Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

A nie możesz tego procesu wyjaśnić na kawie? Na patelni jest wysoka temperatura, więc palenie przebiega gwałtownie i krótko, a w piekarniku można mieć stabilną temperaturę i kawę ogrzewa powietrze. To ma być niekorzystne, kiedy kawa nabiera temperatury powoli i nie upala się od razu na wierzchu? Być może tak właśnie jest lepiej, kiedy proces przebiega szybciej, aromaty zostają w środku...podobnie jak coś chcemy usmażyć.

W piekarniku można chyba podejść nawet do 250°C lub więcej.

Na patelni raczej mniej, ale nie jestem pewien.

Dziś upaliłem kolejne 100g tym razem na żeliwnej, a nie na granitowej.

Z tych pierwszych wypałów kawki już nabierają faj ego smaku po zaparzeniu, dlatego nie ma co się spieszyć,  niech kawa dochodzi do siebie,myślę, że tydzień to jest minimum.

Niestety znowu nie udało mi się jasno upalić, zresztą równo też nie, myślę, zresztą jest to podyktowane tym, że nie wszystkie ziarna mają tę samą wielkość. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, J.Jerry napisał:

A nie możesz tego procesu wyjaśnić na kawie?

Cukier w kawie jest tym samym cukrem co cukier w cukrze ( 😁 ), cebuli czy innych produktach zawierających go. Nie jestem z wykształcenia ani fizykiem ani chemikiem dlatego nie podejmuję się opisać tego procesu. Z tego, co kiedyś czytałem (ogólnikowo) chodzi o kontakt cukru z cząsteczkami żelaza w warunkach wysokiej temperatury. 

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Niestety znowu nie udało mi się jasno upalić, zresztą równo też nie,

Mi też nie udaje się idealnie równo wypalić kawy. Mimo, że uprawiam ten proceder od jakichś 2 lat. I kompletnie się tym nie przejmuję. To ma przede wszystkim smakować a nie wyglądać. Jeśli jedno ziarenko na dziesięć jest ciemniejsze, po zmieleniu i tak staną się jednością ( zalatuje filozofią😁 )

Weź pod uwagę, że różne rodzaje kawy inaczej się wypalają i po wypaleniu mają różny kolor. To zależy od ilości tłuszczu i cukru w ziarnach. O ile pamiętam, najjaśniej wychodziła mi Nowa Gwinea i Kolumbia. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, piotrek7 napisał:

Weź pod uwagę, że różne rodzaje kawy inaczej się wypalają i po wypaleniu mają różny kolor. To zależy od ilości tłuszczu i cukru w ziarnach. O ile pamiętam, najjaśniej wychodziła mi Nowa Gwinea i Kolumbia. 

Co może mieć znaczenie w karmelizacji. 

Właśnie lubię Kolumbijskie kawy i mam już kolumbie w koszyku, chyba się skuszę 😁

Jestem ciekawy tej różnicy palenia w żeliwnej patelni i w granicie .

Odczekam tym razem dłużej.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już niedługo Christmas Blend w Starbuniu! Domieszka kawy z Sumatry w tej mieszance daje taki pieprzowy posmak na końcu języka! SUPER! Bardzo polecam! Co roku kupuję kilka paczek. Jest ciemno i jasno palona. Oczywiście Dark Roast jest dużo lepsza! 🙂

jpeg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, xajas napisał:

Na zdjeciu sa wszystkie dark roast. Ktora masz na mysli jako "duzo lepsza"?

Jest jeszcze (nie na zdjęciu) Christmas Blend Medium Roast - piłem obie wariacje i Dark Roast (jak to bywa na ogół) dużo lepsza (ta 3 od prawej).

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 19.10.2021 o 20:58, sir.jax napisał:

Właśnie lubię Kolumbijskie kawy i mam już kolumbie w koszyku, chyba się skuszę 😁

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20211021_201010.jpg

Moja dzisiejsza robota. Na zdjęciu kolor jest trochę podbity ale jest dość jasna. Dokładnie taka, jaka być powinna. Bardzo ciekawy smak. Sprawdź ją bo warto

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Moja dzisiejsza robota. Na zdjęciu kolor jest trochę podbity ale jest dość jasna. Dokładnie taka, jaka być powinna. Bardzo ciekawy smak. Sprawdź ją bo warto

Jedzie do mnie Kolumbia.

Wczoraj zrobiłem sobie tę Etiopie z mojego palenia w Aeropressie z nakładką PRISMO.

Kawa z ciepłym spienionym mlekiem i odrobiną cukru trzcinowego bio, no i mniam. 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaki młynek do espresso drodzy podpalacze 

Lelit domaga się znacznie drobniejszego zmielenia niż jestem w stanie uzyskać z Nivony (Mówię to z żalem, bo Nivona mieli bardzo równo, nie pali i ogólnie jest cacy, ale do dobrego espresso brakuje kilku stopni 🙄

Różnica między Lelit a DeLonghi jest taka że najdrobniejsze ustawienie Nivony i średnio mocne ubicie zatykało całkiem przepływ na delonghi 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Jaki młynek do espresso drodzy podpalacze 

Lelit domaga się znacznie drobniejszego zmielenia niż jestem w stanie uzyskać z Nivony (Mówię to z żalem, bo Nivona mieli bardzo równo, nie pali i ogólnie jest cacy, ale do dobrego espresso brakuje kilku stopni 🙄

Różnica między Lelit a DeLonghi jest taka że najdrobniejsze ustawienie Nivony i średnio mocne ubicie zatykało całkiem przepływ na delonghi 😉

Sprzedam ci Wilfa Svart😁

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Jest dobra. Też ją czasem kupuję gdy mam ochotę na mocniejszą kawę 

Papua  Nowa Gwinea wyszła tobie calkiem jasno nie licząc tych ciemniejszych kilku ziarenek, znowu na patelni z żeliwa? 

Jaki profil smakowy ma ta kawa?

Ja 100g na żeliwie jeszcze nie parzyłem,  poczekam kilka dni i zobaczę co wyszło.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, sir.jax napisał:

znowu na patelni z żeliwa? 

Oczywiście 

 

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Jaki profil smakowy ma ta kawa?

Właśnie ciężko to określić. Trochę cytrusowa ale z "czymś" w tle. Jest bardzo ciekawa. Ostatni raz piłem ją jakieś 2 miesiące temu dlatego będę musiał sobie odświeżyć wspomnienia. Ale kojarzyła mi się bardziej z gatunkami afrykańskimi niż amerykańskimi 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Jaki młynek do espresso

Eureka Mignon - są różne wersje i kolory.

Eureka-mignon-Specialita-main-910x1155.j

Albo Baratza Sette - są różne wersje. Mniej lub bardziej wypasione. Zero retencji w tej konstrukcji.

settecomparison-feat.jpg

Ja mam Ascaso i-Mini ale nie polecę, bo:

1/ duża retencja

2/ o ile jest 100% OK do mojego ulubionego Murzynka, to kawy palone na "tłusto" (np. Starbucksy) kleją się i zatykają go. Choć ostatnio Guatemalę ze Starbunia zmielił bez zająknięcia. 🙂

3/ Brak skali - kręcisz śrubą na czuja. Po powiedzmy roku jest to bez znaczenia ale początkujący będą sfrustrowani.

Też są różne kolory dostępne. Made in Barcelona, Spain - tyle dobrego, że nie Chińczyk. 🙂

dcyPjNNbFF86LJIWt5_lZgVr0M-p4ffoO34iH0Wo

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten jest fajny. U mnie tylko jako ozdoba ale mimo swego wieku nadal w pełni sprawny

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20211022_011121.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
27 minut temu, il Dottore napisał:

Albo Baratza Sette - są różne wersje. Mniej lub bardziej wypasione. Zero retencji w tej konstrukcji.

Nie ma młynka bez retencji, choćby kosztował 10tys i więcej, każdy ma mniejsza lub większą, ale ma.

Godny uwagi jest też Baratza Vario, ma bardzo precyzyjne nastawienia grubości przemiału.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, sir.jax napisał:

Nie ma młynka bez retencji,

Słusznie. Napiszmy zatem prawdę - retencja w rzeczonym młynku jest minimalna. 😄

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, il Dottore napisał:

Słusznie. Napiszmy zatem prawdę - retencja w rzeczonym młynku jest minimalna. 😄

Już lepiej😁

Settle potrzebuje też trochę miejsca z racji swojego profilu w kształcie cyferki 7.

Myślałem swojego czasu o Settle lub Vario, koniec końców odpuściłem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, sir.jax napisał:

Settle potrzebuje też trochę miejsca z racji swojego profilu w kształcie cyferki 7.

Ale w realu (widziałem na żywo) jest mniejszy niż na fotkach.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Ale w realu (widziałem na żywo) jest mniejszy niż na fotkach.

W realu jest waski ale stosunkowo wysoki i gleboki.


Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_8316.thumb.jpg.adf5a9f94455ac9b23a29d20da1cd52b.jpg


Mam ta wersje srodkowa, z 3 programowanymi czasowo porcjami, funkcjonuje ZNAKOMICIE i precyzyjnie (mam 3 kolby/sitka, wiec dla mnie optymalne)
„Widelki“ do podtrzymywania kolby uznalem za zbedne, wiec je „wyeliminowalem“

IMG_8317.thumb.jpg.ecd721e6e85e81556eab3d0e74c06edd.jpg
Co naprawde dobrze funkcjonuje, to ta minimalna retencja zredukowana do kilku ziaren. Na poczatku bylo mi to wazne, bo czesto zmienialem kawe, ale w tej chwil jade caly czas na tej samej, wiec juz nie jest to takie potrzebne

IMG_8318.thumb.jpg.b2e50e38450b5aeddd43924abf26bfab.jpg

Jedyny mankament: jest bardzo glosny, ale mnie to nie przeszkadza

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, xajas napisał:

Co naprawde dobrze funkcjonuje, to ta minimalna retencja zredukowana do kilku ziaren

W gramach ile to będzie +,-  z dokładnością do jednego miejsca po przecinku?

Godzinę temu, xajas napisał:

Widelki“ do podtrzymywania kolby uznalem za zbedne, wiec je „wyeliminowalem“

Ja mam jednak od czasu do czasu gości i jak przyjdzie machnąć 12 i więcej kaw to w tym czasie mielenia można inne rzeczy równolegle robić. Czasem tęsknię za drugą grupą w ekspresie...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Ja mam jednak od czasu do czasu gości i jak przyjdzie machnąć 12 i więcej kaw to w tym czasie mielenia można inne rzeczy równolegle robić. Czasem tęsknię za drugą grupą w ekspresie...

Pojedyncze espresso to 3,4s a pdwojne 5,7s. Co chcesz w tych 5s rownolegle robic?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Teraz, xajas napisał:


Pojedyncze espresso to 3,4s a pdwojne 5,7s. Co chcesz w tych 5s rownolegle robic?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaproś gości to będzieszwiedział😂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Picie kawy to nie wyscigi. Jak nie masz 1 minuty czasu na zmielenie tych kaw, to nie zabierajcie sie za kawe

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy chce inaczej zrobioną kawę...nie tylko espresso

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Zaproś gości to będzieszwiedział


Prowadze „otwarty dom“. Goscie (wybrani goscie), to „stan trwaly“. Znam indywidualne upodobania i preferencje wszystkich gosci na pamiec, kazdy dostaje co innego

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, xajas napisał:

 


Prowadze „otwarty dom“. Goscie (wybrani goscie), to „stan trwaly“. Znam indywidualne upodobania i preferencje wszystkich gosci na pamiec, kazdy dostaje co innego

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Z wcześniejszych wpisów nic takiego nie sugerowało...

Jak zaczynasz pojedynek to kalkuluj jego zakończenie😀

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla niektórych każda wymiana- nawet opinii - jest pojedynkiem.

Może mniej kawy?....

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.