Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek kulinarny imienia Atmega


skynyrd
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Niektórzy mawiają, że lepienie pierogów to czasochłonna zabawa.., no mi jakoś poszło szybko! Oczywiście Ruskie.. ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_E4138-min-min.JPG

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z powodu mnie to moze byc czasochlonne. Gotowanie to nie wyscigi, to przyjemnosc.
Komu sie spieszy ten idzie do McDonalda

Wybierasz ciekawa potrawe, puszczasz muzyke, nalewasz wina i do dziela...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, xajas napisał:

Z powodu mnie to moze byc czasochlonne. Gotowanie to nie wyscigi, to przyjemnosc.
Komu sie spieszy ten idzie do McDonalda

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wybierasz ciekawa potrawe, puszczasz muzyke, nalewasz wina i do dziela...

Dokładnie tak w 99% rozpoczynam swoje gotowanie .. Pozostały 1% robię to, bez muzyki ? Na spokojnie i z przyjemnością :)

Fotka i tekst z mojej strony miały być jedynie żartobliwym aktem, jaki staram się utrzymywać każdego dnia na wysokim poziomie.. ? 

'Szybko poszło' i a na fotce biała duża krecha... mąki...

No co Ty Xajas.. Nie oglądałeś kultowego 'Pan życia i śmierci' z Nicolasem Cage ? ...?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla szefowej filet a dla szefa entrcote

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5380.jpgIMG_5377.jpgIMG_5375.jpgIMG_5374.jpgIMG_5372.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sobiesław Zasada w swej książce wspomina fatalne drogi i bezdroża Argentyny, gdzie rachitycznym, stricte wyścigowym Porsche walczył o Gran Premio Argentina. Wygrał!

 

Asado - półtora kilograma mięsa na osobę. Taaaadaaammm!!!

 

Tak że, ten...

??

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tomahawk Steak 1,65kg, taaadammm

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy tym gabarycie, talerz wygląda jak spodek ?

Xajas te zdjęcia mięska wyżej podobają mi się barrrdzo, jest ogień i są piękne talerze ?

Mniam mniam ! Jadłabym !

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam kilogram ładnego udźca z sarny i rozglądam się za jakimś sensownym przepisem. Czy ktoś z Was przyrządzał taką dziczyznę? W necie jest mnóstwo przepisów, ale szukam czegoś sprawdzonego, i najlepiej takiego, żeby posmakowało też osobom uprzedzonym do tego rodzaju mięsa. Pomożecie? ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podstawą będzie dobre zamarynowanie mięska. Bardzo dbale i z czułością trzeba je kilkakrotnie ponacierać ( najlepiej żeby w marynacie spędziło okolice doby.) 

No i sama marynata.. (gramatury nie podam, w razie co mogę podać orientacyjne wartości ponieważ w kuchni (w przeciwieństwie do warsztatu) jestem 'uczuciowcem'.

Marynata:

Półwytrawne czerwone wino..- od tego bym zaczęła... ?

Sól gruboziarnista,

Pieprz (świeżo mielony, ale nie bardzo drobno..)

Rozmaryn *

Brązowy cukier (+opcjonalnie szalotka)

Oliwa,

Liść Laurowy,

Nad czosnkiem bym się zastanowiła.

 

Wspominałeś coś o uprzedzeniach: Można dodać łyżkę musztardy (Na marginesie, bardzo gorąco polecam czeską Musztardę HORCICE KREMZKA, jest obłędna.., 

Kiedyś namiętnie wcinałam sarebską, ale po tym czeskim odkryciu buty mi spadły do tego stopnia, że do 1 kawałka mięska, potrafię zjeść najmniej pół słoiczka musztardy!

*(użyłabym oczywiście swieży - można kupić w doniczce, jest o niebo lepszy, bardziej aromatyczny niż suszki, które bywają wątpliwej jakości- no chyba, że sam suszysz- nie było tematu.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marynata najlepiej w szkle ?

(Poniżej bitki wołowe)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tymczasem u mnie w kuchni grudzień nastał.. - czyli pierników manufaktura.. Przepis staropolski (ciasto wolno-dojrzewające, leżakujące, przygotowane 3-4 tygodnie temu- na początku pazdziernika robiłam ostatnie porcje..) Wczoraj wieczorem pierwszy wypiek, a dziś pierwsze dekorowanie, korzenny aromat unosi sie w całym domu :) Na początek tradycyjny lukier + posypka z pistacji lub pieczonych. Pierniki klasyczne, lub z powidłami śliwkowymi)

IMG_4359-min.JPG

IMG_4358-min.JPG

IMG_4353-min.JPG

IMG_4355-min.JPG

IMG_4357-min.JPG

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za przepis, na pewno wezmę go pod uwagę. Zależy też mi na tym, żeby nie zgasić całkiem własnego smaku sarniny, w końcu też będę ją jadł, i to po raz pierwszy. Nie uważam się za konesera dziczyzny, ale jak dotąd, jadłem tylko dzika i jelenia, i były to bardzo smaczne przeżycia kulinarne.
W Twoim przepisie podoba mi się to, że nie ma zbyt wielu aromatycznych przypraw. Zastanowię się nad dodaniem musztardy, aczkolwiek tę można podać już do gotowego mięska, wedle uznania. Też jestem miłośnikiem czeskich musztard, i uważam, że tam gdzie produkują wyborne kiełbasy, serdelki i parówki, tam też robią świetną musztardę

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie! Nie ma wielu przypraw, ponieważ mam nieco minimalistyczne podejście do gotowania i nie tylko .. ? W końcu nie sztuką jest zdominować danie przyprawami, a jedynie podkreślić nimi jego smak.. To trochę jak z kobiecym makijażem ?

Ciesze się, że mogłam pomóc.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całą noc się żeberka marynowały z przyprawami i warzywami a teraz do pieca!

5fb32cb66e6b5.jpg

?

W dniu 3.12.2020 o 10:53, herbee napisał:

Zależy też mi na tym, żeby nie zgasić całkiem własnego smaku sarniny,

Sarna trochę jak zając - chodzi sobie i wcina aromatyczne ziółka. Jest więc przyprawiona sama z siebie i naprawdę trudno tu cokolwiek zepsuć. ?

Polędwica z sarny - surowe mięso mielisz, odrobina soli i już. ? Tatarek taki, że wszystko inne się chowa. ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kurde to cos ,czyli temat zyje bez mojej wiedzy ? czyzby tu byli jacys ludzie co normalnie odżywiaja siem?

Ja ostatnio robilem warzywka z kurczakiem  ,Pierś z kurczaka pokrojona w paski podsmażona i na to na patelnie warzywka i przyprawy ...

zdrowa wyżerka .Proste ,szybkie i zdrowe .....

jedzonko to jedno a muza drugie ...

 

======================================

ta muza odemnie dla was ...

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, atmeg napisał:

 

Ja ostatnio robilem warzywka z kurczakiem  ,Pierś z kurczaka pokrojona w paski podsmażona i na to na patelnie warzywka i przyprawy ...

zdrowa wyżerka .Proste ,szybkie i zdrowe ..

 

No są też robię kurczaka tak tylko niestety na mrożonych ''warzywach meksykańskich'' z Lidla dla jednej osoby nie opłaca mi się kupować świeżych 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

---------------------------

 mi chodzi po smaku gulasz ,z wolowinki z dodatkami warzywnymi w sosie pomidorowym  ,srednio ostrym .

A juz zrobiłem taki ,był pyszny .

-----------------

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem ze tu muza nie rani nikogo :)

 

 

===================

kiedys jak na forum wkleilem fote z frytkami z warzywami i mieskiem ,takie danie jedno garnkowe to bylo wykasowane ......

a smaczne było :) ....

==================

niewiem czy wspominalem ze kupilem krajalnice elektryczna do warzyw . niestety popsula sie . Nie dawała rady posiekac cebuli bo ta ma wlukniste listki . wywalilem to badziewie .

coś z muzy dla bardziej wnikliwych ......

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i już się żeberka upiekły. ?

c4a3639979cbb.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Achaś , racuszki brzmiały bardzo smakowicie \

kupował ktoś kaczkę z japkami z Biedronki .? 7,99 kg , wiadomo że pędzona na koksie ale jadalna ? 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę kuchni Arabskiej.. Kofta wołowa.. Obłędnie aromatyczna..

Tutaj podana z zapiekanym ryżem i suszonymi -mojej produkcji ? -pomidorami..

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_4386-min.JPG

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z jajkiem po zydowsku .

Trzeba miec kielbase wykonana z odpowiedniego uboju ,czystego .

5 zabkow czosnku pokrojone na petelnie , potem kawal kiełbasy pokrojonej na patelnie ....

pieprz i sól i potem na to trzy jaja . Z kur trzymanych wedlog zasad boga .

Twu zasady germanskie to obrzydliwosc . musza byc zasady zgodne z zaleceniami boga .

zasady germanskie  pisza ze za filera trzeba jesc margaryne i zginac w boju .Zasady Zydowskie sa inne .....lepsze .

=====

tak wiec pichcac wedlog zasad Żydowskich nie musimy ginać wedłóg zasad niemieckich .....

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

====================

co mowi Niemiecka świnia po zdezeniu z amerykanska ciezarówką ?

...

..

..

,,

..

..

..

..

..

.,.,

.

..

..

...

...

Chrom , chrom .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widze ze boicie sie ...no bujcie sie dalej ....

=================

czosnokowa libacja ....

200 gram mieska już upieczonego ,ugotowanego ,pokrojonego w plastry 4 -5 mm. Na patelni ,troszke oleju . Cztery (4) zabki duże czosnku poszatkowane do tego ...odrobinke to razem z 1 mala cebula posiekana przesmarzone  . potem na to 3-4 jaja kurze i dosmarzone na wolnym grzaniu ,doprawione sola i pieprzem .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.