Jump to content

Recommended Posts

Hmm, zawsze warto poszerzyć horyzonty. 

Kolumbie zawsze mie kręciły. Afryka wiadomo, ostatnio dużo mytych piłem więc z chęcią wezmę się za naturalne. 

Tęskno mi do malinowo- jagodowej Marcala Comsa ale teraz Antonio zmienił profil w Hondurasie. 

Oraz truskawkowe Gwatemali Finca la Azotea od Hard Beans - też już nie ma. 

No OK. Pisze zamówienie dzisiaj w Coffeedesku, muszę dokupić plastikowy v60-02 do pracy, to popatrzę na te kawki z linków. 

 

Edyta:

Może do domu pomyśleć na tymi (Kalita/Melita?) z tymi filterkami w harmonijkę. Ponoć lepsze body niż w Hario. 

Co myślicie? 

 

 

Edited by pierote

ciągłe zmiany ...

Link to post
Share on other sites
48 minut temu, pierote napisał:

Może do domu pomyśleć na tymi (Kalita/Melita?) z tymi filterkami w harmonijkę. Ponoć lepsze body niż w Hario. 

Co myślicie? 

Eeeee, mnie melita akurat nie bierze, ale z Gabi Master kawki wychodzą słodziutko, delikatne i krągłe body w gębie. 

Powtarzalność kaw jest rewelacyjna, lepiej niż dripp.

P.S.

Jak masz konto na coffedesk wpisz w okienko kodu rabatowego :wszystkookawie. 

Dostaniesz 5% rabatu, kod nie działa w połączeniu z cenami promocyjnymi.

Nie dziękuj 😁

 

IMG_20210408_170127 (1).jpg

Edited by sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, ASURA napisał:

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No, wypas jest!

Rockety zawsze mi się podobały, ale raz że mam za mało miejsca, dwa - Grace spełnia wszystkie moje wymagania.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Link to post
Share on other sites

Czym więcej PID-ów w ekspresie i możliwością sterowania nimi tym lepiej i to już inna liga na dzień dobry. No bo jak w prostszym ekspresie np. uzyskać szybki strzał żeby kawa objętościowo w kolbie była zalana na raz w jednym czasie i tak zaczęła oddawać aromat ale zaraz po tym malało stopniowo ciśnienie żeby np. dostać duże body nie rozwadniając stałym ciśnieniem kawy. Nie dziwie się właścicielom ręcznych ekspresów dźwigniowych; tam zdolny operator jest w stanie zrobić cudeńka a cena za te brakujące PID-y nie zwala na kolana bo łapka i główka są w nas zainstalowane w wyposażeniu wyjściowym ;)

Link to post
Share on other sites
W dniu 15.06.2021 o 00:32, pierote napisał:

sir.jak hario właśnie zepsuł te filterki pakowane po 100. Mówisz że te po 40 szt. jeszcze oryginal Japan?

Nie chodzi chyba, czy oryginał, raczej o fakturę papieru od wewnątrz filtra.

Tak te po 40szt w pudełkach są bardzo ok, ale jak pisałem jeszcze nie skopali tych pakowanych po 100, ale V60-03.

Generalnie gdzieś był test filtrów, kolega mi mówił o tym, ale nie widziałem. Te rozm. 03 najlepiej wypadają. 

Zamawiaj z lanicoffe Etiopię, mają teraz chyba ze świezych zbiorów,  Yirgascheffe jest tym razem mega. A z deszczownicą, albo na Gabi Master miód,  nie wiem co zrobili, bo jestem ich stałym klientem i znam te kawy bardzo dobrze. Myślę, że to świeże zbiory, bo nigdy wcześniej od nich mi tak nie smakowała ta Yirgacheffe, polecam też Guji.

Ceny bardzo przystępne jak na tę jakość. 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Edited by sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, ASURA napisał:

Czym więcej PID-ów w ekspresie i możliwością sterowania nimi tym lepiej i to już inna liga na dzień dobry. No bo jak w prostszym ekspresie np. uzyskać szybki strzał żeby kawa objętościowo w kolbie była zalana na raz w jednym czasie i tak zaczęła oddawać aromat ale zaraz po tym malało stopniowo ciśnienie żeby np. dostać duże body nie rozwadniając stałym ciśnieniem kawy. Nie dziwie się właścicielom ręcznych ekspresów dźwigniowych; tam zdolny operator jest w stanie zrobić cudeńka a cena za te brakujące PID-y nie zwala na kolana bo łapka i główka są w nas zainstalowane w wyposażeniu wyjściowym 😉

Sam PID nie wystarcza (tez mam). Do tego potrzebujesz programowane profile. 

De facto, te profile robia to dokladnie na opak niz to opisujesz. Najpierw "nawilzaja" kawe (prefusion) malym cisnieniem, a dopiero pozniej daja gazu wyzszym cisnieniem   

Edited by xajas
Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, pierote napisał:

Ooo, Lanicoffee! Piłem to to na furmance kawowej w Jastrzębiej nad morzem i espreso 80/20 smakowało świetnie.

Później szukałem po opakowaniu w necie i nie mogłem znaleźć.

Zamówionko już idzie z kawa-deski ale i tą nie pogardze 🙂

 

Bierz Yirgascheffe i możesz Rwandę, Guji też jest szansa, że z nowych zbiorów. Jeszcze nie otworzyłem.  Natural będzie bardziej wyrazistą, ja ostatnio zalewam na 96°C i jest spoko. Z deszczownicą jest jeszcze lepiej 😁

Edited by sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, xajas napisał:

De facto, te profile robia to dokladnie na opak niz to opisujesz. Najpierw "nawilzaja" kawe (prefusion) malym cisnieniem, a dopiero pozniej daja gazu wyzszym cisnieniem   

Jak będziesz miał to porozmawiamy…

Link to post
Share on other sites

Na pewno nie uświadczysz u mnie Lavazzy ;P

 

 

 

AEFAD756-8B7B-40B7-B84E-CA8C7AE418DB.thumb.jpeg.31dfc5f5e1855ea7c1ee420b2c5589b4.jpeg

 

Trzy programy każdy na inny rodzaj kawy pod swój gust! W każdym programie po pięć osobnych nastaw zarówno ciśnienia jak i czasu ekstrakcji- programy idą płynnie po kolei co sobie wykombinujemy. To daje na prawdę niesamowite możliwości pójść z kawą na kolbie jeszcze wyżej; na mieście w dobrej kawiarni to już nie osiągalny poziom! Co gorsze są jeszcze lepsze ekspresy ale ceny jak do domu to czyste szaleństwo albo...pasja właściciela do tych ziarenek :D

 

Na zdjęciu widać o czym wcześniej pisałem, w ustawieniach menu szybki  10barowy trzy sekundowy strzał a później po mojemu i pod mój gust. Oczywiście to dla kawy z Kamerunu, dla kawy z San Domingo z programu B przechodzę szybko na C; wygoda i nie trzeba pracy doktorskiej odrabiać jak "ja tam miałem robić" pamiętając o tym że przed chwilą się zbudziliśmy a mózg tam w środku dalej jeszcze śpi

może chodziło Ci z tym internetem o coś takiego ;)

 

 

15B3C793-C8EA-4CD1-8A59-DC511B6E307E.thumb.jpeg.46b50b8eb33a45e92db46603a9bfdfce.jpeg

 

 

 

Żeby nie było tak łatwo obecnie pracuję nad tamperem, to wbrew pozorom trudny temat mieć w ręce powtarzalny nacisk a na dodatek zależnie od typu kawy go zmieniać na inną ale o konkretnej wartości siłę

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, xajas napisał:

piekna maszynka, ale to ciagle nie profile

Wiesz ja na "głupim" Bialettim na gazie łoiłem te wszystkie Jury, MB-coś tam i to nie kwestia urządzenia tylko pierwszy najistotniejszy punkt Włoskiej metody zaparzenia dobrej kawy:

 

1.   OPERATOR !

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, sir.jax napisał:

Jak ktoś chce się pobawić kawami, to Arcaffe całkiem niezła opcja, teraz w Coffedesku dobra promka.

W zamówieniu wziąłem ćwiartkę New York'a, kiedyś razem z Jolly całkiem mi smakowały. No ale to były czasy kiedy takie marki jak Brasiliana i Passalacqua coś znaczyły 🙄

Z Arcaffe miałem parę razy delikatną Rome od Antonia ale profilu już nie pamiętam.

Jutro sprawdzę sławnej J&N czy jest rzeczywiście lepsza od polskich palarni 😄

ciągłe zmiany ...

Link to post
Share on other sites
55 minut temu, pierote napisał:

Jutro sprawdzę sławnej J&N czy jest rzeczywiście lepsza od polskich palarni 😄

Moim zdaniem i chyba nie tylko moim, mój kolega od kawowania też doszedł do takich wniosków J&N się popsuł. 

Pierwsza moja Guji była od nich,  kilka lat temu do dziś wspominam ten aromat kwiatowy z naparu, niestety ostatnimi czasy już nie jest tak kolowrowo i nie tylko z Guji.

Nie przejmuj się moim zdaniem, może akurat Tobie podejdzie, ale od kilku ładnych lat J&N kupowałem, a od dwóch unikam 😉

Dziś wjechała mi od coffelabu zachwalana przez wspomnianego kolegę kawusia ze specjalnej fermentacji (72H ANAEROBIC FERMENTATION) Honduras Las Gemalas, no ale za 250g/59zl plus transport. 

 

Edited by sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock podczas używania strony.

Zarejestrowani użytkownicy mogą wyłączyć ten komunikat.