Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 18.11.2020 o 05:16, Natalia Cattiva napisał:

 

Natomiast filiżanka jest piękna, owszem, ale nie do espresso.. cienkie ścianki, zimna.. i za duża.. z naciskiem na to, co wytłuściłam ?

Kawa najprawdopodobniej została zbyt mocno zbita, ponieważ w momencie sciekania z kolby w jednej strony leci ciurkiem, z drugiej natomiast skapuje. Powinno spływać równo, nie za szybko bo będzie lura i nie za wolno, bo będzie spalona ? Espresso jest wbrew pozorom najtrudniejszą do przygotowania z kaw ?

Ja takie cortadito to najbardziej lubię ze szklanki.

Kawa powinna być dobrze zbita bo w przeciwnym razie woda pod ciśnieniem pójdze na skróty, jedyne co to można trochę grubiej zmielić. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie później...

Back to the roots

Spowrotem do sprawdzonych, nie do pobicia, szczegolnie mieszanka pol-na-pol

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, xajas napisał:

Back to the roots

Jeśli to the roots to ja bym musiał tak... Jeszcze pamiętam, jak w taki sposób piło się kawę w Polsce. ? Dobry Jezu...

6f8a4bc5befea.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedługo sprawdzę, to czym się zachwycacie, ale najpierw będzie Zicaffe Antico Aroma i Zicaffe Cinquantenario.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 2.07.2020 o 10:04, il Dottore napisał:

Wątek poświęcony Napojowi Bogów. ?

Tu możecie pisać, czy i jaką kawę lubicie: czy plujkę urzędniczkę, czy z ekspresu, czy może rozpuszczalną? Z mlekiem czy czarną? Z cukrem, czy bez? Chciałem napisać - gorzką, ale przecież dobra kawa wcale nie jest gorzka.

Jaką kawę kupujecie? Ziarnistą czy mieloną? Preferujecie gatunki afrykańskie, azjatyckie czy południowoamerykańskie? Single origin czy może starannie skomponowane mieszanki?

Jacyś ulubieni producenci? Warte zaufania palarnie?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Być może trochę nie na temat. Być może to już było...

Uwielbiam kawę z masłem (ale masło należy wlewać do przestudzonej kawy, albo zmiksować). Dla mnie może być Jakobs. Jak wiadomo, ten rodzaj napou nazywa się "kawą kuloodprną". Polecam!

Do tego ze dwa duże, twarde jabłka (np.Ligole) i jest niebo w gębie:) 

kawa z masłem.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś jak herbata po Mongolsku gdzie zimy srogie i trzeba kalorie szybko uzupełniać.

W naszym klimacie świetny sposób na przyspieszoną miażdżycę

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 22.03.2021 o 07:34, ASURA napisał:

Coś jak herbata po Mongolsku gdzie zimy srogie i trzeba kalorie szybko uzupełniać.

W naszym klimacie świetny sposób na przyspieszoną miażdżycę

I miażdżyca gotowa:) 

Przepraszam, że nie na temat....

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masło jest bardzo zdrowe. To margaryna jest niezdrowa.

Czy masło do kawy? Tu bym dyskutował... 🙂 Ale co ja tam wiem, skoro niektórzy solą owsiankę i posypują cukrem placki kartoflane?

Zapamiętajcie sobie: to nie masło szkodzi, nie smalec szkodzi, nie wieprzowina szkodzi, nie cukier szkodzi, nie sól szkodzi, nie pieczywo pszenne szkodzi... Nie. Szkodzi NADMIAR.

Wszystko można, lecz z ostrożna. 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście masz rację:) Wszystko w umiarze. Ale, skoro poprzednio było czegoś dużo za mało...

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Czy masło do kawy? Tu bym dyskutował...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, zukzukzuk napisał:

Oczywiście masz rację:) Wszystko w umiarze. Ale, skoro poprzednio było czegoś dużo za mało...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No jeszcze dowalić niezdrowego kokosa "super"

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, ASURA napisał:

No jeszcze dowalić niezdrowego kokosa "super"

Jeśli masz tak rozległą i znakomitą wiedzę w temacie, to zapraszam do wątku "Szlachetne zdrowie..."

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poco coś psuć co z założenia potrafi być fantastyczne- piszę o kawie

Mam ekspres z grupą 60 ostatnio jadę na kilowych paczkach Arabiki z Kamerunu; kawy jeszcze tak drobno w życiu nie mieliłem i tak mocno nie ubijałem; ekstrakcja przy 9barach trwa niecałe 13 sekund z czego zależnie od siły w rękach z 12gramów kawy wychodzi 18-25g cudownego gęstego złocisto brązowego  napoju który piję  z spienionym parą mlekiem jako capucino 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Poco coś psuć co z założenia potrafi być fantastyczne- piszę o kawie
Mam ekspres z grupą 60 ostatnio jadę na kilowych paczkach Arabiki z Kamerunu; kawy jeszcze tak drobno w życiu nie mieliłem i tak mocno nie ubijałem; ekstrakcja przy 9barach trwa niecałe 13 sekund z czego zależnie od siły w rękach z 12gramów kawy wychodzi 18-25g cudownego gęstego złocisto brązowego  napoju który piję  z spienionym parą mlekiem jako capucino 
 

Jaki ty masz mlynek, albo jakie wielkie sitko, ze przy 9bar wszystko przeleci w 13s.

Czy to nie za krotko? Zalecane sa 20-25s.
Ponizej to kwasna kawa, powyzej jest gorzka.
Ale kazdy pije jak lubi

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież napisałem grupa 60 (kiedyś objęta ochroną patentową)czyli bardzo duża powierzchnia ekstrakcji. Sukces też leży w tym że używam nie zwężającej się kolby do pojedynczej kawy tylko tej dla 2 filiżanek na raz . Zamiast kupując  ekspres z grupą 58 musiałem trochę dorzucić do grupy 60 Ogólnie to wydawało się finansowo nie racjonalne ale takie  posunięcia procentują przy bardzo dobrej gatunkowo kawie. 
Oczywiście  zawsze jest coś lepszego np. Victoria Ardurino ze swoim objętościowym systemem parzenia w swoich ekspresach z serii Eagles. Takie przyjemności się w domu długo amortyzują u mnie kawa bez kawy, wody, prądu i czasu na obecną chwilę kalkuluje się na poziomie 3,6zł ale po kolejnych dwóch latach powinna zejść do poziomu 1,8zł będąc smakowo cały czas w górnych poziomach jakości co jest bezcenne mz.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy to jest sukces, tego nie jestem pewny, bo nawet producenci kawy zalecaja troche dluzsze czasy ekstrakcji.
Stopien ekstrakcji (czy czas byl wystarczajacy) mozna sprawdzic/zmierzyc.

BTW. To nie kolba sie zaweza, ja tez mam grupe 60 i trzy kolby, wszystkie sa takie same. Co sie zaweza i zmienia, to perforowana powieznchnie sitka pasownie do ilosci/wagi zmielonej kawy (widoczne na zalaczniku). Inne mam na 7g inne na 14g a inne na 22g.
Ale przy wszystkich czas ekstrakcji wynosi 20-25s dla cisnienia 9bar.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )


To samo mozna osiagnac grupa 58 albo nawet jeszcze mniejsza

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli u ciebie wszystko przeleci w 13s to wydaje mi sie, ze albo sitko jest za wielkie na 12g kawy, albo kawa jest za grubo zmielona (dlatego pytalem o mlynek)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6576.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, xajas napisał:

Czy to jest sukces, tego nie jestem pewny, bo nawet producenci kawy zalecaja troche dluzsze czasy ekstrakcji.
Stopien ekstrakcji (czy czas byl wystarczajacy) mozna sprawdzic/zmierzyc.

BTW. To nie kolba sie zaweza, ja tez mam grupe 60 i trzy kolby, wszystkie sa takie same. Co sie zaweza i zmienia, to perforowana powieznchnie sitka pasownie do ilosci/wagi zmielonej kawy (widoczne na zalaczniku). Inne mam na 7g inne na 14g a inne na 22g.
Ale przy wszystkich czas ekstrakcji wynosi 20-25s dla cisnienia 9bar.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )


To samo mozna osiagnac grupa 58 albo nawet jeszcze mniejsza

Sitko 22g robi to cudo ale jak zasypiesz tylko 10,8g to tamperem nie dociśniesz mocniej kawy i wychodzi wtedy 46 i więcej gram w 12 sekund

Pompa do ekstrakcji u mnie solidna 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, xajas napisał:

Jesli u ciebie wszystko przeleci w 13s to wydaje mi sie, ze albo sitko jest za wielkie na 12g kawy, albo kawa jest za grubo zmielona (dlatego pytalem o mlynek)

Tak sitko jest największe ale nie ma przewężenia stąd cała ilość kawy się równomierniej ekstrahuje !!!

Zwróć uwagę że przy przewężeniach są zgodnie z zasadą Bernouliego w kawie różne prędkości przepływu wody a za tym część jest za intensywnie przepłukana a część bardzo słabo.

Przy takim dużym rozrzucie parametrów na sitku cały czas robimy gorszą kawę mimo grupy 60 która jest  z swoim dużym prysznicem super i nie ma co zrównywać  jej z grupą 58

Super drobno zmielona kawa ma potężną powierzchnię oddawania smaku i wydłużenie czasu jej parzenia powyżej 12 sekund powoduje wyciąganie z niej gorszych smakowo frakcji za tym wszystko jest u mnie pod kontrolą

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dyskusja ciekawa i na poziomie. 🙂 Niestety - nie na moim. Z moją grupą 57 jestem jak właściciel Malucha będący świadkiem sporu: Mercedes czy BMW?

Lelit Grace (taki jak na przykładowej foci) jest jednak dla mnie źródłem tylu pozytywnych wrażeń estetycznych, użytkowych i smakowych, że nie mam najmniejszego ciśnienia na zmianę. Chociażby uwzględniając szybki czas nagrzewania, bo grzanie grupy mam elektryczne. Dla początkującego - strzał w dziesiątkę! Teraz jeszcze Rancilio wypuściło Silvię z PID-em ale cena jest niestety wyższa, niż Lelit żąda za swoje cudo w satynowanej nierdzewce. 🙂

0f2q2u4d64u51.jpg?width=640&crop=smart&a

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy ma swój szklany sufit 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak że cieszmy się samą kawą i to że za każdym parzeniem zdobyte doświadczenie pozwala  nam być krok dalej w drodze do wyśmienitego smaku

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
16 godzin temu, xajas napisał:

Jesli u ciebie wszystko przeleci w 13s to wydaje mi sie, ze albo sitko jest za wielkie na 12g kawy, albo kawa jest za grubo zmielona (dlatego pytalem o mlynek)

U liderów wgląda to jakoś tak szok 5sekund sama ekstrakcja! przy uzyskaniu 25ml. naparu


 

Z tym że u mnie czas do samej ekstrakcji jest krótszy bo jakieś niecałe 4,8 sekundy i kawa z wylewki leci, w Primie ona coś tam medytuje ponad  10 sekund znaczy że tylko dopiero dogrzewa wodę w grupie ( takie nastawienie proekologiczne- tak się chwalili?)

Sam ekspres Prima jest ładny ale ma d... przysadzistą i w domu nawet w większej kuchni to nic z miniaturyzacją nie ma wspólnego. Ten mój to już jest bydlak a obok niego jeszcze młyn i za bardzo nic obok nie wstawisz. szczęścia tyle że to jest pomocniczy blat obok dwóch roboczych do pichcenia i czwartego na ”robotyzację" kuchni

 

No jak żyć 😉 o tym dalej

 

Jak się to odbije na jakości kawy trzeba by porównać łeb w łeb, tylko na obecną chwilę po co? jak tak dobrą -wybitną dla mnie kawę dopiero po dwóch latach różnych badań prób obczajeń udało mi się uzyskać.

 

Niesamowite jest to w tym smaku że tzw finisz kawowy znany z picia dobrych alkoholi utrzymuje się bite 4 godziny z małą górką

 

Fajnie się tak ścigać samemu z sobą 😄

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.