable? Może kable w służbowym aucie - czy wtedy określenie "profesjonalne" miałoby jakiś sens ;)

Czy Stachman sugerował, że tych Roteli i JBL słucha zawodowo - żeby od razu wyjeżdżać z profesjonalnymi kablami?

Ładnie to tak podpuszczać człowieka do wywalenia kasy?

• 2 tygodnie później...

XLO ER 14 prawie w ogole nie ma basu, co przy budzetowych systemach czasami jest plusem :-)

Rotel gra dosc mocnym basem, wiec moze dobry bylby jakis kabel trzymajacy niskotonowca w ryzach. Cena do 30 PLN za metr ogranicza bardzo rynek, ja jednak zaczalbym od kabla Real Cable BM400 - cos kolo 30 PLN, a jest calkiem niezly. Najlepiej pozycz sobie i posluchaj bo wiem z autopsji ze jeden kabel potrafi zagrac zupelnie inaczej w roznych systemach.

Co do XLO er-14 - z tym, że nie mają basu nie zgodzę się.

Na pewno kable te trzymają niskie za mordę, więc jeśli ktoś lubi "kluchy na basie", to na pewno nie jest to kabel dla niego.

Ja na brak basu nie narzekam, mimo że lubię Massive Attack etc.

Poza tym dużo zależy od całego systemu.

Pzdr

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Zgadzam sie z Tomkiem11. ER 14 daje piekny szybki kontrolowany bas jest :-) (a nie tam żdane kluchy) Aha no i mam pytanie co do tego kabelka. Czy jest to przewód kierunkowy ?? bo cos takiego mi sie o uszy obiło ?? I jak ten kierunek ustalic, bo nie widze zadnego oznaczenia?? Aha no i mam kabelek ze szpuli, jak sobie poradzic z jego wyprostowaniem ??

U mnie XLO ER 14 basu nie daje i tyle. Sluchalem tego kabla przez weekend i takie mam odczucia. Owszem trzyma niskie tony w ryzach i na pierwszy rzut oka wydaje sie w porzadku, ale przy dluzszym wsluchaniu ewidentnym jest ze czym nizej tym ciszej - wiele informacji z gry np. kontrabasu po prostu zniknela!!!!! Owszem przy punkowym impulsie basu (jak np. w massive attack) moze byc ok, ale jak ktos chce posluchac roznorodnosci niskich tonow, to 14 jest totalna klapa! W ogole nie ma zadnej rozdzielczosci niskich tonow. Ale kto co lubi....

>cypis

XLO 14 jest kablem kierunkowym, na koszulkach z obu stron przewodu jest wyrazna strzalka. A tak swoja droga, czy Ty w ogole sluchales tego kabla....?

Rafko ja mam te kable wpiete, zobacz w "o mnie" :-) a co do tych skrzypiec to była aluzja do Antka (Janka)muzykanta. No może masz rację, ale nie oddaje wielu barw niskich tonow, ale dla mnie po zmianie z cordiala na ER 14 nastapila zmiana korzystna w ilosci niskich tonow. Kurcze to ja chyba jakis slepy jestem, musze sie jeszcze raz dokladnie przypatrzyc.

Rafko

Obejrzałem sobie kabel ze wszystkich stron i zadnej strzałki. Kupiłem kabel ze szpuli i sam sobie konfekcjonowałem. Może mówisz o strzałkach na koszulkach założonych przy oryginalnej konfekcji?

>Cypis

Ja mialem pozyczonego XLO 14 w oryginalnej konfekcji i tam przy obu koncach przewodu byly takie gumowe koszulki (na jednym koncu zolta, a na drugim chyba czarna albo szara) ze strzalkami. Jesli masz ze szpuli, to mozesz nie miec tych koszulek, a wtedy nie mam pojecia jak rozpoznac kierunkowosc :-((((

Popatrz, moze gdzies na kawalku kabla jest jakis napis. Zazwyczaj kierunek zgodny jest z napisami!

Co do basu, to nawet na stronie producenta jest adnotacja ze 14 jest do kolumn podlogowych na gore do bi-wire. A single tylko do monitorow...

Pzdr

Producenci różne rzeczy wypisują o swoich produktach, jak wszyscy wiemy trochę nieobiektywne.

No bo wg XLO po co ktoś ma kupić tylko 5 metrów taniego kabla, lepiej napisać coś o bi-wiringu i że sam ER-14 to nie to - ktos wyda 2 razy tyle.

->Cypis

U mnie strzałek i napisów ni cholery, w sklepie też nic nie mówili o kierunkowości ER-14, więc chyba nie ma się czym martwić.

W każdym razie gra ok :)

tomek11

tez juz machnałem na to reka :-) Ale odstałem od sprzedawcy taka instrykcje w pdf (po angielsku) jak konfekcjonowac ER 14 i tam jest napisane ze kierunkowosc jest oznaczana zgodnie z kierunkiem odwijania kabla ze szpuli :-) a tego to ja niestety nie jestem w stanie okreslic majac juz kawalek kabelka ze szpuli :-) Jakbys miał maila w "o mnie" to bym ci podesłał.

>tomek11

To ze producenci rozne rzeczy pisza to sie zgadzam w 110%. Nigdy sie tym zbytnio nie przejmowalem; niemniej jednak ta informacje o 14 przeczytalem juz po moich odsluchach i pokrywa sie to w zupelnoscia z moimi odczuciami, wiec stwierdzilem ze cos w tym musi byc.

>tomek11; cypis

Sprobujcie podlaczyc kabelek w jedna strone, przesluchac jakas plyte a potem podlaczyc odwrotnie. Jesli nie uslyszycie roznicy, to jakie to ma znaczenie w ktora strone jest kierunek? No chyba ze roznica bedzie, wtedy bedziecie mieli odpowiedz na pytanie...

Jesli macie kabel nieoznaczony to najlepiej jest go opisac przed wygrzaniem, zeby kiedys nie podlaczyc odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.