Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, zawsze warto poszerzyć horyzonty. 

Kolumbie zawsze mie kręciły. Afryka wiadomo, ostatnio dużo mytych piłem więc z chęcią wezmę się za naturalne. 

Tęskno mi do malinowo- jagodowej Marcala Comsa ale teraz Antonio zmienił profil w Hondurasie. 

Oraz truskawkowe Gwatemali Finca la Azotea od Hard Beans - też już nie ma. 

No OK. Pisze zamówienie dzisiaj w Coffeedesku, muszę dokupić plastikowy v60-02 do pracy, to popatrzę na te kawki z linków. 

 

Edyta:

Może do domu pomyśleć na tymi (Kalita/Melita?) z tymi filterkami w harmonijkę. Ponoć lepsze body niż w Hario. 

Co myślicie? 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
48 minut temu, pierote napisał:

Może do domu pomyśleć na tymi (Kalita/Melita?) z tymi filterkami w harmonijkę. Ponoć lepsze body niż w Hario. 

Co myślicie? 

Eeeee, mnie melita akurat nie bierze, ale z Gabi Master kawki wychodzą słodziutko, delikatne i krągłe body w gębie. 

Powtarzalność kaw jest rewelacyjna, lepiej niż dripp.

P.S.

Jak masz konto na coffedesk wpisz w okienko kodu rabatowego :wszystkookawie. 

Dostaniesz 5% rabatu, kod nie działa w połączeniu z cenami promocyjnymi.

Nie dziękuj 😁

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, ASURA napisał:

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No, wypas jest!

Rockety zawsze mi się podobały, ale raz że mam za mało miejsca, dwa - Grace spełnia wszystkie moje wymagania.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czym więcej PID-ów w ekspresie i możliwością sterowania nimi tym lepiej i to już inna liga na dzień dobry. No bo jak w prostszym ekspresie np. uzyskać szybki strzał żeby kawa objętościowo w kolbie była zalana na raz w jednym czasie i tak zaczęła oddawać aromat ale zaraz po tym malało stopniowo ciśnienie żeby np. dostać duże body nie rozwadniając stałym ciśnieniem kawy. Nie dziwie się właścicielom ręcznych ekspresów dźwigniowych; tam zdolny operator jest w stanie zrobić cudeńka a cena za te brakujące PID-y nie zwala na kolana bo łapka i główka są w nas zainstalowane w wyposażeniu wyjściowym ;)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 15.06.2021 o 00:32, pierote napisał:

sir.jak hario właśnie zepsuł te filterki pakowane po 100. Mówisz że te po 40 szt. jeszcze oryginal Japan?

Nie chodzi chyba, czy oryginał, raczej o fakturę papieru od wewnątrz filtra.

Tak te po 40szt w pudełkach są bardzo ok, ale jak pisałem jeszcze nie skopali tych pakowanych po 100, ale V60-03.

Generalnie gdzieś był test filtrów, kolega mi mówił o tym, ale nie widziałem. Te rozm. 03 najlepiej wypadają. 

Zamawiaj z lanicoffe Etiopię, mają teraz chyba ze świezych zbiorów,  Yirgascheffe jest tym razem mega. A z deszczownicą, albo na Gabi Master miód,  nie wiem co zrobili, bo jestem ich stałym klientem i znam te kawy bardzo dobrze. Myślę, że to świeże zbiory, bo nigdy wcześniej od nich mi tak nie smakowała ta Yirgacheffe, polecam też Guji.

Ceny bardzo przystępne jak na tę jakość. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, ASURA napisał:

Czym więcej PID-ów w ekspresie i możliwością sterowania nimi tym lepiej i to już inna liga na dzień dobry. No bo jak w prostszym ekspresie np. uzyskać szybki strzał żeby kawa objętościowo w kolbie była zalana na raz w jednym czasie i tak zaczęła oddawać aromat ale zaraz po tym malało stopniowo ciśnienie żeby np. dostać duże body nie rozwadniając stałym ciśnieniem kawy. Nie dziwie się właścicielom ręcznych ekspresów dźwigniowych; tam zdolny operator jest w stanie zrobić cudeńka a cena za te brakujące PID-y nie zwala na kolana bo łapka i główka są w nas zainstalowane w wyposażeniu wyjściowym 😉

Sam PID nie wystarcza (tez mam). Do tego potrzebujesz programowane profile. 

De facto, te profile robia to dokladnie na opak niz to opisujesz. Najpierw "nawilzaja" kawe (prefusion) malym cisnieniem, a dopiero pozniej daja gazu wyzszym cisnieniem   

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ooo, Lanicoffee! Piłem to to na furmance kawowej w Jastrzębiej nad morzem i espreso 80/20 smakowało świetnie.

Później szukałem po opakowaniu w necie i nie mogłem znaleźć.

Zamówionko już idzie z kawa-deski ale i tą nie pogardze 🙂

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, pierote napisał:

Ooo, Lanicoffee! Piłem to to na furmance kawowej w Jastrzębiej nad morzem i espreso 80/20 smakowało świetnie.

Później szukałem po opakowaniu w necie i nie mogłem znaleźć.

Zamówionko już idzie z kawa-deski ale i tą nie pogardze 🙂

 

Bierz Yirgascheffe i możesz Rwandę, Guji też jest szansa, że z nowych zbiorów. Jeszcze nie otworzyłem.  Natural będzie bardziej wyrazistą, ja ostatnio zalewam na 96°C i jest spoko. Z deszczownicą jest jeszcze lepiej 😁

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, xajas napisał:

De facto, te profile robia to dokladnie na opak niz to opisujesz. Najpierw "nawilzaja" kawe (prefusion) malym cisnieniem, a dopiero pozniej daja gazu wyzszym cisnieniem   

Jak będziesz miał to porozmawiamy…

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno nie uświadczysz u mnie Lavazzy ;P

 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Trzy programy każdy na inny rodzaj kawy pod swój gust! W każdym programie po pięć osobnych nastaw zarówno ciśnienia jak i czasu ekstrakcji- programy idą płynnie po kolei co sobie wykombinujemy. To daje na prawdę niesamowite możliwości pójść z kawą na kolbie jeszcze wyżej; na mieście w dobrej kawiarni to już nie osiągalny poziom! Co gorsze są jeszcze lepsze ekspresy ale ceny jak do domu to czyste szaleństwo albo...pasja właściciela do tych ziarenek :D

 

Na zdjęciu widać o czym wcześniej pisałem, w ustawieniach menu szybki  10barowy trzy sekundowy strzał a później po mojemu i pod mój gust. Oczywiście to dla kawy z Kamerunu, dla kawy z San Domingo z programu B przechodzę szybko na C; wygoda i nie trzeba pracy doktorskiej odrabiać jak "ja tam miałem robić" pamiętając o tym że przed chwilą się zbudziliśmy a mózg tam w środku dalej jeszcze śpi

może chodziło Ci z tym internetem o coś takiego ;)

 

 

15B3C793-C8EA-4CD1-8A59-DC511B6E307E.thumb.jpeg.46b50b8eb33a45e92db46603a9bfdfce.jpeg

 

 

 

Żeby nie było tak łatwo obecnie pracuję nad tamperem, to wbrew pozorom trudny temat mieć w ręce powtarzalny nacisk a na dodatek zależnie od typu kawy go zmieniać na inną ale o konkretnej wartości siłę

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, xajas napisał:

piekna maszynka, ale to ciagle nie profile

Wiesz ja na "głupim" Bialettim na gazie łoiłem te wszystkie Jury, MB-coś tam i to nie kwestia urządzenia tylko pierwszy najistotniejszy punkt Włoskiej metody zaparzenia dobrej kawy:

 

1.   OPERATOR !

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś chce się pobawić kawami, to Arcaffe całkiem niezła opcja, teraz w Coffedesku dobra promka.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, xajas napisał:

czy nie przeszkadza ci ta szpetna naklejka?

Wbrew. pozorom dobrze że tam jest, przysmażanie własnych palców o grupę nie należy do przyjemnych

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, sir.jax napisał:

Jak ktoś chce się pobawić kawami, to Arcaffe całkiem niezła opcja, teraz w Coffedesku dobra promka.

W zamówieniu wziąłem ćwiartkę New York'a, kiedyś razem z Jolly całkiem mi smakowały. No ale to były czasy kiedy takie marki jak Brasiliana i Passalacqua coś znaczyły 🙄

Z Arcaffe miałem parę razy delikatną Rome od Antonia ale profilu już nie pamiętam.

Jutro sprawdzę sławnej J&N czy jest rzeczywiście lepsza od polskich palarni 😄

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
55 minut temu, pierote napisał:

Jutro sprawdzę sławnej J&N czy jest rzeczywiście lepsza od polskich palarni 😄

Moim zdaniem i chyba nie tylko moim, mój kolega od kawowania też doszedł do takich wniosków J&N się popsuł. 

Pierwsza moja Guji była od nich,  kilka lat temu do dziś wspominam ten aromat kwiatowy z naparu, niestety ostatnimi czasy już nie jest tak kolowrowo i nie tylko z Guji.

Nie przejmuj się moim zdaniem, może akurat Tobie podejdzie, ale od kilku ładnych lat J&N kupowałem, a od dwóch unikam 😉

Dziś wjechała mi od coffelabu zachwalana przez wspomnianego kolegę kawusia ze specjalnej fermentacji (72H ANAEROBIC FERMENTATION) Honduras Las Gemalas, no ale za 250g/59zl plus transport. 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...

Ok, tak na szybko. 

JN Ethiopia Welena winogronowa trochę winna. Poza tym cierpko-gorzka?! 

Rocket Bean - Kenya Ruka  też nic ciekawego. Mocniejsze palenie i dużo cytrusów. 

 

Na pocieszenie będzie Lani Yirga i Guji, już za chwilę 😉 Rwandę brać mokrą czy natural? 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, pierote napisał:

Ok, tak na szybko. 

JN Ethiopia Welena winogronowa trochę winna. Poza tym cierpko-gorzka?! 

Rocket Bean - Kenya Ruka  też nic ciekawego. Mocniejsze palenie i dużo cytrusów. 

 

Na pocieszenie będzie Lani Yirga i Guji, już za chwilę 😉 Rwandę brać mokrą czy natural? 

 

Natural będzie bardziej wyrazisty smak.

J&N Welena jest całkiem spoko, nie przejmuj się, ten Honduras z fermentacji anaerobowej dupy mi nie urwała.

Nie wiem tylko dlaczego Welena daje Tobie cierpko gorzki posmak, zjeżdżałeśm temperaturą trochę,  nawet poniżej 90°C?

Parzyłeś je przez filtr(dripp), czy zalewałeś normalnie?

P.S.

Ja dziś poczyniłem kolejne zamówienie w Lanii na Yirgę i Rwandę 😉

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest jakiś sensowny ekspres do 2k, bez żadnych spieniarek itp gadżetów do mleka? Chodzi o jak najlepszą małą czarną 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, xajas napisał:

Rancilio Silva
Gaggia classic new

 

Miałem Silvię 2 m-ce (potem poszła do syna)- z końcem tego okresu nauczyłem się robić przyzwoite espresso. Tak, że po 50-70 shotach można coś się połapać co i jak. Ale to właśnie fajna zabawa. Silvię polecam (trochę tricków jest na YT)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez absinth3

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Silvia rządzi w klasie budżetowej. Klasyka gatunku.

rancilio-silvia-espresso-machine-8.png

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Jest jakiś sensowny ekspres do 2k

No i młynek- męka wyboru...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, absinth3 napisał:

No i młynek- męka wyboru...

Raczej - czysta przyjemność! 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, xajas napisał:

Gaggia classic new

Nie wiem jak ta nowa wersja Gaggi, ale wcześniejsza miała problemy ze stabilnością temperaturową.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, absinth3 napisał:

No i młynek- męka wyboru...

Na razie jest Nivona. Mieli całkiem równo i w miarę drobno na najniższym. Ale mogła by mieć jeszcze drobniejsze mielenie. 

I jak z awaryjnością? Gaggia kosztuje tyle co nasze badziewie z DL więc  bardzo fajnie, warto dopłacić do Silvy? 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Na razie jest Nivona. Mieli całkiem równo i w miarę drobno na najniższym. Ale mogła by mieć jeszcze drobniejsze mielenie. 

I jak z awaryjnością? Gaggia kosztuje tyle co nasze badziewie z DL więc  bardzo fajnie, warto dopłacić do Silvy? 

Nie wiem bo G nie miałem. Jednak jeśli lubisz kawę, to za kilka lat będziesz szukał nowego rozwiązania. Wtedy- dobry młynek będzie nieodzowny. Kupuj więc najlepszy jaki możesz.

Ja próbowałem trochę... znaczy kilka lat (!!!). Ostatecznie stanęło na dźwigniowym La Pavoni (modyfikowany w Pl- Lubin nie Lublin) i to jest odjazd. Nigdy nie piłem lepszego espresso, ristretto aniżeli z obecnego zestawu, choć najprawdopodobniej można lepiej.

Akurat na kawie- JEŚLI SIĘ JĄ PIJE- nie warto oszczędzać. Na tym  "oszczędzaniu" traci się spore pieniądze, nie mówiąc o smaku czy PRZYJEMNOŚCI. Przerobiłem to, więc wiem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.