Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 6000a vs Yamaha 803d

Rekomendowane odpowiedzi

Czy miał ktoś okazję porównać ?
Jakie są różnice w dźwięku ?
Mam obecnie 803d a mam okazję kupić tego 6000A  w  fajnej cenie , czy jest sens zmieniać i jakie mogło to by mi przynieść zmiany wsosunku do yamahy ? Słucham z kolumnami castele knight 4 głównie bardzo cicho wieczorami

https://www.audiostereo.pl/topic/151033-audiolab-6000a-vs-yamaha-803d/
43 minuty temu, metalowy napisał:

Mam obecnie 803d a mam okazję kupić tego 6000A  w  fajnej cenie , czy jest sens zmieniać i jakie mogło to by mi przynieść zmiany wsosunku do yamahy ? Słucham z kolumnami castele knight 4 głównie bardzo cicho wieczorami

Jak ten Audiolab ma DTS PlayFi, to słabo. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

26 minut temu, metalowy napisał:

ale co słabo ? man na myśli sam wzmacniac i dźwięk

ja piszę tylko o DTS Play Fi działa dramatycznie. Rotel to ma w swoich streamerach. Nie chce się z tego korzystać. Serio

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ja piszę tylko o DTS Play Fi działa dramatycznie. Rotel to ma w swoich streamerach. Nie chce się z tego korzystać. Serio

Jako odtwarzacz chciałbym Yamahr wxc 50 chodzi mi o brzmienie tego wzmacniacza

Edytowane przez metalowy
2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jak ten Audiolab ma DTS PlayFi, to 

Sklep nie wie i pyta pytającego wtf ?

Pytający pyta o wzmacniacz 6000a, a nie o streamer 6000n. 6000n ma DTS PlayFi i z tego co Mi wiadomo, to bez problemu się obsługuje...

3 godziny temu, metalowy napisał:

Jesli bedziesz miec WXC 50, to raczej bym się nie zastanawiał nad zamianą na Audiolaba...

Edytowane przez KoKsiK
15 minut temu, KoKsiK napisał:

Sklep nie wie i pyta pytającego wtf ?

Pytający pyta o wzmacniacz 6000a, a nie o streamer 6000n. 6000n ma DTS PlayFi i z tego co Mi wiadomo, to bez problemu się obsługuje...

Jesli bedziesz miec WXC 50, to raczej bym się nie zastanawiał nad zamianą na Audiolaba...

Rozumiem że na korzyść audiolaba ?

Tylko jakie są różnice w dźwięku ?

Porównanie Audiolaba 6000a vs. Yamaha 803d robiłem około rok temu w salonie Q21 w zaadaptowanej salce na kolumnach Audiovector QR1. Źródłem było CD Yamachy (chyba 700), a słuchałem m.in. Dire Straits, Amy Winehouse, Pink Floyd, Hendrixa i chyba Comy i czegoś z jazzu (nie pamiętam). Odsłuch nie trwał specjalnie długo, a ja nie mam specjalnie audiofilskiego doświadczenia, ale osobiście wyższości Audiolaba nad Yamachą nie zauważyłem. JAK DLA MNIE, oba sprzęty zagrały na podobnym poziomie, przy czym Y jakby bardziej precyzyjnie, A zaś nieco bardziej obszernie i cieplej. Po tym odsłuchu JA wybrałem Yamachę, ze względu na funkcjonalność i do dziś gra u mnie w salonie.

Paweł

11 godzin temu, paweł timler napisał:

Porównanie Audiolaba 6000a vs. Yamaha 803d robiłem około rok temu w salonie Q21 w zaadaptowanej salce na kolumnach Audiovector QR1. Źródłem było CD Yamachy (chyba 700), a słuchałem m.in. Dire Straits, Amy Winehouse, Pink Floyd, Hendrixa i chyba Comy i czegoś z jazzu (nie pamiętam). Odsłuch nie trwał specjalnie długo, a ja nie mam specjalnie audiofilskiego doświadczenia, ale osobiście wyższości Audiolaba nad Yamachą nie zauważyłem. JAK DLA MNIE, oba sprzęty zagrały na podobnym poziomie, przy czym Y jakby bardziej precyzyjnie, A zaś nieco bardziej obszernie i cieplej. Po tym odsłuchu JA wybrałem Yamachę, ze względu na funkcjonalność i do dziś gra u mnie w salonie.

Paweł

Czyli chyba zostanę przy 803d chociaż ciekawość kusi , a z jakimi kolumnami masz tą yamahę ?

19 godzin temu, metalowy napisał:

Jak dla mnie sensu to nie ma, jak już bić w wzmacniacz to już w jakiś lepszy żeby poczuć tą konkretną zmianę. 

1 minutę temu, S4Home napisał:

Jak dla mnie sensu to nie ma, jak już bić w wzmacniacz to już w jakiś lepszy żeby poczuć tą konkretną zmianę. 

ale jaki   do tych kolumn?

U mnie gra to obecnie z Monitor Audio Studio w "medialnej" części (ok 12 m2) otwartej salono-kuchni (31 m2).Jeśli miałbym coś zmieniać w systemie, to raczej monitory na coś większego lub na małe podłogówki (ale to ew. po testach), bo chciałbym pełniejszego wypełnienia/ większego dociążenia. 

spacer.png

Jeśli chodzi o dźwięk DLA MNIE Audiolab i Yamaha są porównywalne, ale dla spokoju własnego sumienia bierz 803 pod pachę, umów się i porównaj bezpośrednio.

Paweł

1 godzinę temu, paweł timler napisał:

U mnie gra to obecnie z Monitor Audio Studio w "medialnej" części (ok 12 m2) otwartej salono-kuchni (31 m2).Jeśli miałbym coś zmieniać w systemie, to raczej monitory na coś większego lub na małe podłogówki (ale to ew. po testach), bo chciałbym pełniejszego wypełnienia/ większego dociążenia. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o dźwięk DLA MNIE Audiolab i Yamaha są porównywalne, ale dla spokoju własnego sumienia bierz 803 pod pachę, umów się i porównaj bezpośrednio.

Paweł

Zastanawiałem się też nad tymi monitorami ale obawiałem się o bas przy cichym odsłuchu a nie miałem ich gdzie odsłuchać wyglądają fajnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W przypadku kolumn Castle moim zdaniem różnica będzie wyraźna na korzyść Audiolab. Zresztą do tych kolumn zaproponowałbym dwa wzmacniacze - wspomniany Audiolab 6000A oraz Cambridge Audio CXA61. To dwie bardzo dobre konfiguracje, które z Twoich kolumn wycisną naprawdę dużo.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy.

Nie rozumiem natomiast uwagi kolegów w temacie DTS Play:Fi. To jest wzmacniacz, a nie streamer. Natomiast 6000N działa swietnie korzystając z platformy DTS Play:Fi, zapraszam najlepiej na prezentacje możliwości i kawę do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.