Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, J.Jerry napisał:

a w french press 2 min zbyt mało,

Zalecany czas parzenia dla tego ustrojstwa to aż 6 minut, dlatego tak ważny jest staranny dobór ziaren.

6 godzin temu, JuG napisał:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O, dzięki. Wygląda to świetnie i zapewne tak samo smakuje.

Wyślę linka żonie do wiadomości i stosowania. 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 13.05.2021 o 20:21, il Dottore napisał:

Zalecany czas parzenia dla tego ustrojstwa to aż 6 minut, dlatego tak ważny jest staranny dobór ziaren.

Albo nawet 8min, a po 6min przełamanie korzuszka.

Trzeba odpowiednio grubo zmielić, grubiej niż pod dripa i chemexa.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 13.05.2021 o 10:23, il Dottore napisał:

Oczywiście prawdziwe grzyby suszone z lasu a nie jakieś tfu! pieczarki.

Grzyby marynowane, mrożone i suszone jem przez cały roku. Pochodzą z własnego zbioru i przerobu. Natomiast tęsknie za prawdziwymi pieczarkami, które kiedyś zbierałem na łące u swojego dziadka. Taka pieczarka pieczona na blacie kuchennym albo smażona, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

pieczarka-na-lace-1200x801.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna fajna kawa u mnie pod kolbą; dla mnie pozytywne zaskoczenie coś naprawdę dobrego z poza Afryki

Kawa mimo drobnego ustawienia młynka wychodzi na "grubo mieloną" Nie puchnie w trakcie ekstrakcji tak jak inne i woda przez nią przelatuje ekspresowo. Gdybym nie przeszedł na  wzrokowo kontrolowany moment zakończenia ekstrakcji byłbym już pewnie zniesmaczony jej przeciągniętym parzeniem

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, ASURA napisał:

Kolejna fajna kawa u mnie pod kolbą; dla mnie pozytywne zaskoczenie coś naprawdę dobrego z poza Afryki

Kawa mimo drobnego ustawienia młynka wychodzi na "grubo mieloną" Nie puchnie w trakcie ekstrakcji tak jak inne i woda przez nią przelatuje ekspresowo. Gdybym nie przeszedł na  wzrokowo kontrolowany moment zakończenia ekstrakcji byłbym już pewnie zniesmaczony jej przeciągniętym parzeniem

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jak wypada sensorycznie, Kolumbijskie kawy są bardzo ciekawe i przebija w nich słodycz czerwonych owoców, nie wiem jak w espresso.

Chociaż raz tylko piłem dobre espresso i to właśnie z jednosezonowej kawy z Kolumbii.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, sir.jax napisał:

A jak wypada sensorycznie, Kolumbijskie kawy są bardzo ciekawe i przebija w nich słodycz czerwonych owoców, nie wiem jak w espresso.

Chociaż raz tylko piłem dobre espresso i to właśnie z jednosezonowej kawy z Kolumbii.

Kawy średnio palone nie mają tak mocno zaakcentowanych posmaków, zamiast owoców raczej był posmak karmelu i konsystencji zawiesistego kakao

 

Fajna kawa mz.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 15.05.2021 o 07:00, Zyzol napisał:

Natomiast tęsknie za prawdziwymi pieczarkami, które kiedyś zbierałem na łące u swojego dziadka. Taka pieczarka pieczona na blacie kuchennym albo smażona, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Ba,a jaki to był piękny aromat,na wsi u ciotki było czuć na podwórku

Obecnie z metra praktycznie nic się nie czuje

Ostatnie "prawdziwe" pieczarki widziałem w pobliżu stadniny koni na mazurach,no ale to teren wypasania

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 12.05.2021 o 08:30, xajas napisał:

Patrz powyzej
Za wielkie sitko, za malo kawy

Ten stalowy pot ktorego uzywalem jest mniej wiecej rozmiarow tego aluminiowego wiec ilosc kawy lub rozmiar sitka nie ma tu nic do rzeczy. Jedyna roznica to wielkosc pojemnika na wode ktora jest wieksza w tym metalowym ale leje mniej wody wiec tez nie bardzo jest jak na to wine zwalic. 

W dniu 12.05.2021 o 08:27, ASURA napisał:

Zasyp zasobnik do oporu  może za mało kawy zasypujesz lub..za duże urządzenie kupiłeś gdzie parzysz kawę dla paru osób i dlatego Ci tak szybko przelatuje

Sypie ile wlezie. Jak ubije to jest troszke lepiej ale nadal odstaje od tej robionej w klasycznym moka pot. 

Czas sie chyba rozejrzec za innym rozwiazaniem. 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Pijecie tylko czarną, czy również z mlekiem, śmietanką? Kupuję różne kawy i z "nabiałem" wszystkie mają taki sam smak.

Naprawdę? Spróbuj tzw. żółte Tchibo, możesz się zdziwić :-)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, kazik-t napisał:

Pijecie tylko czarną, czy również z mlekiem, śmietanką? Kupuję różne kawy i z "nabiałem" wszystkie mają taki sam smak.

Lubię swój żołądek i przy tej ilości kawy co piję kawę przyrządzam tylko jako cappuccino 

Wbrew pozorom na kolbie ale i w alternatywach (nie spieniane) mleko mocno różnicuje smak za tym gdzie indziej szukał bym przyczyny

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
44 minuty temu, ASURA napisał:

Lubię swój żołądek i przy tej ilości kawy co piję kawę przyrządzam tylko jako cappuccino 

Ja tez pije duzo kawy, i tez z duza iloscia mleka, ale wiara, ze picie kawy z mlekiem jest mniej szkodliwe dla zoladka, jest zludna. Wrecz przeciwnie. Laktoza zawarta w mleku jest dla osob doroslych niekorzystna. Dlatego przestawilem sie na mleko bez laktozy, ktore nota bene smakowo jest znakomite i w kombinacji z kawa duzo lepsze niz zwykle.

Mleko nie zabija specyficznego smaku kawy. Ale tylko w przypadku kaw z posmakiem karamelu, czekolady, orzechu itd.

Mleko nie nadaje sie do kaw o psmakach owocowych i floralnych 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tą laktozą jest tak jak się przerwie wchodząc w pełnoletność i odstawi picie mleka i wtedy faktycznie bakterie żołądkowe ją przetrawiające ulegają zanikowi. Nie zrobiłem tego głupstwa na dodatek zaczynając swoją pracę w ciężkim przemyśle maszynowym codziennie na przerwie wtedy w pracy wytrąbiałem cały litr mleka z szklanej wtedy butelki z kapslą. Było to w ramach odtrutki tego syfu który generował się podczas produkcji...

Oczywiście bakterie można sobie uzupełnić w ramach suplementacji i po dłuższym czasie jest szansa że wrócimy z trawieniem do pełnej sprawności zamiast się truć mocno przetworzonymi produktami naturalnymi

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 18.05.2021 o 07:02, Urbanator napisał:


Naprawdę? Spróbuj tzw. żółte Tchibo, możesz się zdziwić 🙂

Co się stanie? Uprzedź, bym wiedział jak się bronić 🙂

Generalnie jest tak, że jedne są mniej, inne bardziej gorzkie. Ot i cała filozofia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie jest tak, że jedne są mniej, inne bardziej gorzkie. Ot i cała filozofia.

Nie cala
Jest jeszcze jedna „generalna“ zasada -> jedna i ta sama kawa
- za krotko parzona jest kwasna
- za dlugo parzona jest gorzka

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
49 minut temu, xajas napisał:

Jest jeszcze jedna „generalna“ zasada -> jedna i ta sama kawa
- za krotko parzona jest kwasna
- za dlugo parzona jest gorzka

Ja czytałem jeszcze o podobnej zależności, ale chodziło o temperaturę parzenia. Im niższa temperatura parzenia, tym więcej kwasku.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak parzę kawę obserwuję przez ok. dwie minuty takie jakby musowanie - drobniutkie pęcherzyki powietrza, potem jest ich coraz mniej. Przerwanie parzenia po dwu minutach to kawa niekwaśna, niegorzka ale aromatyczna, natomiast dalsze parzenie daje kawie mocy i robi się trochę gorzka - to do 3 min parzenia. Trzeba doliczyć ze 30 s na filtrowanie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, xajas napisał:


Nie calaemoji846.png
Jest jeszcze jedna „generalna“ zasada -> jedna i ta sama kawa
- za krotko parzona jest kwasna
- za dlugo parzona jest gorzka

Zgodnie z zasadą, że prawda jest po środku, parzona - ani krótko, ani długo = słodka.

🙂

I tak, zawsze ma jakąś goryczkę a parzy się w miarę krótko. Automat robi robotę.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, xajas napisał:


Nie cala

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Jest jeszcze jedna „generalna“ zasada -> jedna i ta sama kawa
- za krotko parzona jest kwasna
- za dlugo parzona jest gorzka

Z pierwszą częścią w dobrych kawach bym się nie zgodził espresso jest właśnie fantastyczne jak jest parzone krótko no ale kawy tyle co kot napłakał za tym Włosi rano do tego mają małe ciasteczko (ale ciii...)  i... zapijają na koniec wodą mineralną

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rzucili swiezy towar, moja ulubiona mieszanka pol-na-pol czarne z czerwonym
- Lavazza nadaje aromatu i charakteru
- Lucaffe nadaje slodyczy i delikatnosci

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, xajas napisał:

Lavazza nadaje aromatu i charakteru
- Lucaffe nadaje slodyczy i delikatnosci

Nie piłem ani jednej ani drugiej 🙄 trzeba będzie sprobowac

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, xajas napisał:

Rzucili swiezy towar, moja ulubiona mieszanka pol-na-pol czarne z czerwonym
- Lavazza nadaje aromatu i charakteru
- Lucaffe nadaje slodyczy i delikatnosci

Oczywiście nie moje małpy, nie mój cyrk, ale mieszać to można sobie Single Origin a nie mieszanki.

Nie po to najlepsi włoscy fachowcy starannie komponują mieszanki, żeby je potem beztrosko psuć.

To tak, jakby przeciąć na pół Ferrari i Sharana, potem połówki zespawać i powiedzieć, że Ferrari daje moc a Sharan wygodę dla pasażerów.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieszac to mozna sobie co sie chce, bo to ma mnie smakowac a nie panowi Lavazza albo pani Lucaffe
A to wszystko z 4 lyzkami cukru, 0,5l mleka i podgrzane w mikrofalowce

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też często mieszam różne kawy 😁 ale cukier i mleko to tylko dla gości. Jestem zbyt blisko 100 na glukozie żeby sobie lekceważyć 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, xajas napisał:

A to wszystko z 4 lyzkami cukru, 0,5l mleka i podgrzane w mikrofalowce

Jak mówię: nie moje małpy, nie mój cyrk! 🙂

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Też często mieszam różne kawy 😁 ale cukier i mleko to tylko dla gości.

I to tych nielubianych!

Jak kogoś lubię i chcę żeby się napił dobrej kawy, to mówię że z mleko właśnie skisło a cukru w domu nie posiadam i mogę dać miód. Jeszcze nikt o miód nie poprosił! 🙂 Za to proszą o drugą kawę. 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to wszystko z 4 lyzkami cukru, 0,5l mleka i podgrzane w mikrofalowce

Z cukrem zartowalem
Ale kocham mleko.

Pierwsza poranna kawusia to potrojne espresso (21g zmielonej kawy, wielka kolba) w WIELKIEJ filizance....

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... z DUZA iloscia mleka

IMG_7201.thumb.jpg.d5fbf9dc89049576d4ce6abeb5b083f4.jpg

Calosc laduje na 1,5 minuty w mikrofalowce i ...

... dzien moze sie zaczynac

PS. To mleko samo w sobie jest tak znakommite i tak slodkie, ze przestalem uzywac cukier

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
13 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Nie piłem ani jednej ani drugiej 🙄 trzeba będzie sprobowac

Dobry standard do biura, jak szefowie dbają nie tylko o gości...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 25.03.2021 o 17:38, sir.jax napisał:

a większość i tak używa mocno spalonej kawy z marketu.

Jak masz kawę z marketu, to możesz mieć i najlepszy młynek, "spuszczać" nad procesem zaparzania, a i tak kawa nie będzie smakować, wiem to po sobie😐 W sumie, czy tak nie jest, przynajmniej po części w audio? Kawa jest chyba, a raczej na pewno plikiem, materiałem źródłowym, młynek albo automat to kolumny, sposób zaparzania to akustyka, a reszta to reszta😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.