Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie przypasowała kawa Dallmayr. W porównaniu do kaw dostępnych w markiecie jak Lavazza, ma więcej smaku, więcej się dzieje.   Kawę parze w kubku-termosie pod przykryciem 15=30 minut.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
36 minut temu, J.Jerry napisał:

Mnie przypasowała kawa Dallmayr. W porównaniu do kaw dostępnych w markiecie jak Lavazza, ma więcej smaku, więcej się dzieje.   Kawę parze w kubku-termosie pod przykryciem 15=30 minut.

Kawę powinno parzyć się nie dłużej niż 4 min, no dobra niech będzie 8min tak jak we french pressie. Później wydzielają się szkodliwe związki.

W żadnej z metod, zwłaszcza alternatywnych ziarna nie pozostają w naparze, ma to też związek z walorami smakowymi.

Kawy marketowe, to przemysłówka tam nie ma nic dobrego,  ziarna też nienajlepszej jakości. 

Sorry, ale tak jest niestety.

Dobrą alternatywą i całkiem nieźle wychodzi marketówka( zależy jak kto potrafi) z aeropressu .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Mnie przypasowała kawa Dallmayr. W porównaniu do kaw dostępnych w markiecie jak Lavazza, ma więcej smaku, więcej się dzieje.   Kawę parze w kubku-termosie pod przykryciem 15=30 minut.

Dallmayr tez jest dostepna w markiecie

I zarowno Dallmyr jak i Lavazza maja z 20 roznych typow kawy, wiec ktory z ktorym porownujesz?

Kawy marketowe, to przemysłówka tam nie ma nic dobrego,  ziarna też nienajlepszej jakości. 
Sorry, ale tak jest niestety.



Sorry tak nie jest

Ostatnio przeprobowalem dziesiatki kaw, po czesci bardzo wyszukanych, high class, dowolnej ceny, i najlepsza byla (i nadal jest) specjalna seria Lavazzy De facto mieszanka 1:1 dwoch gatunkow

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To kwestja gustu a nie ortodoksyjnejnego podejscia (typu przemyslowka z zasady nie moze smakowac)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, xajas napisał:

Sorry tak nie jest

A jak jest?

Oświeć proszę,nie znalazłem marketówy wypalanej przemysłowo w dużych silosach, żeby dorównała kawom z porządnych upraw i metod obróbki plus wypalane w manufakturach, gdzie robi się testy po próbkach z różnych wypałów dla konkretnych metod i takie dopiero trafiają do sprzedaży. 

Dla przykładu, dla własnych potrzeb miałem już wszystkie kawy MK Cafe, ani jedna nie jest w stanie dorównać najtańszej kawie z małej manufaktury, tutaj nawet pospolita Brazylia bije tekawy.

Mówię o alternatywnych metodach parzenia, nie zalewajkach, czy ekspresach do kawy.

Ty akurat możesz mieć inne zdanie, przyzwyczaiłem się do tego, ale też chyba twoim najczęstszym sposobem parzenia kawy jest ekspres chyba, że się mylę. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Metody wypalania sie dla mnie nie licza. Jedyne co sie dla mnie liczy, to jak smakuje to, co w efekcie koncowym pije.
Jestem odporny na „filozofie“. Podobnie jak jestem odporny na centymetrowe obudowy wzmacniaczy, lakier z polyskiem na glosnikach i pozlacane glaki na plycie frontowej
To nie one decyduja o brzmieniu.

Tak, ja pije tylko espresso, a moj lepsza polowa jeszcze „zalewajke“

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, xajas napisał:

Metody wypalania sie dla mnie nie licza. Jedyne co sie dla mnie liczy, to jak smakuje to, co w efekcie koncowym pije.
Jestem odporny na „filozofie“. Podobnie jak jestem odporny na centymetrowe obudowy wzmacniaczy i lakier z polyskiem na glosnikach

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A szkoda, bo może mógłbyś się czegoś dobrego dowiedzieć o uprawach, obróbce, odmianach i jakości ziaren speciality single origin.

To nie filozofia, to fakty, które mają znaczenie dla tego, co uzyskasz w filiżance., chociaż w tym ostatnim dużo zależy od umiejętności w parzeniu kawy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A skad wiesz ze ja tego wszystkiego nie wiem. A moze ja mam stosy miesiecznikow i ksiazek o kawie i to wszystko znam, a mimo to kieruje sie wlasnym smakiem a nie ksiazkami i tym co zgodnie z regulami powinno mi lepiej smakowac


Pamietaj, jedyny prawdziwy FAKT, to jest to, co komu indywidualnie subjektywnie smakuje, a te twoje fakty sa zupelnie drugorzedne

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, xajas napisał:

A skad wiesz ze ja tego nie wiem. A moze ja mam stosy miesiecznikow i ksiazek o kawie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a mimo to kieruje sie wlasnym smakiem a nie ksiazkami

Nie wiem tego, też mam kilka książek, ale jeszcze nie zajrzalem dobrze, własne doświadczenie daje mi więcej radochy i efektów, co innego wiedza o uprawach i odmianach, czy metodach obróbki ziaren, fermentacji etc.

Też kieruję się własnym smakiem, miewałem kawy jak Panama Geisha za 2tys/kg niektóre są okej, inne dupy nie urywają. 

Naprawdę zbyt wiele zmiennych, bo każdą kawę trzeba traktować indywidualnie, dobrać mielenie, temp., metodę itp.

Ale to wiesz doskonale, jak się domyślam.

Mnie się podoba powtarzalność z Gabi Master, poza tym napar z tego to zupełnie co innego niż np. z drippa.

 

 

IMG_20210408_170127.jpg

16 minut temu, xajas napisał:

Pamietaj, jedyny prawdziwy FAKT, to jest to, co komu indywidualnie subjektywnie smakuje, a te twoje fakty sa zupelnie drugorzedne

Hahahaha...

Taaaa, znam takich którym wręcz "OBJEKTYWNIE" smakuje Prima, albo inna Gala.

Praktycznie zawsze do momentu, kiedy im się zrobi porządna kawę z alternatywnej metody.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Różne kawy próbowałem, u nas od paru lat top1

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie np. za delikatna

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, .:Gerard:. napisał:

 

11 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Różne kawy próbowałem, u nas od paru lat top1

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

To z ekspressu ten top?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazle cos bardziej pasownego

Lubie prymitywne z robusta i intensywne

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie, ja robię cafe creme, espresso tez można z niej mocną esencje wydobyć, chodzi ze ona nie ma kwasu i ma smak
wypróbujcie, nie boli

2 minuty temu, xajas napisał:

Znalazle cos bardziej pasownego

Lubie prymitywne z robusta i intensywne

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tej nie piłem, ja mam automat ale z opcja ustawiania proporcji, esencji i mielenia 
kupowałem specjalne mocne do espresso i kwasota mi przeszkadzała, z tej co podałem można smaczna kawę zrobić
 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Ogólnie, ja robię cafe creme, espresso tez można z niej mocną esencje wydobyć, chodzi ze ona nie ma kwasu i ma smak
wypróbujcie, nie boli

Zapodaj do tego olej kokosowy nierafinowany i syrop słony karmel, ja tak robię z mlecznymi kawami z kawiarki.

Jest naprawdę dobrze, przynajmniej na kawach single origin, nie wiem jak marketowe.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, sir.jax napisał:

Zapodaj do tego olej kokosowy nierafinowany i syrop słony karmel, ja tak robię z mlecznymi kawami z kawiarki.

Jest naprawdę dobrze, przynajmniej na kawach single origin, nie wiem jak marketowe.

Dzieki za receptę, wypróbuje

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
46 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Dzieki za receptę, wypróbuje

Spoko, jak słodzisz to ździebko cukru trzcinowego, może bycz cynamonem i jest fajny szocik energetyzujący na początek dnia.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kupowałem specjalne mocne do espresso i kwasota mi przeszkadzała, z tej co podałem można smaczna kawę zrobić
 

Ze wzgledu na ilosc pitych kaw ja tez nie trawie kwasnych, wiec wyszukije tylko z niska kwasota.
Moc nie jest zwiazana z kwasota. Patrz powyzej. Wybralem intensywnosc 4 a kwasota pozostala 1

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, xajas napisał:


Ze wzgledu na ilosc pitych kaw ja tez nie trawie kwasnych, wiec wyszukije tylko z niska kwasota.
Moc nie jest zwiazana z kwasota. Patrz powyzej. Wybralem intensywnosc 4 a kwasota pozostala 1

Tylko porównaj Geschmack, nie wiem może masz racje i ta druga lepsza, ja polecam tą co pije na co dzień 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Tylko porównaj Geschmack, nie wiem może masz racje i ta druga lepsza, ja polecam tą co pije na co dzień 

Nie pisalem ze jest lepsza, pisalem ze ja wole mocniejsze.
Nie ma lepszych, kazdy woli co innego

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W kawach jest kwasowość i "kwasowość", to prawda kwasowość  nie świadczy o mocy kawy, ba anawet subiektywna moc kawy nie świadczy o jej mocy. Zazwyczaj kawy z drippa, czy aeropressu mają więcej kawy w kawie niż espresso, mierzone refraktrometrem.

W kawach speciality niektórych odmianach I specjalnej obróbki kwasowość jest obecna, ale jest to kwasowość owoców, nie ta znaną nam z PRLowskich kaw z robusty.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, J.Jerry napisał:

Zaraz wypróbuje  - powiedzmy 6 minut

We french pressie? Zresztą do tego urządzenia musi być całkiem grubo zmielona.

A, nie zalewaj kawy wrzątkiem, dobrze trzymać się ok 90°C do 96°C.

Po 4minutach ona nie wystygnie na tyle, by poczuć walory smakowe.

Nie ma co się śmiać, ale kawę powinno się pić poniżej 60°C lub troszkę mniej. 😉

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, xajas napisał:

Dallmayr tez jest dostepna w markiecie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I zarowno Dallmyr jak i Lavazza maja z 20 roznych typow kawy, wiec ktory z ktorym porownujesz?

Dallmayr Prodomo vs Lavazza Qualita Oro 

5 minut temu, sir.jax napisał:

We french pressie? Zresztą do tego urządzenia musi być całkiem grubo zmielona.

Po 4minutach ona nie wystygnie na tyle, by poczuć walory smakowe.

No i rzeczywiście smakuje trochę inaczej w sensie lepiej, więc będę parzył krócej. Schłodzić można szybko przelewając do kubka...na razie pomiaru temp. brak.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

No i rzeczywiście smakuje trochę inaczej w sensie lepiej,

Kawa ewoluuje podczas parzenia i stygnięcia większość kaw które pijam, a są to tylko jasno palone single origin speciality, najlepiej smakują w określonej temperaturze.

Spróbuj następna taka kawę siorbać dosłownie ze zwyklej łyżeczki, ja mam cuppingową, ale można użyć zwykłej.

Ważne byś nabierał w usta razem z powietrzem, stąd to siorbanie, założę się, że będzie smakować inaczej niż pijąc normalnie z kubka.

To jest pewien rodzaj "sztuki" picia kawy i wyłapywania jej walorów smakowych, tego się trzeba nauczyć i wtedy łatwiej o rozpoznanie profilu smakowego.

Z czasem nabierzesz doświadczenia i może wskoczysz level wyżej 😉

Poniższe nie są mega drogie, ale dają dużą przyjemność z picia i doznań smakowych.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20210418_004706.jpg

20210418_005637.jpg

20210418_005800.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, xajas napisał:

A moze ja mam stosy miesiecznikow i ksiazek o kawie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i to wszystko znam

Marna to wiedza... 

To jak "wiedza o pływaniu" z książki.

Plywanie.thumb.jpg.50a24a36af0a6e1440cd6e97308348e9.jpg

Palenie jest najważniejszym etapem, jak jest spiermandolone to żadna technika zaparzania nie pomorze. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jezusmariaiwszyscyświęci! Nie pij kawy jak Ci polecają, bo zaczniesz brać chwilówki na coraz droższe kawy! 😉 😄

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, hi_aro napisał:

Palenie jest najważniejszym etapem, jak jest spiermandolone to żadna technika zaparzania nie pomorze. 

Zgadza się, plantacja może być z najlepszej odmiany kawy, z bardzo złożonej obróbki łącznie z fermentacją, ale jak palarnia skopie ziarno, to szlak trafia to co można by uzyskać z dobrego wypału.

Dlatego niewielkie manufaktury starają się przykładać do tematu i najpierw robią próby z różnym stopniem palenia, testy cuppingowe itp. zanim wypuszczą w świat ziarenka. 

W Polsce jest kilka ciekawych manufaktur, temat ciekawy w nabieraniu doświadczenia z kawą. 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
19 godzin temu, sir.jax napisał:

To jest pewien rodzaj "sztuki" picia kawy i wyłapywania jej walorów smakowych, tego się trzeba nauczyć i wtedy łatwiej o rozpoznanie profilu smakowego.

Dzięki za rady. Z tego wnioskuje, że z każdym gatunkiem kawy trzeba się inaczej obchodzić. Chyba trzeba wziąć parę rzeczy pod uwagę - ilość kawy na ilość wody, czas parzenia, temperatura podczas parzenia, parzenie pod przykryciem lub nie, stopień filtrowania fusów i potem temperatura do picia, spróbować i kolejna próba z innymi ustawieniami.

19 godzin temu, sir.jax napisał:

Poniższe nie są mega drogie, ale dają dużą przyjemność z picia i doznań smakowych.

Kiedyś na pewno spróbuje, ale na razie zacznę od nauki parzenia niższych modeli.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, J.Jerry napisał:

Dzięki za rady. Z tego wnioskuje, że z każdym gatunkiem kawy trzeba się inaczej obchodzić. Chyba trzeba wziąć parę rzeczy pod uwagę - ilość kawy na ilość wody, czas parzenia, temperatura podczas parzenia, parzenie pod przykryciem lub nie, stopień filtrowania fusów i potem temperatura do picia, spróbować i kolejna próba z innymi ustawieniami.

Dokładnie,  dodałbym grubość mielenia.

Ja poruszam się w temp. 86°C do 94°C , tutaj też zależy od kawy, tak więc na każdą otwartą paczkę jakieś nowej kawusi, której jeszcze nie miałem robię 3 podejścia z temp. Czasem zmieniam grubość mielenia, ale jak już się wstrzelę z konkretnym gatunkiem, czy odmianą, to trzymam się parametrów wody i ilości klików na komesiu (młynku). Jeszcze czasem indywidualnie trzeba podejść do "narzędzia" w którym się zaparza, ale to inna bajka.

To w moich metodach parzenia. 

Natomiast wyjściowo należy się trzymać dozy 6g/100ml, czasem warto wyżej, ale mniej już raczej nie, słabo wypada.

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.