Jump to content
IGNORED

Kawa


il Dottore
 Share

Recommended Posts

19 minut temu, marcinmarcin napisał:

Zdroworozsadkowo, myślę że do 2k max

Chyba ze szczególnie warto dopłacić więcej, ale na pewno nie więcej niż 3k

Lelit się Żonie podoba 👍

Za 3k coś z Lelita wybierzesz i żona będzie ukontentowana.

6 minut temu, gromg napisał:

Kolbowiec służy do espresso, a to znacznie poniżej 150ml. Pomyśl nad przelewowym np. moccamaster, który zapewni ciekawe możliwości.

Kolba nie przekreśla dobrego americano. Jak przelew to polecony przez kolegę Moccamaster może być trafioną propozycją.

@marcinmarcin oczywiście w miarę sensowny młynek posiadasz? Bo bez niego dobrej  kawy nie zmontujesz, bez względu na wybór urządzenia kolba czy przelew.

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, cortes napisał:

oczywiście w miarę sensowny młynek posiadasz? Bo bez niego dobrej  kawy nie zmontujesz, bez względu na wybór urządzenia kolba czy przelew.

Mam Nivone - nie jest najgorsza, ma prawdziwe żarna i mieli równo, (w przeciwieństwie np. do Delonghi które zamiast żaren miał jakąś rozgniataczkę, palił, pylił i ogólnie się go błyskawicznie pozbyłem. Minus że nawet na najdrobniejszym ustawieniu nie jest drobno. Ale jak się nie sprawdzi dokupimy coś do kompletu 😉 Jedyny ogranicznik taki że musi się zmieścić na blacie pod szafkami kuchennymi, żeby można było do ściany dosunąć. Inaczej nie przejdzie 😛 

10 minut temu, cortes napisał:

Za 3k coś z Lelita wybierzesz i żona będzie ukontentowana.

Wziałbym Gaggia, ale dla zasady amelinium unikam 🙄

24 minuty temu, gromg napisał:

Kolbowiec służy do espresso, a to znacznie poniżej 150ml. Pomyśl nad przelewowym np. moccamaster, który zapewni ciekawe możliwości.

Dzięki, ale aktualnie szukam ekspresu kolbowego w miejsce starego 🙂 

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Mam Nivone - nie jest najgorsza, ma prawdziwe żarna i mieli równo, (w przeciwieństwie np. do Delonghi które zamiast żaren miał jakąś rozgniataczkę, palił, pylił i ogólnie się go błyskawicznie pozbyłem

To prawda w DeLonghi jest mnóstwo elektryzującego się pyłu,  żarna płaskie w twoim pewno stożkowe.

Wspominany przeze mnie Wilfa Svart na ustawieniu Mocca  mieli niemalże na mąkę.

Edited by sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to comment
Share on other sites

NIestety zbyt piękne żeby było prawdziwe - Grace pokazuje zaprogramowaną temperaturę, a nie rzeczywistą 😞

@il Dottorepróbowałeś u siebie przestawić PID żeby pokazywał Ci jaka jest rzeczywista temperatura - ponoć można w menu serwisowym. Sprawdziłbyś? Ciekawi mnie czy też spada jak w Anna 2

Link to comment
Share on other sites

47 minut temu, marcinmarcin napisał:

chyba bardziej mi się podoba od strony technicznej 

Bo Silvia to jest full profeska tylko w cywilnym ubranku. Tylko z PID-em kosztuje 1400€ a to już jest przegięcie.

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Lelit się Żonie podoba

no to 2800 cebulionów

3 godziny temu, gromg napisał:

Pomyśl nad przelewowym np. moccamaster, który zapewni ciekawe możliwości.

Całe życie walczyłem z przelewowymi (oczywiście jakiś badziew a nie klasa Moccamastera czy Sage) i - zabij mnie - żadna kawa z przelewowego nie równa się do Americano. 🙂

Edited by il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

NIestety zbyt piękne żeby było prawdziwe - Grace pokazuje zaprogramowaną temperaturę, a nie rzeczywistą 😞

@il Dottorepróbowałeś u siebie przestawić PID żeby pokazywał Ci jaka jest rzeczywista temperatura - ponoć można w menu serwisowym. Sprawdziłbyś? Ciekawi mnie czy też spada jak w Anna 2

Przejmujesz się rzeczami, które nie mają znaczenia.

1/ Grace ma maleńki bojler, dlatego uzupełnienie choć odrobiny wody wywoła spadek temperatury. Porządne drogie maszyny mają duże bojlery i ten spadek po 1 espresso jest pomijalny.

2/ Nie wiem jednak jak działa ekspres. Na zdrowy chłopski:  pobiera gorącą wodę z bojlera do ekstrakcji. I uzupełnia porcją zimnej wody dopiero po tym procesie a nie w jego trakcie. Grzałka jest dosyć mocna i podgrzanie o tych kilka stopni to jest moment. Nie zdążysz namielić kawy, ubić jej i podłączyć kolby do grupy, a już masz z powrotem wodę w żądanej temperaturze.

 

A jak MUSISZ mieć temperaturę w real time to Elizabeth... 🙂 Ale to już okolica 5000 cebulionów. Mnie to do szczęścia nie jest potrzebne, kawunia jest tak dobra, że sam sobie zazdroszczę. 🙂

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 5.10.2021 o 10:49, piramidon napisał:

Aż tak wysublimowanego smaku( zwłaszcza po grypie covidowej) nie mam.

 

Ale w cenie młynka nożowego na przywołanej przez Ciebie stronie:

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

mam dwa- podkreślam DWA!!! młynki do kawy z żarnami stożkowymi:

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Przysłali mi go na drugi dzień, chociaż wpisany był trzydziestodniowy okres oczekiwania.

Kiedyś najtańsze dla sknerusów kawowych polecane były Severin KM3873 i Nivona CafeGrano 130.

Hmm, ta Wilfa faktycznie lepiej wygląda a kosztuje pare zl więcej.

 

Ps. ja tam i tak zanabyłem na allegrogo używkę starszego super jolly (400 zeta 🙂) i jestem przez kilkanaście lat zadowolony 😉 .

Mieli przeokrutnie, żarenka do wymiany na pewno po takim czasie.

ciągłe zmiany ...

Link to comment
Share on other sites

Ok, dzięki Panowie za wskazówki. Na 99% zakupimy Lelit Anna PL41TEM czyli Anna 2. Technicznie to samo co Grace, ma mniej automatyki, ale ma za to wielki wielki plus w postaci 4cm niższej obudowy, więc będzie u nas wygodniej wlewać wodę. Dam znać pewnie w przyszłym tygodniu jak się sprawdza 😉

Strona wizualna Lelitow WAŻ zachwycona 🙂

7 godzin temu, pierote napisał:

Nivona CafeGrano 130

Taka chyba mam 😉

Link to comment
Share on other sites

Piliście taką kawę? Jak oceniacie smak?

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Piliście taką kawę? Jak oceniacie smak?

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To ci sami co robią zupki instant.

😁

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Piliście taką kawę? Jak oceniacie smak?

A taką? Dobre ziarno (które sam wypalam) w (koniecznie) żeliwnym rondelku. I to jest to!!!! To produkcja z dnia dzisiejszego

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po wypaleniu jaśniejsza od sklepowych ale smakiem przewyższa (niemal) wszystko inne, co piłem. Kawa niskopalona to coś, co warto skosztować 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Wiedziałeś, że Wietnam jest drugim na świecie producentem kawy?

No i...?

Nie interesują mnie kawy przemysłowe.

Wolę kawy z Ameryki Południowej lub Afryki.

Edited by sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, xajas napisał:

A te przemyslowe sa z Antarktydy?

Nie z Wietnamu.

😂

Przemysłowe to te z reklam telewizyjnych, palone na skalę przemysłową w wielkich silosach etc.

😛

 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Jakie ma nuty smakowe?

Kupuję Gwatemalę , ta jest lekko owocowa.  Costa Rica jest bardziej orzechowa. Fajnie wychodzi mieszanka obu tylko trzeba wypalać oddzielnie ze względu na różny czas palenia 

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Po wypaleniu jaśniejsza od sklepowych ale smakiem przewyższa (niemal) wszystko inne, co piłem. Kawa niskopalona to coś, co warto skosztować 

 O i świetnie.

Jasnopalone kawy zawsze ciekawiej wypadają w filiżance, nawet kiedy ich uzyjemy do espresso.

Jak długo "wyoalasz" i jaką dozę ?

 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, sir.jax napisał:

Jak długo "wyoalasz" i jaką dozę ?

Jak rondelek złapie temperaturę to partia 250 gram jest gotowa w około 20 minut . Sypię małe porcje i idzie całkiem sprawnie 

 

A piję głównie espresso. Jest delikatniejsze w smaku ale smak dłużej rozwija i utrzymuje się w ustach przy równoczesnym  braku goryczki. No i ma więcej kofeiny co tez jest zaleta 

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, piotrek7 napisał:

A piję głównie espresso. Jest delikatniejsze w smaku ale smak dłużej rozwija i utrzymuje się w ustach przy równoczesnym  braku goryczki. No i ma więcej kofeiny co tez jest zaleta 

Bardzo fajne podejście, sensowne i świadome. 

Brawo.

P.S.

Skąd zamawiasz zieloną niepalona kawę?

 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Kupuję Gwatemalę , ta jest lekko owocowa

Miałeś od nich Kolumbię?

Zapytam, bo już kiedyś przyglądałem się domowym wypalarkom do kawy.

Czy wystarczy palić w woku z nieprzywierająca powłoką, czy musi to być żeliwne naczynie.

W sumie mam też taka patelę głęboka z żeliwa i powłoką nieprzywierająca, żeliwo trzyma dobrze temperaturę.

Kurde dałeś mi teraz fajny temat.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, sir.jax napisał:

Czy wystarczy palić w woku z nieprzywierająca powłoką, czy musi to być żeliwne naczynie.

Czyste żeliwo jest zdecydowanie najlepsze. Równomiernie rozprowadza ciepło i trzyma temperaturę jak cholera. Na pewno nie można stosować niczego teflonowego. Kawa do wyrzucenia . Można używać naczyń z powłokami granitowymi. Zanim kupiłem rondelek, wypalałem kawę w piekarniku na blasze na papierze do pieczenia (ale na takim bez warstwy silikonowej) 

Kolumbię oczywiście też od czasu do czasu kupuję. Jest dobra choć wolę Gwatemalę i Costa Rica. Nowa Gwinea jest bardzo ciekawa. Najlżejsza w smaku i najbardziej owocowa 

Ale prawdziwym hitem dla mnie były kawy z Kuby. Mocne i intensywne w smaku. Niestety od jakiegoś czasu nie mogę ich dostac

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, piotrek7 napisał:

Czyste żeliwo jest zdecydowanie najlepsze. Równomiernie rozprowadza ciepło i trzyma temperaturę jak cholera. Na pewno nie można stosować niczego teflonowego. Kawa do wyrzucenia . Można używać naczyń z powłokami granitowymi. Zanim kupiłem rondelek, wypalałem kawę w piekarniku na blasze na papierze do pieczenia (ale na takim bez warstwy silikonowej) 

Kolumbię oczywiście też od czasu do czasu kupuję. Jest dobra choć wolę Gwatemalę i Costa Rica. Nowa Gwinea jest bardzo ciekawa. Najlżejsza w smaku i najbardziej owocowa 

Mam żeliwną patelnię 😁 

Ale też jest Zwieger, a to chyba gary z granitem, czy innym marmurem😁

Właśnie zostałem nowym klientem Ery Kawy, pyknąłem  to co lubię, Etiopia Sidamo, jak się sprawdzi to łykam surówki jak Reksio boczek.

A jak się wkręcę, to zanabedę jakieś Gene Cafe .

😁😁😁

 

Edited by sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, piotrek7 napisał:

Jedyne na co trzeba uważać, to cały czas mieszać podczas wypalania. W gratisie będziesz miał obłędny zapach w całym domu 😀

To akurat logiczne, że trzeba mieszać, żeby równomiernie się wypalała kawa, ilosc ziaren też raczej tylko tyle by przykryć dno naczynia.

Zobaczymy co mi wyjdzie z samoróbki jasnopalonej, czy Ty od razu taką mielisz do zaparzenia, czy odstawiasz na kilka dni jak bozia przykazała? 

😉

 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   1 member

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.